Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν στην Αμοργό το 12ο “Αmorgos Tourism Film Festival” και το 18ο Συνέδριο Τουρισμού και Πολιτισμού “ΥΠΕΡΙΑ 2021”


Mε μεγάλη επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν και φέτος οι εκδηλώσεις της διττής διοργάνωσης του 12ου Διεθνούς “Αmorgos Tourism Film Festival”, καθώς και του 18ου Συνεδρίου Τουρισμού και Πολιτισμού “ΥΠΕΡΙΑ 2021”, που πραγματοποιήθηκαν στην πανέμορφη Αμοργό στις αρχές Νοεμβρίου και φιλοξενήθηκαν στους πολυτελείς χώρους του 5* Αegialis Hotel & Spa.

H καθιερωμένη «οικογενενειακή» φωτογραφία βραβευθέντων και συμμετεχόντων στο 12ο Διεθνές “Αmorgos Tourism Film Festival”.
Mετά από το εντυπωσιακό αυτό ηλιοβασίλεμα ξεκίνησε η Τελετή Έναρξης, άψογα οργανωμένη και «καλοκουρδισμένη», όπως άλλωστε και το σύνολο της ευρύτατης αυτής διπλής διοργάνωσης.

H συμμετοχή 140 ταινιών από 37 χώρες, καθώς και η παρουσία της Α.Ε. της Πρέσβειρας της Αργεντινής-Maria Lucia Dougherty de Sanchez, καταδεικνύει αδιάψευστα την διεθνή καταξίωση του Αmorgos Tourism Film Festival, το οποίο ήδη από το 2017 αποτελεί Επίσημο Μέλος του International Committee of Tourism Film Festival (CIFFT), με έδρα την Βιέννη.

Στο βήμα ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, ο οποίος παρευρέθηκε τόσο στην Τελετή Έναρξης όσο και στην Τελετή Λήξης, απευθύνει τον χαιρετισμό του προς τους Συνέδρους.
Τον διαδέχθηκε ο Alexander Kammel, Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τουριστικών Φεστιβάλ CIFFT.

Η εκπροσώπηση στο εξωτερικό της Αμοργού, του νησιού που αποτελεί παράθυρο στο φως του αιγαιοπελαγίτικου γαλάζιου, μέσω του Φεστιβάλ και της CIFFT, συμβάλλει στην παγκόσμια προβολή όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού, αλλά και των Κυκλάδων και γενικότερα της Ελλάδας. Συνδιοργανωτές τόσο του Φεστιβάλ όσο και του Συνεδρίου ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Αμοργού, ο Δήμος Αμοργού και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σύνολο των εκδηλώσεων να πραγματοποιείται ταυτόχρονα διά ζώσης, αλλά και διαδικτυακά, φέρνοντας σε επαφή παράγοντες του τουριστικού, κινηματογραφικού και καλλιτεχνικού κόσμου, σε μία περίοδο, που είναι πραγματικά αναγκαίο να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δικτύωση σε αυτούς τους τομείς.

Κατάμεστη η αίθουσα του ξενοδοχείου Aegialis Hotel and Spa, από Συνέδρους, επισήμους προσκεκλημένους και πλήθος νησιωτών, που έσπευσαν να παρακολουθήσουν την Τελετή Έναρξης της τόσο σημαντικής αυτής για τον τόπο τους διοργάνωσης.
Διαδικτυακό χαιρετισμό προς τους Συνέδρους απηύθυνε ο π. Υπουργός και Βουλευτής Ν.Δ. Κυκλάδων Ιωάννης Βρούτσης.
Την φετινή διοργάνωση τιμά με την παρουσία της η Α.Ε. η Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα Maria Lucia Dougherty da Sanchez, η οποία με θερμά λόγια απευθύνεται προς Συνέδρους και διοργανωτές. Δίπλα της, η παρουσιάστρια της βραδιάς και δραστήρια Πρόεδρος ενός εκ των διοργανωτών, του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, Ελένη Κουντουρούπη.

Πλήθος δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, παραγωγών, σκηνοθετών και διοργανωτών αντίστοιχων Φεστιβάλ απ’ όλο τον κόσμο, βρέθηκαν και φέτος στην Αμοργό, όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν καθημερινές προβολές διαγωνιζομένων ταινιών και πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις σε θέματα Κινηματογράφου, Περιβάλλοντος, Γαστρονομίας, Υγείας και Ανάπτυξης, από καταξιωμένους ομιλητές του Ελληνικού και διεθνούς χώρου.

Στο βήμα βρίσκεται τώρα για τον δικό της χαιρετισμό η Κλέλια Χαρίση, Διευθύντρια Λόγου και Τέχνης της Unesco Πειραιώς και Νήσων.

Μερικές από τις ομιλίες που ακούστηκαν ήταν:
– “Τουρισμός και COVID 19 σε τροχιά σύγκρουσης”, Κώστας Μαργαρίτης – Δημοσιογράφος (φωτο κάτω).

-«Οι αρχέγονοι τοίχοι – Η ελεγεία της πέτρας στα υψίπεδα της Αμοργού«, από την Αρχιτέκτονα και Ιστορικό Περιβάλλοντος Βιβιάννα Μεταλληνού (φωτο κάτω).

-«Καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας, Μεγάλο στοίχημα-Στόχος»” Σταμάτης Γρίσπος – Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Περιβαλλοντικού Συλλόγου Θολαρίων «Αρχαία Βίγλα» (φωτο κάτω).

-“Η Αμοργός μου, ένα ταξίδι στη γαστρονομία και τον πολιτισμό“, Ρένα Βεκρή – Συγγραφέας.

«Η Αμοργός μου. Ένα ταξίδι στη γαστρονομία και τον πολιτισμό», από την συγγραφέα Ρένα Βεκρή, η οποία έκανε και την περιεκτικότατη παρουσίαση του βιβλίου «My Amorgos», της πολυπράγμωνος και αεικίνητης Ειρήνης Γιαννακοπούλου.

-“Κινηματογραφικές Επιτροπές, Παραγωγή Κινηματογράφου και Τουριστική Ανάπτυξη “Γιάννης Κουτσομύτης – Δημοσιογράφος και Παραγωγός.
-“Πώς μπορεί ο τουρισμός να αναπτυχθεί μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης;” Chris Torres – Ιδρυτής & Διευθυντής The Tourism Marketing
-“Το μάρκετινγκ ταξιδιωτικών βίντεο θα σώσει την τουριστική βιομηχανία”, Santi Valldeperez – Κινηματογραφιστής, ειδικός στο τουριστικό μάρκετινγκ και διευθυντής του Terres Travel Festival.

Στην αίθουσα του Ambrosia Gallery Restaurant, όπου και πραγματοποιήθηκε το δείπνο που ολοκλήρωσε την εναρκτήρια βραδιά, συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν η γράφουσα, η Ειρήνη Γιαννακοπούλου (δεξιά) και η Αντιδήμαρχος Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής Δήμου Αμοργού Πόπη Δεσποτίδου (στο μέσον), η οποία μετά μεγίστης προσοχής παρακολούθησε το σύνολο των ομιλιών και προβολών της βραδιάς.

Παράλληλα, διοργανώθηκε Ακαδημία Κινηματογράφου για φοιτητές και σπουδαστές Κινηματογραφικών Σχολών σε δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ιδιωτικές δομές, ενώ έμφαση δόθηκε στην προώθηση τόσο του Φεστιβάλ όσο και της Ακαδημίας Κινηματογράφου Αμοργού, σε σπουδαστές που προέρχονται από τα νησιά των Κυκλάδων, οι οποίοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε σχετικές δράσεις. Τα μαθήματα δόθηκαν από επαγγελματίες στον χώρο του Ελληνικού Κινηματογράφου μεταξύ των οποίων ο Κώστας Σκύφτας, ο Ανδρέας Λαμπρόπουλος, ο Κώστας Καρύδας και ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ.

Ειρήνη Γιαννακοπούλου (αριστερά) και Ελένη Κουντουρούπη, οι πυλώνες επιτυχίας της διττής διοργάνωσης του 12ου Διεθνούς “Αmorgos Tourism Film Festival” και του 18ου Συνεδρίου Τουρισμού και Πολιτισμού “ΥΠΕΡΙΑ 2021”.

Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν στο νησί γνωρίζοντας το σύνολο των οικισμών του, επισκεπτόμενοι τα Μουσεία και αξιοθέατά του, δοκιμάζοντας την εξαιρετική αμοργιανή κουζίνα και τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα και συμμετέχοντας σε αυθεντικά νησιώτικα γλέντια, που στήθηκαν στα χωριά της Αμοργού για την υποδοχή τους.

Η χολλυγουντιανών προδιαγραφών Τελετή Απονομών ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας του Φεστιβάλ Ειρήνης Γιαννακοπούλου.

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν τόσο η Τελετή Έναρξης, όπως ήδη αναφέραμε, όσο και η Τελετή Απονομής των Βραβείων στις διακριθείσες ταινίες του 12th Αmorgos Tourism Film Festival, παρουσία όλων των συμμετεχόντων στην διοργάνωση από 10 συνολικά χώρες, καθώς και εκπροσώπων των Τοπικών Αρχών και Φορέων.

Η Γεωργιανή Irina Kangosvilly, πλαισιωμένη από την Ειρήνη Γιαννακοπούλου (αριστερά), η οποία της επέδωσε και το αναμνηστικό δώρο της, καθώς και την Ελένη Κουντουρούπη, την χαρισματική παρουσιάστρια της βραδιάς και Πρόεδρο του συνδιοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού.

Το βραβείο της Καλύτερης Ταινίας του Φεστιβάλ ή με άλλα λόγια το Grand Prix Amorgos Tourism Film Festival, κέρδισε η ταινία “Vilnius, Amazing wherever you think it is”, από την Λιθουανία, η οποία με τον ευρηματικό τίτλο και το όλο concept της, έκλεψε δικαίως τις εντυπώσεις του κοινού και τις ψήφους της Κριτικής Επιτροπής.

Από την βράβευση της Ιορδανής κινηματογραφίστριας Hanan Zarraq.
Η βράβευση του Πολωνού Piotr Owczarski.

Η Τελετή Απονομών ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Διευθύντριας και ψυχής του Φεστιβάλ Ειρήνης Γιαννακοπούλου, η οποία τόνισε ότι τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση της οικογένειας και των συνεργατών της, αλλά και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας του νησιού και βεβαίως των συνδιοργανωτών, χορηγών και υποστηρικτών του Φεστιβάλ. Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Αμοργού Ελευθερίου Καραΐσκου και του Alexander Kammel, Διευθυντή και Ιδρυτή του CIFFT.

Η Κλέλια Χαρίση βραβεύεται…
…και στην συνέχεια βραβεύει με την σειρά της τον Δήμαρχο Αμοργού Ελευθέριο Καραΐσκο και τον Alexander Kammel της CIFFT.

Πριν την έναρξη των απονομών τιμήθηκαν μερικοί από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων η εκ Γεωργίας Irina Kangosvilly, παραγωγός κινηματογραφικών και τηλεοπτικών ταινιών, για την ταινία της με θέμα την Αμοργό, η Ιορδανή κινηματογραφίστρια Hanan Zarraq, η οποία δήλωσε ότι θα δημιουργήσει ταινία, όπου και θα καταγράψει την εμπειρία της από την γνωριμία με τo νησί, ο Πολωνός Piotr Owczarski, δημιουργός ενός εξαιρετικού video για την Αμοργό, ο οποίος συγκινημένος δήλωσε ότι αισθάνεται Πρεσβευτής της Αμοργού και μέλος της οικογένειας του νησιού.

Το μήνυμα του Προέδρου της Κριτικής Επιτροπής Κωνσταντίνου Μουτσινά, σηματοδότησε την έναρξη των απονομών στις διακριθείσες ταινίες.

Τέλος, τιμήθηκε η Κλέλια Χαρίση, Διευθύντρια Λόγου και Τέχνης της Unesco Πειραιώς και Νήσων, η οποία ανακοίνωσε την πρόθεση του Φορέα να βοηθήσει στην ένταξη της Ι.Μ. Χοζοβιωτίσσης στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco και η οποία στην συνέχεια τίμησε με την σειρά της τον Δήμαρχο Αμοργού Ελευθέριο Καραΐσκο και τον Alexander Kammel της CIFFT, για την γενικότερη συνεισφορά τους στην συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι διακριθείσες ταινίες ήταν οι ακόλουθες:

Α. TV Section
– Fiction Category
Το βραβείο έλαβε η ελληνική ταινία Sevarambes.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας Sevarambes, Γιώργος Κοντός απηύθυνε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

-Documentary Category
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ισπανική ταινία The great way, το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ελληνική ταινία Myst και το τρίτο βραβείο έλαβε η επίσης ελληνική ταινία Splendid Land.

Η σκηνοθέτις της ελληνικής ταινίας Splendid Land Ελένη Βλασσή διαδικτυακά κοντά μας…
…όπως και οι Raul και Alba, που εκπροσωπούν την ισπανική ταινία The great way, στέλνοντας τον διαδικτυακό χαιρετισμό τους.

Β. Travel Video Marketing Section
– Independent Travel Video Category
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία από την Αιθιοπία Ethiopia Natural Utopia και το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ελληνική ταινία Meet me in Greece, island of Amorgos.

O σκηνοθέτης της ταινίας Meet me in Greece, island of Amorgos Nίκος Βασιλάκος…
…και διαδικτυακό επίσης μήνυμα από την Artivelle, για την πρωτεύσασα της κατηγορίας ταινία Ethiopia Natural Utopia.

-Travel Video Category
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία The Nameless Call, από την Costa Rica, το δεύτερο βραβείο δόθηκε στην ιταλική ταινία Lightness that Inspires και το τρίτο βραβείο έλαβε η ταινία από την Πολωνία I am from here.

Το τρίτο βραβείο για την ταινία I am from here παρέλαβε ο Piotr Owczarski…
…εκ μέρους της Agnieszka Pyla, εκπροσώπου του Liszki της Κρακοβίας, η οποία βρέθηκε κοντά μας έστω και διαδικτυακά.
Ο Giuseppe Lombardi χαιρετά το κοινό της ταινίας The Nameless Call, που κέρδισε το πρώτο βραβείο.

-Tourism Services Category
Tο ένα και μοναδικό βραβείο κέρδισε η ιαπωνική ταινία Inspiration and Comfort Timeless Yukiguni.

-Τourism Products Cultural Tourism Category
Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ισπανική ταινία Follow your instinct ενώ το δεύτερο βραβείο απέσπασε η ισπανική ταινία Valencia, destination of the Holy Grail.

O David Arlandis, Διευθυντής του Οργανισμού Tourism Valencia, απευθύνει χαιρετισμό για την δεύτερη ταινία…
…ενώ η Laura Fontan εκπροσώπησε την Esmerarte Produciones, παραγωγό της νικήτριας ταινίας στην κατηγορία.

– Tourism Products – Gastronomy Category
Tο πρώτο βραβείο κέρδισε η ισπανική ταινία A food and love story, το δεύτερο βραβείο έλαβε η ιταλική ταινία Wine Tales και το τρίτο βραβείο απέσπασε η ταινία Taste of Al-Hasa, από την Σαουδική Αραβία.

H Somayyah al Shanbari παραλαμβάνει από τα χέρια του Δημάρχου Αμοργού Ελευθέριου Καραΐσκου το αγαλματίδιο για το τρίτο βραβείο…
…ο σκηνοθέτης της δεύτερης ταινίας απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό…
….ενώ και οι δημιουργοί της πρώτης στην κατηγορία ταινίας βρέθηκαν διαδικτυακά κοντά μας.

– Tourism Products – Rural Tourism Category
Tο ένα και μοναδικό βραβείο απέσπασε η πορτογαλική ταινία Heart and Soul.

H Κλέλια Χαρίση απονέμει το μοναδικό αγαλματίδιο της κατηγορίας στον Hugo Marcos εκπρόσωπο της Historical Villages of Portugal Association and Lobby Films.

– Tourism Destination – Cities Category
To πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία από την Λιθουανία Vilnius, Amazing wherever you think it is, η οποία ανακηρύχθηκε και Καλύτερη Ταινία του Φεστιβάλ, όπως ήδη αναφέραμε, το δεύτερο βραβείο απέσπασε η αυστριακή ταινία Klagenfurt, everything possible but nothing necessary και το τρίτο βραβείο έλαβε η επίσης αυστριακή ταινία Kitzbühel 365 – NEW Worlds, NEW Cosms, NEW Wonders.

O Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος παραδίδει τα βραβεία της τρίτης και δεύτερης ταινίας στον Πρόεδρο της CIFFT Alexander Kammel, αντιστοίχως εκ μέρους του Οργανισμού Kitzbühel Tourismus και ως εκπροσώπου του Οργανισμού Tourismus Region Klagenfurt am Wörthersee.

– Tourism Destination – Regions Category
Tο πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία από την Αυστραλία South Australia: hear it, touch it, see it to believe it, το δεύτερο έλαβε η ταινία Chasing Lines από την Νότια Αφρική και το τρίτο βραβείο απέσπασε η πορτογαλική ταινία The Algarve looks good on you.

Η Ειρήνη Γιαννακοπούλου παραδίδει το τρίτο βραβείο στον Hugo Marcos, ως εκπροσώπου του Algarve Tourism Board…
…o Πρόεδρος του οποίου Join Fernandes απηύθυνε τον δικό του χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες στην Τελετή Απονομής των Βραβείων.

– Tourism Destination – Countries Category
Το πρώτο βραβείο κέρδισε η τσεχική ταινία Adolf Loos Pilzen, το δεύτερο κατέκτησε η δανέζικη Much more than “just” Denmark και το τρίτο βραβείο έλαβε η αυστριακή ταινία We look forward to seeing you again. In Austria.

H Eιρήνη Γιαννακοπούλου παραδίδει το τρίτο βραβείο στον Πρόεδρο της CIFFT Alexander Kammel, ως εκπροσώπου του Austrian National Tourist Board, ο οποίος απέστειλε και το δικό του μήνυμα…
…ενώ διαδικτυακός ήταν και ο χαιρετισμός της ομάδας που δημιούργησε την δεύτερη ταινία της κατηγορίας…
…όσο και της Kuligova Lucie για την πρώτη ταινία.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με νησιώτικο παραδοσιακό πρόγραμμα από τους εκλεκτούς μουσικούς Σταμάτη Γιαννακόπουλο -General Manager του ξενοδοχείου “Αιγιαλίς”- και Παναγιώτη Βαζαίο, ενώ τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα κέρδισε δικαίως το χορευτικό ρεσιτάλ του μικρού Νικήτα Στ. Γιαννακόπουλου. Η Ελένη Κουντουρούπη, Πρόεδρος του συνδιοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού, υπήρξε για μία ακόμα φορά η χαρισματική παρουσιάστρια των Τελετών τόσο της Έναρξης όσο και της Απονομής των Βραβείων.

Σταμάτης Νικ. Γιαννακόπουλος και Παναγιώτης Βαζαίος σε παραδοσιακά μουσικά μονοπάτια…
…με τον χαρισματικό Νικήτα Στ. Γιαννακόπουλο να κλέβει την παράσταση.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Europe, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: