O Ανδρέας Μανωλόπουλος, ο μακροβιότερος πλέον Πρόεδρος ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, μετά τις εκλογές της 5ης Φεβρουαρίου και της πανηγυρικής για έκτη φορά συνεχόμενης επανεκλογής του στο κορυφαίο αξίωμα του ΚΤΕΛ Αχαΐας, μας μιλά για το όραμά του για τον φορέα, που με σύνεση και διορατικότητα διοικεί, μαζί με τους συνεργάτες του, τα τελευταία 20 χρόνια. Η άνετη αυτή νίκη καταδεικνύει αδιαμφισβήτητα την εμπιστοσύνη που απολαμβάνει από πλευράς των μετόχων του ΚΤΕΛ Αχαΐας. Ο Ανδρέας Μανωλόπουλος αποτελεί μία εμβληματική προσωπικότητα για την κοινωνία της Πάτρας, του οποίου οι συντονισμένες και άοκνες προσπάθειες είναι μόνιμα προσανατολισμένες στην ολοκλήρωση των νέων δομών του φορέα, του οποίου ηγείται. Ακολουθεί η εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του.

Κύριε Πρόεδρε πείτε μας δυο λόγια για την οργάνωση του ΚΤΕΛ Αχαΐας και την συνεργασία που έχετε με άλλα ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα.
Όπως γνωρίζετε, τα 62 σε όλη την Ελλάδα ΚΤΕΛ λειτουργούν με βάση το Νόμο 2963 του 2001, που αφορά στην «Οργάνωση και λειτουργία των δημόσιων επιβατικών μεταφορών με λεωφορεία». Διαχρονικά προσπαθούμε να έχουμε συνεργασία με όσα περισσότερα ΚΤΕΛ μπορούμε και μεταξύ αυτών, αναφέρω ενδεικτικά, έχουμε συνεργασία και κοινή εκμετάλλευση με την γραμμή Καλαμάτας και το ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, στο δρομολόγιο Καλαμάτα – Πάτρα και αντίστροφα, με την γραμμή Πύργου και το ΚΤΕΛ Ηλείας, στο δρομολόγιο Πύργου – Πάτρας και αντίστροφα, καθώς και με την γραμμή Ιωαννίνων και το αντίστοιχο ΚΤΕΛ, στο δρομολόγιο Ιωάννινα – Πάτρα και αντίστροφα. Επίσης, έχουμε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ Ζακύνθου, Λευκάδας και Κέρκυρας, καθώς και με τις γραμμές Βόλου, Θεσσαλονίκης και Ναυπλίου, δηλαδή αντίστοιχα με τα ΚΤΕΛ Μαγνησίας, Θεσσαλονίκης και Αργολίδος. Προσπαθούμε, με άλλα λόγια, κατά το δυνατόν να έχουμε «δέσει» έτσι τις συγκοινωνίες, ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, αλλά να πηγαίνει απευθείας στον προορισμό του με τα συγκεκριμένα προγραμματισμένα δρομολόγια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επιβατικό μας κοινό να είναι πολύ ικανοποιημένο τόσο από εμάς όσο και από τα άλλα ΚΤΕΛ, με τα οποία συνεργαζόμαστε. Όταν ξεκίνησε η λειτουργία της Εγνατίας Οδού καθιερώσαμε απευθείας δρομολόγια στην γραμμή Πάτρα – Θεσσαλονίκη, με συχνότητα 2 ή 3 φορές ημερησίως, ενώ πάντα, ανάλογα με την επιβατική κίνηση που προκύπτει, μπορούμε να προσθέσουμε άμεσα και άλλα. Τα δρομολόγια αυτά, μέσω της Ιονίας Οδού και στη συνέχεια της Εγνατίας Οδού, φθάνουν στον προορισμό τους σε σύντομο χρόνο, σε περίπου 5 ώρες και ένα τέταρτο. Ο στόλος του ΚΤΕΛ Αχαΐας αποτελείται από 150 οχήματα τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση και με ελάχιστες εκπομπές ρύπων. Το προσωπικό μας, από το οποίο είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, είναι πολύ προσεκτικό και συνεπές, δείχνει κατανόηση και ευγένεια στον κόσμο που μετακινείται, παρέχοντας παράλληλα και την απαιτούμενη ασφαλή οδήγηση. Η πανδημία μάς επηρέασε αρνητικά σε πολλά, αλλά το αντέξαμε και θα το αντέξουμε και στο μέλλον αν χρειαστεί.

Κάτι άλλο σημαντικό που θα ήθελα να πω είναι το εξής. Με μεγάλη καθυστέρηση και μετά από σχεδόν 20 χρόνια άοκνων προσπαθειών, ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια -κυρίως η γραφειοκρατία, αλλά και πολλά άλλα-, καταφέραμε να κατασκευάσουμε ένα νέο και υπερσύγχρονο Επιβατικό Σταθμό Πατρών, Αχαΐας και Ελλάδας θα έλεγα. Ο Σταθμός αυτός, που επιβάλλεται να τον έχουμε, βρίσκεται πολύ κοντά στον παλιό Σταθμό, σε απόσταση μόλις 150 μέτρων, μέσα στην πόλη. Εκεί θα καταλήγουν οι συνδυασμένες μεταφορές και τα δρομολόγια όχι μόνο των λεωφορείων του ΚΤΕΛ, αλλά και του τραίνου και πιθανόν των υδροπλάνων, αν καταφέρουν τελικά να πραγματοποιήσουν δρομολόγια, διότι αντιμετωπίζουν κι αυτοί οι φορείς εμπόδια. Άλλη πάγια προσπάθειά μας είναι όχι μόνο να είμαστε καλοί στο επάγγελμά μας, αλλά και να γίνουμε ακόμα καλύτεροι. Φέτος έχουμε καλύτερη κίνηση από πέρυσι, διότι ο μεγαλύτερος όγκος των επιβατών μας είναι οι φοιτητές, οι οποίοι λόγω του κορωνοϊού δεν μετακινούνταν πολύ και τους οποίους προσπαθούμε να έχουμε πάντα ευχαριστημένους και να ικανοποιούμε κατά το δυνατόν τις επιθυμίες τους, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά στις πολλές αποσκευές, που συνήθως μεταφέρουν κατά τις μετακινήσεις τους. Στόχος μας είναι μετά την ολοκλήρωση του νέου Σταθμού να προσφέρουμε και ακόμα καλύτερες υπηρεσίες προς το επιβατικό μας κοινό.

Πρόεδρε, το ΚΤΕΛ Αχαΐας έχει και Γραφείο Ταξιδίων εξ όσων γνωρίζω.
Ακριβώς, έχουμε και τουριστικό Γραφείο με υπερσύγχρονα λεωφορεία και πριν την πανδημία πραγματοποιούσαμε πάρα πολλές εκδρομές στο εξωτερικό και σε όλη την ελληνική επικράτεια. Τα πηγαίναμε πολύ καλά και ο κόσμος ήταν πάρα πολύ ικανοποιημένος, διότι οι οδηγοί μας είναι έμπειροι, γνωρίζουν το τουριστικό κομμάτι και προσφέρουν άριστες υπηρεσίες. Όσοι έχουν ταξιδέψει μαζί μας είναι ενθουσιασμένοι, ενώ επίσης έχουμε πολύ καλές κριτικές μέσα από πολλά site, δεχόμαστε συγχαρηήρια και προσπαθούμε πάντοτε για το καλύτερο, γιατί το τέλειο δεν υπάρχει!

Πόσοι είναι οι μέτοχοι που απαρτίζουν το ΚΤΕΛ Αχαΐας και ποιες οι σχέσεις μεταξύ σας;
Οι μέτοχοί μας είναι 265. Έχουμε καταφέρει να είμαστε αγαπημένοι και να υπάρχει αλληλοσεβασμός, χωρίς φυσικά να λείπουν και οι διαφωνίες ή οι διαφορετικές απόψεις. Όμως αυτό είναι κάτι που το θέλουμε, γιατί είναι υγιές και μας βοηθάει να γίνουμε καλύτεροι και αποτελεσματικότεροι. Το ΚΤΕΛ απασχολεί 200 εργαζομένους, που συνολικά μαζί με τους οδηγούς μπορεί να προσεγγίζουν τα 500 άτομα. Καταφέρνουμε να αποδίδουμε σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία τις αποδοχές του προσωπικού, δεν είμαστε μίζεροι, αντίθετα ό,τι πρέπει να πάρουν το παίρνουν και μάλιστα πολύ συντομότερα από αυτό που προβλέπεται. Οι σχέσεις μας είναι καλές και αγαθές, γεγονός που είναι ευνοϊκό για την εταιρεία, αλλά και για αυτούς τους ίδιους, προκειμένου να μην μείνουν άνεργοι, διότι όταν μια επιχείρηση έχει κακό προσωπικό μπορεί και να απολύσει κάποια συγκεκριμένα άτομα.

Κύριε Μανωλόπουλε είστε 20 και πλέον χρόνια Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αχαΐας. Με δυο λόγια πείτε μας ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγαλύτερο επίτευγμά σας σε αυτά τα χρόνια και τι ίσως ονειρεύεστε ακόμα να υλοποιήσετε;
Κοιτάξτε, κάθε Πρόεδρος με όραμα και φιλοδοξίες θέλει να κάνει κάτι καλύτερο από τον προηγούμενο και ως προς τα έργα, αλλά και ως προς το να δημιουργήσει μια καλή επικοινωνία ανάμεσα στον κόσμο και τους μετόχους. Ο κόσμος εδώ στην Πάτρα είναι δύσκολος, αλλά τα καταφέραμε να έχουμε την αγάπη του και είναι σημαντικό αυτό για την εξέλιξη και την πρόοδο του Οργανισμού. Επίσης, με μια επιδότηση που έδωσε το κράτος από το 2003 και μετά, καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τα λεωφορεία μας και σήμερα έχουμε τον πιο σύγχρονο στόλο, μαζί με κάποια ακόμη ΚΤΕΛ ανά την Ελλάδα. Τα καταφέραμε! Είμαστε πολύ κοντά στους πελάτες μας! Κάναμε κάποιες αγορές, αλλά και ο μεγάλος αγώνας που δώσαμε για τον νέο Σταθμό και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας κόστισε πολλά χρήματα. Η φιλοδοξία μας τώρα είναι να παραδοθεί ένας σύγχρονος Επιβατικός Σταθμός, ο οποίος θα παρέχει όλες τις ανέσεις στο επιβατικό μας κοινό. Οι συνεργάτες μου είναι σχεδόν οι ίδιοι όλα αυτά τα χρόνια και στις 5 εκλογικές αναμετρήσεις που έχουμε κάνει, μικρές είναι οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Προχωρήσαμε όλα αυτά τα χρόνια με τα ίδια σχεδόν μέλη στο Δ.Σ. και αυτό αποτελεί μεγάλη επιτυχία. Κατορθώσαμε μετά από συντονισμένες ενέργειες και έργα να μας σέβονται και να μας αγαπούν. Δώσαμε σε όλους να καταλάβουν ότι είμαστε επαγγελματίες, ότι η ομόνοια, η συνέπεια, η αλληλοεκτίμηση και η αγάπη είναι παράγοντες προόδου και ότι έχουμε μεγάλη υποχρέωση προς τους επιβάτες μας. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι στο Δ.Σ. μας, που είναι πολύ καλό, όλοι έχουν απόψεις, τις οποίες καταθέτουν. Μπορεί να διαφωνίσουμε και αν δεν τα βρούμε την ώρα του Συμβουλίου, την άλλη μέρα επανερχόμαστε και με την σύνθεση των απόψεων, τη συνεργασία, τη σύνεση και την αέναη προσπάθειά μας να λειτουργούμε νοικοκυρεμένα, βγαίνει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έχουμε δώσει εξετάσεις σ’ αυτό! Μόνο μας μέλημα η εξυπηρέτηση και η ασφάλεια του επιβατικού μας κοινού, που μας εμπιστεύεται και εκδηλώνει την προτίμηση του στο φορέα μας εδώ και 25 χρόνια και παραπάνω.

Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΤΕΛ Αχαΐας, όπως αυτή προέκυψε από τις πρόσφατες αρχαιρεσίες, έχει ως εξής: Μανωλόπουλος Ανδρέας – Πρόεδρος, Παπανδρέου Χρήστος – Aντιπρόεδρος και μέλη οι Φραράκης Ευάγγελος, Θανασόπουλος Παναγιώτης, Οικονομόπουλος Ηλίας, Κόλλιας Ευρυπίδης και Κυριακόπουλος Κωνσταντίνος. Τους ευχόμαστε σιδεροκέφαλοι και καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο τους.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε