1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, ένας βαρυσήμαντος πολιτιστικός θεσμός γεννιέται στην Κύπρο


Το πολυαναμενόμενο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας διοργανώνεται από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου στην Λάρνακα της Κύπρου, με το τριήμερο πρόγραμμά του να περιλαμβάνει μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που ξεκινούν από απαγγελίες ποιημάτων και εκτελέσεις μελοποιημένων ποιητικών έργων, φθάνοντας μέχρι τις επιστημονικές ανακοινώσεις, τις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και την έκθεση, που θα ολοκληρώσουν τον πολλά υποσχόμενο αυτό θεσμό. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετέχουν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό -έως και από τη Νότια Αμερική-, θα πραγματοποιηθεί σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ έχει οριστεί ως θεματικός του άξονας το τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», ενώ στόχος των διοργανωτών είναι η υλοποίηση μιας πολιτισμικής εκδήλωσης, που θα προσφέρει γόνιμες και ουσιαστικές ευκαιρίες επικοινωνίας, συνέργειας και δημιουργίας, σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο αισθητικής.

Ψυχή του Φεστιβάλ και παράλληλα ο άνθρωπος που πρώτος το οραματίστηκε, είναι η καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Η ίδια, μέσα από συνέντευξή της που παραχώρησε στο skalatimes.com και την δημοσιογράφο Γιώτα Δημητρίου, αναφέρει σχετικά με τις απαρχές αυτού του μεγαλόπνοου εγχειρήματος: «Αρχικό έναυσμα υπήρξε η δική μου ενασχόληση με την ποίηση και η συμμετοχή μου τα τρία τελευταία χρόνια στο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας. Πάνω απ΄όλα, η επιθυμία να σχεδιάσω και να οργανώσω κάτι αντίστοιχο και στην Κύπρο. Δεν θα μπορούσα, λοιπόν, να αρνηθώ μία πρόταση από τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, τον κ. Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο, Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Παρά τις δυσκολίες της εποχής, το όραμα για ένα Φεστιβάλ Ποίησης στην Κύπρο υλοποιείται φέτος και είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό. Πέρα από τη συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και τον κ. Κωτόπουλο, επισημαίνω την Οργανωτική Επιτροπή, η οποία έχει συσταθεί στη Λάρνακα για τον σκοπό αυτό και η οποία ξεκίνησε με τρία αρχικά μέλη, ενώ σήμερα, μετά από πρόσκλησή μου, είμαστε 14 συνολικά άτομα στην Επιτροπή, το καθένα με την δική του ξεχωριστή συνεισφορά».

Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, δραστήρια και πολυπράγμων ποιήτρια και συγγραφέας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας αποτελεί καρπό συνεργασίας των εμπνευστών του στην Κύπρο με τους διοργανωτές του καταξιωμένου θεσμού Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ απευθύνει θερμές ευχαριστίες, τόσο προς τον Μέγα Υποστηρικτή του, τον Δήμο Λάρνακας, όσο και προς την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου για την στήριξή της, αλλά και προς τις ιδιωτικές εταιρείες-χορηγούς (X.Α. Παπαέλληνας, Μcdonalds, Aντώνης και Φουλής). Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, ενώ η όλη διοργάνωση στηρίζεται -εκτός του Δήμου Λάρνακας– από το «Γραφείον Ποιήσεως» -μία δομή πολιτισμού, που δημιουργεί γεγονότα και δράσεις για την ποίηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό- και τον βιότοπο πολιτισμού culturebook.gr, τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς και επιστημονικά υπεύθυνός του είναι ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος. Επίσημος χορηγός επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

Ο Πρόεδρος των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (δεξιά) και ο Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως και Διευθυντής του culturebook.gr Αντώνης Δ. Σκιαθάς.

Η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, εκτός όλων των προαναφερομένων, έχει κάνει Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στον κλάδο της Εκπαιδευτικής Διοίκησης και ασχολείται με την ποίηση και την παιδική λογοτεχνία, καθώς και με το ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σενάριο. Το λογοτεχνικό της έργο έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις, ενώ παράλληλα είναι και συνεργάτης της International Art Academy. Στην ίδια συνέντευξή της, στην οποία ήδη αναφερθήκαμε, τονίζει: «Για μένα η ποίηση είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος να αντικρίζω τον κόσμο. Θα έλεγα ότι ζω ποιητικά, με την έννοια ότι παρατηρώ τον άνθρωπο και τον κόσμο στις λεπτομέρειές τους και προσπαθώ να αποτυπώσω με τις λέξεις μου αυτό που αφουγκράζομαι, αυτό που αντιλαμβάνομαι με ευαισθησία και ενσυναίσθηση. Διαβάζω καθημερινά ποίηση, γράφω πολύ λιγότερη, ασφαλώς. Και πολλές ασκήσεις επί χάρτου, όπως τις ονομάζω. Κάθε ποίημα είναι ένας εσωτερικός μονόλογος, ο οποίος βρίσκει μέσα από τις λέξεις και τις σιωπές τον δρόμο για την εξωτερίκευσή του».

Το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

To 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας χαράσσει μονοπάτια πρωτοποριακά για το είδος του, δεδομένου ότι εκτός από τις απαγγελίες και τις συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του δράσεις, όπως εικαστική έκθεση και παρουσίαση βιβλίου. Επίσης, έντονο θα είναι το στοιχείο της μουσικής, με την συμμετοχή του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας και του Ανδρέα Γερολέμου, ενώ θα ακουστεί ακόμα ποίηση μελοποιημένη από τον Μίκη Θοδωράκη, αλλά και κυπριακά τραγούδια με μελοποιημένη ποίηση του Κώστα Μόντη και του Δημήτρη Λιπέρτη. Τέλος, η Σχολή Χορού ΜΑΜΒΟ θα συμπράξει με το Φεστιβάλ, προκειμένου να παραχθεί και να παρουσιαστεί ένας αρμονικός συνδυασμός ποίησης και χορού. Η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου σημειώνει: «Συντονίζω μία συλλογική προσπάθεια, η οποία ευελπιστούμε να αγκαλιαστεί από τους φορείς και το κοινό και να καταστεί θεσμός, τοποθετώντας την Λάρνακα στον παγκόσμιο χάρτη με παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: