1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας: καινοτόμες κι ενδιαφέρουσες οι παράλληλες εκδηλώσεις


Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακαςδιαβάστε εδώ το αναλυτικό άρθρο μας– μας μάγεψε με συγχορδίες χρωμάτων, μουσικών ήχων και ποιητικών λέξεων, κατά τη διάρκεια της τριήμερης διοργάνωσής του, που πραγματοποιήθηκε από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου στην Λάρνακα της Κύπρου και περιελάμβανε μία πληθώρα εξαιρετικών πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων και παράλληλων δράσεων, από απαγγελίες ποιημάτων και εκτελέσεις μελοποιημένων ποιητικών έργων, έως επιστημονικές ανακοινώσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και έκθεση ζωγραφικής, που έστεψαν με πλήρη επιτυχία την πρώτη διοργάνωση του πολυαναμενόμενου αυτού θεσμού. Το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, στο οποίο συμμετείχαν 36 ποιητές και ποιήτριες από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό -και τους οποίους θα αναφέρουμε αναλυτικά στην συνέχεια- φιλοξενήθηκε σε δύο σημαντικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος» και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Για την πρώτη χρονιά διεξαγωγής του Φεστιβάλ ορίστηκε ως θεματικός του άξονας το τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι».

Με την πολύτιμη βοήθεια της ποιήτριας και μέλους της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Άντρης Χριστοφίδου Αντωνιάδου, σε ό,τι αφορά στο μεταφραστικό κομμάτι, ο ζωγράφος Πέτρος Πτωχόπουλος «ερμηνεύει» την ταυτότητα των έργων του στους ποιητές από ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετέχουν στην διοργάνωση.
Ο ποιητής και Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάννος (δεξιά) λίγο μετά το πέρας της παρουσίασης της ποιητικής του συλλογής «Ες Κύπρον». Δίπλα του η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, ο Αντώνης Σκιαθάς και η Μαρία Χριστοδούλου.

Το πλούσιο και πολυποίκιλο πρόγραμμα του τριημέρου διεξήχθει δια ζώσης σε εμβληματικούς πολιτιστικούς χώρους της Λάρνακας, ενώ παράλληλα μεταδόθηκε από την ιστοσελίδα του βιότοπου πολιτισμού culturebook.gr -τον οποίο διευθύνει ο ποιητής Αντώνης Σκιαθάς, Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως«- και περιελάμβανε εκτός από τις κύριες και παράλληλες δράσεις. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 29 Απριλίου, οι απογευματινές εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν στο στο άρτια εξοπλισμένο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου πραγματοποιήθηκε δράση με έργα του διακεκριμένου Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πτωχόπουλου και θέμα «Ζωγραφική και Ποίηση». Στον ίδιο χώρο βρήκαν στέγη το Σάββατο 30 Απριλίου και οι πρωινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ με την παρουσίαση του βιβλίου «Eς Κύπρον» του ποιητή και Δημάρχου Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτη Νάννου. Την ενδιαφέρουσα ποιητική συλλογή παρουσίασε ο ποιητής και Πρόεδρος του «Γραφείου Ποιήσεως» Αντώνης Δ. Σκιαθάς, ενώ απαγγελίες χαρακτηριστικών ποιημάτων έγιναν από τους Χρυστάλλα Καλλένου και Δημήτρη Πορφύρη. Η Μαρία Χριστοδούλου, ποιήτρια και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ, διάβασε την εγκωμιαστική κριτική της Δρ Πολιτικού Μηχανικού και Φιλοσοφίας Μαριάννας Δώδου, με τίτλο «Το πάθος της διχοτόμησης και το πένθος της μνημοσύνης στο ποιητικό έργο Ες Κύπρον του Παναγιώτη Νάννου». Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας υπό τον συντονισμό του Δρα Αντρέα Αντζουλής, με συμμετοχή του κοινού. Μουσική παρέμβαση στην εκδήλωση, με τους υπέροχους ήχους του πιάνου, από τον νεαρό δεξιοτέχνη μουσικό Κυριάκο Αντ. Κώστα. Ακολουθεί πλούσιο φωτορεπορτάζ από τις παράλληλες αυτές δράσεις του Φεστιβάλ.

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, όπου εκτίθενται έργα του Κύπριου καλλιτέχνη Πέτρου Πτωχόπουλου, τον οποίο πλαισιώνουν στην φωτογραφία ο Πρόεδρος των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η ποιήτρια Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Παίρνοντας τα γεγονότα της πρώτης παράλληλης δράσης του Φεστιβάλ από την αρχή επανερχόμαστε στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την εκεί έκθεση έργων του γνωστού ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου (δεύτερος από δεξιά), ο οποίος φωτογραφίζεται εδώ με φόντο έργα του έχοντας δίπλα του την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου (πρώτη από δεξιά), τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, στο μέσον, τον Παναγιώτη Νάννο -ποιητή και Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα- και την ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. 
Από αριστερά: Πέτρος Πτωχόπουλος, Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και Παναγιώτης Νάννος. 

Ο Πέτρος Πτωχόπουλος, όπως διαβάζουμε στον ιστότοπο culturebook.gr, γεννήθηκε το 1953 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, από όπου και κουβαλά πολλές μνήμες που είναι εμφανέστατες και στα έργα του. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών Weder Ελβετίας και έχει κάνει πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ευρώπη και Αμερική. To 2008 ο γνωστός Έλληνας εφοπλιστής Γιάννης Βαρδινογιάννης τον επέλεξε για να ντύσει εικαστικά το πλοίο «Έλυρος».
Έργα του βρίσκονται στις συλλογές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, της Εθνικής Πινακοθήκης στην Ελλάδα και σε ακόμη δέκα Εθνικές Πινακοθήκες, καθώς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές της Κύπρου και του εξωτερικού.

«Μάνα Κύπρος«, ένα από τα παρουσιαζόμενα έργα, με πρωταγωνιστή το βιολί, που έχοντας σπασμένες τις χορδές του δεν δύναται να παίξει ώστε να ακουστεί το μουσικό κάλεσμά του για επιστροφή της ελευθερίας στο μαρτυρικό νησί. 
Από την σειρά «Χαμένος Πολιτισμός» το έργο αυτό, όπου κυριαρχεί το κεφάλι της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο ευρισκόμενο στον βυθό συμβολίζει τον πολιτισμό της Κύπρου, που επί 46 χρόνια παραμένει «βυθισμένος»! 
Εμπνευσμένο από προσωπικά βιώματα του καλλιτέχνη το έργο αυτό παρουσιάζει τοπίο έναντι του ξενοδοχείου «Κωνσταντία» στο Βαρώσι, όπου πήγαινε για ψάρεμα στα παιδικά του χρόνια, με το Κρίνακι του Γιαλού να συμβολίζει το γεγονός ότι ο γιαλός παραμένει ακόμα ζωντανός. 
Ακολουθούν τρία έργα από την σειρά «Χαμένος Πολιτισμός»… 
…στα οποία τον «βυθισμένο» πολιτισμό συμβολίζουν αμφορείς και άλλα αντικείμενα… 
…που αναμένουν την ευλογημένη ώρα ανάδυσής τους στο δημιουργικό φως της ελευθερίας. 
Το μικρού μεγέθους έργο στο κέντρο, είναι εμπνευσμένο από προσωπογραφία του ίδιου του Ρέμπραντ, ο οποίος θύμισε στον καλλιτέχνη τον δικό του παππού, που πρωταγωνιστεί τελικά στον συγκεκριμένο πίνακα. 
Αριστερά, έργο με το παιδί που αναμένει εδώ και 46 χρόνια τον αγνοούμενο πατέρα του και τον παππού του που σκοτώθηκε. 

Τα έργα του Πέτρου Πτωχόπουλου, εμπνευσμένα από την Ιστορία και τον Ελληνικό Πολιτισμό της Κύπρου, διακρίνονται σε ενότητες με τίτλους όπως Αρχαϊκά, Χαμένος Πολιτισμός, Κατεχόμενα εδάφη, Μάνα Κύπρος, Βυθός, Κατάθεση ψυχής, Τρίτη διάσταση, Προσωπογραφίες. Το 2018 βραβεύθηκε ως καλλιτέχνης της χρονιάς από το διαδικτυακό περιοδικό SkalaTimes, με το βραβείο να του απονέμεται από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα. Σήμερα ζει και εργάζεται στη Λάρνακα

Με την πολύτιμη βοήθεια της ποιήτριας Άντρης Χριστοφίδου Αντωνιάδου, σε ό,τι αφορά στο μεταφραστικό κομμάτι… 
…ο Πέτρος Πτωχόπουλος «ερμηνεύει» την ταυτότητα των έργων του στους ποιητές από ολόκληρο τον κόσμο, που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ… 
…-μεταξύ των οποίων βέβαια και ο Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος με την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, που παρακολουθούν μετά μεγίστης προσοχής, όντες ποιητές αμφότεροι-… 
…προκειμένου να εμπνευστεί ο καθένας ξεχωριστά στίχους ποιητικούς με έναυσμα τα ζωγραφικά έργα, οδηγώντας έτσι σε ένα καινοτόμο και αρμονικό πάντρεμα της «Ζωγραφικής με την Ποίηση», όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της εκδήλωσης, το κυρίως μέρος της οποίας ξεκινά… 
…με τον σύντομο χαιρετισμό της Ελένης Αρτεμίου Φωτιάδου
Οι ποιητές Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου και Ανδρέας Τιμοθέου αναλαμβάνουν από κοινού την παρουσίαση των όσων εμπνεύστηκαν οι συμμετέχοντες ποιητές από τα έργα του Πέτρου Πτωχόπουλου… 
…με τον καλλιτέχνη να παίρνει πρώτος τον λόγο, για έναν και από βήματος σύντομο χαιρετισμό προς τους παρευρισκομένους. 
Η διαδικασία έμπνευσης από τους πίνακες ζωγραφικής βρίσκεται σε εξέλιξη (εδώ ο ποιητής Νικόλαος Κουτσοδόντης σε στιγμές δημιουργικού οίστρου υπό το άγρυπνο βλέμμα του Τριαντάφυλλου Κωτόπουλου)… 
…και εδώ ο Ισραηλινός ποιητής Ronny Someck σε δημιουργική απομόνωση… 
…όπως και οι περισσότεροι ποιητές που συμμετείχαν στην πρωτότυπη αυτή δράση, η οποία έδωσε εξαρχής το στίγμα του καινοφανούς ποιητικού θεσμού. 
Μια ακόμα περιήγηση στα έργα της έκθεσης, πάντα με την υπογραφή του καταξιωμένου ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου… 
…μέχρι την έναρξη των απαγγελιών των έργων από τους δημιουργούς τους… 
…με πρώτη την Δήμητρα Χριστοδούλου, η οποία κατέθεσε τις σημειώσεις της για το έργο του Πτωχόπουλου και ευχές για την συνέχισή του. 
Ο Γάλλος Alexandre Mexis εμπνεύστηκε από τον πίνακα με το βυθισμένο κεφάλι της Αφροδίτης… 
…και ο Νικόλαος Κουτσοδόντης γενικότερα από την ιδέα του «βυθισμένου» πολιτισμού, με το φως των πινάκων να του θυμίζει την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Άνδρο. 
Από δύο πίνακες της σειράς «Χαμένος Πολιτισμός» άντλησε έμπνευση και ο ποιητής Χάρης Μελιτάς… 
…ενώ ο Ισραηλινός Ronny Someck αντίστοιχα από την προσωπογραφία του Ρέμπραντ. 
Την δική του ποιητική ματιά επί των έργων καταθέτει και ο Ιταλός ποιητής Mattia Tarantino… 
…ενώ η Θεσσαλονικιά Κλεονίκη Δρούγκα, εμπνευσμένη από τα ψάρια που κολυμπούν στους βυθούς των πινάκων, αισθάνεται κι η ίδια να κολυμπά, όμως «έξω από τα νερά της». 
Για «Έκτακτο ανακοινωθέν της παράστασης που ματαιώνεται» μας ενημέρωσε η Μαρία Χριστόδουλου από την Αμμόχωστο. 
Ο Ανδρέας Τιμοθέου κατέθεσε τις σκέψεις του «για όσα έχουν χαθεί»… 
… ενώ ο Παναγιώτης Νάννος αναφέρθηκε σε «πίνακα εν αναμονή», εμπνευσμένος από τον πίνακα του Πτωχόπουλου με το παιδί που αναμένει τον αγνοούμενο πατέρα του. 
Η εκ Κροατίας ποιήτρια Marija Dejanovic δήλωσε εντυπωσιαμένη από την αίσθηση παρελθόντος και παρόντος που αποπνέουν οι πίνακες, ταυτόχρονα με την γλυκόπικρη γεύση της προσμονής. 
Τέλος, ο Κωνσταντίνος Παπαλεοντίου από την Αμμόχωστο, εμπνεύστηκε από το φως και την ιστορία, που ξεχειλίζουν από τους πίνακες. 
Ο αγαπημένος μου πίνακας, από τον οποίο, εάν ήμουν ποιήτρια, θα εμπνεόμουν τους δικούς μου στίχους. 

Ο Παναγιώτης Νάννος, ποιητής και Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα, σπούδασε Διοίκηση & Οικονομία της Υγείας (ΤΕΙ), Πολιτικές Επιστήμες & Δημόσια Διοίκηση (Πανεπιστήμιο Αθηνών), ενώ έκανε και μεταπτυχιακές σπουδές στην Διοίκηση Μονάδων Υγείας Ε.Σ.Υ. (Ε.Α.Π.). Υπηρέτησε στο Υπουργείο Υγείας, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Δημόσια Διοίκηση, αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης, μεταξύ άλλων ως Αναπληρωτής Διοικητής 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας (2010 -2015) και ως Διοικητής στα Νοσοκομεία Λάρισας Πανεπιστημιακό και Γ.Ν.Λ. (2016-2019), απ’ όπου και παραιτήθηκε προκειμένου να διεκδικήσει με επιτυχία την θέση του Δημάρχου του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, το 2019. Έχει σημαντική ερευνητική δραστηριότητα και περισσότερες από 80 εργασίες του έχουν ανακοινωθεί σε πανελλήνια και διεθνή Συνέδρια. Έχει διδάξει σε Σχολές και ΚΕΚ, κυρίως σε επαγγελματίες υγείας. Υπήρξε συνεργάτης τοπικών εφημερίδων, με εκατοντάδες άρθρα και δημοσιεύματα. Είναι βραβευμένος λογοτέχνης και ποιητής, συγγραφέας με έντονη ερευνητική δραστηριότητα, ενώ την τελευταία δεκαετία ασχολήθηκε με το Δημοτικό Τραγούδι του Βουνεσίου κάνοντας καταγραφές σε βιβλία και 16 ψηφιακούς δίσκους, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μορφοβουνιωτών. Το 2016 δώρισε το σπάνιο αρχείο του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Λάτρης του Ελληνικού Λόγου, επέλεξε ως στάση ζωής τη ρήση του Ν. Καζαντζάκη: “Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω.” Ακολουθεί αναλυτικό φωτορεπορτάζ από την παρουσίαση του βιβλίου του «Eς Κύπρον», στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Ο νεαρός πιανίστας Κυριάκος Αντρ. Κώστα ανοίγει την πρωινή εκδήλωση του Φεστιβάλ.
Αμέσως μετά η Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, δραστήρια ποιήτρια και συγγραφέας, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για την βιβλιοπαρουσίαση…
…την οποία ανέλαβε ο Αντώνης Δ. Σκιαθάς (στο μέσον του πάνελ), έχοντας δίπλα του τον δημιουργο της ποιητικής συλλογής Παναγιώτη Νάννο. Στο άκρο αριστερά η Μαρία Χριστοδούλου που διάβασε την κριτική της Μαριάννας Δώδου και η Χρυστάλλα Καλλένου που απήγγειλε επιλεγμένα ποιήματα. Στο άκρο δεξιά η Άντρη Χρυστοφίδου Αντωνιάδου επί των μεταφράσεων, έργο εξαιρετικά δύσκολο, που ωστόσο έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία.
Απαγγελία ποιημάτων από τον Δημήτρη Πορφύρη…
…λίγο πριν στο βήμα ανέβει ο Παναγιώτης Νάννος, που συγκινημένος ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στην παρουσίαση του βιβλίου του.
…πριν περάσουμε στην συζήτηση στρογγυλής τράπεζας. Από αριστερά οι ποιητές: Κώστας Κρεμμύδας, Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Δρ Αντρέας Αντζουλής (συντονιστής), Δήμητρα Χριστοδούλου και Άντρη Χριστοφίδου Αντωνιάδου.
Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τον θεματικό άξονα του Φεστιβάλ, που επικεντρώνεται στο τρίπτυχο «Λόγος – Μνήμη – Ταξίδι», με την δυναμική συμμετοχή και του πολυπληθούς κοινού.
Στο βήμα ο Γραμματέας του Παγκύπριου Ομίλου Λαϊκών Ποιητών και Φίλων της Ποίησης Κοσμάς Οικονόμου για έναν σύντομο χαιρετισμό…
…τον οποίο διαδέχθηκε ο Αντιπρόεδρος του νεοσύστατου αλλά εξαιρετικά δραστήριου Ομίλου Βασίλης Βασιλακκάς. Παρακολουθήστε τα δύο videos με τα ποιήματά τους γραμμένα στο γλωσσικό ιδίωμα της Κύπρου, στο κανάλι μας στο YouTube.
Γενική άποψη της αίθουσας όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.
Από αριστερά: Δημήτρης Πορφύρης, Παναγιώτης Νάννος -με το βιβλίο «Ες Κύπρον» ανά χείρας- και Αντώνης Δ. Σκιαθάς.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: