Galeries Lafayette, το πολυκατάστημα που δεν κοιμάται ποτέ και το εντός αυτού εστιατόριο Mama Sens


Το εμβληματικό κεντρικό κατάστημα των Galeries Lafayette, στην Boulevard Haussmann.

Η γαλλική αλυσίδα πολυτελών πολυκαταστημάτων Galeries Lafayette, αποτελεί όχι μόνο την μεγαλύτερη στην Ευρώπη, αλλά ένα όνομα θρύλο κατά κυριολεξία, που κάθε ταξιδιώτης έχει στα όνειρά του να επισκεφθεί. Το κορυφαίο κατάστημά της βρίσκεται στην Boulevard Haussmann, στο 9ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, του Παρισιού, απέναντι από την εμβληματική Όπερα, αλλά βεβαίως καταστήματά της λειτουργούν σε πολλές ακόμα γαλλικές πόλεις, αλλά και εκτός Γαλλίας. H ιστορία των Galeries Lafayette φθάνει πίσω, στο 1893, όταν δύο ξαδέλφια από την Αλσασία, ο Théophile Bader και ο Alphonse Kahn, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα μικρό κατάστημα νεωτερισμών, στη γωνία της rue La Fayette -έτσι γεννιέται το όνομα «Aux Galeries Lafayette«- και της rue de la Chaussée d’Antin. Το 1896, η εταιρεία αγόρασε ολόκληρο το κτήριο στη οδό 1, rue La Fayette και στη συνέχεια, το 1903, τα κτίρια στους αριθμούς 38, 40 και 42 της λεωφόρου Haussmann, όπου και εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 1912, η ​​ναυαρχίδα της Galeries Lafayette, με την ήδη από τότε εντυπωσιακή της εμφάνιση. 

Το Galeries Lafayette Haussmann, κοντά στον σταθμό Chaussée d’Antin – La Fayette του metro του Παρισιού καλύπτει μια έκταση 70.000 τ.μ. συνολικά, στους οποίους διατίθεται μια τεράστια γκάμα επωνυμιών για κάθε βαλάντιο, από έτοιμα ρούχα έως υψηλή ραπτική.

Συγκεκριμένα, ο Théophile Bader διόρισε τον αρχιτέκτονα Georges Chedanne να διευθύνει τις πρώτες μεγάλες ανακαινίσεις, που ολοκληρώθηκαν το 1907 και ο μαθητευόμενός του Ferdinand Chanut ήταν εκείνος που σχεδίασε τον εμβληματικό νεοβυζαντινό τρούλο, ύψους 43 μέτρων, που αποτελεί ως σήμερα σήμα κατατεθέν του κεντρικού καταστήματος. Σίγουρα δεν είναι τυχαίο ότι το πολυκατάστημα Haussmann αποτελεί το δεύτερο σημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, μετά τον Πύργο του Eiffel και ένα όνειρο όχι μόνο για τους κοινούς θνητούς, αλλά και για τους «μεγάλους» αυτού του κόσμου! 

Η αρχιτεκτονική του καταστήματος είναι Art Nouveau με χαρακτηριστικό γνώρισμά του τον περίφημο θόλο και μια πανοραμική θέα στο Παρίσι από τις ταράτσες του, που το έχει καταστήσει ένα μοναδικό τουριστικό αξιοθέατο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Το 1932 το κατάστημα ανακαινίστηκε σε στυλ Art Déco, όμως ήταν μετά τα μαύρα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου που ξεκινά η ακάθεκτη οικονομική ανάκαμψη της εταιρείας, η οποία, προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μεταπολεμικής περιόδου, ανανεώνεται με τον εκσυγχρονισμό να ξεκινά με τα εγκαίνια της υψηλότερης κυλιόμενης σκάλας της Ευρώπης, τα Χριστούγεννα του 1951. Αμέσως μετά, οι εσωτερικές αίθουσες αφαιρέθηκαν και από το 1957 έως το 1959 το κτήριο ανυψώθηκε κατά δύο ορόφους.

Aνάλογης αισθητικής με τους εσωτερικούς και οι εξωτερικοί χώροι του πολυκαταστήματος Galeries Lafayette Haussmann.

Ένα νέο κατάστημα ανοίγει στην άλλη πλευρά της rue de Mogador το 1969, το οποίο αρχικά προοριζόταν για νέους, το περίφημο «Club των 20άρηδων». Αυτός ο χώρος συγκεντρώνει για πρώτη φορά πολλές οικογένειες προϊόντων, όπως ρούχα, καλλυντικά, είδη μουσικής, όλα προσαρμοσμένα σε έναν συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Το Lafayette 2 καταλήφθηκε και από την ανδρική μόδα, στην οποία το 1990 προστέθηκε το Lafayette Gourmet. Το 1974 ανοίγει μία ακόμα καινούρια σελίδα με την αποξήλωση της κύριας σκάλας, ενώ 10 χρόνια αργότερα, το κεντρικό ισόγειο ανακαινίζεται προκειμένου να φιλοξενήσει πολυτελή καταστήματα αριστοκρατικού κύρους.

Στον πολιτιστικό χώρο «Galerie des Galeries» διοργανώνονται τρεις έως τέσσερις εκθέσεις το χρόνο, προβάλλοντας τόσο το γαλλικό όσο και το διεθνές design.
Από την γυάλινη γέφυρα που διακρίνεται πίσω και αριστερά στην φωτογραφία, οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν το υπερθέαμα που προσφέρει ο ενιαίος εσωτερικός χώρος του πολυκαταστήματος
…με τον εμβληματικό νεοβυζαντινό τρούλο, ύψους 43 μέτρων, να αποτελεί το σήμα κατατεθέν του κεντρικού καταστήματος, αφήνοντας άφωνους και εντυπωσιασμένους όλους ανεξαιρέτως τους επισκέπτες.
Στον τρούλο αυτό στερεώνεται κάθε χρόνο -από το 1976- ένα εντυπωσιακό κρεμαστό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Το κατάστημα διοργανώνει, επίσης, κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μια σειρά από εκθέσεις, παραστάσεις και άλλες εκδηλώσεις.
Η εντυπωσιακή και πάντα πλημμυρισμένη από κόσμο ταράτσα, διαθέτει το δικό της bar και εστιατόριο, με το σημαντικότερο ωστόσο πλεονέκτημά της να παραμένει μακράν η ανεμπόδιστη πανοραμική θέα της Πόλης του Φωτός…
…και των μνημείων της, όπως ο Πύργος του Eiffel, ο Πύργος του  Montparnasse, το Μέγαρο Invalides και η γειτονική Όπερα Garnier.
Η Galeries Lafayette απέκτησε εγκαταστάσεις παραγωγής προκειμένου να κατασκευάζει ρούχα αποκλειστικά με τη δική της ιδιωτική ετικέτα, ενώ παράλληλα παρήγαγε επίσης προσιτές εκδόσεις ρούχων γνωστών σχεδιαστών…
…οι οποίοι ωστόσο, όπως αδιάψευστα μαρτυρούν και οι φωτογραφίες, δίνουν το δυναμικό παρόν τους στους χώρους του πολυκαταστήματος με εντυπωσιακά σε μέγεθος και διακόσμηση σημεία πώλησης των εξαιρετικών προϊόντων τους.
Το πολυκατάστημα, κατά την διάρκεια της εξελικτικής του πορείας, επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει και τμήματα ανδρικών ενδυμάτων, επίπλων, παιχνιδιών και επιτραπέζιων συσκευών, ενώ ενεπλάκη και στην διοργάνωση εκδηλώσεων, όπως η προσγείωση στον τελευταίο όροφό του, από τον Γάλλο πιλότο Jules Védrines, το 1919.
Το 1922 λειτούργησαν εργαστήρια τέχνης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Maurice Dufrêne, προκειμένου να παραχθούν οικονομικά έπιπλα, υφάσματα, χαλιά, ταπετσαρίες, κεραμικά και άλλα είδη οικιακής χρήσης.
Κατά τη δεκαετία του 1950 η Galeries Lafayette φιλοξένησε στους χώρους της μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, όπως το «The Best of Italian Manufacturing», το 1953.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, νέοι σχεδιαστές άρχισαν να λανσάρουν στο κατάστημα τις συλλογές τους έτοιμων ενδυμάτων, με πρώτη την σχεδιάστρια Laura, το 1962, η οποία λίγο αργότερα έγινε διάσημη ως Sonia Rykiel.
Από το 1980 έως το 1999 διοργανώνονταν «Φεστιβάλ Μόδας», με σκοπό την επιλογή σχεδίων για το κατάστημα. Το 1984, το κατάστημα άνοιξε ένα τμήμα σχεδιαστών, που περιλαμβάνει σχέδια από τους Jean-Paul Gaultier και Thierry Mugler.
Από το 2001 έως το 2015, ο Jean Paul Goude -Γάλλος γραφίστας, εικονογράφος, φωτογράφος, σκηνοθέτης διαφημιστικών ταινιών και σχεδιαστής εκδηλώσεων- συνεργάστηκε με την αλυσίδα σε διαφημιστικές καμπάνιες, προκειμένου να της δώσει μια σύγχρονη ταυτότητα.
Eντυπωσιακά υποδήματα στο αντίστοιχο τμήμα των Galeries Lafayette.
Το ισόγειο κατακλύζεται από τα stands επώνυμων εταιρειών καλλυντικών, αρωμάτων, κοσμημάτων, οπτικών κ.λπ.
Στους χώρους του καταστήματος φιλοξενούνται αμέτρητα bar, café και εστιατόρια, αλλά και γλυκές γωνιές, όπως ο εικονιζόμενος χώρος του Γάλλου ζαχαροπλάστη και σοκολατοποιού Pierre Hermé, ο οποίος το 2016 τιμήθηκε με τον τίτλο του καλύτερου pastry chef στον κόσμο.
Μια βόλτα στους γεμάτους κομψότητα και χάρη χώρους της Galeries Lafayette
…είναι ικανή από μόνη της να μας πείσει να ακολουθήσουμε τις προσταγές του slogan «αφιερώστε χρόνο για να χαμογελάσετε», της Smiley Company, μιας βρετανικής εταιρείας, που κατέχει τα δικαιώματα για το smiley face σε περισσότερες από 100 χώρες και η οποία δημιουργεί πληθώρα προϊόντων όπως υφάσματα, είδη πάρτι, χαρτικά, αξεσουάρ αυτοκινήτου και παιχνίδια.
Στους χώρους της Galeries Lafayette φιλοξενείται και μία εβδομαδιαίας βάσης δημοφιλής επίδειξη μόδας…
…την οποία οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν δωρεάν κάθε Παρασκευή, στις 3 το μεσημέρι, με μόνη προϋπόθεση να έχουν κάνει κράτηση εκ των προτέρων.
Eμείς παρακολουθήσαμε την επίδειξη της Smiley Company, η οποία από το 2007 και μετά έχει συνεργαστεί με διάφορους οίκους μόδας…
…συμπεριλαμβανομένης της καμπάνιας Moschino, «Smiley for Moschino», εταιρεία με τον οποία συνεργάστηκαν ξανά το 2021, με ένα παπούτσι croc σχεδιασμένο με χαμόγελο.
Τόσο τα αντρικά όσο και τα γυναικεία ενδύματα κινήθηκαν στην παλέτα του λευκού και των παλ αποχρώσεων…
…χωρίς να αποκλείονται τα χρώματα, αλλά και το denim.
Οι χώροι φαγητού που φιλοξενούνται στην Galeries Lafayette Haussmann προσφέρουν προφανώς γαλλικό φαγητό, αλλά και προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο. Εμείς, ακολουθώντας τις σχετικές πινακίδες, κατευθυνθήκαμε προς το περιώνυμο εστιατόριο «Mama Sens«.

Οι αδερφοί Pourcel, το δυναμικό δίδυμο της υψηλής γαλλικής κουζίνας, επιστρέφουν στη γαστρονομική σκηνή του Παρισιού, μέσα από το Galeries Lafayette Paris Haussmann. Δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή τους από την γαλλική πρωτεύουσα, oι Jacques και Laurent Pourcel εγκαθίστανται στον πρώτο όροφο του καταστήματος Coupole, με το καινούριο concept τους, που ονομάζεται «Μama Sens«, να έχει δομηθεί γύρω από τον άξονα μιας αυθεντικής γαστρονομικής εμπειρίας, με άρωμα μεσογειακό. Άλλωστε, τι μπορεί να είναι πιο υγιεινό και πιο νόστιμο από την μεσογειακή κουζίνα, μια κουζίνα παρήγορη και γενναιόδωρη, όπως αυτή ακριβώς που θα δοκιμάσετε στο «Mama Sens».

To εστιατόριο των αδελφών Pourcel φέρνει στο νου την ανδαλουσιανή ατμόσφαιρα ενός πολύχρωμου μερκάντο και μας προ(σ)καλεί…
…να αποδράσουμε στις γεμάτες ζωντάνια τρατορίες της Ιταλίας, μέσω μονοπατιών που διέρχονται από γεμάτα αρώματα και χρώματα souks του Μαρόκου, αλλά και κατάφορτους με πολύτιμο καρπό κρητικούς ελαιώνες.

Όσο για το ευρηματικό όνομα του εστιατορίου, αποτελεί συνένωση της ιταλικής λέξης mama, δηλαδή μητέρα και της γαλλικής λέξης sens, που σημαίνει αίσθηση. Παράλληλα, αυτή είναι μια λέξη με υπογραφή που εμφανίζεται έντονα σε όλες τις εγκαταστάσεις των αδελφών Pourcel, των παγκοσμίως αναγνωρισμένων δίδυμων chefs με αστέρι Michelin. Το «Sens» είναι μια νύξη στο όνομα του πρώτου εστιατορίου τους, που άνοιξε το 1988, το «Le Jardin Des Sens», το οποίο 10 χρόνια μετά το άνοιγμά του κέρδισε το 3ο του αστέρι Michelin. Και αυτή ακριβώς η λέξη αποτελεί την δέσμευση των Pourcel για την αριστεία, στο να προσφέρουν δηλαδή αποκλειστικά και μόνο πιάτα, που ανταποκρίνονται στα υψηλότερα γαστρονομικά πρότυπα.

Γύρω από ένα κεντρικό bar, οι μάγειρες προετοιμάζουν σχολαστικά τα πιάτα, με απαρέγκλιτη προσήλωση στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απόλαυση των ματιών και βεβαίως των γευστικών καλύκων.
Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα, οι αδελφοί Pourcel προσφέρουν στο φανατικό κοινό τους ένα ποικίλο menu, ξαναβλέποντας με την δική τους μοντέρνα ματιά και χωρίς clichés, τα παραδοσιακά πιάτα της μεσογειακής γαστρονομίας, με γνώμονα την αυθεντικότητα των γεύσεων και την επανερμηνεία εμβληματικών συνταγών.
Το εστιατόριο λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2021, μετά από 3 εστιατόρια στο Μονπελιέ, 2 στο Βιετνάμ, 1 στο Τόκιο, την στιγμή μάλιστα που ο Όμιλος Château Pourcel γιορτάζει την 20ή του επέτειο. 
Για όσους θα επιθυμούσαν να επιμηκύνουν αυτό το ταξίδι των αισθήσεων και να μεταφέρουν την γευστική εμπειρία του «Mama Sens» στον χώρο τους…
…στο delicatessen του εστιατορίου προσφέρονται πολλά μοναδικά και αποκλειστικά προϊόντα, επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή από τους αδερφούς Pourcel
…και καλύπτοντας ολόκληρη την Μεσόγειο, έχοντας πρωτίστως δημιουργήσει μια προνομιακή σχέση με τους ντόπιους παραγωγούς.
 Το decor παραπέμπει στην δεκαετία του ’80 -πάντα όμως θυμίζοντας Μεσόγειο– και φέρει την υπογραφή της Γαλλίδας αρχιτέκτονος και σχεδιάστριας Réda Amalou.
Η κουζίνα του «Mama Sens» ακολουθεί τις παραδοσιακές επιταγές της εποχικότητας των υλικών, πάντα σε συνάρτηση με την περιοχή προέλευσής τους.
H δημιουργία του «Mama Sens» στηρίχτηκε στον άξονα της ιδέας ενός εστιατορίου, café και παντοπωλείου, με άρωμα Μεσογείου, στα πρότυπα των παραδοσιακών καφεπαντοπωλείων, με μια ολοκαίνουρια αντίληψη βεβαίως.
Στο «Mama Sens» η μεσογειακή διατροφή αντιμετωπίζεται όχι μόνο ως γαστρονομία αλλά και ως τρόπος ζωής, γιατί το φαγητό, πάνω απ’ όλα, είναι και πολιτισμός.
Η εμπειρία που οι πελάτες απολαμβάνουν εδώ, αφορά σε μια έντονα ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα, που διαπερνά κάθε κατάστημα των αδελφών Pourcel.
Carpaccio χταποδιού ήταν το πρώτο πιάτο που έφθασε στο τραπέζι μας…
…για να ακολουθήσει το tartare βοδινού.
Φυσικά η χαρά και η υπερηφάνεια που αισθανθήκαμε ήταν μεγάλες, καθώς συνδυάσαμε το γεύμα μας με τον ελληνικό λευκό οίνο Notios, της Οινοποιητικής Gaea, που παράγεται από το πάντρεμα των ποικιλιών Μοσχοφίλερο και Ροδίτης, τα οποία προδίδουν αντίστοιχα στο κρασί φρουτώδη αρώματα και φρεσκάδα στη γεύση, αλλά και μια χαρακτηριστική απαλότητα. 
Pizza με ντοματίνια, mozzarella και βασιλικό.
Kαια για το τέλος δύο εξίσου εμβληματικά γλυκά, οι παραδοσιακές γαλλικές pain perdu ή αυγόφετες αν προτιμάτε…
…και φυσικά το αγαπημένο ιταλικό tiramisu, με κάστανο παρακαλώ!
Στην ταράτσα της Galeries Lafayette με φόντο την Βασιλική της Ιεράς Καρδίας της Μονμάρτης, της γνωστής ως Sacré-Cœur. 

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: