Modtissimo, δυναμική η ελληνική παρουσία στην μεγαλύτερη έκθεση κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης της Πορτογαλίας


Μια εμπειρία μαγευτική από κάθε άποψη αποτελεί η γνωριμία με το Porto -η εκδοχή του ονόματος Οπόρτο χρησιμοποιείται κυρίως από τους Βρετανούς-, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της γοητευτικής Πορτογαλίας, μετά τη Λισαβόνα. Μια πόλη πανέμορφη, απλωμένη νωχελικά κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Douro, στα βόρεια της χώρας, και ένα από τα παλαιότερα Ευρωπαϊκά κέντρα, που ήδη από το 1996 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια πόλη που η καρδιά της χτυπάει στους δημιουργικούς ρυθμούς της τέχνης, με επίκεντρο τη γεμάτη γκαλερί και ντιζαϊνάτα καταστήματα συνοικία Bombarda, αλλά και της υψηλής γαστρονομίας -με έντονη την παρουσία των αστεριών Michelin- και βεβαίως της οινοποιίας. Η Modtissimo, η παλαιότερη έκθεση στην Ιβηρική Χερσόνησο και η μοναδική στην Πορτογαλία, αφιερωμένη στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης της πανέμορφης αυτής χώρας, πραγματοποιείται δύο φορές τον χρόνο -εμείς παρακολουθήσαμε αυτήν του Σεπτεμβρίου- στο Porto, την πόλη που φιλοξενεί την πολυεπίπεδη δημιουργικότητα του πορτογαλικού βορρά. Η έκθεση αποτελεί τόπο συνάντησης της πορτογαλικής οικογένειας κλωστοϋφαντουργίας, αλλά και χώρο καινοτομίας και προβληματισμού για τον κλάδο, ως ακρογωνιαίος λίθος μιας βιομηχανίας που επανεφευρίσκει τον εαυτό της, όπως το απαιτούν οι περιστάσεις.

Η πρώτη αίθουσα της Modtissimo, στην οποία αρχικά εισέρχονται οι επισκέπτες της έκθεσης…
…είναι διαμορφωμένη ως ένα τεράστιο catwalk, που φιλοξενεί εντυπωσιακές δημιουργίες…
…οι οποίες αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τα πλέον πρωτότυπα ως προς τα σχέδια, τα υλικά και την κατασκευή υφάσματα, στο πλαίσιο των καινοτόμων εκθέσεων iTechStyle Green Circle και iTechStyle Showcase.
Ο ίδιος χώρος φιλοξενεί και περίπτερα μεγάλων εκθετών…
…αλλά και πάμπολλους πάγκους με εκατοντάδες υφάσματα σε κάθε πιθανό χρώμα…
…υλικό και σχέδιο, ικανά να εξυπηρετήσουν τις πιο τολμηρές δημιουργικές απαιτήσεις των επισκεπτών της έκθεσης.

Με ένα από τα μεγαλύτερα περίπτερα στο κομβικότερο σημείο της έκθεσης, δήλωσε δυναμικά παρόν το Athens Fashion Club & School, όπου παρουσιάστηκαν 19 συνολικά δημιουργίες σπουδαστών και αποφοίτων της διακεκριμένης αυτής Σχολής, καθώς και της σχεδιάστριας Μαρίας Βυτινίδου, που αποτελεί την ψυχή του συγκεκριμένου Σχολείου και του όλου project και συνιδιοκτήτριάς του επίσης, μαζί με τον Βαγγέλη Δημητρακόπουλο. Ενδεικτική της σημασίας που δίνεται στην έκθεση αυτή, από την πλευρά της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ήταν η παρουσία του Λωράν Αρμάου, Εμπορικού και Οικονομικού Ακολούθου της Πρεσβείας και Διευθυντή του AICEP, ο οποίος μας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Το μεγάλο project που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, με την επωνυμία MADE IN PORTUGAL Naturally – Portuguese Sustainable Fashion by Greek Emerging Designers, έχει σχέση με τη βιώσιμη μόδα. Δώδεκα εργοστάσια της Πορτογαλίας προσέφεραν, δωρεάν, στους φοιτητές της Σχολής Μόδας Athens Fashion Club, ανακυκλώσιμα υφάσματα προκειμένου να ετοιμάσουν την collection τους, η οποία παρουσιάζεται αρχικά στη διεθνή έκθεση Modtissimo, στο Porto και αμέσως μετά θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, σε catwalk στην Πρεσβευτική κατοικία, ενώ θα ακολουθήσει η παρουσία μας στην εβδομάδα μόδας Athens Xclusive Designers Week, τον Νοέμβριο».

Εδώ και το σημείο των αναμνηστικών φωτογραφίσεων…
…και λίγο πιο μέσα, ένας ακόμα τεράστιος χώρος, ο οποίος ακριβώς στο ξεκίνημά του, σε ένα από τα κομβικότερα σημεία της έκθεσης, φιλοξένησε…
…τις συνολικά 19 μοναδικής σύλληψης και εκτέλεσης δημιουργίες σπουδαστριών και σπουδαστών του Athens Fashion Club & School, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο video που ακολουθεί.
Οι σχεδιαστές που συμμετέχουν στο έργο είναι (αλφαβητικά) οι: Δημητρίου Άννα, Εμμανουηλίδου Έλενα, Κατσιμίχα Σοφία, Κοκκίνου Μάγδα, Κουλιέρη Νατάσσα, Κωνσταντινοπούλου Κωνσταντίνα, Μανελίδη Χριστίνα, Μητροσύλη Ευγενία, Μητσούρα Νίκη, Μπάτη Βασιλική, Μπερβανάκη Κωνσταντίνα, Πάλλα Μαρία, Σάβτσιουκ Αλμπίνα, Σακκάτος Παναγιώτης, Σεϊτοπούλου Μαρία, Στάθη Κυριακή, Ταξίδου Καλλιόπη, Τόλης Αθανάσιος και Χιώνη Γεωργία.
Αριστερά, οι δύο έξοχες δημιουργίες της γνωστής σχεδιάστριας Μαρίας Βυτινίδου, η οποία και βρίσκεται στο δεξί άκρο της φωτογραφίας. Αριστερά ο Λωράν Αρμάος και στο μέσον κάποιες από τις ταλαντούχες σχεδιάστριες…
…που βρέθηκαν στο Porto και στη Modtissimo και ήταν, ξεκινώντας από αριστερά, στην οικογενειακή αυτή φωτογραφία: η Σοφία Προράτα, η Άννα Δημητρίου, η Μαρία Πάλλα, η Καλλιόπη Ταξίδου, η Χριστίνα Μανελίδη και η Ευγενία Μητροσύλη. Στο μέσον η Μαρία Βυτινίδου, χαμογελαστή και υπερήφανη για τις επιτυχίες των κοριτσιών.
Από αριστερά: Laurent Armaos, Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Μαρία Βυτινίδου, Dr Manuel Serrão, Modtissimo CEO και Κατερίνα Μαρινάκη. Στα video που ακολουθούν θα παρακολουθήσετε δηλώσεις αρχικά του Dr Manuel Serrão και στη συνέχεια του Laurent Armaos.
Dr Manuel Serrão, Modtissimo CEO.
Λωράν Αρμάος, Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, Διευθυντής AICEP.
Στο ίδιο αυτό επίπεδο φιλοξενήθηκαν χώροι συναντήσεων…
…αλλά και εκτέθηκαν πολλές ακόμα δημιουργίες…
…σε υπέροχα χρώματα και σχέδια…
…με πολλές εντυπωσιακές λεπτομέρειες, ως προς τον σχεδιασμό και τα υλικά.
Πανοραμική άποψη του χώρου των εξειδικευμένων ομιλιών και workshops, που παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες και επισκέπτες της Modtissimo
…με την Μαρία Βυτινίδου και τον Βαγγέλη Δημητρακόπουλο, του Athens Fashion Club & School, να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τις εξαιρετικά κατατοπιστικές παρουσιάσεις τους. Η Μαρία Βυτινίδου μίλησε για «Το metaverse, τη νέα πρόκληση στο χώρο της βιομηχανίας της μόδας» και ο Βαγγέλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε σε «Στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για βιώσιμη μόδα και ανακυκλωμένα υφάσματα».
Στον ίδιο χώρο και η Συνέντευξη Τύπου για τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, ακόμα και από Ιαπωνία και Η.Π.Α., με την Ana Paula Dinis…
…να λύνει όλες τις απορίες και να μιλά με νούμερα για τη Modtissimo και την πορτογαλική βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας.
Ένας ακόμα χώρος ομιλιών και σεμιναρίων, αυτή τη φορά στην κεντρική αίθουσα των εκθετών…
…όπου πραγματικά φιλοξενήθηκε το πανόραμα τόσο του εθνικού πορτογαλικού…
…όσο και του διεθνή κλάδου κλωστοϋφαντουργίας και ενδυμάτων…
…με ελληνικές επιχειρήσεις να δίνουν και εδώ το δυναμικό παρόν τους.
Εδώ, το περίπτερο της Γιώργος Ιωακειμίδης Α.Ε. Ιoakimidis Textiles, που δημιουργήθηκε το 1947 από τον Γιώργο Ιωακειμίδη, με σκληρή δουλειά και κυρίως τόλμη και δυναμισμό, επιλέγοντας ως αντικείμενό του τα γυναικεία υφάσματα. Η επιχείρηση εξελίσσεται και καταλαμβάνει σημαντικό κομμάτι της αγοράς καλύπτοντας μεγάλο μέρος της ελληνικής βιοτεχνίας.
Το όνομα Ιωακειμίδης γίνεται συνώνυμο της μόδας και τα υφάσματα της εταιρίας απαραίτητη προϋπόθεση για τις πλέον εντυπωσιακές και κομψές δημιουργίες της εποχής. Σήμερα, η πορεία ανάπτυξης κι επιτυχίας στην εισαγωγή γυναικείων υφασμάτων, συνεχίζεται με το ίδιο πάθος και δυναμισμό από τα παιδιά του, Ανέστη και Μάρι.
Ο Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Λωράν Αρμάος, στο περίπτερο της Τελίδης Δ. Υιοί Τelidis Companies, μια ελληνική εταιρεία με αντικείμενο την παραγωγή, την μεταποίηση και την εμπορία βοηθητικών και διακοσμητικών υλικών ένδυσης, με έδρα την Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία μετρά σχεδόν έναν αιώνα δραστηριότητας και σήμερα επιχειρεί μέσα από τρεις ιδιόκτητους χώρους, ένα κεντρικό κατάστημα χονδρικής πώλησης, ένα χώρο παραγωγής και μεταποίησης και ένα χώρο συσκευασίας, αποθήκευσης και διακίνησης εμπορευμάτων. 
Η Τελίδης Δ. Υιοί διατηρεί επίσης άλλους δύο χώρους λιανικής πώλησης στο κέντρο της πόλης και εκτός από την παρουσία της στην ελληνική αγορά, έχει αποκτήσει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, που σήμερα καλύπτει το 40% του συνολικού κύκλου εργασιών. 
Από την ίδρυσή της το 1970, στην Davaris Textiles πολλά έχουν αλλάξει, αλλά πάντα προς το καλύτερο. Καλύτερη προοπτική, καλύτερες συλλογές και καλύτερες επιλογές, πάντα για τον πελάτη. Αυτό που ξεκίνησε ως τοπική εταιρεία κλωστοϋφαντουργίας έχει γίνει πλέον μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες κλωστοϋφαντουργίας γυναικείων ενδυμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά. 
Αυτό που κάποτε ήταν μια εταιρεία τεσσάρων ατόμων έχει γίνει σήμερα μια εταιρεία 60 ατόμων. Ό,τι χωρούσε άνετα σε ένα κτήριο 200 τετραγωνικών μέτρων πριν από 40 χρόνια, μετακόμισε σε ένα ιδιόκτητο κτίριο 6.000 τετραγωνικών μέτρων. Και έτσι θα συνεχίσουν για τα επόμενα 40 χρόνια, όντας μετάξι σε ποιότητα και νάιλον σε αντοχή! 
Ο Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Laurent Armaos, επισκέπτεται το περίπτερο της Ιfansi Textiles Doumas, η οποία ιδρύθηκε από τον Παντελή Δούμα το 1967 ως μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Με τα χρόνια, η εταιρεία έχει αναπτύξει ισχυρή φήμη, προμηθεύοντας τους κορυφαίους σχεδιαστές και κατασκευαστές μόδας στην Ελλάδα.
Στους στόχους και τις κατακτήσεις της περιλαμβάνονται: 1.Καινοτομία με νέες τεχνικές παραγωγής. 2.Επέκταση της σειράς υφασμάτων και βαφών για να καλύψει τις ανάγκες των πιο απαιτητικών πελατών. 3.Δυναμική είσοδος σε νέες αγορές όπως η Γερμανία, η Δανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία κι η Αυστραλία.

Aκολουθούν αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτορεπορτάζ από την 60ή Modtissimo, που με τεράστια επιτυχία, όπως τα τελευταία 30 χρόνια άλλωστε, πραγματοποιήθηκε στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου 2022, στο Εκθεσιακό Κέντρο Exponor του Πόρτο.

Με τους εκθεσιακούς χώρους του Exponor Hall πλήρως κατειλημμένους, η Modtissimo του Σεπτεμβρίου σηματοδότησε την 60ή διοργάνωσή της για την προβολή του εθνικού και διεθνή κλάδου κλωστοϋφαντουργίας, ο οποίος έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικός και καινοτόμος. Στην έκθεση συμμετείχαν περισσότερες από 350 συλλογές συγκεντρωμένες σε 9.500τ.μ., χωρισμένες ανά κατηγορία υφασμάτων και αξεσουάρ.

Οι διοργανωτές δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη μαζική συμμετοχή εκθετών, αλλά και από τους αγοραστές που ενδιαφέρθηκαν να συνεργαστούν με Πορτογάλους προμηθευτές. Ως γνωστόν, η καινοτομία και η βιωσιμότητα αποτελούν θεμελιώδεις άξονες για τον συγκεκριμένο τομέα.

Για το λόγο αυτό, η Associação Seletiva Moda (ASM) συνεργάστηκε με το Technological Centre for the Textile and Clothing Industry of Portugal (CITEVE) προκειμένου να παρουσιάσει δύο εκθέσεις, το iTechStyle Green Circle και το iTechStyle Showcase, οι οποίες προσέθεσαν πολλά νέα χαρακτηριστικά, στο παλαιότερο Σαλόνι Υφασμάτων στην Ιβηρική Χερσόνησο.

«Παρουσιάσαμε το iTechStyle Green Circle 2.0, μια εξελιγμένη φάση της πρωτοβουλίας αυτής. Αυτή τη φορά είχαμε συντεταγμένες που προκύπτουν από ένα σύνολο εταιρειών, σχεδιαστών και συντονιστών ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι ένα προϊόν έχει υλικά από διαφορετικές εταιρείες, δημιουργήθηκε από μια ομάδα σχεδιαστών και κατασκευάστηκε από εταιρεία ρούχων του κλάδου μας, σε αντίθεση με το προηγούμενο μοντέλο στο οποίο είχαμε μία εταιρεία, ένα σχεδιαστή, ένα κατασκευαστή», εξηγεί η Cristina Castro, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του CITEVE.

Οι αγοραστές μπόρεσαν να θαυμάσουν ένα ακόμη υπέροχο σύνολο ρούχων, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης βιωσιμότητας iTechStyle Green Circle, η οποία διοργανώθηκε από την ASM και το CITEVE σε επιμέλεια του Paulo Gomes από το Manifesto Moda. «Φέτος, είχαμε 43 συντεταγμένες, 40 εταιρείες και 90 διαφορετικά υλικά», καταλήγει η Cristina Castro, τονίζοντας επίσης ότι «η έκθεση iTechStyle Green Circle φιλοξενήθηκε στην είσοδο του Hall 6 του Exponor, μια νευραλγική θέση μεγάλης έκτασης και είχε επεξηγηματικό ύφος με όλες τις λεπτομέρειες της δημιουργικής διαδικασίας».

Εκτός από τα περίπτερα και τις εκθέσεις υπήρχε πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων δραστηριοτήτων με παρουσιάσεις τάσεων και συνέδρια, που χωρίζονταν σε δύο μεγάλες ενότητες: Modtissimo Talks και iTechStyle Talks.

Περισσότεροι από 350 διεθνείς αγοραστές συμμετείχαν στη Modtissimo, σπάζοντας για μία ακόμα φορά το σχετικό ρεκόρ. «Η παρουσία της Ολλανδίας ως φιλοξενούμενης χώρας και η υποστήριξη του AICEP, για τον εντοπισμό πιθανών ξένων αγοραστών, συνέβαλαν σημαντικά σε αυτό», μας λέει ο Dr Manuel Serrão, Διευθύνων Σύμβουλος της Associação Selectiva Moda. Σημειώστε ότι εκτός από την Ολλανδία, οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν, κυρίως από πλευράς αγοραστών, ήταν η Αυστρία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Για πρώτη φορά μετά την πανδημία, υπήρχαν αγοραστές αλλά και δημοσιογράφοι από την Ιαπωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά την επιτυχία της Αυστρίας ως φιλοξενούμενης χώρας στην 59η διοργάνωση της Modtissimo, αυτή τη φορά η Ολλανδία επιλέχθηκε ως φιλοξενούμενη χώρα. Αντιπροσωπεία εταιρειών από τον ολλανδικό κλωστοϋφαντουργικό τομέα βρέθηκε στην έκθεση, σε επιχειρηματική αποστολή που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ολλανδική Πρεσβεία στη Λισαβόνα και άλλους φορείς.

Όλο και περισσότερο διεθνής, η Modtissimo έχει συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τόσο από αγοραστές όσο και από διεθνείς εκθέτες, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις την επιστροφή των εταιρειών Sprintex, Heiq, Lezing, αλλά και τις πρώτες εμφανίσεις της The Woolmark Company και του Schoeller Spinning Group.

Η συνάντηση αυτή της οικογένειας της κλωστοϋφαντουργίας και μάλιστα δύο φορές το χρόνο, αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο αυτού του ζωτικού για την πορτογαλική οικονομία τομέα, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ανθεκτικός, καινοτόμος και βιώσιμος.

«Η εκδήλωση δύσκολα θα μπορούσε να πάει καλύτερα, όπως φαίνεται από το αρχείο των ξένων αγοραστών και τις παραγγελίες, που οι εκθέτες έκλεισαν στις δύο ημέρες», μας λέει ο Dr Manuel Serrão, CEO της Modtissimo και οι πολυσύχναστοι διάδρομοι της έκθεσης, με τις μικρές ουρές που σχηματίστηκαν στην είσοδο κάποιων περιπτέρων, αποδεικνύουν του λόγου του το αληθές.

Η 60ή Modtissimo φιλοξένησε 240 εκθέτες, σε έκταση 9.500τ.μ., σε μια επίδειξη εμφανούς δύναμης και ανθεκτικότητας του κλάδου, παρουσιάζοντας 350 συλλογές.

Η επιστροφή Ιαπώνων και Αμερικανών αγοραστών στη Modtissimo, καθώς και το σύνολο των αγοραστών από την Ολλανδία, τη χώρα που προσκλήθηκε ως φιλοξενούμενη σε αυτή τη διοργάνωση, συνέβαλαν καταλυτικά στα καλά αποτελέσματα που καταγράφηκαν.

Οι αρχές της καινοτομίας και της βιωσιμότητας, που μέσω του Made in Portugal έγιναν γνωστές στο ευρύτερο κοινό, προωθήθηκαν έτι περαιτέρω μέσω των 12 ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, που ήταν παρόντα και κάλυψαν δημοσιογραφικά την έκθεση.

Τα δύο Forum iTechSTyle Showcase και iTechStyle Green Circle, ακριβώς στην είσοδο της έκθεσης, δημιούργησαν μεγάλη και θετική εντύπωση στο κοινό, με τη δουλειά του Τεχνολογικό Κέντρο CITEVE να επαινείται ιδιαίτερα.

Η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας της Πορτογαλίας:

– Υποστηρίζεται από διάφορα εξειδικευμένα και διεθνώς
αναγνωρισμένα κέντρα ικανοτήτων
– Διαθέτει ισχυρή σύνδεση με το επιστημονικό και τεχνολογικό σύστημα
– Χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, ευελιξία, ποιότητα, γρήγορη απόκριση…

…και ακόμα από διαφοροποίηση, καινοτομία, σχεδιασμό, τεχνολογία, δημιουργικότητα, υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας -Διαθέτει άριστες πρακτικές κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι η Modtissimo αποτελεί το μεγαλύτερο σαλόνι στον κλάδο της πορτογαλικής κλωστοϋφαντουργίας και το παλαιότερο σε ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο, που πραγματοποιείται δύο φορές το χρόνο και συγκεντρώνει τον πορτογαλικό κλωστοϋφαντουργικό τομέα, από τους παραγωγούς νημάτων έως τους κατασκευαστές ενδυμάτων, χρησιμεύοντας ως βιτρίνα για ένα από τα μεγαλύτερα κλωστοϋφαντουργικά «συνεργεία» στην Ευρώπη.

Από τους διαδρόμους της έκθεσης συνήθως περνούν χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως ξένοι αγοραστές, που εκτός από όλες τις εμπορικές προσφορές, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και την πανέμορφη πόλη του Πόρτο.

Ήταν τιμή και χαρά μου να παρακολουθήσω την Modtissimo, ως η μοναδική προσκεκλημένη Ελληνίδα δημοσιογράφος. Ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου, τους διοργανωτές και φυσικά την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, καθώς και προσωπικά την Α.Ε. την Πρέσβη Helena Paiva και τον Λωράν Αρμάο, Εμπορικό και Οικονομικό Ακόλουθο της Πρεσβείας και Διευθυντή του AICEP.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Economy / Activities, EuropeΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: