Γιάννης Σαλκιντζής: «Tο μυστικό μας στις ΦYΛΛΟΣΟΦΙΕΣ είναι το μεράκι, η αγάπη και οι εκλεκτές κρητικές πρώτες ύλες»


«Φυλλοσοφίες»! Η γλυκιά ιστορία τους ξεκινά το μακρινό 1922, όταν ο Απόστολος Σαλκιντζής έφθασε από τη Σμύρνη στην Κρήτη και εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο. Άνοιξε το κατάστημά του στην πλατεία Λιονταριών και το ονόμασε, πώς αλλιώς, «Τα Λεοντάρια», όπου σέρβιρε την πιο νόστιμη μπουγάτσα της πόλης. Με τραγανό χειροποίητο φύλλο, αγνή κρητική μυζήθρα και φρέσκο γάλα ημέρας, κατάφερε να ενώσει τη φυλλο…σοφία της Ανατολής με την αγνότητα των προϊόντων της Κρήτης. Το κατάστημα αυτό συνέχισαν να λειτουργούν οι γιοι του Κώστας και Ανέστος, για να φτάσει σήμερα στην τρίτη γενεά, από τον παππού στον εγγονό, τον Γιάννη Κων. Σαλκιντζή, ο οποίος στην ερώτηση σχετικά με το μυστικό της επιτυχίας του μαγαζιού, που πλέον ονομάζεται «Φυλλοσοφίες«, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη: «Η αγάπη σε αυτό που κάνεις και ο σεβασμός στους συνεργάτες σου και τους πελάτες». Ακολουθεί ολόκληρη η ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε.

Καταρχάς, κύριε Σαλκιντζή, εξ όσων γνωρίζουμε η ιστορία των «Φυλλοσοφιών» έχει τις ρίζες της 100 χρόνια πίσω και ξεκινά από τον Απόστολο Σαλκιντζή, ο οποίος ήταν ο παππούς σας. Σωστά;

Σωστά! O Απόστολος Σαλκιντζής ήταν ο παππούς μου, ο οποίος ήρθε από το Χαμιντιέ, ένα χωριό 30 χλμ. έξω από τη Σμύρνη, που σήμερα ονομάζεται Μουραντιέ. Έχω επισκεφθεί το χωριό, έχω βρει και το σπίτι του παππού, ήταν πολύ συγκινητική εμπειρία! Ο παππούς, λοιπόν, με το διωγμό του 1922, έφθασε ως πρόσφυγας εδώ στο Ηράκλειο, βρήκε ένα μαγαζάκι στην κεντρική πλατεία των Λιονταριών και έτσι ξεκινάει η ιστορία των «Φυλλοσοφιών«. Από τότε και μέχρι πριν 20 χρόνια το κατάστημα ονομαζόταν »Τα Λιοντάρια» και όταν πια το ανέλαβα το μετονόμασα σε »Φυλλοσοφίες». Τον παππού μου διαδέχθηκαν ο πατέρας μου Κωνσταντίνος με το θείο μου Αναστάσιο, πριν περάσει στα δικά μου χέρια η επιχείρηση.

Εσείς, ως ιδιοκτήτης τρίτης γενιάς πια, ποιες αλλαγές φέρατε στην επιχείρηση, πέραν του ονόματος;

Παρέλαβα ένα κατάστημα 12 τ.μ., το οποίο ανακαίνισα και μετονόμασα. Στη συνέχεια, άρχισα να προσθέτω σιγά-σιγά κάποια καινούρια προϊόντα, δεδομένου ότι θέλαμε να προσφέρουμε κάτι διαφορετικό, πέρα από τις ήδη γνωστές γεύσεις μας. Αποφασίσαμε να πειραματιστούμε σε νέες γευστικές προτάσεις, με γνώμονα την ποιότητα και πάντα με συνεργάτες κάποιους επιλεγμένους, μικρούς ντόπιους παραγωγούς. Μετά από συνεχείς δοκιμές έχουμε φθάσει να διαθέτουμε 10 διαφορετικά είδη μπουγάτσας, αλμυρές και γλυκιές, αλλά παράλληλα και καφέδες, κρέπες, σαλάτες, ομελέτες και πρωινά. Ο κατάλογός μας περιλαμβάνει πίτες παραδοσιακές, χορτόπιτες και σπιτικές τυρόπιτες με χειροποίητο φύλλο, γλυκά παραδοσιακά σμυρναίικα, όπως το ιδιαίτερο Βυζαντινό ή το αφράτο κανταΐφι, τον ξακουστό μπακλαβά και τους εκπληκτικούς αυθεντικούς λουκουμάδες μας. Αυτή τη στιγμή το κατάστημα έχει συνολική επιφάνεια 120 τ.μ., και προσπαθούμε να δώσουμε το καλύτερο δυνατό στους πελάτες μας, πράγμα που κάνουμε με πολύ αγάπη και μεράκι, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου!

Άρα, μπορούμε να πούμε ότι το μυστικό της επιτυχίας σας είναι η αγάπη και οι καλές πρώτες ύλες ή υπάρχουν και κάποια άλλα πράγματα, που έχουν συντελέσει σ’ αυτό;

Αδιαμφισβήτητα οι άριστες πρώτες ύλες, αλλα και η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις φέρνουν εξαιρετικά αποτελέσματα. Όμως, για εμάς έχει πολύ μεγάλη σημασία η σχέση που αποκτάμε με τον πελάτη. Στόχος μας είναι ο πελάτης μας, όποια κι αν είναι η διάθεσή του, να φεύγει από τα μαγαζιά μας ενθουσιασμένος! Η μπουγάτσα για μας είναι απλώς το μέσον, ώστε να προσφέρουμε χαρά και αγάπη στον κόσμο. Είναι χρέος μας να κάνουμε το καλύτερο για τον πελάτη, αλλά και για τον συνεργάτη μας!

Έχετε όμως και βραβευθεί. Πείτε μας για το βραβείο που έχετε λάβει.

Το 2018 συμμετείχαμε στον πανελλαδικό θεσμό Estia Awards και πήραμε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία Τotal Εxperience, βραβευθήκαμε δηλαδή για τη συνολική εμπειρία που προσφέρουμε και όχι μόνο για τα προϊόντα μας.

Αυτό είχε κάποιο ανταποδοτικό όφελος στην επιχείρηση, τη βοήθησε να ανέβει ακόμα περισσότερο στην εκτίμηση των πελατών σας;

Βεβαίως συνέβη αυτό, αλλά νομίζω ότι κυρίως το βραβείο αυτό ήταν για μας μια επιβράβευση για όλα αυτά τα χρόνια συστηματικής δουλειάς και αγάπης προς αυτό που κάνουμε. Αυτό σήμαινε πρωτίστως η επιβράβευση αυτή και προφανώς είχε αντίκτυπο και στους πελάτες μας.

Η πανδημία με τα κλειστά μαγαζιά και τώρα η ενεργειακή κρίση πλήττουν την εστίαση. Εσείς πώς το βιώνετε όλο αυτό ως επιχείρηση και τι μέτρα λαμβάνετε, ώστε να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες εν όψει του χειμώνα;

Το σημαντικό, θεωρώ, σε μια επιχείρηση είναι πρώτα απ’ όλα να έχει οργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιες μακροχρόνιες συνεργασίες, σημαίνει επίσης εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο, αλλά συγχρόνως και ότι οι δύο πλευρές προσπαθούν να δώσουν ό,τι καλύτερο μπορούν. Τώρα, όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση το παλεύουμε, όπως θεωρώ και όλοι οι επιχειρηματίες. Το ξέρω ότι είναι δύσκολο, από την άλλη πλευρά όμως δεν θέλω να φαίνομαι απαισιόδοξος. Προσπαθώ να εστιάζω σε αυτά που θα ήθελα να δώσουμε προς τον κόσμο και όχι τόσο σε όλο αυτό το αρνητικό πλαίσιο, γιατί θεωρώ ότι έτσι το κάνεις να φαίνεται ακόμα πιο μεγάλο. Άρα, αν εγώ δώσω όλη μου την προσοχή στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις των πρώτων υλών, θα απογοητευθώ, με αποτέλεσμα να μη μπορέσω να προχωρήσω και να αναπτυχθώ. Έτσι, προσπαθούμε να εστιάζουμε στο στόχο μας, σε αυτό που πραγματικά θέλουμε να προσφέρουμε καθημερινά στους πελάτες μας.

Οι στόχοι σας για το μέλλον ποιοι είναι; Έχετε κάποια πράγματα στο μυαλό σας που θα θέλατε να τα υλοποιήσετε άμεσα ή μακροπρόθεσμα.

Στόχος μου είναι να μπορέσω να διατηρήσω την ανάμνηση από τους προγόνους μου, όπως την παρέλαβα από τον παππού και τον πατέρα μου, αυτό θέλω πρωτίστως να καταφέρω. Στο μυαλό μου αυτό υπάρχει ως κάτι πολύ γλυκό και ρομαντικό, έτσι το έχω μέσα μου. Θα ήθελα, επίσης, να δώσουμε την ευκαιρία, αυτό που κάνουμε εδώ και τόσα χρόνια με τόσο μεράκι, να το δοκιμάσουν και εκτός Κρήτης ενδεχομένως. Να δοκιμάσουν τα προϊόντα μας όσοι περισσότεροι άνθρωποι είναι εφικτό. Να κρατήσουμε όμως τις μνήμες μας ζωντανές, για μένα αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ποιο από τα προϊόντα που προσφέρετε στους πελάτες σας ξεχωρίζετε και γιατί;

Όλα μου αρέσουν, όπως είναι φυσικό, αλλά αυτό που θεωρώ ότι κάνει τη διαφορά, όντας ένα ιδιαίτερο προϊόν, είναι η μπουγάτσα μυζήθρα που βγαίνει μόνο εδώ στην Κρήτη. Μπουγάτσα με παραδοσιακή μυζήθρα, θυμαρίσιο μέλι Κρήτης, καρύδια και κανέλα, αυτό είναι το αγαπημένο μου! Όταν ο παππούς μου ήρθε στην Κρήτη άρχισε να πειραματίζεται με τα τυριά του νησιού και εδώ πρωτοέφτιαξε το συγκεκριμένο προϊόν, το οποίο κι εγώ από παιδί αγαπούσα, όπως βέβαια και την κρέμα. Θεωρώ ότι η μπουγάτσα μυζήθρα είναι κάτι πολύ διαφορετικό και μοναδικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα άλλα δεν είναι. Καθημερινά τρώω ως δεκατιανό μια μπουγάτσα μυζήθρα, με μέλι, καρύδια και κανέλα, αλλά πάντα δοκιμάζω και λίγο απο τα υπόλοιπα προϊόντα!

Πού αλλού σας βρίσκουμε εκτός από το κεντρικό σας κατάστημα;

Έχουμε ακόμη δύο καταστήματα εντός δύο Αθλητικών Κέντρών, εδώ στο Ηράκλειο, με τον ίδιο κατάλογο, αλλά και με φαγητό, για όσους θα ήθελαν να φάνε ένα πλήρες γεύμα.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Σαλκιντζή για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: