Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, που διοργανώθηκε από τις 29 Απριλίου έως και την 1η Μαΐου 2022, στη Λάρνακα της Κύπρου, με το τριήμερο πρόγραμμά του να περιλαμβάνει μία πληθώρα υψηλότατου επιπέδου πνευματικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας βρίσκεται ante portas. Kαλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, το οποίο οραματίστηκε ο Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, είναι η καταξιωμένη ποιήτρια και λογοτέχνιδα Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Επιθεωρήτρια Δημοτικής Εκπαίδευσης με καταγωγή από την Αμμόχωστο. Η ίδια, μέσα από την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε, μιλά για τα παιδικά της χρόνια και τις σπουδές της, το πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό της έργο, την επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία της, καθώς και για το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας και το πώς οραματίζεται την εξέλιξή του. Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη αυτή πόλη της Κύπρου από 20 έως και 23 Απριλίου, με το μεγάλο τούτο πολιτιστικό γεγονός να αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που τοποθετεί επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος.

Κυρία Αρτεμίου – Φωτιάδου, θα θέλαμε καταρχάς δυο λόγια για τη ζωή σας πέρα από την ποίηση, για τις σπουδές και την επαγγελματική σας σταδιοδρομία.
Τη ζωή μου σημάδεψε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 1974. Γεννήθηκα στην Αμμόχωστο, μεγάλωσα στη Λάρνακα και για 50 σχεδόν χρόνια τώρα, αναμένω μια δικαίωση και μια επιστροφή. Είναι πολλές οι φορές, που αισθάνομαι ότι τα ελάχιστα χρόνια που πρόλαβα να ζήσω στην Αμμόχωστο, μου έχουν δώσει τελικά το μέγιστο μιας αειθαλούς μνήμης, η οποία όμως καρποφορεί εν τέλει και μας κρατά ζωντανούς και επιμένοντες. Οι σπουδές μου καλύπτουν εφτά χρόνια στον παιδαγωγικό κλάδο, πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, ενώ τα τελευταία χρόνια, σε μια προσπάθεια αυτοβελτίωσης πρωτίστως, έχω μπει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ως διδακτορική φοιτήτρια στην Πολιτική Φιλοσοφία.

Πείτε μας πότε ο δρόμος σας διασταυρώθηκε με τα μονοπάτια της ποίησης και πώς αυτό εξελίχθηκε στη συστηματική ενασχόλησή σας με τη γραφή ποιημάτων και τόσων άλλων σχετικών δράσεων.
Ήμουν ένα παιδί που διάβαζε πάντα πολύ. Στα χρόνια του Γυμνασίου ήταν αποκαλυπτική και καθοριστική για μένα η γνωριμία με τους μεγάλους μας ποιητές. Ένα παράθυρο που άνοιγε συνεχώς σε καινούριες διαδρομές. Διάβασα και διαβάζω πάρα πολύ, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Αλλά κάπου εκεί στην εφηβεία, κουβαλώντας και το τραύμα της εισβολής, συνειδητοποίησα πως η ποίηση ήταν πια το πιο παρήγορο επίθεμα. Πολύ φυσιολογικά ήρθαν οι πρώτοι δικοί μου στίχοι. Συνέχισα να γράφω για χρόνια πολλά χωρίς να δημοσιεύω. Συμμετείχα σε πάμπολλους διαγωνισμούς, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσω τη δική μου θέση στην ποιητική δημιουργία. Η πρώτη έκδοση ποιητικής συλλογής έγινε το 2007, όταν πια ένιωσα πως μπορούσα να μοιραστώ αυτό τον εσωτερικό μου μονόλογο. Από τότε μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί δώδεκα ποιητικές συλλογές. Και είναι για μένα δώδεκα καταδύσεις σε ένα βυθό, που μου χαρίστηκε σαν ουρανός.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας ποιητές, Έλληνες ή Κύπριοι και όχι μόνο. Αν σας ζητούσαμε να αναφέρετε ένα και μοναδικό όνομα ποιο θα ήταν και γιατί;
Ένα και μοναδικό όνομα είναι πάντα για μένα ο Ελύτης, γιατί η ποίησή του είναι μοναδική στο γλωσσικό αποτύπωμα του ορατού και αόρατου κόσμου. Κάθε φορά που διαβάζω ένα ποίημά του, είναι λες και επιχειρώ μια καινούρια ανασκαφή νοήματος και λεκτικού παιχνιδίσματος. Ποίηση με μουσικότητα, πολύβαθη, πολυεπίπεδη, επιτρέψτε μου να πω «ελυτική», ως μια ιδιαίτερη κατηγορία. Πέρα από αυτό, δε νομίζω ότι έχω αγαπημένους ποιητές παρά αγαπημένα και πολύ αγαπημένα ποιήματα. Ή και στίχους που με άγγιξαν ιδιαίτερα, με ενέπνευσαν, με ενδυνάμωσαν, έγιναν εν τέλει μέρος της προσωπικής μου ιστορίας.

Θα θέλαμε να μας κάνετε μια συνολική αποτίμηση του Α΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας δικαίωσε την προσπάθεια και το όραμά μας για μια καινούρια πρόταση στο χώρο της ποίησης και του πολιτισμού γενικότερα. Από την αρχή, μαζί με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ, ποιητή και Καθηγητή Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, βάλαμε ψηλά τον πήχυ. Ο Δήμος Λάρνακας στάθηκε από την αρχή αρωγός στις προσπάθειές μας. Η Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο, επίσης, μας συγκινεί με τη στήριξή της. Τόσο το 1ο όσο και το 2ο Φεστιβάλ έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της. Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, παρά το γεγονός ότι διεξήχθη σε πολύ αντίξοες συνθήκες, αμέσως μετά τα lock down, με έντονες τις επιδράσεις της πανδημίας στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κατάφερε να καταθέσει μια καινούρια πολιτιστική πρόταση, μια γιορτή πολιτισμού για την ποίηση και όλες τις άλλες τέχνες, που μπορούν να την πλαισιώσουν. Η Λάρνακα τοποθετείται στο διεθνή χάρτη ως τοπόσημο πολιτισμού και η ποίηση κοινωνείται με πολλούς τρόπους στο ευρύτερο κοινό.

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα το Β΄Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης. Τι να περιμένουμε για φέτος; Tι παραμένει ίδιο και τι αλλάζει σε σχέση με την πρώτη διοργάνωση; Είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση των ποιητών στο κάλεσμά σας;
Tο Φεστιβάλ φέτος είναι διάρκειας τεσσάρων ημερών, αντί τριών που ήταν το 2022. Φιλοξενεί 45 ποιητές και ποιήτριες σε σύγκριση με 37 που ήταν την περασμένη χρονιά. Παραμένουν βασικές δράσεις του Φεστιβάλ όπως οι απαγγελίες, οι συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, η μελοποιημένη ποίηση, η χορογραφημένη ποίηση. Στο χώρο της εικαστικής δημιουργίας, παρουσιάζουμε φέτος την έκθεση έργων τέχνης του Μιχαήλ Ηλία «Οι ποιητές του φωτός». Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και ευχαριστούμε θερμά το ζωγράφο για την αποδοχή της πρότασής μας. Θα έχουμε, επίσης, μια παρουσίαση για τη σχέση φωτογραφίας και ποίησης, πολύ ενδιαφέρουσα, πραγματικά, από τη φωτογράφο Peny Delta. Η πολύ καινούρια πρόταση, στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, είναι η συμμετοχή των παιδιών και γενικότερα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Με αθλοθέτη την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου προκηρύξαμε στις αρχές της χρονιάς τον μαθητικό λογοτεχνικό διαγωνισμό «Ιερότητα Γραφής 2023». Υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση από τα παιδιά και των τριών βαθμίδων. Θα έχουμε τη χαρά να απονείμουμε τα βραβεία και τα τιμητικά διπλώματα στην κεντρική εκδήλωση του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 21 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα, στο Δημοτικό Θέατρο «Γ. Λυκούργος», στη Λάρνακα.

Τι νομίζετε ότι πρέπει να γίνει ακόμα, ώστε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας να αποτελέσει θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου; Πώς βλέπει και πόσο στηρίζει η τοπική κοινωνία το Φεστιβάλ;
Αναμφίβολα χρειάζεται μία στήριξη σε μόνιμη βάση, έτσι ώστε το Φεστιβάλ να μπορεί, με ένα σταθερό προϋπολογισμό, να προγραμματίζει τις δράσεις του, οι οποίες πλέον δεν περιορίζονται στις μέρες του Φεστιβάλ, αλλά επεκτείνονται καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Μια τέτοια διοργάνωση χρειάζεται μόνιμους και επαρκείς πόρους. Δεν αρκεί ο δικός μας ενθουσιασμός και ζήλος. Χρειάζεται και μια πιο έμπρακτη αναγνώριση και παροχή χορηγιών, έτσι ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε το μέγιστο που μπορούμε. Ευχαριστούμε για όλη τη βοήθεια που έχουμε δεχθεί μέχρι τώρα. Από το Δήμο Λάρνακας, την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου, τον επιχειρηματικό κόσμο, Κοινοτικά Συμβούλια και Ομίλους. Φέτος, επίσης, καταφέραμε να έχουμε και μια επιχορήγηση από το Υφυπουργείο Πολιτισμού. Είναι όλα πολύ σημαντικά και πολύτιμα για μας. Και προχωρούμε με θετική σκέψη και την πεποίθηση ότι στο εγγύς μέλλον το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας θα μπορέσει να κινηθεί με τον ανάλογο για τις δράσεις του προϋπολογισμό.

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, κυρία Αρτεμίου – Φωτιάδου, θα θέλαμε να μας πείτε πρωτίστως δύο λόγια για τη συνεργασία σας με τον Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Πρόεδρο του Φεστιβάλ, αλλά και για τη σχέση και τη συνεργασία σας με όλα τα Μέλη της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.
Με τον Καθηγητή Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο γνωριστήκαμε το 2018, όταν ήρθε στην Κύπρο για να παρουσιάσει τις ποιητικές μου συλλογές «Φωνήεντα σε περίπτερο» και «Χειμερία Ζάλη». Δεν τον γνώριζα προσωπικά, ήταν μια πρόταση του ποιητή και εκδότη μου, Κώστα Κρεμμύδα. Έκτοτε οι δρόμοι μας με τον κ. Κωτόπουλο συναντώνται μέσα από τη βαθιά αγάπη για την ποίηση και τη δημιουργία. Υπάρχει σεβασμός και αλληλοεκτίμηση, σύμπνοια στο όραμα και στις επιδιώξεις. Η πρότασή του για τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ Ποίησης στη Λάρνακα, ήταν και η απαρχή μιας υπέροχης συνεργασίας στα θέματα του πολιτισμού. Πέρα από το σημαντικότατο έργο του κ. Κωτόπουλου στον ακαδημαϊκό τομέα, εκτιμώ την ιδιαίτερη ποιητική γραφή του, το καινούριο που κομίζει με σεμνότητα στον χώρο της ποίησης. Εκτιμώ, επίσης, το βήμα που δίνει στους δημιουργούς και την παρρησία με την οποία εκφράζει την άποψή του. Η Οργανωτική μας Επιτροπή είναι πολυπρόσωπη, το κάθε μέλος με την ξεχωριστή του κατάθεση σε θέματα οργάνωσης και παραγωγής υλικού. Τους ευχαριστούμε έναν-έναν προσωπικά και όλους μαζί για τη δημιουργική συμπόρευση. Και ασφαλώς τα μέλη της Επιστημονικής μας Επιτροπής, όλα πολύ γνωστά και διακεκριμένα στο χώρο που δραστηριοποιούνται, μας τιμούν με τη συμμετοχή και τη συνέργειά τους.
Σας ευχαριστούμε θερμά αγαπητή Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου για όσα μας καταθέσατε και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο επερχόμενο Φεστιβάλ Ποίησης της Λάρνακας.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε