Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.), το δεύτερο με τη μέθοδο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει 9 επιστημονικά συγγράμματα, ενώ περισσότερα από 150 άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει διοργανώσει 5 Διεθνή Συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής» και 4 Θερινά Σχολεία με διεθνείς συμμετοχές, έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει, επίσης, συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιλέχτηκε το 2020 ως ο επόπτης της συγγραφής των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Culture Book», Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας.

Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται 6 ποιητικές συλλογές και 1 συλλογή διηγημάτων. Έχει συγγράψει τους στίχους -και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του- στα CD «Γραφή Καθαρή» (Μετρονόμος 2016) και «Τα Κρυμμένα» (Μετρονόμος 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει 2 τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια).

Ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Καθηγητής Κωτόπουλος, με την ευκαιρία διοργάνωσης του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη αυτή πόλη της Κύπρου από 20 έως και 23 Απριλίου, με το μεγάλο τούτο πολιτιστικό γεγονός να αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που τοποθετεί επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος.

Κύριε Καθηγητά ποιο υπήρξε για σας το έναυσμα ώστε να ακολουθήσετε το δρόμο της λογοτεχνίας και της ποίησης;
Την αγάπησα από μικρός τη Λογοτεχνία. Ο πατέρας μου, Ηλίας Κωτόπουλος, ήταν κλασικός φιλόλογος και συγκεκριμένα ομηριστής. Με τον τρόπο του καλλιέργησε την αγάπη για την πεζογραφία και στους δύο γιους του. Στο Γυμνάσιο είχα διαβάσει ολόκληρη τη γενιά του ’30! Ο αείμνηστος καθηγητής μου Θανάσης Γκότοβος, τον απόλαυσα στο Γυμνάσιο στην αρχή και στο Πανεπιστήμιο αργότερα, μας σύστησε την καλή, τη μεγάλη ποίηση. Την αγάπησα πολύ, πρωτοθυμάμαι τον εαυτό μου να γράφω «κανονικά» ποιήματα από τις αρχές της Α΄ Γυμνασίου. Την αγάπησα γιατί ο λόγος της δεν φλυαρεί, συμπυκνώνει, αφαιρεί τα περιττά και προσκαλεί τον/την αναγνώστη/τρια να συμπληρώσει τα νοηματικά «κενά». Είναι ένας άλλος κώδικας επικοινωνίας που συγκινεί, συμβολίζει, συνδηλώνει, συνομιλεί εντέλει διαφορετικά. Για μένα ο πλέον αισθητικά αρτιωμένος.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για το χώρο της Δημιουργικής Γραφής και την ανάπτυξή του, αλλά και τις προοπτικές του στη χώρα μας.
Νομίζω ότι δικαιώνονται πια οι προσπάθειές μου 15 και χρόνων. Είναι αναγνωρισμένη πλέον και στην Ελλάδα ως διακριτό γνωστικό αντικείμενο, μάθημα δηλαδή στο Πανεπιστήμιο. Και είναι τιμή μου, που συγγράφοντας το 2021 το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο, την εισαγάγαμε δυναμικά τη Δημιουργική Γραφή. Σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες οι τεχνικές της υπηρετούν τη Λογοτεχνία, τη Γλώσσα, την Ιστορία, αλλά και τα Μαθηματικά και άλλα μαθήματα των θετικών επιστημών!

Πείτε μας δυο λόγια αρχικά για το πώς εμπλέκεστε με την ποίηση γενικότερα, πριν μας πείτε και το πώς εμπλακήκατε με το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.
Είμαι ποιητής ο ίδιος. Διδάσκω ποίηση και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από 20 χρόνια πια. Την αγαπώ την ποίηση και όσους/ες τη θεραπεύουν, με τον «σωστό» τρόπο. Ο καλός μου φίλος και σημαντικός ποιητής Αντώνης Σκιαθάς μου πρότεινε πριν από χρόνια να αναλάβω Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πατρών, που διοργανώνεται εδώ και 5 χρόνια με ανάλογη, δηλαδή εξαιρετική επιτυχία, με το «δικό» μας, της Λάρνακας. Με τον Αντώνη κάνουμε πολλά για την ποίηση, επιτρέψτε μου εδώ να αναφέρω μόνο τα διεθνούς φήμης βραβεία Jean Moréas.

Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια αποτίμηση του Α΄ Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας;
Το Α΄ Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στέφθηκε ειλικρινά με απόλυτη επιτυχία. Οι ποιητές και οι ποιήτριες, διαλεγμένοι/ες «διά ελαίου», από τις χώρες του εξωτερικού και την Ελλάδα που μας τίμησαν με την παρουσία τους, το μνημονεύουν ακόμη. Διατηρούμε στενή επαφή και με όλους/ες τους προσκεκλημένους/ες και θα αξιοποιηθεί πολλαπλώς η καλή αυτή σχέση στο άμεσο μέλλον. Στρογγυλές τράπεζες, απαγγελίες, εκδηλώσεις για την ποίηση σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς -και με εμπλοκή της εκπαιδευτικής κοινότητας της Λάρνακας- είναι αυτά ακριβώς τα στοιχεία, που προσέδωσαν στο Φεστιβάλ μια μοναδική δυναμική και μια διακριτή ποιότητα ανάμεσα σε άλλες διοργανώσεις. Ξεχώρισε, άρεσε και πάνω απ’ όλα έπεισε για την αξία και την ανάγκη της επαφής με τον ποιητικό λόγο.

Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα το Β΄ Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης. Τι πρέπει να περιμένουμε για φέτος, τι αλλάζει και τι μένει ίδιο; Τι χρειάζεται πιθανόν να γίνει ακόμα, προκειμένου να αποτελέσει θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου;
Ίδια παραμένει η διάθεση και η πίστη μας να υπηρετήσουμε τον πολιτισμό και να επικοινωνήσουμε τον καλό ποιητικό λόγο. Βελτιώνονται και προστίθενται διαρκώς στοιχεία στη διοργάνωση. Καμαρώνουμε ότι έχει ήδη πολιτογραφηθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, αλλά ονειρεύομαστε ακόμη πιο μακριά… Να περιμένετε πολλές ανακοινώσεις συνεργασιών και με καλλιτέχνες άλλων πεδίων (ζωγράφοι, φωτογράφοι, χορογράφοι κτλ.), που θα ενδυναμώσουν όχι μόνο τα «γράμματα και τις τέχνες», αλλά και αυτό που λέμε σήμερα «πολιτιστική οικονομία». Σας έχουμε ωραίες εκπλήξεις εδώ. Και να τονίσω εμφατικά ότι έχουμε στο μυαλό μας πάντοτε τη μαθητική κοινότητα της Λάρνακας.

Τι πρέπει να δίνει η ποίηση στον άνθρωπο, κύριε Καθηγητά; H ποίηση είναι τελικά για όλους; Πώς μπορούν να εκπαιδευθούν οι νέοι ώστε να την αγαπήσουν;
Βιώνουμε παγκοσμίως την απομείωση των ουμανιστικών σπουδών. Θέλει ευφάνταστες προτάσεις και λύσεις για να το ανατρέψουμε αυτό. Οφείλουμε να στοχεύσουμε στη γνωριμία με την ποίηση από τις πολύ μικρές ηλικίες. Και με τρόπο που να μην τους/τις τρομάξει -ναι εδώ η Δημιουργική Γραφή μπορεί να διαδραματίσει πολύ σπουδαίο ρόλο. Ξεκινάς από αυτό που τους/τις αρέσει και τους/τις μυείς σταδιακά στα μεγάλα έργα.

Κλείνοντας αυτή τη συνέντευξη, Δρ Κωτόπουλε, θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για τη συνεργασία σας με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας κυρία Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, αλλά και για τη σχέση σας με όλα τα μέλη της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής.
Την Ελένη τη γνώρισα αρχικά ως ποιήτρια και πραγματικά το έργο της με εντυπωσίασε και με άγγιξε. Είναι σπουδαίο! Η κορυφαία στη γενιά της για την Κύπρο. Όταν της πρότεινα τη συνεργασία μας για την ίδρυση του Φεστιβάλ δεν γνώριζα το πόσο οργανωτική είναι. Εντυπωσιάστηκα. Συνεργαζόμαστε άψογα και είμαι σίγουρος ότι θα συνεχίσουμε ανάλογα. Έχουμε όμως, δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, μια θαυμάσια Επιστημονική Επιτροπή -πολύ μεγάλα ονόματα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη- και εξίσου σημαντική Οργανωτική Επιτροπή. Χωρίς τη δική τους συνδρομή και βοήθεια δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε.
Σας ευχαριστούμε θερμά, κύριε Καθηγητά, για την τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση και ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας!
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε