Αποκριά στην Λέσβο με παραδοσιακά έθιμα και σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις


Ένα τεράστιο πλατανόφυλλο θυμίζει η Λέσβος, ριγμένο ανέμελα στα γαλανά νερά του Αιγαίου. Μια ανοιχτή βεντάλια, που μας «δροσίζει» με τις φυσικές ομορφιές της και τα χίλια διαφορετικά πρόσωπά της. Απέραντοι ελαιώνες και πευκοδάση, τεράστιες αμμουδιές, μικρές κοιλάδες και πεδιάδες, αλλά και βραχώδεις οροσειρές (Όλυμπος, Όρδυμνος, Λεπέτυμνος), θερμές πηγές και ένα από τα σπανιότερα μνημεία της φύσης, το απολιθωμένο δάσος στο Σίγρι, συμπληρώνουν το γεωφυσικό παζλ των τριών χερσονήσων, που δημιουργούνται από τους δύο κλειστούς κόλπους-φυσικά ιχθυοτροφεία, αυτούς της Γέρας και της Καλλονής. Το νησί του Ελύτη και της Σαπφούς, του Αλκαίου και του Θεόφραστου, του Θεόφιλου και του Τεριάντ, αλλά και του Κόντογλου, του Μυριβήλη, του Εφταλιώτη, του Ιακωβίδη και του Βενέζη, μπορεί εκτός από τα άξια τέκνα του να υπερηφανεύεται επίσης για τα μοναδικής ομορφιάς χωριά του, τα αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία του, τον πολιτισμικό του πλούτο, την αξεπέραστη γαστρονομία και τα μοναδικά τοπικά του προιόντα. Παράλληλα βέβαια, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε ό,τι αφορά στις τουριστικές του υποδομές, αλλά και στις προτάσεις διασκέδασης, όπως άλλωστε θα άρμοζε σε μια φοιτητούπολη, έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά και έδρα πολλών στρατοπέδων, ακριτικός τόπος γαρ.

Σούρουπο στην παραλία της Μυτιλήνης με τον εντυπωσιακό τρούλο του Αγίου Θεράποντα να δεσπόζει στο τοπίο.

Βρεθήκαμε πέρυσι τις Αποκριές στον πανέμορφο αυτό τόπο και καταγράψαμε παραδοσιακά αποκριάτικα έθιμα των πολλών και ολοζώντανων χωριών της, αλλά και τις σύγχρονες καρναβαλικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Λέσβου, με τίτλο «ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΑΠΟΚΡΙΑ: ΤΑ ΓΙΟΥΝΙΑ»! Η πλούσια και πολυποίκιλη βεντάλια δράσεων ξεδιπλώθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου, όπως ακριβώς συμβαίνει και φέτος, με την έναρξη των εκδηλώσεων να έχει κηρυχθεί ήδη από τις 10 Φεβρουαρίου, από τον ίδιο το Δήμαρχο του νησιού Σπύρο Γαληνό. Τα δρώμενα σκόρπισαν στους κατοίκους της Λέσβου, αλλά και στους πάμπολλους επισκέπτες του τριημέρου, κέφι, ζωντάνια και αισιοδοξία, εν μέσω μιας διάχυτης καρναβαλικής ατμόσφαιρας! Το περσινό αποκριάτικο πρόγραμμα περιελάμβανε, μεταξύ άλλων, τις δραστηριότητες του παιχνιδιού για το «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», που προκάλεσαν μια χαρούμενη αναστάτωση στην πόλη, τις τριήμερες παραστάσεις θεατρικών επιθεωρήσεων στο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης και βέβαια την κορύφωση των εορτασμών με την παρέλαση των μασκοφόρων τμημάτων και των αρμάτων, την Κυριακή το απόγευμα, με κορωνίδα την πρώτη εμφάνιση στο νησί του θρυλικού JEEZMAN και την παρουσίαση του μοναδικού του show!!! Στην επιτυχή διοργάνωση συνέβαλαν πολλοί τοπικοί φορείς, Σύλλογοι, Ενώσεις και πλήθος εθελοντών, με «μπροστάρη», όπως πάντα τον Δήμο Λέσβου (Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, Αντιδημαρχίες Πολιτισμού-Τουρισμού και Εθελοντισμού-Νέας Γενιάς, Τοπική Κοινότητα Παναγιούδας). Με την ευκαιρία θα θέλαμε να εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας για την ευγενική πρόσκληση και την ολόθερμη φιλοξενία τους στον Δήμο Λέσβου και προσωπικά στον Δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, στον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού-Τουρισμού Κώστα Αστυρακάκη, στην Αντιδήμαρχο Εθελοντικών Οργανώσεων, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Αθηνά Ιωσηφέλλη και κυρίως στον άνθρωπο-κλειδί του ταξιδιού μας στην αποκριάτικη-χειμερινή Λέσβο, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης Παναγιώτη Πίτσιο. Ευχαριστούμε, τέλος, από τα βάθη της καρδιάς μας τον οδηγό και ξεναγό μας κατά την τριήμερη περιήγηση της Λέσβου, τον Λάκη Κυπαρίσση, για την υπομονή του, αλλά και για τις απίστευτες γνώσεις του για το νησί, που μας έδωσαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε όλους τους κρυμμένους θησαυρούς της ομορφιάς του.

Το Κάστρο και το λιμάνι της Μυτιλήνης

…όπου πλήθος κόσμου παρακολουθεί τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, την Κυριακή (τελευταία της Αποκριάς) το απόγευμα.

Όλοι αναμένουν την έναρξη της παρέλασης, η οποία και ξεκινά!!!

Προπορεύεται η καμήλα…

…ακολουθούν τα άρματα, πάντα στο πνεύμα της επικαιρότητας, μετά την απομάκρυνση των οποίων…

…εμφανίζονται τα πεζοπόρα τμήματα μασκοφόρων, με την φαντασία και το κέφι να έχουν τον κυρίαρχο ρόλο!

Συμμετείχαν ακόμα και οι Ποδηλάτες Λέσβου με τον Σύλλογό τους! Όλοι σχολίασαν με την μεταμφίεσή τους την καθημερινότητα, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται.

Παρών ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός (στο κέντρο) και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κώστας Αστυρακάκης…

..αλλά και η Αντιδήμαρχος Εθελοντικών Οργανώσεων, Νέας Γενιάς και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Αθηνά Ιωσηφέλλη, εν τω μέσω των παρουσιαστριών.

Τα πληρώματα του παιχνιδιού για το «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού», μία από τις πιο δημοφιλείς δράσεις της Λεσβιακής Αποκριάς, αναμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, μαζί με τον Πρόεδρο της Μυτιλήνης Παναγιώτη Πϊτσιο (στο άκρο αριστερά). Το Σάββατο το απόγευμα, στην πλατεία Σαπφούς, πραγματοποιήθηκαν οι δραστηριότητες και δοκιμασίες «Παιχνίδια πλατείας», στις οποίες πήραν μέρος όλα τα πληρώματα του παιχνιδιού «Κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού».

Τα συγκεντρωμένα πλήθη, αναμένουν με αγωνία την άφιξη του JEEZMAN…

…ο οποίος επιτέλους καταφθάνει εν μέσω υστερικών εκδηλώσεων ενθουσιασμού και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Τον συνοδεύουν ο ίδιος ο Δήμαρχος και ο Παναγιώτης Πίτσιος, με την αγωνία ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους!!!

Ο… γνωστός JEEZMAN είναι επιτέλους εδώ και μας τα κάνει όλα ομελέτα με τεράστιο αυγό στρουθοκαμήλου και άφθονο ελαιόλαδο Λέσβου!!!

Το κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο της Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια των τριήμερων παραστάσεων θεατρικών επιθεωρήσεων.

Στιγμιότυπα από τις παραστάσεις, οι οποίες…

…στηρίχθηκαν αποκλειστικά στις δημιουργικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας. Οι παρουσιαστές των εκδηλώσεων της Λεσβιακής Αποκριάς 2017, ο Γεώργιος Λημναίος και η Αθανασία Δαφιώτη. 

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

Γνωρίζετε την Μόρια της Λέσβου; Ναι, θα μου απαντήσετε αβίαστα, είναι ένα από τα γνωστότερα hot spots της χώρας. Ε, λοιπόν όχι, θα σας απαντήσω κι εγώ εξίσου αβίαστα! Η Μόρια δεν είναι μόνο αυτό ή μάλλον θα έλεγα ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτό! Είναι ένας τόπος πανέμορφος, όπως κι ολόκληρη η Λέσβος, με εξαιρετικά φιλόξενους και ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. Οι ώρες που περάσαμε κοντά τους ήταν γεμάτες δράση και δημιουργικότητα, γεμάτες πολιτισμό και παράδοση, γεμάτες νειάτα και κεφάτη διάθεση. Τα γραφικά σπίτια του παραδοσιακού χωριού φιλοξενούν πλέον των 1200 κατοίκων και στα στενά σοκάκια του αντηχούν οι χαρούμενες φωνές των πολλών παιδιών της Μόριας. Πνιγμένο στις ελιές και το πράσινο το χωριό αυτό «γέννησε» τα μάρμαρα από τα οποία κατασκευάστηκε το αρχαίο θέατρο της Μυτιλήνης και συνεχίζει ως σήμερα να παράγει πολιτισμό, να δημιουργεί και να ονειρεύεται! Οι φωτογραφίες από το Καρναβάλι της Μόριας, που πραγματοποιείται το απόγευμα της τελευταίας Παρασκευής της Αποκριάς, αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα όλων όσων προανέφερα.

Επιβλητικά κτήρια περιτριγυρίζουν την αυτοσχέδια εξέδρα του Καρναβαλιού της Μόριας, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία του χωριού.

Ο Θεόδωρος Αγγελέλης και η Ελένη Τριανταφύλλου παρουσιάζουν με απόλυτο επαγγελματισμό το σκετσάκι για την «Γιορτή της Γυναίκας», σε κείμενο του Βαγγέλη Χατζημανώλη…

…με φόντο τη φιγούρα του Πρωθυπουργού Τσίπρα.

Δύο Πρόεδροι απευθύνουν τους σύντομους χαιρετισμούς τους στο πολυπληθές κοινό του αποκριάτικου δρωμένου της Μόριας. Πρόκειται για τον Νίκο Τρακέλλη, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Μόριας και τον Δημήτρη Καμπά (μπροστά), Πρόεδρο του Ιππικού Συλλόγου Μόριας

…στις δραστηριότητες του οποίου συμπεριλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση των πανηγυριών του Αγίου Δημητρίου και της Ζωοδόχου Πηγής. Εδώ ο Δημήτρης Καμπάς διαβάζει την παρλάτα του.

Η Μαριάνθη Μακρή, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας έχει την επιστασία της διεκπεραίωσης του κεράσματος, με προϊόντα που προσέφεραν επιχειρηματίες και ιδιώτες του χωριού.

Ο Πρόεδρος της Μυτιλήνης Παναγιώτης Πίτσιος παρακολουθεί το Καρναβάλι της Μόριας.

Δημήτρης Καμπάς και Μιχάλης Καπιτανέλλης στην παρλάτα του Βαγγέλη Χατζημανώλη «Τσίπρας καλεί Τρακέλλη».

Τα επί σκηνής διαδραματιζόμενα βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους και οι χορευτές καλούνται να αναλάβουν δράση. Να σημειώσουμε ότι στην επιτυχημένη διοργάνωση, πέραν των προαναφερθέντων Συλλόγων και Φορέων, συμμετείχαν και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του χωριού.

Το γαϊτανάκι σηματοδότησε την ολοκλήρωση του περσινού 3ου Καρναβαλιού της Μόριας και η ευχή στο στόμα όλων ήταν «Να είμαστε όλοι καλά και του χρόνου να ξαναγιορτάσουμε παράγοντας πολιτισμό, κέφι και θετική ενέργεια!» Το γαϊτανάκι χορεύουν οι μαθητές του χωριού, μέλη του Χορευτικού Συγκροτήματος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μόριας.

ΤΟ ΜΕΣΟΤΟΠΙΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Το Μεσοτοπίτικο Καρναβάλι είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα της Λέσβου χάρη στους κουδουνάτους του κυρίως, αλλά όχι μόνον. Με διονυσιακές καταβολές, όπως όλα τα αντίστοιχά του ανά την Ελλάδα, το έθιμο αυτό τηρείται πιστά και ευλαβικά από τους Μεσοτοπίτες, κάθε χρόνο κατά την περίοδο της Αποκριάς. Επισκέπτες από κάθε γωνιά του νησιού καταφθάνουν στο χωριό προκειμένου να παρακολουθήσουν τις ορδές -κατά κυριολεξία- των κουδουνάτων, που εμφανίζονται από παντού. Οι δρόμοι και τα σοκάκια του Μεσότοπου, στην Δυτική Λέσβο, πλημμυρίζουν με νέους και μεγαλύτερης ηλικίας άντρες, που ζωσμένοι με πολλές σειρές κουδουνιών σκορπούν παντού τον εκστασιαστικό ήχο τους. Όλοι οι παριστάμενοι συγκλονίζονται, τα κακά πνεύματα απομακρύνονται τρομαγμένα, η ευκαρπία και η καλοτυχία βασιλεύουν στο χωριό! Και του χρόνου με υγεία!

Οι κουδουνάτοι φορούν όσα περισσότερα κουδούνια μπορεί ο καθένας τους, με το συνολικό τους βάρος να ξεπερνά και τα 20 κιλά. Ευνόητο είναι ότι για το σκοπό αυτό επιστρατεύονται όλα τα κουδούνια των κοπαδιών αιγοπροβάτων της περιοχής!

Χαρακτηριστικό γνώρισμα της Μεσοτοπίτικης Αποκριάς αποτελούν και τα συσσίτια, οι αυθόρμητες και αυτοσχέδιες ομάδες καρναβαλιστών. Εδώ «Οι Αράπηδες»!

Δυναμικό το παρόν και των μαθητών όλων των βαθμίδων, που δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, υπό την καθοδήγηση πάντοτε δασκάλων και καθηγητών, κερδίζοντας κάθε χρόνο τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Εδώ, τα παιδάκια του Νηπιαγωγείου ζωντανεύουν το παραμύθι της Χιονάτης.

Και βέβαια δεν θα μπορούσε από το Καρναβάλι του Μεσότοπου να λείπει η σάτιρα! Η Αθηνά Πιπίνη (αριστερά) έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε (μαζί της και η Βάσω Καραστεφανή), την εξαιρετικά επίκαιρη σάτιρα «Υπερθεαματικό Βαρομετρικό»…

…ενώ ο Ευθύμης Βασίλογλου έγραψε, σκηνοθέτησε και παρουσίασε (μαζί του και η Σαπφώ Βαλελή) την άκρως εύστοχη σάτιρα με τίτλο: «Σύννεφο όταν περνάς άλλο δάκρυ μην κερνάς / Του Αλέξη μας οι αλήθειες μας γίνηκαν πια συνήθειες»!

Όλα αυτά και πολλά ακόμα διαδραματίστηκαν στην πλατεία του Μεσότοπου και στην εκεί στημένη σκηνή, με το «ολοζώντανο» σκηνικό του χωριού να αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα καλλιτεχνικά δρώμενα και τα αποκριάτικα έθιμα. Εδώ οι μαθητές του Δημοτικού με το σκετσάκι τους για τους «Μεξικανούς», ενώ ακολούθησαν το «Σαφάρι» και οι «Βίκινγκς».

Στην πλατεία δεν έπεφτε ούτε καρφίτσα, παρά την απειλή της βροχής,,.

…ενώ και οι αρχές του τόπου έδωσαν το παρόν. Στην πρώτη σειρά διακρίνονται η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Στρατής Κύτελης και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του Μεσότοπου κ. Πιπίνης είναι φυσικά παρών, αλλά με τόσες υποχρεώσεις δεν «πρόκανε» να καθίσει!

Ο Παναγιώτης Κουρλής (δεξιά), ο Νίκος Ζουμπουλής (κέντρο) και ο Κώστας Σκούρτσος υποδύθηκαν αντίστοιχα τον Αλέξη Τσίπρα, την Μισέλ και τον Μπαράκ Ομπάμα, στο σατιρικό δρώμενο της Αθηνάς Πιπίνη…

…ενώ λίγο αργότερα, υπό το βλέμμα του «Τσίπρα», ο Ντόναλντ και η Μελάνια Τραμπ (Γαβρίλος Ιωσηφέλλης και Στέλιος Καξηρής αντίστοιχα) δεν δίστασαν «να βγάλουν τα μάτια τους» επί σκηνής!!! Ήταν όλοι τους απολαυστικοί!

Έφτασε όμως και η ώρα των κουδουνάτων, που κατέφθασαν σείοντας και βροντώντας τα κουδούνια τους με έναν ήχο πράγματι εκκωφαντικό!

Όλοι κρατούν στα χέρια τους τις κουτσκούδες, φαλλόμορφα ξύλα – σύμβολα γονιμότητας, τα οποία και κινούν με ανάλογο τρόπο. Όλοι έχουν τα πρόσωπά τους μουτζωμένα και στο κεφάλι φορούν κομμένες νεροκολοκύθες.

Χοροπηδώντας και κουνώντας το σώμα τους με συγκεκριμένο ρυθμικό τρόπο -με σεξουαλικά υπονοούμενα- παράγουν τον χαρακτηριστικό ήχο, του οποίου η ένταση φτάνει σε πολλά ντεσιμπέλ. Στις ομάδες των κουδουνάτων συμμετέχουν και παιδιά, που μιμούμενα τους μεγαλύτερους αφομοιώνουν σιγά-σιγά το έθιμο και καθίστανται άξιοι συνεχιστές του.

Φυσικά, δεν έλειπαν τα τοπικά εδέσματα που σε αφθονία προσφέρθηκαν στους παριστάμενους καρναβαλιστές…

…με την παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθόπιτα -το χαρακτηριστικότερο αποκριάτικο έδεσμα του χωριού- να κλέβει τις εντυπώσεις (τουλάχιστον τις δικές μου)!

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ

Στο Γήπεδο της Παναγιούδας, σε απόσταση αναπνοής από την πόλη της Μυτιλήνης, γιορτάσθηκε η έναρξη της Σαρακοστής, με μεγάλο γλέντι, παραδοσιακούς χορούς και νηστίσιμα εδέσματα, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός πετάγματος χειροποίητου χαρταετού: α) του μεγαλύτερου, β) του πιο πρωτότυπου και γ) αυτού που θα πετάξει πιο ψηλά. Η ευθύνη της διοργάνωσης βάρυνε την Τοπική Κοινότητα Παναγιούδας και τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Παναγιούδας.

Το γραφικό λιμανάκι της Παναγιούδας.

Στο γήπεδο οι ετοιμασίες έχουν πλέον ολοκληρωθεί, ο διαγωνισμός χαρταετού βρίσκεται σε εξέλιξη…

…οι χοροί καλά κρατούν…

…και τα τραπέζια με τα πλούσια σαρακοστιανά εδέσματα αναμένουν τους προσκεκλημένους, όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.

ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟ ΠΛΩΜΑΡΙ

Η Καθαρή Δευτέρα τιμήθηκε δεόντως και στο Πλωμάρι, το στολίδι της Νότιας Λέσβου. Το Πλωμάρι βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού και είναι ένας από τους ομορφότερους παραδοσιακούς οικισμούς του. Χτίστηκε στη σημερινή του θέση γύρω στο 1842, όταν εξέλιπε ο φόβος των πειρατών και διασχίζεται από τον χείμαρρο Σεδούντα. Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου χτισμένος το 1847.  Το Πλωμάρι αποτελεί λιμάνι με δυναμική τουριστική κίνηση και θεωρείται πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτηρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.λπ.).

Πανοραμική άποψη του Πλωμαρίου…

…και πανοραμική άποψη της πλατείας, όπου στήθηκε το σαρακοστιανό γλέντι…

…φωτογραφία τραβηγμένη από το μπαλκόνι της Λέσχης Πλωμαρίου «Βενιαμίν ο Λέσβιος», που λειτουργεί εδώ και 130 χρόνια, με έδρα το Πλωμάρι. Δημιουργήθηκε το 1878, με πρωτοβουλία πολιτών επηρεασμένων από τη διδασκαλία του Βενιαμίν. Πρόκειται για ένα Σωματείο πολιτιστικό, που διαθέτει μια λαμπρή αίθουσα και μια βιβλιοθήκη 3.500 τόμων και κάποια χειρόγραφα του σοφού και αγωνιστή εθνοδιδασκάλου Βενιαμίν του Λέσβιου!

Οι τοπικές αρχές δεν θα μπορούσαν να μην δώσουν το παρών σ’ αυτήν την πολυαναμενόμενη γιορτή-θεσμό για την είσοδο της Σαρακοστής. Στο βάθος του τραπεζιού, δεξιά, ο Αντιδήμαρχος Πλωμαρίου Μανώλης Αρμενάκας.

Μια γιορτή με πλούσια εδέσματα…

…από τα οποία η αχινοσαλάτα ήταν εκείνη που έκλεψε την δική μου καρδιά…

…αλλά και πολύ τραγούδι…

…και φυσικά χορό…

…για όλους τους Πλωμαρίτες και τους επισκέπτες της όμορφης θαλασσινής πολιτειούλας!

ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Η Αγία Παρασκευή βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και είναι χτισμένη σε λεκανοπέδιο, που περιβάλλεται από χαμηλά βουνά φυτεμένα με ελιές και μικρούς γυμνούς λόφους. Το σύνολο σχεδόν του οικισμού αποτελείται από αγροτικά και αστικά σπίτια χτισμένα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Λέσβου.

Εμβληματικά κτήρια κοσμούν το κέντρο του χωριού. Μεταξύ αυτών δεσπόζουσα θέση κατέχουν τα Εκπαιδευτήρια της Αγίας Παρασκευής, που κατασκευάστηκαν το 1923 από τον Αργύρη Αδαλή, μαθητή του Τσίλερ, κατά τα πρότυπα των Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Λαογραφικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Λέσβου -με Πρόεδρο τον Μπάμπη Καλαμά- πρωτοστατεί πάντοτε στα αποκριάτικα δρώμενα του νησιού, με πολύ κέφι και σατιρική διάθεση.

Οι εκδηλώσεις του Λαογραφικού Συλλόγου κορυφώνονται κάθε χρόνο με το καθιερωμένο Καρναβάλι, το μεσημέρι της Καθαρής Δευτέρας…

…με παρέλαση αρμάτων στην κεντρική πλατεία και παρουσίαση σατιρικών σκετς. Τα άρματα μπαίνουν στην σειρά και μόλις καθένα από αυτά φτάσει στην πλατεία σταματά και το πλήρωμά του παρουσιάζει στο κοινό -που κατακλύζει ασφυκτικά τον χώρο- ένα σατυρικό σκετς με περιεχόμενο ανάλογο του θέματος του άρματος.

Τέλος, να πούμε ότι όλα τα χωριά της Λέσβου γιορτάζουν την Αποκριά και τα Κούλουμα με παρόμοιου περιεχομένου εκδηλώσεις. Στον γραφικό Μόλυβο και στην εκεί πλατεία Λευκονοίκου,  πάντα με μπροστάρη τον Πρόεδρο της Δημοτικής Ενότητας Μήθυμνας Θανάση Ανδριώτη, πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό καρναβάλι, με παρέλαση, σκετς, χορό, γαϊτανάκι και πλούσια εδέσματα, αλλά γιορτάστηκε και η Καθαρή Δευτέρα, με την Καμήλα επί της υποδοχής, με νηστίσιμα εδέσματα, άφθονο κρασί, χορό, τραγούδι, θεατρικά σκετς και το παραδοσιακό γαϊτανάκι.

Ιδανικό ορμητήριο για τις περιπλανήσεις σας στο νησί -σε όλες ανεξαιρέτως τις εποχές του χρόνου- αποτελεί το ξενοδοχείο «Heliotrope», στην παραλία Βαρειά και πολύ κοντά τόσο στο αεροδρόμιο, όσο και στο λιμάνι του νησιού. Ευχαριστούμε θερμά τους ιδιοκτήτες του για την ευγενική και άψογη φιλοξενία τους. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στην εταιρεία «Lesvos Car» και προσωπικά στον Στρατή Λόγγιο, για την ευγενική χορηγία του οχήματος, που χρησιμοποιήσαμε για τις διαδρομές μας.

Κατηγορίες:Destinations, Europe, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: