Tinos Food Paths 2017 – Μαθήματα Συνεργασίας


Ο τίτλος που χρησιμοποίησα στις έντυπες και ηλεκτρονικές δημοσιεύσεις μου για το Tinos Food Paths 2016 ήταν «Εμπειρία Ζωής»! Για την διοργάνωση του 2017 κατέληξα στο «Μαθήματα Συνεργασίας», όχι γιατί πρόπερσι δεν υπήρχε συνεργασία -απεναντίας, αυτός ήταν ένας από τους κυριότερους λόγους, που κατέστησαν την διοργάνωση του ’16 μια εμπειρία ζωής-, αλλά γιατί, στην 3η πλέον διοργάνωση, στο πλαίσιο της ομαδικής δουλειάς είχε ενταχθεί ολόκληρο σχεδόν το νησί! Και δεν μιλώ μόνο για τους εθελοντές, που ήταν πάμπολλοι, προκειμένου να μπορέσουν να οργανωθούν σωστά οι πάμπολλες εκδηλώσεις, με τους πάμπολλους προσκεκλημένους, σε πάμπολλες διαφορετικές τοποθεσίες και χωριά του νησιού! Μιλώ κυρίως για την κινητοποίηση και την συνεργασία των ντόπιων, των κατοίκων του κάθε χωριού ξεχωριστά, που γίνονταν κυριολεκτικά «χαλί να τους πατήσεις», ανοίγοντας τα σπίτια τους και κυρίως την καρδιά τους, για να προσφέρουν σε όλους εμάς την ύψιστη φιλοξενία! Αυτό συνέβη την Πέμπτη το βράδυ 11 Μαΐου στον πανέμορφο Τριπόταμο, όπου φιλοξενήθηκε η εκδήλωση για «Το μακρύ ταξίδι της Λούζας στο χρόνο… στο χώρο… Ανοίγουμε τα κατώγια του χωριού». Η γνωριμία όλων ημών με τις λούζες όχι μόνο της Τήνου, αλλά όλων των Κυκλάδων, υπήρξε μια μυσταγωγική διαδικασία, που μας οδήγησε στα κατώγια των Τριποταμιωτών, στα κελάρια, που αποτελούσαν κάποτε το Α και το Ω της οικιακής οικονομίας. Η κύρια έννοια των ανθρώπων, έως και τα μέσα τουλάχιστον του 20ού αιώνα, δεν ήταν να έχουν ωραία στολισμένο σαλόνι, αλλά ωραία στολισμένο κελάρι! Και στολίδια του μοναδικά ήταν όλα τα προϊόντα που «σόδειαζαν» για να μπορέσει η κάθε οικογένεια να περάσει την χρονιά της: τυροκομικά, όσπρια, λάδι, κρεμμύδια, κρασί και ρακί, χειροποίητα ζυμαρικά και τόσα άλλα! Ως λαογράφος αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση βλέποντας με πόση φροντίδα και αγάπη οι χώροι αυτοί εξακολουθούν να είναι καλοδιατηρημένοι από τους ιδιοκτήτες τους, παρά το γεγονός ότι η αξία τους για το νησιώτικο νοικοκυριό έχει πλέον περιοριστεί κατά πολύ! Αξίζουν, λοιπόν, ολόθερμα συγχαρητήρια στους κατοίκους του κάθε τηνιακού χωριού ξεχωριστά -και βεβαίως του Τριποτάμου- για το δόσιμο της ψυχής τους σε όλους εμάς τους επισκέπτες του νησιού τους, αλλά και σε όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οργανωτικής ομάδας του Tinos Food Paths, που ξύπνησαν στους συμπατριώτες τους την διάθεση συνεργασίας και ομαδικής δουλειάς, με κοινό στόχο την προβολή της «άγνωστης» Τήνου, του νησιού που έχουν επισκεφθεί σχεδόν όλοι οι Έλληνες, χωρίς κανένας -σχεδόν!- να το έχει γνωρίσει πραγματικά!

Στη σκιά του Ξώμπουργου, του εμβληματικού ορεινού όγκου της Τήνου, ο πανέμορφος Τριπόταμος -που το όνομά του υποδηλώνει αυτό ακριβώς που υποπτεύεσθε, ότι βρίσκεται στη θέση συναπαντήματος τριών ποταμών-, σε κερδίζει με την δαιδαλώδη μορφή του και τους φιλόξενους κατοίκους το, οι οποίοι κατέστησαν ολόκληρο το χωριό μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους τους συμμετέχοντες στο TINOS FOOD PATHS 2017!

Σ’ αυτό το υπέροχο σκηνικό…

…γράφτηκε όντως ιστορία…

…από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού και μας υποδέχτηκαν με τις δροσερές σπιτικές λεμονάδες και τα τηνιακά λυχναράκια!

Και βέβαια ο Ιάκωβος Απέργης -ο Τηνιακός chef του Τζάνειου Νοσοκομείου, για τον οποίο τον τελευταίο καιρό μιλάει όλη η Ελλάδα-, δεν θα μπορούσε παρά να είναι εκεί και να κερνάει κάτι μοναδικό: μους τυροβολιάς με σκόνη λούζας και ντοματάκι! Ένα μυκονιάτικο δημιούργημα, που έφθασε ως την γειτονική Τήνο.

Οι ομιλητές της βραδιάς που μας σύστησαν τις κυκλαδίτικες λούζες (από αριστερά): Δημήτρης Ρουσουνέλος (Μύκονος), Νανά Δαρειώτη (μία εκ των συγγραφέων του βιβλίου για την κυκλαδίτικη γαστρονομία «Του ανέμου και της αλμύρας»), Μάρω Διακάτου (Σύρος), Κατερίνα Ρεμούνδου και Δημήτρης Γιγίνης (Άνδρος), Νικολέττα Φωσκόλου και Κώστας Αλβέρτης (Τήνος).

Αμέσως μετά ξεκίνησε η μυσταγωγική περιήγησή μας στα κατώγια, όπου φιλοξενούνταν, αλλά και κερνούνταν, οι κυκλαδίτικες λούζες! σε ένα αρχέγονο σκηνικό με μυστηριακή ατμόσφαιρα υπό το φως των κεριών! Εδώ η Κατερίνα Ρεμούνδου και Δημήτρης Γιγίνης υπό την… σκέπην της ανδριώτικης λούζας, η οποία, σημειωτέον, καρυκεύεται μόνο με αλάτι, αλλά είναι πεντανόστιμη!

Δοκιμάσαμε βεβαίως, τι άλλο, τηνιακή λούζα, αρωματισμένη με μαραθόσπορο, μπαχάρι και πιπέρι, μυκονιάτιικη λούζα με θρούμπι και μπαχάρι, ενώ ξεναγηθήκαμε και στα γευστικά μονοπάτια της συριανής λούζας, η οποία αρωματίζεται με κανέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι, φυσικά αλάτι και πιπέρι, αλλά και κρασί. Βεβαίως, από το οδοιπορικό στους δρόμους της λούζας, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα αντίστοιχα αλλαντικά από την Κύπρο, την Κρήτη, την Κέρκυρα και την Σαντορίνη, ενώ ο Γρηγόρης Χέλμης, ο σύγχρονος αλχημιστής της γαστρονομίας και δημιουργός του περίφημου μαύρου σκόρδου -και όχι μόνον βέβαια-, ετοίμασε ένα απίστευτης νοστιμιάς και ισορροπίας γεύσεων τσάτνευ λούζας!

Τσάτνεϋ λούζας δια χειρός Γρηγόρη Χέλμη.

Και μετά… ήρθαν τα όργανα! Και το παραδοσιακό νησιώτικο γλέντι, χωρίς ενισχυτές και μικροφωνικές εγκαταστάσεις, συνεχίστηκε ως αργά τη νύχτα…

…στο, θαρρείς στημένο για θεατρική παράσταση, σκηνικό της κουκλίστικης πλατειούλας του Τριπόταμου!

Και πριν καλά-καλά ξεκινήσουν οι χοροί των ανθρώπων ξεκίνησε ο χορός των… λουζοπαρασκευασμάτων! Εδώ η παραδοσιακή γέμιση του ανδριώτικου λαμπριάτη (του πασχαλινού εδέσματος της Άνδρου), με την προσθήκη λούζας, δια χειρός Γιάννας Μπαλαφούτη, Κατερίνας Ρεμούνδου και άλλων έμπειρων γυναικών, όπως και οι επόμενες συνταγές.

Η συγκαθουρόπιτα, η παραδοσιακή βασιλόπιτα της Άνδρου, με ζυμάρι ψωμιού, λουκάνικα, λαρδί και λούζα.

Ρολάκια λούζας με τηνιακό τυρί πέτρωμα, παστελαριά, μπούκοβο και πορτοκάλι.

Αμπελόφυλλα δηλαδή ντολμαδάκια, με κοπανιστή και ξύσμα εσπεριδοειδών, τυλιγμένα σε λούζα Τήνου και τελικά σε αμπελόφυλλα. Δια χειρός Κωνσταντίνου Σιοπίδη, με πολύτιμη βοηθό την Ελένη Σαβιολάκη…

…οι οποίοι ετοίμασαν επίσης πατατούλες baby με κρέμα δαμάσκηνου και λούζα, καναπεδάκια με τυρί πέτρωμα, λούζα, κρέμα σταφυλιού και σταφύλι, αλλά και καναπεδάκια φάβας και παντζαριού.

Και για επιδόρπιο τι άλλο; Λούζα! Συνδυασμένη με κυδωνόπαστο. Δια χειρός Ρένου Αράθυμου, με πολύτιμη βοηθό την Ελένη Σαβιολάκη.

Το βράδυ της Παρασκευής 12/5 μάς κράτησε στην Χώρα της Τήνου, όπου στην αυλή του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού της πόλης αναβίωσε το παραδοσιακό Τηγανιτζίδικο! Σε μια εκδήλωση αναζήτησης των ριζών του, το Tinos Food Paths προσκάλεσε λαογράφους να μιλήσουν, γυναίκες να τηγανίσουν και τα παιδάκια να κεράσουν… μεζέ με ιστορία!

Οι λιλιπούτειοι μάγειροι του τηνιακού Τηγανιτζίδικου σε πλήρη δράση.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης για το Τηγανιτζίδικο (από αριστερά): Κώστας Δανούσης, π. Μάρκος Φώσκολος και Νίκος Γκυζης. Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην αυλή του Δημοτικού Παιδικού Σταθμού…

…στην κουζίνα επικρατούν πυρετώδεις προετοιμασίες και τηγανίσματα. Πατατούλες σε ροδέλες, ρεβυθοκεφτέδες και μπακαλιάρος σε κουρκούτι τοποθετούνται σε χωνάκια λαδόκολας, προκειμένου με ευκολία να διανεμηθούν στους παρευρισκόμενους, όπως ακριβώς γινόταν και στα παραδοσιακά Τηγανιτζίδικα, που λειτουργούσαν στην Χώρα κατά τις περιόδους που εορτάζει η Παναγία, μιας και τα υπάρχοντα καταστήματα εστίασης εκείνης της εποχής, δεν επαρκούσαν για την σίτιση των πολυπληθών επισκεπτών του νησιού. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για μία πρώιμη μορφή του τόσο διαδεδομένου σήμερα ανά τον κόσμο «φαγητού του δρόμου» (street food). Ο μπακαλιάρος συνοδεύεται, φυσικά, από την απαραίτητη σκορδαλιά!

Οι μικροί μάγειροι, ωστόσο, συνεχίζουν με αξιοθαύμαστο ζήλο την εργασία που τους έχει ανατεθεί.

Ο π. Μάρκος μας ξενάγησε στον τυροκομικό χάρτη του νησιού, που περιλαμβάνει σχεδόν 20 διαφορετικά είδη τυριών και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Στην κανάτα, φυσικά, βρίσκεται το αγελαδινό γάλα και στο πήλινο μπώλ το γιαούρτι. Δίπλα του το βούτυρο για μαγείρεμα (σε ορθογώνιο σχήμα) και το επιτραπέζιο (στο βαζάκι). Στα πιάτα, στην πρώτη σειρά, στο τραπέζι και από δεξιά: τυρί βολάκι, ξυνόγαλος με τον τυρόγαλο, τυρί πέτρωμα και νιαρή ή μιαρή, το πιο φρέσκο τυρί. Ακριβώς από πίσω και αριστερά του πήλινου, το «τυρί».

Τα τέσσερα τυράκια στα μπωλ είναι του ίδιου είδους, αλλά διαφορετικής ωρίμανσης. Επάνω αριστερά το τυρί σε λάδι και κάτω αριστερά το μαλαθούνι. Στο τετράγωνο σκεπαστό σκεύος, πίσω, περιέχεται κοπανιστή, ενώ στα στρογγυλά, δίπλα του ακριβώς, υπάρχει τυρί κρέμα από αλεσμένο πέτρωμα

Και για το τέλος το εντυπωσιακό τυρί «καρίκι», που ονοματοδοτείται από την ομώνυμη νεροκολοκύθα -ή φλασκί αν προτιμάτε- μέσα στην οποία και ωριμάζει.

Ακολούθησε η πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Πόσο Ατάλαντοι!!!» της Θεατρικής Ομάδας Τήνου «Θεατροποιείο», στο Πνευματικό Κέντρο του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Τήνου (φωτο κάτω). Και πόσο ταλαντούχοι αποδείχθηκαν στην πράξη όλοι οι ερασιτέχνες ηθοποιοί της παράστασης!!! Ή παρωδία του σαιξπηρικού έργου «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» μας άφησε κυριολεκτικά άφωνους τόσο ερμηνευτικά όσο και σκηνοθετικά! Παρακολουθώντας -λόγω επαγγέλματος- πάνω από 100 θεατρικές παραστάσεις το χρόνο, δεν περίμενα ποτέ ότι μια παράσταση ερασιτεχνικού θιάσου, στην οποία πήγα ουσιαστικά από υποχρέωση, θα με κρατούσε τόσο καθηλωτικά προσηλωμένη καθ’ όλη την διάρκειά της! Συγχαρητήρια σε όλους ανεξαιρέτως τους συντελεστές της!

Το πρωί της Παρασκευής, στους χώρους της Παλιάς Ψαραγοράς, διεξήχθη το σεμινάριο για τα παστά (φωτο κάτω) με διδάσκοντα τον ειδήμονα επί του θέματος Γρηγόρη Χέλμη, chef του γνωστού μεζεδοπωλείου «Με Ζεν» στην Λάρισα και τον Βόλο.

Μια ακόμα «αγκαλιά» άνοιξε το Σαββατόβραδο 13/5 και καλοδέχθηκε τους συμμετέχοντες του Tinos Food Paths. Ήταν ο Κουμάρος, το μεσαιωνικό χωριουδάκι, το σκαρφαλωμένο στις βορειοδυτικές παρυφές του Ξώμπουργου, που άνοιξε τις πάρτες των σπιτιών του και τις καρδιές των κατοίκων του, μας φιλοξένησε στις αυλές του και μας κέρασε χειροποίητα τοπικά γλυκίσματα, καμωμένα από τα χέρια των πιο έμπειρων νοικοκυρών του χωριού, με τη βοήθεια όμως και της νεώτερης γενιάς, που θέλει να συνεχίσει τις παραδόσεις του τόπου. Ακολούθησε εκδήλωση στο θεατράκι του χωριού, όπου ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα για την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και για τα σύγχρονα αγροτοκτηνοτροφικά μοντέλα.

Ο Κουμάρος -το όνομά του προέρχεται πιθανώτατα από το φυτό της κουμαριάς- είναι ένα ορεινό χωριουδάκι της κεντρικής Τήνου, στην ευρύτερη περιοχή του Φαλατάδου…

…με γραφικά δρομάκια και πανέμορφα σπίτια που ακολουθούν πιστά την τοπική αρχιτεκτονική.

Τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια και οι πλατεΐτσες του Κουμάρου έγιναν ένας τεράστιος χώρος υποδοχής για όλους εμάς, με ομφαλό των εξελίξεων την αίθουσα του δραστήριου Συλλόγου Κουμάρου Τήνου, που ιδρύθηκε το 1976.

Εδώ, κοπέλες και νεαροί γεμάτοι ζωντάνια κέρασαν καφεδάκια και σπιτικά παραδοσιακά γλυκάκια…

…ενώ οι πιο έμπειρες νοικοκυρές εξηγούσαν με υπομονή, σε κάθε ενδιαφερόμενο, τα μυστικά της συνταγής. Πρώτα-πρώτα για το γνωστό σε όλα τα κυκλαδονήσια παστέλι (σε πρώτο πλάνο)…

…για τα μπισκοτάκια του καφέ…

…για τις «μουρταδέλες», χριστουγεννιάτικα τηγανητά γλυκάκια με φύλλο και γέμιση από καρύδι, τριμμένη φρυγανιά και μπαχαρικά, που παραπέμπει στα γλυκά «ψαράκια» της τηνιακής ζαχαροπλαστικής.

Το καλαίσθητο σημειωματάριο που μας δώρισαν τα μέλη του Συλλόγου Κουμάρου κοντεύει να γεμίσει, αλλά εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι καταγράφοντας την συνταγή για το «πετιμεζάτο ή κιούνκιο», ένα νηστίσιμο γλυκό με πετιμέζι, λάδι, καρύδια και φυσικά αλεύρι..

…αλλά και την συνταγή για την «τούρτα», όπως ονομάζεται εδώ η πάστα φλώρα!

Για το τέλος οι αγαπημένες μου μαρέγκες! Με διακόσμηση άκρως ανοιξιάτικη, όπως και σε όλα τα προηγούμενα γλυκίσματα…

…τα οποία μετά την επίσημη παρουσίασή τους προσφέρθηκαν προς κατανάλωση σε επισκέπτες και ντόπιους!

Καθ’ οδόν προς το θεατράκι του χωριού μια ακόμα έκπληξη μας περιμένει, με τον νεαρό Γιώργο να μας φιλεύει υπέροχους λουκουμάδες και ρακί!

Στο θεατράκι, λοιπόν, του Κουμάρου, το οποίο έχει επιμεληθεί ο Κώστας Τσόκλης, η κόρη του καλλιτέχνη Μάγια προλογίζει την εκδήλωση με τους πολλούς και εκλεκτούς ομιλητές: οι καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αναστάσιος Ακτύπης, Πηνελόπη Μπεμπέλη και Στάθης Κλωνάρης, ο συντονιστής της συζήτησης Γιώργος Πίττας, η Σοφία Καραμάνου, παραγωγός βιολογικών προϊόντων από το Ναύπλιο, ο Δημήτρης Δήμος, κτηνοτρόφος-οικονομολόγος από την Θεσσαλία, ο Δημήτρης Τσουκαλάς, πρώην δήμαρχος Ανάβρας, ο Τάσος Μαντής, chef του εστιατορίου Hytra και βέβαια πολύς κόσμος, που παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες παρακολούθησε με προσοχή όλα όσα κατατέθηκαν από τους ομιλητές.

Ακολούθησε κέρασμα με πρωταγωνίστρια την μπύρα ΝΗΣΟΣ, την οποία συνόδευσαν τοπικά προϊόντα, όπως λαχανικά, διαφόρων ειδών ψευτοκεφτέδες και βεβαίως τυροκομικά.

Όμως, ούτε η σημερινή ημέρα δεν στερήθηκε της θεατρικής της παράστασης, αφού στην φιλόξενη αίθουσα του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού παρουσιάστηκε η «Λεμονιά», η συγκινητική ιστορία μιας ηλικιωμένης γυναίκας, που κατάφερε να φτιάξει ένα «ζυμαρένιο» μωρό. Μια παράσταση με έντονα στοιχεία κουκλοθέατρου, που μας καθήλωσε, από την νεαρή ηθοποιό Εύα Νικηφόρου (φωτο κάτω)!

Η όλη διοργάνωση έριξε αυλαία την Κυριακή 14 Μαΐου, το μεσημέρι, στην Ζαρίφειο Βιοτεχνική Σχολή -ή Υφαντήριο, όπως είναι ευρύτερα γνωστή-, στην Χώρα της Τήνου. Μια μυσταγωγική διαδικασία -κατά τη διάρκεια της οποίας «απαγορεύθηκε» ακόμα και η φωτογράφηση, προκειμένου τα τεκταινόμενα να χαραχθούν αποκλειστικά και μόνο στο μυαλό και την καρδιά μας-, μας μύησε στον «άγνωστο» κόσμο των ήχων της γεύσης! «Μα» θα μου πείτε «έχει ήχους η γεύση και είναι και άγνωστοι;» Ναι σε όλα, είναι η απάντηση και σπεύδω να σας εξηγήσω! Έχετε παρατηρήσει ποτέ τον ήχο των φύλλων της αγκινάρας όταν η νοικοκυρά τα αποσπά από το λαχανικό-λουλούδι, πριν το μαγειρέψει; Ένας ξερός ήχος σαν σπάσιμο και αμέσως μετά το «μπλουμ» στην λεκανίτσα με το νερό και το λεμόνι, για την αποφυγή του μαυρίσματος! Δεκάδες φορές έχω κάνει την όλη διαδικασία εγώ η ίδια, πρώτη φορά έδωσα σημασία στους ήχους της! Άλλες τόσες φορές έχω προετοιμάσει και όσπρια για μαγείρεμα: άδειασμα σε ταψάκι ή πιατελίτσα και σκάλισμα για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση των τζούφιων καρπών! Τόσο «μουσικό» ήχο όμως, σαν αυτόν των ρεβυθιών που καθαρίστηκαν στο Υφαντήριο δεν έχω ξανακούσει! Κάτι παραπάνω φαίνεται πως ξέρουν οι μουσικοί που κατασκευάζουν αυτοσχέδιες μαράκες με όσπρια! Εξίσου γλυκόλαλοι ήταν οι ήχοι που παρήχθησαν κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για τα τηνιακά γλυκά λυχναράκια και το τυρί πέτρωμα, αλλά και κατά το σχίσιμο λινού υφάσματος, το οποίο μετατράπηκε σε ατομικές πετσετούλες, που τοποθετήθηκαν «στην ποδιά» μας και υποδέχθηκαν τα δώρα που μας προσφέρθηκαν: ένα κομματάκι τυρί πέτρωμα, ένα γλυκό λυχναράκι, τρία ρεβυθάκια, ένα αγκιναρόφυλλο! Στο ενδιάμεσο των διαδικασιών αυτών οι κυρίαρχοι του χώρου, οι αργαλειοί, με τον μονότονο και ρυθμικό ήχο τους, θύμιζαν ξανά και ξανά σε όλους όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε εκεί, την αέναη κοπιώδη προσπάθεια των προγόνων μας προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτά που σήμερα θεωρούμε αυτονόητα και δεν εκτιμούμε διόλου: την τροφή, τα ενδύματα και τον οικιακό ρουχισμό. Στο τέλος, παιδάκια προσχολικής ηλικίας έριξαν αλάτι και νερό σε μια λεκάνη και με ένα ποτήρι πήραν και ξαναπήραν δόσεις από το ζωογόνο αυτό μείγμα, που αποτελεί ουσιαστικά την μήτρα της ζωής, την θάλασσα!

Η Ζαρίφειος Βιοτεχνική Σχολή λειτουργεί αδιάκοπα από το 1898, οπότε και ιδρύθηκε με δωρεά του Κωνσταντινουπολίτη Ζαρίφη -εξ ου και η επωνυμία της- και περιλαμβάνει την αίθουσα των αργαλειών, το πωλητήριο και ένα μικρό σαλονάκι. Εδώ πραγματοποιήθηκε η «τελετή» λήξης του Tinos Food Paths 2017.

Ιδού και τα «δώρα» μας…

…και το γλυκό -άκρως ανοιξιάτικο με βάση τις τηνιακές μαρέγκες- που μας προσφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση της «μύησης» στους ήχους της γεύσης…

…που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των αργαλειών.

Το 3ο κατά σειρά Tinos Food Paths ολοκληρώθηκε αποδεικνύοντας ότι μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο και καλύτερο, όσο δύσκολο κι αν φαίνεται -και είναι!- να ξεπεράσεις τον ίδιο σου τον εαυτό! «Το Tinos Food Paths είναι ουδέτερο -με δύναμη αρσενικού και γοητεία θηλυκού- και τέτοιο θα παραμείνει», μας διαβεβαίωσαν αποχαιρετώντας μας οι διοργανωτές του, αλλά θα συνεχίσει να γίνεται όλο και καλύτερο χρησιμοποιώντας σαν σκαλοπάτια τις επιλογές του, τους εθελοντές του και τα λάθη του! Τους το ευχόμαστε ολόψυχα!

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: