Ο Leonid Gelibterman είναι Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Οίνου και Γαστρονομίας – International Center of Wine and Gastronomy (ICWAG), Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων της Ρωσίας επιφορτισμένος με θέματα σχετικά με τον γαστρονομικό τουρισμό και την συνεργασία με Διεθνείς Οργανισμούς, ενώ είναι επίσης Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γαστρονομίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (United Nations World Tourism Organization – UNWTO). Έχουμε την χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε μία αποκλειστική συνέντευξή του, στον απόηχο και της Ρωσικής Γαστρονομικής Εβδομάδας, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο σε Αθήνα και Κέρκυρα, με πρωτεργάτη τον ίδιο. Μία διοργάνωση υψηλού επιπέδου της οποίας οι εκδόσεις μας «Μικρές Κυκλάδες – ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο» και το site μας Live to Travel and Taste υπήρξαν υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας.

Ο Leonid Gelibterman απευθύνεται στους εκλεκτούς προσκεκλημένους κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη της Ρωσικής Γαστρονομικής Εβδομάδας, στο ιστορικό κτήριο της Πρεσβείας της Ρωσίας στο κέντρο της Αθήνας (Ηρώδου Αττικού).
Καταρχάς, θα θέλαμε να μας πείτε, κύριε Gelibterman, λίγα λόγια για τους πολλαπλούς ρόλους σας σε μεγάλους Διεθνείς Οργανισμούς και φυσικά για την εξαιρετική δουλειά σας στη γαστρονομία και τον τουρισμό.
Το Διεθνές Κέντρο Οίνου και Γαστρονομίας (ICWAG, Μόσχα), με εμένα ως επικεφαλής, αποτελεί θυγατρικό μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού του ΟΗΕ (UNWTO). Προσωπικά, έχω την τιμή να είμαι επίσης μέλος της Task Force του UNWTO Silk Road (Δρόμοι του Μεταξιού), αλλά και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Δικτύου Γαστρονομίας του UNWTO.
Το ICWAG ηγείται των εργασιών για το Πρόγραμμα «Δρόμοι του Μεταξιού» του UNWTO και ξεκινά τη σύσταση ειδικής Επιτροπής στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Η εν λόγω Επιτροπή, αποτελούμενη από τα μέλη του UNWTO από διαφορετικές χώρες, αναλαμβάνει να εργαστεί συλλογικά με στόχο την ανάπτυξη των οδών γαστρονομίας κατά μήκος του «Δρόμου του Μεταξιού» σε όλο τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το Διεθνές Κέντρο Οίνου και Γαστρονομίας διοργάνωσε το 2017 το Διεθνές Φόρουμ-Φεστιβάλ «Γαστρονομικές διαδρομές του Μεγάλου Δρόμου του Μεταξιού» στην πόλη Astrakhan (Νότια Ρωσία) το 2017. Το Forum συγκέντρωσε ομιλητές και συμμετέχοντες από 10 χώρες του «Δρόμου του Μεταξιού«, όπως η Αρμενία, η Κίνα, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Ινδονησία, το Ιράν, το Καζακστάν, η Ρωσία, η Ισπανία και το Ουζμπεκιστάν. Στη συνέχεια, το 2018, πραγματοποιήσαμε το πρώτο Ειδικό Φόρουμ για τον γαστρονομικό τουρισμό στην Ασία, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσια της «Εβδομάδας Τουρισμού στον Μεγάλο Δρόμο του Μεταξιού«, στη ρωσική πόλη Ulan-Ude, της Δημοκρατίας του Buryatia. Στο επιχειρηματικό πρόγραμμα του Forum συμμετείχαν περισσότεροι από 120 εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι της επαγγελματικής κοινότητας από 8 χώρες του κόσμου και διάφορες Περιφέρειες της Ρωσίας, ρωσικές περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που βρίσκονται στην διαδρομή του «Δρόμου του Μεταξιού«.
Για το 2019, σχεδιάζουμε να βοηθήσουμε στη διοργάνωση του δεύτερου Forum για τον γαστρονομικό τουρισμό στο Ulan-Ude και να ξεκινήσουμε επίσημα πλέον τις δραστηριότητες της προαναφερθείσας Επιτροπής για τους «Δρόμους του Μεταξιού«.
Το ICWAG ασχολείται επίσης με έργα γαστρονομίας για λογαριασμό της Διεθνούς Εταιρείας Τροφίμων και Κρασιού (International Wine & Food Society – IWFS), της οποίας έχω επίσης την τιμή να ηγούμαι στο Eθνικό Παράρτημα της Ρωσίας, που εδρεύει στην Μόσχα. Συνεργαζόμαστε επίσης με πολλούς εθνικούς Συλλόγους σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου.

Ο Leonid Gelibterman (πρώτος από αριστερά) κατά τη διάρκεια του 2ου Διεθνούς Φόρουμ «Global Taste 2019», το οποίο διοργανώθηκε από τον φορέα Greek Taste Beyond Borders και τον Φίλιππο Kούτρα του estiatoria.gr, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τον Μάρτιο του 2019.
Ποια είναι η συμβολή της γαστρονομίας στην ανάπτυξη του παγκόσμιου τουρισμού και ποιες είναι οι νέες τάσεις του;
Κατά τη γνώμη μου, η οποία επιβεβαιώνεται επίσης από πολλές έρευνες, τόσο διεθνείς όσο και εθνικές, η παραδοσιακή εθνική κουζίνα παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στη λήψη αποφάσεων στις ταξιδιωτικές συμφωνίες. Και επηρεάζεται από 6 κύριους παράγοντες, τους λεγόμενους παράγοντες της ανάπτυξης του γαστρονομικού τουρισμού, οι οποίοι είναι:
• Αλλαγή των παραδόσεων στην κατανάλωση τροφίμων,
• Παγκοσμιοποίηση,
• Διαδίκτυο και τηλεόραση,
• Ανάπτυξη υποδομών μεταφορών,
• Άνοιγμα των διακρατικών συνόρων,
• Σεφ-διασημότητες.
Όσον αφορά στις νέες τάσεις της γαστρονομικής τουριστικής ανάπτυξης, προϋποθέτει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό που παρουσιάζουν οι χώρες εκείνες του κόσμου, οι οποίες δεν είχαν δώσει μεγάλη προσοχή σε τέτοιου είδους τουρισμό παλαιότερα και δεν τον καλλιέργησαν διεξοδικά. Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού προφανώς γίνεται ολοένα και πιο λογική για πολλές περιοχές και διαδρομές στον κόσμο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο οικονομικής ανάπτυξης.
Μερικές επίσημες στατιστικές
• Το 30% του προϋπολογισμού διακοπών οι άνθρωποι το ξοδεύουν για φαγητό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.
• Ένας στους τρεις τουρίστες θεωρεί την ξένη εθνική κουζίνα ως σοβαρό κίνητρο για το ταξίδι.
• Το 88,2% των ερωτηθέντων θεωρούν την τοπική κουζίνα ως σημαντικό συστατικό του brand name της περιοχής.
• 55,71% των ερωτηθέντων (κατά την μελέτη της επιρροής της εθνικής κουζίνας στην κοινή γνώμη) σημείωσαν ότι άλλαξαν την άποψή τους για τη χώρα αφού δοκίμασαν την κουζίνα της.
Υπάρχει επίσης μια τάση συμμετοχής, που εκφράζει την επιθυμία του τουρίστα να συμμετάσχει άμεσα σε πολλές διαδικασίες, όπως συγκομιδή σταφυλιών, άρμεγμα αγελάδων, συμμετοχή σε μαγειρική κ.λπ.

Από την επίσημη έναρξη της Ρωσικής Γαστρονομικής Εβδομάδας. Ο Leonid Gelibterman (δεύτερος από δεξιά) και δίπλα του η Αντιπρόεδρος του Ε.Ο.Τ Αγγελική Χονδροματίδου. Στο άκρο αριστερά ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ρωσίας στην Αθήνα και στο άκρο δεξιά ο Πολύκαρπος Ευσταθίου, Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού.
Η παγκόσμια τουριστική αγορά αναπτύσσεται συνεχώς. Ποιες είναι οι τάσεις σε αυτήν;
Η παγκόσμια τουριστική αγορά θα αυξηθεί σίγουρα. Αυτός ο τομέας οικονομίας είναι εκείνος που αποδεικνύει τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά την κρίση της παγκόσμιας αγοράς. Ακολουθώντας αυτή την τάση, οι παγκόσμιες τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να ανακατασκευάσουν τις παροχές τους λόγω των νέων ευκαιριών που απευθύνονται στα άτομα που ταξιδεύουν μόνα τους.

Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Διεθνούς Κέντρου Οίνου και Γαστρονομίας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος. Εδώ ο Leonid Gelibterman (αριστερά) συνυπογράφει με τον Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος Τάσο Πρωτοψάλτη. Πίσω και από αριστερά παρακολουθούν οι chef: Έκτωρ Ιωάννου, Igor Bukharov (Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ρωσίας), Τάσος Ζησόπουλος, Κωνσταντίνος Τάσης και Τάσος Τόλης.
Μπορείτε να δώσετε ένα μικρό απολογισμό για το έτος «Ρωσία – Ελλάδα«, ειδικά στον τομέα της γαστρονομίας;
Σύμφωνα με την ανατροφοδότηση από τους Έλληνες και Ρώσους αξιωματούχους, το Αφιερωματικό Έτος Τουρισμού «Ρωσία – Ελλάδα» διεξήχθη με επιτυχία. Πεποίθησή μου είναι ότι έγινε πολύ καλή δουλειά και από τις δύο πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του τομέα του γαστρονομικού τουρισμού. Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο του 2018, το Διεθνές Κέντρο Οίνου και Γαστρονομίας πραγματοποίησε τη Ρωσική Εβδομάδα Γαστρονομίας (RGW) στην Αθήνα και την Κέρκυρα. Το πρόγραμμα της RGW, που υποστηρίχθηκε επίσημα από το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, περιελάμβανε ειδικές εκδηλώσεις γαστρονομίας, όπως δείπνα γαστρονομίας υπογεγραμμένα από τους σεφ από διάφορες ρωσικές περιοχές, μαθήματα γαστρονομίας και εργαστήρια, μαγειρικές συναντήσεις κορυφής «Ρωσία – Αθήνα» και «Ρωσία-Κέρκυρα» κλπ. Στο πλαίσιο της υπεγράφησαν αρκετές συμφωνίες συνεργασίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται μεταξύ της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων της Ρωσίας και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος, καθώς και μεταξύ του Κέντρου μας και της ίδιας Λέσχης. Συνήφθη επίσης ειδικό πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του ICWAG και του φορέα Greek Taste Beyond Borders. Τα έγγραφα αυτά διευρύνουν τις δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των επαγγελματιών των δύο χωρών.
Ταυτόχρονα, κατά το Αφιερωματικό Έτος Τουρισμού «Ρωσία – Ελλάδα«, η ελληνική πλευρά πραγματοποίησε πολλές προωθητικές ενέργειες στη Ρωσική Ομοσπονδία. Συγκεκριμένα, ειδικοί και σεφ από την Ελλάδα έλαβαν μέρος στο Φόρουμ-Φεστιβάλ «Εβδομάδα του τουρισμού στον Μεγάλο Δρόμο του Μεταξιού», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ulan-Ude (Δημοκρατία του Buryatia, Άπω Ανατολή της Ρωσίας) στο «Forum of Ancient cities» στην πόλη Ryazan (Kεντρική Ρωσία), στο «Forum of Antique heritage of Russia» (Περιφέρεια Krasnodar, Nότια Ρωσία), στo πλαίσιo των οποίων διαφημίστηκε ο ελληνικός γαστρονομικός τουρισμός και η ελληνική εθνική κουζίνα.
Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού και το Υπουργείο Τουρισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας αποδείχτηκαν αξιόπιστοι και επαγγελματικοί εταίροι, των οποίων η εξειδικευμένη προσέγγιση των μεγάλων διεθνών εκδηλώσεων είναι άξιος σεβασμού. Χαίρομαι που παρατηρώ ότι πολλές ελληνικές Περιφέρειες έχουν αποδείξει τον επαγγελματισμό τους στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας.

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από το Kontokali Bay Resort and Spa, στους πολυτελείς χώρους του οποίου πραγματοποιήθηκαν τα τρία Κερκυραϊκά δείπνα της Ρωσικής Εβδομάδας Γαστρονομίας. Από αριστερά: o chef Rashid Rakhmanov, o chef Sergei Evdokimov, ο Διευθυντής του Γραφείου του ΕΟΤ Μόσχας Πολύκαρπος Ευσταθίου, ο Leonid Gelibterman, ο Δήμαρχος της Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο chef Alexander Ermolin, ο Νίκος Κάνουλας -ιδιοκτήτης του Kanoulas Travel και Πρόξενος της Ρωσίας στα Ιόνια Νησιά-, ο chef Denis Karapetov και στο άκρο δεξιά ο chef Dmitry Bugorchikov.
Η σχέση σας και η αγάπη σας για την Ελλάδα είναι γνωστή. Είστε ένας φιλέλληνας. Έχετε προγραμματίσει κάποια ακόμα γεγονότα είτε για την Αθήνα είτε για την περιφέρεια;
Φυσικά, θα συνεχίσουμε τη στενή αλληλεπίδραση με την ελληνική πλευρά στο μέλλον. Ιδιαιτέρως, ήταν τιμή μου να κληθώ ως εμπειρογνώμονας στο 2ο Διεθνές Φόρουμ «Global Taste 2019», το οποίο διοργανώθηκε από τον φορέα Greek Taste Beyond Borders, στην Αθήνα, τον Μάρτιο του 2019 (παρακολουθήστε στο κανάλι μας στο YouTube, το video με τον χαιρετισμό του κ. Gelibterman στο Forum). Συζητούμε επίσης, πάντοτε, τις νέες ευκαιρίες της ρωσοελληνικής συνεργασίας με τους εταίρους μας από την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Διεθνούς Έκθεσης Ταξιδιών & Τουρισμού της Μόσχας (Moscow International Travel & Tourism Exhibition – MITT). Το Κέντρο μας στηρίζει επίσης το Corfu Food and Wine Festival, που πραγματοποιείται στην Κέρκυρα κάθε Μάιο.
Από την άλλη πλευρά, είμαστε ανοιχτοί στις αντιπροτάσεις της Αθήνας και άλλων Ελληνικών Δήμων με στόχο την προώθησή τους στις Ρωσικές Περιφέρειες και στις χώρες της Κ.Α.Κ. (Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών, περιφερειακός Διεθνής Οργανισμός, του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης). Προσφέρουμε επίσης και αναμένουμε να ξεκινήσουμε την συνεργασία μας με την Ελληνική Επιχείρηση Invest & Trade, με στόχο την προώθηση των ελληνικών προϊόντων κρασιού και F & B, στην ρωσική αγορά-στόχο.

Από αριστερά o Leonid Gelibterman, o chef Rashid Rakhmanov και ο Διευθυντής του Κontokali Bay Ρesort and Spa Γεράσιμος Τράνακας.
Για το τέλος θα θέλαμε να μας εμπιστευτείτε μερικά πράγματα που θα θέλατε να υλοποιήσετε στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον.
Το Διεθνές Κέντρο Οίνου και Γαστρονομίας έχει εκπονήσει το πρόγραμμα κατάρτισης «Добро пожаловать! Καλώς ήρθατε!» για τους Έλληνες σεφ, με αντικείμενο την Ρωσική κουζίνα, είμαστε δε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε μία πιλοτική υλοποίηση του προγράμματος, ήδη από το 2019. Αυτό το πρόγραμμα έχει ως στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών των Ρωσόφωνων τουριστών προς την Ελλάδα. Προβλέπει επίσης την έναρξη της συστηματικής εργασίας σχετικά με την εταιρική σχέση μεταξύ επαγγελματικών Eνώσεων Ξενοδόχων, Εστιατόρων και σεφ των δύο χωρών, σε μία μακροχρόνια γαστρονομική βάση.

Ο Leonid Gelibterman (δεύτερος από δεξιά) με μια όμορφη παρέα εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια ενός εκ των τριών εξαιρετικών δείπνων, που διοργανώθηκαν στο Kontokali Bay Resort and Spa, στο πλαίσιο της Ρωσικής γαστρονομικής Εβδομάδας. Από αριστερά: Στέφανος Μέξας, Σπύρος Σπαής και Έλενα Καρούμπη.
Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Gelibterman και σας ευχόμαστε να υλοποιήσετε όλα τα σχέδιά σας και ακόμα περισσότερα.
Kι εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία και στέλνω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους τους Έλληνες!

Ο Leonid Gelibterman με την υπογράφουσα και τον Διευθυντή των εκδόσεών μας Βασίλη Τσούνη, στο Kontokali Bay Resort and Spa, στην Κέρκυρα.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε