Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης: σημαντικό το έργο της και για το 2019!


Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (Ε.Κ.Μ.), μία από τις μεγαλύτερες και πλέον δραστήριες ανά την υφήλιο, συμπλήρωσε πρόπερσι τα 120 χρόνια ζωής και δραστηριότητας, αποτελώντας τον αρχαιότερο ομογενειακό οργανισμό της Αυστραλίας. Πρόεδρός της ο διακεκριμένος νομικός Βασίλης Παπαστεργιάδης -δημιουργός του Moray & Agnew Lawyers, ενός από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία Αυστραλίας και Ασίας- και πολλοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την σημερινή δυναμική της Ε.Κ.Μ. ακριβώς στην δική του παρουσία -και φυσικά των εκλεκτών συνεργατών του- στο τιμόνι της Κοινότητας. Το 2019, που σε λίγες ημέρες μας αποχαιρετά, «έγραψε» πολλές και λαμπερές σελίδες στο βιβλίο των δραστηριοτήτων και των επιτευγμάτων της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις της Ομογένειας με φόντο το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ε.Κ.Μ.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και Υπουργούς είχε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ. Βασίλης Παπαστεργιάδης

Κατά τη διάρκεια καλοκαιρινής επίσκεψής του στην Ελλάδα ο Βασίλης Παπαστεργιάδης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο (φωτο κάτω), με τον οποίο είχε μια εγκάρδια και ενδιαφέρουσα συζήτηση, ενημερώνοντάς τον τόσο για την πορεία της Κοινότητας όσο και για θέματα που αφορούν στην Ομογένεια.

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης συναντήθηκε επίσης με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε μαζί του θέματα σχετικά με την Κοινότητα, τις δραστηριότητες και τα προγράμματά της, αλλά και την Ομογένεια (όπως την ψήφο των ομογενών και την τουριστική βίζα με δικαίωμα εργασίας για νέους), ενώ παράλληλα τον ενημέρωσε για τα κύρια προγράμματα της Ε.Κ.Μ., που αφορούν στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, στην συνεργασία με Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα με σκοπό την προώθηση της γλώσσας μας, στην δημιουργία της Βιβλιοθήκης της Κοινότητας και φυσικά για τα μεγάλα Φεστιβάλ, που διοργανώνει στη Μελβούρνη, όπως το Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale και το Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου. «Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος, διότι κατά την διάρκεια της συνάντησής μας, ο Πρωθυπουργός αφιέρωσε χρόνο για να κατανοήσει την ιστορία της παροικίας μας και μάλιστα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους Έλληνες του εξωτερικού, εκφράζοντας το σεβασμό, αλλά και τον θαυμασμό του απέναντι στην πρόοδο και τα επιτεύγματα των ομογενών της Αυστραλίας, καταθέτοντας την επιθυμία να ανοίξουν ακόμα περισσότεροι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες», δήλωσε ο Βασίλης Παπαστεργιάδης μετά τη συνάντησή τους. «Είχα την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσω θέματα που αφορούν την ψήφο των Ομογενών και την πρακτική λειτουργία της τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας για τους νέους, στο πλαίσιο της συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας» συνέχισε ο κ. Παπαστεργιάδης. «Με εξέπληξε ευχάριστα ο Πρωθυπουργός, καθώς ήταν καλά ενημερωμένος και ανοικτός να ακούσει και να καταλάβει τους προβληματισμούς μας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την έγκριση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ομογενών, αφού όπως ο ίδιος δήλωσε, θεωρεί ότι οι Έλληνες του εξωτερικού αποτελούν σημαντικό πυρήνα και μπορούν να βοηθήσουν καταλυτικά στην ευημερία και την πρόοδο της Ελλάδας». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επιτυχημένο έργο της Κοινότητας, καθώς και για το γεγονός ότι προσελκύουν με τις δράσεις τους χιλιάδες άτομα, Έλληνες και μη, όπως στο Φεστιβάλ της Lonsdale.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού Αντώνης Διαματάρης και ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με τους οποίους είχε συναντηθεί νωρίτερα ο Βασίλης Παπαστεργιάδης. Ο κ. Παπαστεργιάδης επανέλαβε στην Κυβέρνηση την πρόταση της Κοινότητας για την δημιουργία στην Μελβούρνη ενός γραφείου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.) και ενός ακόμα γραφείου για τον επιχειρηματικό οργανισμό EnterpriseGreece, τα οποία θα στεγάζονται δωρεάν στα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου της Κοινότητας και θα στελεχωθούν από την Ελληνική Κυβέρνηση. Η ανταπόκριση του Πρωθυπουργού στις προτάσεις την Κοινότητας ήταν ιδιαίτερα θετική, επισημαίνοντας ότι τα οφέλη της συνεργασίας μεταξύ των Ελλήνων της διασποράς και της Ελληνικής Κυβέρνησης θα είναι τεράστια. Τέλος ο κ. Παπαστεργιάδης κάλεσε τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς να επισκεφθούν τη Μελβούρνη. «Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Υπουργοί με τους οποίους είχα επαφές σε αυτό το ταξίδι, μας τίμησαν με το χρόνο και το ενδιαφέρον τους, έδειξαν πως πραγματικά επιθυμούν να αναπτυχθεί μια καλύτερη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας και προσβλέπω σε ακόμα μεγαλύτερες συνεργασίες. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος που είμαι μέλος της Ομογένειας αυτής, που μας κάνει τόσο υπερήφανους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα καλύτερα έρχονται» δήλωσε ο κ. Παπαστεργιάδης.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Αυστραλίας Scott Morrison στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ε.Κ.Μ.

Η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης είχε την ευχαρίστηση να φιλοξενήσει για πρώτη φορά, στις 14 Μαρτίου, τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας Scott Morrison, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός συνοδευόταν από τον Υπουργό Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων David Coleman και την υποψήφια του Φιλελεύθερου Κόμματος στην έδρα Τσίλσομ Gladys Liu, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Παπαστεργιάδη, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και του προσωπικού του Ελληνικού Κέντρου, με επικεφαλής τον Γιώργο Μενίδη.

Αριστερά ο Αυστραλός Πρωθυπουργός και δεξιά ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ.

Κατά την επίσκεψή τους ο Πρωθυπουργός, ο Υπουργός και η κα Liu είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν διάφορους χώρους του κτηρίου, ενώ στην αίθουσα Delphi Bank Mezzanine παρακολούθησαν video με τις δραστηριότητες της Κοινότητας. Στον δεύτερο όροφο επισκέφθηκαν τις αίθουσες διδασκαλίας, στις οποίες λειτουργούσε εκείνη την ώρα μια τάξη του Πανεπιστημίου 3ης Ηλικίας (U3A). Στον 12ο όροφο περιηγήθηκαν την υπό κατασκευή παροικιακή Bιβλιοθήκη και συναντήθηκαν με την Αντιπρόεδρο της Κοινότητας Τάμμυ Ηλιού, τον Ταμία Καθηγητή Μαρίνη Πυρπυρή, τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Μάρκο και τα μέλη Νίκο Κουκουβιτάκη, Μιχάλη Καραμίτο, Λεωνίδα Βλαχάκη, Βούλα Καλλιάνη, Βάσω Ζάνγκαλη και τον Δρα Νίκο Ντάλλα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας στη συνέχεια είχε ιδιαίτερη συζήτηση με τους επισκέπτες, κατά τη διάρκεια της οποίας εξήγησε πώς λειτουργεί το Ελληνικό Κέντρο αναφερόμενος στο πλήθος δραστηριοτήτων που διοργανώνονται, με αποτέλεσμα να έχει πάνω από 1.400 επισκέπτες την εβδομάδα. Μίλησε επίσης για το ευρύ πολιτιστικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, καθώς και τα προγράμματα ενηλίκων για την διδασκαλία Νέων Ελληνικών και Αρχαίων Ελληνικών, που λειτουργούν στο Ελληνικό Κέντρο. Για άλλη μια φορά, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για την χρηματοδότηση οικοδόμησης του Ελληνικού Κέντρου, ύψους $2 εκατομμυρίων. Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρθηκε επίσης σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την ελληνική παροικία, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων όπως οι συντάξεις, οι μετακινήσεις, το πρόγραμμα για τους νεοαφιχθέντες Έλληνες, πρόσθετη χρηματοδότηση για τα ελληνικά εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα θέματα, που επηρεάζουν την ευρύτερη Ελληνική Κοινότητα στην Αυστραλία.

Από αριστερά: David Coleman, Scott Morrison, Βασίλης Παπαστεργιάδης, Gladys Liu.

Στη συνέχεια, ο Αυστραλός Πρωθυπουργός μίλησε για τη σημαντική συμβολή των μεταναστών στην Αυστραλία, επικαλούμενος μελέτες, που δείχνουν ότι οι μετανάστες πρώτης και δεύτερης γενιάς προοδεύουν σημαντικά σε όλους τους τομείς, σε σύγκριση με τον πληθυσμό συνολικά. Δήλωσε δε, ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από τον όγκο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και της πολιτιστικής δραστηριότητας της Κοινότητας. Ενώ θυμάται το παλιό κτήριο, που βρισκόταν στο ίδιο σημείο, εντυπωσιάστηκε ιδιαίτερα από το Ελληνικό Κέντρο και τόσο ο ίδιος όσο και ο Υπουργός αισθάνθηκαν ότι δεν υπάρχει τίποτα παρόμοιο με το Ελληνικό Κέντρο οπουδήποτε στην Αυστραλία ή ακόμα και στον κόσμο. Ο κ. Morrison εντυπωσιάστηκε από τα προγράμματα που λειτουργεί η Κοινότητα, σημειώνοντας ότι η Αυστραλία είναι ηγέτης στην πολυπολιτισμικότητα και η Κοινότητα είναι κορυφαία μεταξύ των αυστραλιανών οργανισμών. Δήλωσε δε εντυπωσιασμένος από τη συμβολή των Ελλήνων στην Αυστραλία και ιδιαίτερα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, που έχει αναδειχθεί σε κυρίαρχη ελληνική οργάνωση στην παγκόσμια ελληνική διασπορά.

Ο Πρωθυπουργός και η συνοδεία του επισκέφθηκαν το εστιατόριο «Melina on the Rooftop», στον τελευταίο όροφο του κτηρίου, όπου το χορευτικό συγκρότημα της Κοινότητας παρουσίασε παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ενθουσιασμένος ο Πρωθυπουργός -και με την ενθάρρυνση του κ. Παπαστεργιάδη– χόρεψε μαζί με το χορευτικό συγκρότημα, χειροκροτούμενος από τους καλεσμένους και τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ευχαριστήριων πλακετών στους κορυφαίους υποστηρικτές της Κοινότητας Γκρεκ Κάια και Τζιμ Σαρρή. Τέλος, ο κ. Παπαστεργιάδης παρουσίασε και πλακέτα προς τιμήν της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Ελληνικό Κέντρο (φωτο άνω).

Χορηγία ύψους $5 εκατομμυρίων προς την Κοινότητα από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Αυστραλίας

Σε συνέχεια της επίσκεψης αυτής η Ε.Κ.Μ. καλωσόρισε πρόσφατα την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Scott Morrison και του Υπουργού Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων David Coleman για τηn χορηγία ύψους $5 εκατομμυρίων προς την Κοινότητα, που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης 2019-2020. «Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση του Πρωθυπουργού Morrison και του Υπουργού Coleman για τη χρηματοδότηση των $5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Οργανισμό μας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιχορήγηση, που έχει κάνει οποιαδήποτε Κυβέρνηση της Αυστραλίας στην Ελληνική Κοινότητα. Μας τιμά και αισθανόμαστε υπερήφανοι, που είμαστε αποδέκτες αυτής της χρηματοδότησης». Η χρηματοδότηση αφορά δύο έργα προτεραιότητας: το Νέο Ελληνικό Κέντρο και τη δημιουργία της Ελληνικής Έδρας Παγκόσμιας Διασποράς στη Σχολή Πολιτισμού και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, το κόστος των οποίων υπολογίζεται σε $2,5 εκ. έκαστο.

Το 32ο Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale ήταν το μεγαλύτερο και καλύτερο στην ιστορία του

Το μεγαλύτερο και καλύτερο στην ιστορία του ήταν κατά γενική ομολογία το 32ο Lonsdale Street Greek Festival, που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης το Σαββατοκύριακο 23-24 Φεβρουαρίου 2019. Kατά τη διάρκεια των δύο αυτών ημερών επισκέφθηκαν το Φεστιβάλ περισσότερα από 150.000 άτομα, που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναυλίες, να γευθούν ελληνικές λιχουδιές και να γνωρίσουν ελληνικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις, στα πάνω από 70 περίπτερα που είχαν στηθεί, αλλά και να χορέψουν στους ελληνικούς ρυθμούς με περισσότερους από 600 καλλιτέχνες, που διασκέδασαν μικρούς και μεγάλους στις 4 μεγάλες εξέδρες του Φεστιβάλ.

Παρούσα, όπως πάντα και η πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Bill Shorten να προβαίνει σε ανακοινώσεις για τη στήριξη της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στα κρατικά σχολεία, αλλά και των ηλικιωμένων. Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτέλεσε, το Σάββατο το βράδυ, η συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη, που αποθεώθηκε από το κοινό, το οποίο παρασυρμένο στους ρυθμούς των τραγουδιών της χόρευε μπροστά στη μεγάλη εξέδρα, που είχε στηθεί στη γωνία των οδών Ράσελ και Λόνσντεϊλ. Το 33ο Φεστιβάλ της Lonsdale θα πραγματοποιηθεί στις 29 Φεβρουαρίου και 1 Μαρτίου του 2020.

Χαρακτηριστική εικόνα από το Ελληνικό Φεστιβάλ της Lonsdale.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: