“European Young Chef 2019” η Ροδίτισσα Ειρήνη Γιωργουδιού


Η νικήτρια Ειρήνη Γιωργουδιού με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο,

Η νεαρή και ταλαντούχα Ροδίτισσα chef Ειρήνη Γιωργουδιού απέσπασε το πρώτο βραβείο στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «European Young Chef Award 2019» και βεβαίως τον τίτλο του Καλύτερου Ευρωπαίου Νέου Chef («European Young Chef 2019»). Με πατέρα ψαρά, η Ειρήνη έμαθε από μικρή ηλικία να αγαπά τα θαλασσινά -τα οποία παίζει κυριολεκτικά στα δάχτυλα- αλλά και να εκτιμά την αξία των απλών υλικών. Η σχέση της με την μαγειρική προέκυψε τυχαία, ήταν όμως έρωτας με την πρώτη ματιά και από τότε που μπήκε στην κουζίνα δεν ξαναβγήκε ποτέ. Όνειρό της, να δουλέψει στις μεγαλύτερες κουζίνες του κόσμου.

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, φιλοξένησε τον θεσμό αυτό, στον οποίο και το 2016 η Ελλάδα είχε καταφέρει και πάλι να διακριθεί, στο πρόσωπο -τότε- του νεαρού και επίσης Δωδεκανήσιου -από την Ρόδο- chef Σταμάτη Μισομικέ. Το πιάτο της φετινής νικήτριας Ειρήνης Γιωργουδιού, αποτελούμενο από «12 υλικά της Δωδεκανήσου», άντλησε προφανώς την έμπνευσή του από την πλούσια γαστρονομική παράδοση τόσο της Ρόδου όσο και της Δωδεκανήσου γενικότερα. Το ίδιο αυτό πιάτο της Ειρήνης Γιωργουδιού, με τον τίτλο «12 Elements», είχε διακριθεί λίγες εβδομάδες πριν τον τελικό του διαγωνισμού και στην διαδικασία πρόκρισης του νέου chef, που θα εκπροσωπούσε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό «European Young Chef Award 2019«, ο οποίος διεξήχθει στην Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο Rodos Palace, στις 23 και 24 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε με την λαμπερή τελετή απονομής του τίτλου! Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι κάτοχος του τίτλου «Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης» για το 2020 είναι η Περιφέρεια Kuopio της Φινλανδίας.

«Οικογενειακή» φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων (chef, κριτών και διοργανωτών) στον διαγωνισμό European Young Chef Award.

Ο ετήσιος αυτός Διαγωνισμός διοργανώνεται από το IGCAT (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism), έναν μη κερδοσκοπικό φορέα, που ιδρύθηκε το 2012, σε συνεργασία με περιφερειακές κοινοπραξίες ενδιαφερόμενων μερών στους τομείς της γαστρονομίας, του πολιτισμού, της τέχνης και του τουρισμού. Το IGCAT, εκτός από τον θεσμό του European Young Chef Award, υλοποιεί επίσης το Region of Gastronomy Award, ενώ είναι και η επίσημη γραμματεία της European Region of Gastronomy Platform. Επιπλέον, το Ινστιτούτο έχει αναπτύξει τις δράσεις Local Food Gift Challenge, Top Visitor Experience και Food Film Menu.
Στην Ρόδο βρέθηκαν το διήμερο διεξαγωγής του διαγωνισμού, προκειμένου να πάρουν μέρος σε αυτόν, πολλοί finalists και από άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης, πέραν του Νοτίου Αιγαίου. Πιο συγκεκριμένα από τις:
-Catalonia, European Region of Gastronomy awarded 2016
-Minho, European Region of Gastronomy awarded 2016
-Aarhus-Central Denmark Region, European Region of Gastronomy awarded 2017
-North Brabant, European Region of Gastronomy awarded 2018
-Sibiu, European Region of Gastronomy award 2019
-Slovenia, European Region of Gastronomy awarded 2021
-Coimbra, European Region of Gastronomy 2021
-Menorca, European Region of Gastronomy candidate Region (υποψήφια Περιφέρεια 2022)

H νικήτρια Ειρήνη Γιωργουδιού σηκώνει ψηλά το τρόπαιό της έχοντας πλάι της τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, υπό τα βλέμματα της τρισευτυχισμένης γιαγιάς της και της συγκινημένης Χάιντις Λαζάνη. Η ταλαντούχα νεαρή chef είναι μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κυκλάδων-Δωδεκανήσου και εργάζεται στο ξενοδοχείο «Esperos Village». Καθοδηγητής και σημαντικός υποστηρικτής της Ειρήνης σε όλη την πορεία της είναι ο γνωστός Ροδίτης chef Δημήτρης Κονταράτος, Executive chef του «Esperos Village».

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου με τις κυρίες Θαρρενή Ζαννετίδη και Καθολική Καραγιάννη, τις Ροδίτισσες «Μαμάδες του Αιγαίου», οι οποίες έκλεψαν τις εντυπώσεις, αλλά και μαγείρεψαν μαζί με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, στο πλαίσιο του προγράμματος «Aegean Mamas Know Best», που πραγματοποιήθηκε σε πολλά από τα νησιά της Περιφέρειας. Οι δύο «Μαμάδες» μοιράστηκαν με το κοινό τις εμπειρίες τους από τα γυρίσματα, που πραγματοποιήθηκαν λίγους μήνες πριν στα νησιά, για την τηλεοπτική σειρά, που προβάλλεται στην Cosmote History Channel, με τίτλο «Οι Μαμάδες του Αιγαίου γνωρίζουν καλύτερα» και στο οποίο είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του για την επιτυχή ολοκλήρωση των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης.

Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη την Ειρήνη Γιωργουδιού  για την επιτυχία της, καθώς και την Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων & Δωδεκανήσου, για την καθοριστική συμβολή της, καθ΄όλη τη διάρκεια των 3 ετών που διανύθηκαν και τόνισε μεταξύ άλλων: “Είμαι πολύ υπερήφανος που μέσα σε διάστημα 3 ετών, οι νεαροί chef του Νοτίου Αιγαίου, ανεβάζουν την Περιφέρειά μας και τη χώρα μας, για μια ακόμη φορά, στην κορυφή της Ευρώπης. Η Ειρήνη Γιωργουδιού, με το ταλέντο και την αφοσίωσή της, κέρδισε επάξια το βραβείο του καλύτερου νεαρού chef της Ευρώπης, μέσα από μια διαγωνιστική διαδικασία υψηλού επιπέδου, απαιτήσεων και ανταγωνισμού και έφερε για δεύτερη φορά στην ιστορία του θεσμού τον τίτλο στο Νότιο Αιγαίο. Η καταξίωση της ίδιας, είναι και καταξίωση για την δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια μας, δουλειά που επιβραβεύεται, αναγνωρίζεται από τους ειδικούς του χώρου σε όλη την Ευρώπη και αποδίδει. Η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019, επενδύει στην εκπαίδευση της νέας γενιάς ως βασικό πυλώνα της πολιτικής της. Το μέλλον μας, καθώς και η διατήρηση των παραδόσεών μας, είναι στα χέρια τους. Θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου στην Dianne Dodd, Πρόεδρο του IGCAT, που έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια της συνεργασίας μας ότι αξίζει την αγάπη και τη φιλία μας. Επιπλέον, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους και κυρίως τον στυλοβάτη της προσπάθειας ανάδειξης της νησιώτικης γαστρονομίας, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου και, βεβαίως, τον Χρυσό Χορηγό μας, την Cosmote και τον αποκλειστικό μας αερομεταφορέα, την Aegean Airlines. Η συμβολή τους όλη αυτή την περίοδο ήταν πολύτιμη και μοναδική”.

Τον Περιφερειάρχη διαδέχθηκε στο βήμα η Πρόεδρος του IGCAT Dr Diane Dodd.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, στη συνέχεια, συνεχάρει όλους τους συμμετέχοντες, τονίζοντας ότι όλοι οι finalists είναι νικητές, ενώ παραδέχθηκε ότι η Κριτική Επιτροπή είχε να πάρει μία πολύ δύσκολη απόφαση. Τόνισε ότι: «Οι Νέοι chef εξέπληξαν τους κριτές πέρα ​​από κάθε προσδοκία, καθώς κατάφεραν με εντυπωσιακό τρόπο να παρουσιάσουν κάτι εντελώς καινοτόμο ξεκινώντας από τις δικές τους ρίζες». Τόνισε επίσης ότι η πρωτοβουλία European Young Chef Awards γιορτάζει την ευρωπαϊκή γαστρονομική ποικιλομορφία.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρόεδρος της Κριτικής επιτροπής και Πρέσβειρα του τίτλου “Νότιο Αιγαίο – Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019” δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η γευστική μνήμη μεταφέρθηκε μέσω του νεωτερισμού. Σκοπός μας είναι να δώσουμε έμφαση στην καινοτομία στη γαστρονομική παράδοση του κάθε τόπου και τη βιωσιμότητά της δημιουργώντας τους μελλοντικούς πρεσβευτές της τοπικής παραγωγής», φράση που συμπυκνώνει τις εξαιρετικά υψηλές προδιαγραφές της δουλειάς των συμμετεχόντων, ηλικίας από 18 έως και 28 ετών. «Δεν ήταν εύκολη η επιλογή του νικητή, αφού το επίπεδο των τεχνικών δεξιοτήτων των διαγωνιζομένων ήταν εξαιρετικά υψηλό. Η ιστορία που συνόδευε το κάθε πιάτο ήταν καθοριστική, γιατί υπογράμμιζε ουσιαστικά τον πλούτο των γεύσεών του. Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντας και στην Ειρήνη μας, που έφερε πάλι πίσω τον τίτλο στα νησιά μας, μετά τον Σταμάτη Μισομικέ».

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η ταινία που δημιουργήθηκε από την Cosmote -χορηγός της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης μαζί με την Aegean Airlines-, με θέμα την δράση «Aegean Mamas Know Best».

Η κατάμεστη αίθουσα Salon des Roses, του ξενοδοχείου Rodos Palace…

…αποτέλεσε το ιδανικό σκηνικό της εκδήλωσης αυτής.

Οι νεαροί διαγωνιζόμενοι chef αναμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων!

Αρχικά επιδίδονται σε όλους οι αναμνηστικοί τίτλοι της συμμετοχή τους…

…ενώ αμέσως μετά φωτογραφίζονται μαζί με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονα Ζαννετίδη, την Πρόεδρο του IGCAT Dr Diane Dodd, την Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της «Γαστρονομικής Περιφέρειας – Νότιο Αιγαίο 2019″.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης δήλωσε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη Ρόδο. Ως Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης είμαστε υπερήφανοι για την διοργάνωση, που αποσκοπεί στην προώθηση καινοτομιών στην παραδοσιακή κουζίνα, στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας και στη δημιουργία μελλοντικών πρεσβευτών chef για τις περιοχές και για τα τοπικά προϊόντα».

Οι εννέα finalists που συμμετείχαν στον διαγωνισμό παρουσίασαν τις ακόλουθες δημιουργίες (φωτο άνω):

Ειρήνη Γιωργουδιού – Ελλάδα, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με το πιάτο «12 Εlements»

Paul Vlad Răhăian – Ρουμανία, με το πιάτο «The Transylvanian Landscape»

Vic Tosseram – Ολλανδία, με το πιάτο «Cheeky Beans in Green, Vic Tosseram»

Hans Kjellsson  – Δανία, με το πιάτο «The Taste of Home»

Rui Meira – Πορτογαλία, με το πιάτο «A ‘Mantenca’ do Lar Minhoto ( Keeping Minho‘s Home)»

Mariona Rodà – Ισπανία, με το πιάτο «Autumn Walk into the Catalan Woods»

Clara Florit – Ισπανία, με το πιάτο  «Noodles with Ray Textures»

Jure Dretnik  – Σλοβενία,  με το πιάτο «Lunch of Mowers»

Bernardo Calvo – Πορτογαλία, με το πιάτο  « O Bacalhau, a Calega e o Alho (Codfish, Galician Kale and Garlic)»

Να σημειώσουμε ότι στην Κριτική Επιτροπή συμμετείχαν: η chef Αργυρώ Μπαρμπαρίγου – Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 ως Πρόεδρος της Επιτροπής,  η Dr Diane Dodd από τη Μεγάλη Βρετανία, Executive Director του IGCAT, καθώς και οι  chef  Andreas Bjerring – Δανία, Francisco Guitard – ΗΠΑ,  Dorian Lungu – Ρουμανία και η  Ulla-Alexandra Mattl από την Γαλλία.

Το τρίτο βραβείο του διαγωνισμού απονεμήθηκε στον Hans Kjellsson, από την Περιφέρεια Aarhus-Central Denmark (European Region of Gastronomy Award 2017) και το πιάτο του «The Taste of Home» (την απονομή έκανε η Χάιντι Λαζάνη, επικεφαλής της Επιτροπής «Γαστρονομική Περιφέρεια – Νότιο Αιγαίο 2019″)…

…ενώ ο Jure Dretnik από τη Σλοβενία (European Region of Gastronomy awarded 2021), κέρδισε το δεύτερο βραβείο με το πιάτο «Lunch of Mowers». Την απονομή έκανε η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, Πρέσβειρα της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο.

Την απονομή του τίτλου στην νικήτρια Ειρήνη Γιωργουδιού έκανε ο ίδιος ο Γιώργος Χατζημάρκος…

…ενώ το βραβείο τής δόθηκε από την Πρόεδρο του IGCAT Dr Diane Dodd.

Εδώ, η Ειρήνη Γιωργουδιού πλαισιωμένη από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου και την κατασυγκινημένη γιαγιά της, η οποία δήλωσε ότι η εγγονή της από πολύ μικρή ενδιαφερόταν να μάθει πώς ακριβώς γίνεται το κάθε φαγητό.

Το πιάτο «12 Elements» της Ειρήνης Γιωργουδιού, βασισμένο σε  12 υλικά της Δωδεκανήσου, καθήλωσε την Κριτική Επιτροπή περιλαμβάνοντας μπάμιες, σφυρίδα, ζαφορά Αστυπάλαιας, ξηρομυζήθρα Κάσου και 8 ακόμα μοναδικά υλικά, ένα από κάθε νησί της Δωδεκανήσου, σερβιρισμένα σε ένα πήλινο σκεύος, που φέρνει την παράδοση τετ α τετ με τη μοντέρνα μαγειρική αντίληψη. Το πιάτο ήταν κυριολεκτικά ένας “εκρηκτικός” συνδυασμός των τοπικών γαστρονομικών παραδόσεων της αιγαιοπελαγίτικης κουζίνας, ενώ η ιστορία που το συνόδευσε απετέλεσε εξίσου θεμελιώδες και καθοριστικό στοιχείο του τελικού αποτελέσματος.

Ακόμα μία «οικογενειακή» φωτογραφία των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.

Ο τίτλος της νικήτριας του διαγωνισμού Ειρήνης Γιωργουδιού.

Το τρισδιάστατο λογότυπο του διαγωνισμού στην είσοδο της αίθουσας διεξαγωγής της εκδήλωσης…

…η οποία ολοκληρώθηκε με πλούσιο μπουφέ και πολλή μουσική…

…από την μοναδική Leida Zώη, που έκλεισε την βραδιά ταξιδεύοντας το κοινό με τους ήχους του ηλεκτρικού βιολιού της.

Η Ειρήνη Γιωργουδιού με την Χάιντι Λαζάνη, Επικεφαλής της Επιτροπής Νότιο Αιγαίο Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019 -φορέα που ανέλαβε την επιμέλεια και διοργάνωση της Τελετής Απονομής- και τους συνεργάτες της και μέλη της Επιτροπής Σουσάννα Τριανταφύλλου, Τάνια Ρούσσου και Δημήτρη Πασχαλίδη.

Χρυσός Χορηγός  της εκδήλωσης ήταν η εταιρία Cosmote και αποκλειστικός Αερομεταφορέας της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης Νότιο Αιγαίο 2019 η Aegean Airlines. Και οι δύο εταιρίες παρέλαβαν τιμητική πλακέτα από τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την καθοριστική συνεισφορά τους σε όλες τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έτους γαστρονομίας. Την όλη διοργάνωση στήριξε και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων και προσωπικά ο Πρόεδρός της Νίκος Χριστοφόρου.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: