Το να είσαι αποκλεισμένος για δύο ημέρες σε μια πόλη σαν το Βερολίνο -όπως συνέβη σε μας, λόγω απεργίας, κατά το τελευταίο ταξίδι μας στην πρωτεύουσα της Γερμανίας-, δεν είναι και ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να σου συμβεί σ’ αυτή τη ζωή, με δεδομένο πάντοτε ότι μπορείς να διαθέσεις τον χρόνο και το χρήμα, που απαιτεί η απρόσμενη αυτή εξέλιξη. Γιατί τότε μπορείς να εφαρμόσεις την ελληνική εντολή που λέει: «Βιασμό που δεν μπορείς να τον αποφύγεις απόλαυσέ τον» και να αποκομίσεις αξέχαστες εμπειρίες και εικόνες από μια πόλη που διαθέτει κυριολεκτικά τα πάντα! Η γερμανική πρωτεύουσα φιλοξενεί περισσότερα από 170 Μουσεία, μεταξύ των οποίων το μοναδικό Μουσείο Ομοφυλοφιλίας και το Μουσείο Σιωπής! Ο ίδιος πλουραλισμός επικρατεί όμως και στις επιλογές για φαγητό και διασκέδαση. Ελληνικές ταβέρνες συνυπάρχουν με ασιατικά εστιατόρια ή τουρκικά κεμπαπτζίδικα, ενώ κλασσάτα café και «κυριλέ» bars συνδιαλέγονται αρμονικά με πολύβουα clubs και στέκια νεολαίας. Ανυπέρβλητου κάλλους μνημεία όπως το σύμβολο της πόλης, η Πύλη του Βραδεμβούργου και το κτήριο του γερμανικού Κοινοβουλίου, βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εντυπωσιακού design σύγχρονα αρχιτεκτονικά έργα, όπως το Sony Center στην Potsdamer Platz ή το πρωτοποριακό Μνημείο του Ολοκαυτώματος. Το Βερολίνο είναι η πόλη που μπορεί να καυχηθεί ότι δημιουργεί τις τάσεις για την μουσική, τον κινηματογράφο και τις τέχνες, ενώ παράλληλα «υπηρετεί» τον καταναλωτισμό μέσα από εμπορικά κέντρα, όπως το περίφημο Kadewe, για το οποίο θα μπορούσαμε να πούμε -παραφράζοντας τη γνωστή ρήση για το Χονγκ Κονγκ- πως αν κάτι δεν πωλείται εδώ, απλά δεν έχει βγει ακόμα στην αγορά! Μεγάλο μέρος της γοητείας του Βερολίνου οφείλεται σαφέστατα και στην «απλωσιά», που κατά την ταπεινή μου άποψη, αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της πόλης. Μια πόλη που θέλει όλα τα πλάσματα που την κατοικούν να κινούνται άνετα και να ζουν χαλαρά! Τεράστιες οδοί και φαρδιές λεωφόροι, πεζοδρόμια το πλάτος των οποίων ούτε στον ύπνο μας -στην Ελλάδα αναφέρομαι φυσικά-, λεωφορειολωρίδες, πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, αμέτρητες πλατείες, η καθεμιά με τη δική της φυσιογνωμία, απέραντα πάρκα στην καρδιά της πόλης, άφθονοι χώροι πράσινου και κυρίως άνθρωποι ανέλπιστα ανοιχτόκαρδοι και ευγενικοί.
Παράλληλα, το παλιό και το καινούριο συνυπάρχουν αρμονικά σε μία πόλη που πριν λίγες δεκαετίες ήταν δύο διαφορετικοί κόσμοι, οι οποίοι πλέον ενώθηκαν εις σάρκαν μίαν, με μοναδικό κατάλοιπο του παρελθόντος τα «ίχνη» του Τείχους, στους δρόμους της πρωτεύουσας και σε κάποια Μουσεία της. Μία πολυ-πολιτισμική πόλη, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Γερμανίας και όχι μόνο, όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα αποτελούν τα στοιχεία ταυτότητος του σύγχρονου Βερολίνου, στοιχεία που σίγουρα απαιτούν πολύ πέραν των λίγων ημερών, προκειμένου να αποκαλύψουν το εύρος τους. Εμείς πάντως καταβάλαμε φιλότιμες προσπάθειες!

Φυσικά και δεν χρειάζονται συστάσεις για το σήμα κατατεθέν του Βερολίνου, την Πύλη του Βραδεμβούργου, της οποίας το στυλιζαρισμένο μοτίβο κοσμεί ακόμα και τα τζάμια του μετρό. Δεν θα ήταν όμως άσκοπο να γνωρίζετε ότι κατασκευάστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα με πρότυπο τα Προπύλαια της Ακρόπολης, έχει μήκος 65,5μ. και ύψος 28μ., ενώ οι δωρικού ρυθμού κίονές της έχουν ύψος 15μ.

Μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου παρατάσσονται και οι άμαξες για τις ρομαντικές -και ακριβοπληρωμένες- βόλτες των επισκεπτών στους γύρω δρόμους.

Πολύ κοντά εδώ και το κτήριο Reichstag, που αποτελεί την έδρα της Bundestag, δηλαδή του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1894. Μετά την επανένωση των Γερμανιών ανακαινίστηκε και του προστέθηκε ο διαφανής θόλος, δωρεάν επισκέψιμος για το κοινό, που συμβολίζει την διαφάνεια στη νέα Γερμανία.

Απολαμβάνοντας την σπάνια -για την χειμερινή περίοδο- ηλιόλουστη μέρα, με θέα τα κτήρια του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου και της Καγκελαρίας (αριστερά).

Το Bερολίνο φιλοξενεί κάθε Μάρτιο την μεγαλύτερη τουριστική έκθεση του κόσμου, την περίφημη ITB Berlin.

Το πάρκο Tiergarten, με έκταση ίση με αυτήν του Μονακό, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους χώρους περιπάτου των Βερολινέζων, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους…

…και περνούν εδώ πολύ από τον ελεύθερο χρόνο τους περπατώντας ή κάνοντας ποδήλατο.

Ο τηλεοπτικός πύργος (Fernsehturm) του Βερολίνου κατασκευάστηκε μεταξύ 1965-1969 και βρίσκεται κοντά στην Alexanderplatz, εξ ου και Πύργος του Άλεξ (Alex tower). Έχει συνολικό ύψος 368μ. και τα ασανσέρ του ανεβάζουν σε 16 δευτερόλεπτα τους επισκέπτες στους περιστρεφόμενους χώρους εστίασης, που βρίσκονται σε ύψος 204 μέτρων, μέσα στη σφαίρα! Αχώριστη συντροφιά του η εκκλησία της St. Mary.

Μνημείο στην ίδια περιοχή, υπό την σκιά του Πύργου της Τηλεόρασης.

To περίφημο Συντριβάνι του Ποσειδώνα σε απόσταση αναπνοής από την Alexanderplatz. Εκτός από τον Ποσειδώνα το συντριβάνι κοσμούν επίσης τέσσερις Τρίτωνες, πάνω σε ένα τεράστιο κοχύλι, ενώ τριγύρω παιδάκια παίζουν με το νερό. Το σύμπλεγμα ολοκληρώνουν τέσσερις γυναικείες φιγούρες, που κάθονται στις άκρες του συντριβανιού και συμβολίζουν τους 4 ποταμούς της Πρωσίας.

Εντυπωσιακές είναι οι προσόψεις όλων των κτηρίων στην Unter den Linden, την εμβληματικότερη λεωφόρο του Βερολίνου, στην οποία απαντώνται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το όνομά της είναι ιδιαίτερα ποιητικό καθώς σημαίνει «κάτω από τις φλαμουριές»…

…και εδώ θα συναντήσετε τα πιο πρωτότυπα μεταφορικά μέσα, όπως άμαξες ή αυτά τα μικροσκοπικά ταξί, που το χειμώνα προσφέρουν και κουβέρτα στους επιβάτες τους, ως ασπίδα κατά του τσουχτερού κρύου! Το κτήριο με το αέτωμα είναι το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (Neue Wache), το οποίο χρησιμεύει ως «Κεντρικό Μνημείο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για τα θύματα του πολέμου και της δικτατορίας». Χρονολογείται από το 1816 -αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή- σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Karl Friedrich Schinkel και Salomo Sachs και αποτελεί πρωτοποριακό παράδειγμα γερμανο-ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής.

Δεξιά το θέατρο Palais am Festungsgraben, το οποίο ιδρύθηκε το 1991 και στεγάζεται σε αυτό το διατηρητέο κτήριο, πρώην παλάτι, που κατασκευάστηκε το 1753 για τον Johann Gottfried Donner, τον αρχιθαλαμηπόλο του Φρειδερίκου του Μεγάλου (Frederick the Great). Αριστερά του το θέατρο Maxim Gorki Theater.

Βρισκόμαστε πάντα στην καρδιά του Bερολίνου, στην περιοχή Mitte. Αριστερά το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ (Humboldt-Universität zu Berlin)…

…-έμπροσθέν του ο έφιππος ανδριάντας του Φρειδερίκου του Μεγάλου (Φρειδερίκος της Πρωσίας)- το παλαιότερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, που ιδρύθηκε το 1810 -με το όνομα αρχικά Πανεπιστήμιο του Βερολίνου- από τον Πρώσσο γλωσσολόγο Βίλχελμ φον Χούμπολτ.

Από το 1828 ήταν γνωστό ως Πανεπιστήμιο Friedrich-Wilhelms, αργότερα ως Universität Unter den Linden, έως ότου το 1949 πήρε το σημερινό του όνομα, προς τιμήν του ιδρυτή του.

Το Σοβιετικό Πολεμικό Μνημείο, πολύ κοντά στην Πύλη του Βραδεμβούργου…

…η οποία δεσπόζει στην κορυφή της οδού 17ης Ιουνίου, που έλαβε το όνομά της από την εξέγερση εργατών του κατασκευαστικού κλάδου, που κατεστάλει βιαίως ακριβώς αυτήν την ημερομηνία του 1953.

Η Πύλη συνδιαλέγεται με την Στήλη της Νίκης, που βρίσκεται στην άλλη κορυφή της οδού…

…και σχεδιάστηκε από τον Heinrich Strack μετά το 1864, για να τιμήσει την Πρωσική νίκη στον Δανο-Πρωσικό πόλεμο. Όταν τελικά εγκαινιάστηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1873, η Πρωσία είχε επίσης νικήσει την Αυστρία και τους Γερμανούς συμμάχους της στον Αυστριακο-Πρωσικό πόλεμο (1866), καθώς και την Γαλλία στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο (1870-71), δίνοντας στο μνημείο ένα νέο σκοπό.

Οι μεταγενέστερες αυτές νίκες, στους επονομαζόμενους πολέμους ενοποίησης, ενέπνευσαν την προσθήκη του χάλκινου γλυπτού της Νίκης, ύψους 8,3 μέτρων και βάρους 35 τόνων, σχεδιασμένου από τον Friedrich Drake. Ο εξώστης στη βάση του αγάλματος προσφέρει πανοραμική θέα του Βερολίνου, σε όσους φθάσουν ως εκεί.

Το πρωτοποριακό Μνημείο του Ολοκαυτώματος (Holocaust Mahnmal) κοντά στην Potsdamer Platz. Ένας κολοσσιαίος λαβύρινθος με πάνω από 2700 πέτρινους πλίνθους, που δημιουργούν έναν τεράστιο «κυματισμό»!

Εναπομείναντα τμήματα του Τείχους του Βερολίνου εκτίθενται στην Potsdamer Platz.

Τα ίχνη του Τείχους στους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας με την πινακίδα να γράφει: Τείχος Βερολίνου 1961-1089.

Το Konzerthaus, η Όπερα του Βερολίνου, κατασκευάστηκε μεταξύ 1818-1821, απέκτησε την σημερινή του χρήση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο…

…και βρίσκεται στην πλατεία Gentarmenmarkt, όπου και η Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften, δηλαδή η Ακαδημία Επιστημών και Ανθρωπιστικών Σπουδών Βερολίνου-Βραδεμβούργου (το κτήριο με την καραμιδένια στέγη).

Η ίδια πλατεία φιλοξενεί επίσης τον γαλλικό (Franzosischer Dom), αλλά και τον γερμανικό (Deutscher Dom) καθεδρικό ναό, που εικονίζεται εδώ.

Το εμβληματικό συγκρότημα επτά κτηρίων από γυαλί και ατσάλι στην Potsdamer Platz, το γνωστό Sony Center, όπου στεγάζονται γραφεία, διαμερίσματα, εστιατόρια…

…καθώς και το Μουσείο Κινηματογράφου και βέβαια τα κεντρικά γραφεία της Sony στην Ευρώπη.

Τα κτήρια εντυπωσιάζουν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας…

…με τα απίστευτα χρώματα και την φωταγώγησή τους, όπως αποδεικνύει η παρούσα φωτογραφία.

Το Flea Market της πόλης στήνεται κάθε Κυριακή στην περιοχή Prenzbauer Berg.

Οι εντυπωσιακές στοές στην είσοδο του Νησιού των Μουσείων (Museumsinsel), το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και φιλοξενεί 5 Μουσεία…

… το Παλαιό Μουσείο (Altes Museum), το Νέο Μουσείο (Neues Museum), την Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη (Alte Nationalgalerie), το Μουσείο Μπόντε (Bode-Museum) και το Μουσείο της Περγάμου (Pergamonmuseum)

Στους χώρους του Μουσείου της Περγάμου ο επισκέπτης μένει πραγματικά άφωνος από την ομορφιά και το μέγεθος των εκθεμάτων! Όπως αυτή η πύλη από την Μίλητο, που χρονολογείται μεταξύ 6ου και 8ου αιώνα π.Χ.

Το Μουσείο της Περγάμου δέχεται περισσότερους από 1 εκατομμύριο επισκέπτες ανά έτος και στις αίθουσές του φιλοξενεί τις συλλογές της κλασσικής αρχαιότητας, την συλλογή της Μέσης Ανατολής, καθώς και το Μουσείο Ισλαμικής τέχνης.

Η Παλαιά Εθνική Πινακοθήκη της Γερμανίας είναι ένα από τα 5 Μουσεία που φιλοξενούνται στο Νησί των Μουσείων, που περιβάλλεται από τον ποταμό Σπρέε…

…ο οποίος πηγάζει από την Τσεχία και διασχίζει το Βερολίνο, την Σαξονία και το Βραδεμβούργο.

Το Bode Museum στο Νησί των Μουσείων ολοκληρώθηκε το 1904 και το αρχικό όνομά του ήταν Kaiser-Friedrich-Museum. Mετονομάστηκε μετά το 1956 τιμής ένεκεν στον πρώτο έφορό του, τον Wilhelm von Bode.

Η ευρύτερη περιοχή του Νησιού των Μουσείων αποτελεί έναν εκτεταμένο χώρο τέχνης…

…ενώ η ομορφιά είναι διάχυτη κυριολεκτικά παντού στην συγκεκριμένη περιοχή…

…αλλά και σε ολόκληρο το Βερολίνο.

Ο καθεδρικός ναός του Βερολίνου (Berliner Dom) κατασκευάστηκε σε μπαρόκ ρυθμό την περίοδο 1894-1905 και βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Σπρέε, κοντά στο νησί των Μουσείων.

Η Πύλη των Ελεφάντων, μία από τις δύο εισόδους του Ζωολογικού Κήπου του Βερολίνου, ενός από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους στον κόσμο.

Κλείνουμε με μία breathtaking πανοραμική άποψη του Βερολίνου…

…από το Panoramacafe, στην Potsdamer Platz.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
1 Σχολιο ›