
«Θα ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν χτύπησε το κινητό μου και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια ευγενική γυναικεία φωνή με χαιρέτησε και μου συστήθηκε ως Ράνια Σκλήρη, σύζυγος και συνοδοιπόρος του Βασίλη Νικολού, ιδιοκτήτη του ομώνυμου Κτήματος και του «Οινοποιείου Νικολού» στο Κορωπί. Μας προσκαλούσε να επισκεφθούμε το Κτήμα τους, προκειμένου να μας ξεναγήσουν και να δοκιμάσουμε τα κρασιά τους, όπως και τελικά έγινε. Την ολοκλήρωση της ξενάγησης στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του Οινοποιείου, ακολούθησε ένα «συμπόσιο», στο οποίο τη δοκιμή των εξαιρετικών κρασιών πλαισίωσε εξίσου υψηλής ποιότητας και γεύσης φαγητό -δια χειρός της Ράνιας βέβαια-, και συζήτηση περί οίνου, αλλά όχι μόνο. Ο Βασίλης Νικολού, χειμαρρώδης εραστής του οίνου και βαθύς γνώστης του, προσπαθούσε να μας μυήσει σε κάθε πτυχή της αμπέλου, της οινοποίησης και του οίνου. Το Κτήμα Νικολού πέρα από ένα σύγχρονο, «ψαγμένο» και επισκέψιμο Οινοποιείο με άριστα κρασιά, είναι ένας χώρος γεμάτος επαγγελματισμό, αλλά συνάμα και πλήρης ζεστασιάς, φιλοξενίας και αγάπης. Όλα αυτά τα στοιχεία πιστεύω ότι αποτελούν συνώνυμα των τεσσάρων ονομάτων της οικογένειας Νικολού: Βασίλης και Ράνια, οι εξαίρετοι γονείς, Βαγγέλης και Χριστίνα, τα άξια τέκνα και συνεχιστές της υπεραιωνόβιας οικογενειακής παράδοσης». Με τα χαρακτηριστικά αυτά λόγια του Βασίλη Τσούνη, Διευθυντή των εκδόσεών μας «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο», που μας προδιαθέτουν για την συνέχεια, προχωρούμε στην παρουσίαση της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας συνέντευξης του πολυβραβευμένου Βασίλη Νικολού, ιδιοκτήτη και οινοποιού του «Οινοποιείου Νικολού«, αλλά και Καθηγητή Εφαρμογών στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ο οποίος μας ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της ταυτότητας του οικογενειακού Κτήματός του. Ακόμα περισσότερες πληροφορίες για το «Οινοποιείο Νικολού» μπορείτε να διαβάσετε και στο σχετικό αναλυτικό άρθρο μας.
Κύριε Νικολού, πείτε μας λίγα λόγια για την ίδρυση και την ιστορική εξέλιξη του Κτήματος και του Οινοποιείου σας.
Το Οινοποιείο μας συνδέεται με την οινική ιστορία των Μεσογείων Αττικής. Το 1875, με την σύσταση του Ελληνικού Κράτους, ο Βασίλειος Αναστασίου Νικολού με παραχωρητήριο του Υπουργείου Οικονομικών και με Υπουργό τότε τον Χαρίλαο Τρικούπη, εξασφαλίζει την γη που καλλιεργούσε, φυτεμένη με την ποικιλία Σαββατιανό. Τότε, κτίζει στο κέντρο της πόλης του Κορωπίου το καμαρόσπιτο με τη μεσογείτικη αυλή, το πατητήρι και το υπόγειο με τα μεγάλα δρύινα βαρέλια. Η μικρή απόσταση από την Αθήνα, ακόμα και με τα μεταφορικά μέσα της εποχής εκείνης, εξασφάλιζε την άμεση μεταφορά του φρέσκου μούστου στις ταβέρνες, όπου και ζύμωνε με την προσθήκη ρετσίνας, για να παραχθεί το ομώνυμο κρασί, που για πολλές δεκαετίες υπήρξε το μοναδικό της παλιάς Αθήνας.
Ποια θα λέγατε ότι είναι η καλύτερη στιγμή στην επαγγελματική σας πορεία; Ποιοι είναι οι μελλοντικοί στόχοι του Κτήματος;
Σήμερα επιλέγουμε να διατηρούμε τον παραδοσιακό χαρακτήρα των οινοποιήσεων, στον ίδιο από τότε χώρο, με την ίδια οικογενειακή μορφή, προσαρμοσμένη στις σύγχρονες οινολογικές πρακτικές. Στόχος μας είναι να επικοινωνήσουμε στους επισκέπτες μας (Έλληνες και ξένους) την παράδοση του τόπου μας, να γνωρίσουν την οικογενειακή και τοπική ιστορία και να γευθούν παραδοσιακές συνταγές της περιοχής, συνδυασμένες με τα κρασιά που παράγουμε. Ο oινοποιός αισθάνεται Δημιουργός. Το τρίπτυχο μιας επιτυχούς δημιουργικής οινικής πορείας είναι: Εμπειρία – Οινογνωσία – Συναίσθημα. Η δια βίου οινική ενασχόληση απελευθερώνει τον οινοποιό να αποφασίζει περισσότερο με το συναίσθημα παρά με τη λογική. Έτσι λοιπόν, έχοντας υπηρετήσει με πάθος το κρασί για πολλές δεκαετίες, η δημιουργία καινοτόμων κρασιών με την ποικιλία Σαββατιανό, όπως η αφρώδης Ρετσίνα και το Βιολογικό Σαββατιανό με μηδενική χρήση θειωδών, θεωρώ ότι είναι η ηθική ανταμοιβή μίας μακρόχρονης οινικής σταδιοδρομίας.
Στόχος μου προσωπικός είναι να ξεδιπλώσω τις δυνατότητες της ποικιλίας Σαββατιανό, με την δημιουργία νέων κρασιών. Η δυναμική του Σαββατιανού των Μεσογείων Αττικής είναι απεριόριστη! Το μοναδικό terroir της περιοχής, είναι ίδιο με αυτό των Κυκλάδων, δίνει χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, πλούσια φαινολικά συστατικά και πλούσιο σώμα, που εξασφαλίζει μακρά επίγευση στο κρασί. Όλα αυτά συνδυάζονται με το ήπιο αρωματικό προφίλ της ποικιλίας, που μας δίνει την δυνατότητα να παράγουμε Σαββατιανό παλαίωσης. Επίσης, ένας πρώιμος τρύγος της ποικιλίας μπορεί να δώσει έναν ιδανικό οίνο βάσης, για τη παραγωγή αφρώδους Σαββατιανού.

Δια χειρός Βασίλη Νικολού…

…δια χειρός Ράνιας Σκλήρη.
Πόσες και ποιες ετικέτες κρασιών παράγεται;
Οι ετικέτες των κρασιών παραγωγής μας αφορούν μονοποικιλιακές επιλογές, προβάλλοντας με τον τρόπο αυτό την δυνατότητα της κάθε ποικιλίας, μέσα από το ιδανικό -κατά τη γνώμη μου- γι’ αυτήν terroir. Παράγουμε, λοιπόν, το αφρώδες Σαββατιανό Botanic Brut, την ρετσίνα Botanic Base, το Βιολογικό Σαββατιανό Yellow, το Σαββατιανό 12μηνης παλαίωσης στις λεπτές λάσπες Fine Lees. Συνολικά οι 13 ετικέτες του «Οινοποιείου Νικολού» προκρίνουν το δικό μας στυλ οινοποιήσεων των ποικιλιών.
Είστε υπέρ ή κατά των βελτιωτικών στο κρασί;
Η φύση έχει προικίσει όλες τις οινοποιήσιμες ποικίλες με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία οινοποιοί και οινολόγοι πρέπει να σεβαστούμε και να αναδείξουμε μέσα από τις οινοποιήσεις. Είναι γεγονός, ότι η σύγχρονη επιστήμη ζυμών και προσθέτων τείνει να αλλοιώσει την αυθεντικότητα των ποικιλιών και να διαμορφώσει αρωματικούς και γευστικούς χαρακτήρες των κρασιών κατά παραγγελία. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αντίδραση του οινόφιλου κοινού και την αναζήτηση κρασιών με τη μικρότερη παρεμβατικότητα. Έτσι, οινοποιήσεις χωρίς οινολογικές προσθήκες, έστω και με ευγενή ελαττώματα, κερδίζουν συνεχώς χώρο στα ράφια.

Το ζεύγος Βασίλη Νικολού και Ράνιας Σκλήρη. Ως γνωστόν, πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα κρύβεται μία εξίσου σπουδαία γυναίκα!
Πιστεύετε ότι είναι ακριβά τα ελληνικά κρασιά; Πού θεωρείτε ότι βρίσκεται το μέλλον του ελληνικού αμπελώνα και πώς θα κερδίσουμε τις αγορές του εξωτερικού;
Οι τιμές που απολαμβάνει ο οινοποιός, ο οποίος επενδύει χρόνο και χρήμα στην τεχνολογία παραγωγής των κρασιών του, είναι περίπου το 1/4 της τιμής, που αγοράζει το κρασί ο καταναλωτής. Ο διεθνής ωστόσο ανταγωνισμός συμπιέζει τις τιμές, με αποτέλεσμα να φέρνει τους οινοποιούς στα όρια της βιωσιμότητας. Η δυναμική του Ελληνικού αμπελώνα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις ξένες αγορές, μέσα από Διεθνείς Εκθέσεις και αξιολογήσεις των κρασιών μας από γευσιγνώστες παγκόσμιας αναγνώρισης. Το στοίχημα είναι το ποιοτικό μήνυμα των Ελληνικών κρασιών να περάσει στον ξένο καταναλωτή, ο οποίος τελικά θα έχει συγκριτικό λόγο να επιλέξει Ελληνική ετικέτα.

Ο Βασίλης Νικολού με τα παιδιά του και -όπως όλα δείχνουν- άξιους συνεχιστές της οικογενειακής οινικής παράδοσης, τον Ευάγγελο και την Χριστίνα.
Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις πωλήσεις σας, καθώς και την επισκεψιμότητα του Κτήματος τα τελευταία χρόνια;
Ο οικογενειακός χαρακτήρας του «Οινοποιείου Νικολού» σε συνδυασμό με την ορθή οικονομική διαχείριση, μας επιτρέπει σήμερα, στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης, να προχωράμε με μικρά και σταθερά βήματα.
Η πρωτοποριακή παραγωγή και προώθηση της αφρώδους ρετσίνας έχει ταράξει τα νερά και έχει «ενοχλήσει» πολλούς. Τι μέλλει γενέσθαι με το συγκεκριμένο κρασί;
Το Οινοποιείο μας είναι το μοναδικό στην Αττική, που παράγει αφρώδη οίνο με την παραδοσιακή μέθοδο, την διαδικασία της οποίας εξηγούμε στους επισκέπτες μας. Η ποικιλία Σαββατιανό για πρώτη φορά δείχνει την δυναμική της στην παραγωγή αφρώδους οίνου. Το 2015 υλοποίησα για πρώτη φορά μία παράτολμη και καινοτόμο ιδέα: την παραγωγή αφρώδους ρετσίνας. Η δυναμική της φάνηκε άμεσα: Χρυσό Μετάλλιο στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό TEXSOM 2018, βράβευση του Οινοποιείου στο 16ο Παγκόσμιο Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου CEUCO το 2018, πρόκριση της ιδέας στον διαγωνισμό καινοτομίας της ΕΔΟΑΟ 2019, βράβευση στον Διαγωνισμό Οίνου στη Θεσσαλονίκη (Savatiano Yellow BIO 2019: Gold Medal, Savatiano Fine lees 2018: Bronze Medal, Avros: Bronze Medal), winetrails: στα 50 καλύτερα κρασιά της Ελλάδας, winepleasures: στα 50 καλύτερα παγκοσμίως αφρώδη κρασιά για το 2020. Όλα αυτά δείχνουν τη δυναμική της ρετσίνας να εκφράζεται μέσα από τις φυσαλίδες, ανατρέποντας την αρνητική εικόνα που υπήρχε για πολλά χρόνια. Όμως, η απαρχαιωμένη Νομοθεσία, που διέπει την Ρετσίνα και η απροθυμία να τροποποιηθεί, το μόνο που κάνουν είναι να προστατεύουν την ρετσινιά!
Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Νικολού για τα όσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα μας καταθέσατε. Καλές δουλειές και καλά κρασιά!
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε