«EXPO 2000» στο Miggiano, ιδανική αφορμή για εξόρμηση στην Puglia της Νότιας Ιταλίας


Αν είστε μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι η «αυλαία» πέφτει στο Salento της Περιφέρειας της Puglia, στη Νότια Ιταλία, μετά το καλοκαίρι απλά απατάσθε! Μπορεί τα ραντεβού κάτω από τα αστέρια, τα Φεστιβάλ και οι υπαίθριες συναυλίες, που ζωντανεύουν στους δρόμους και τις πλατείες των χωριών να ολοκληρώθηκαν και οι ενθουσιώδεις επισκέπτες, που αφήνονται να γοητευτούν από τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, την παράδοση, την ιστορία και την προσωπικότητα αυτών των μοναδικών τόπων να έφυγαν, όμως το Salento απλώς μεταλλάσσεται προκειμένου να προσαρμοστεί στην νέα εποχή. Το φθινοπωρινό, λοιπόν, πρόσωπό του κοσμείται από περίπτερα, εκθέτες και εκθέσεις που αποτελούν πραγματικές γιορτές γεμάτες κόσμο, μουσική, παιχνίδια και προπαντός τοπικές λιχουδιές, γεγονός που τις έχει βοηθήσει να απογειώσουν την φήμη τους, καθιστώντας τις εκθέσεις αυτές σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ιταλία, πόσο μάλλον για το νότιο τμήμα της. Η περίοδος των φθινοπωρινών εκθέσεων στο Salento ξεκινά κάθε χρόνο με τα πάντοτε λαμπερά εγκαίνια της μεγάλης έκθεσης EXPO 2000, στο Miggiano, η οποία πέρυσι, οπότε και την επισκεφθήκαμε, παρέμεινε ανοικτή από τις 17 έως και τις 20 Οκτωβρίου 2019. Η έκθεση αποτελεί διοργάνωση του Δήμου του Miggiano και σε αυτό το πιο πρόσφατο άνοιγμά της, επεκτάθηκε και ανανεώθηκε και όχι μόνο ως προς την ονομασία (ήταν γνωστή ως Miggiano Fair), καθιστώντας έτσι ένα «παραδοσιακό» γεγονός, απόλυτα καινοτόμο και σύγχρονο. Ο εκθεσιακός χώρος, δίπλα στο Δημαρχείο της πόλης, καλύπτει μία έκταση 45 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, όπου το κοινό που συρρέει κατά χιλιάδες, είχε την ευκαιρία να συναντήσει περισσότερους από 150 εκθέτες, ενώ πολλές ήταν και οι καινοτομίες, που κατέστησαν το όλο event ελκυστικό για μεγάλο αριθμό επισκεπτών, με ενδιαφέροντα στους τομείς της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της γεωργίας και του τουρισμού. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Γιορτή του Χοίρου, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο επίσης μέσα στον εκθεσιακό χώρο, ενώ παράλληλα οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαιρετικά πιάτα της κουζίνας του Salento, με βάση το κρέας και άλλα τοπικά προϊόντα της περιοχής.
Μία ιδιαίτερη ώθηση στον τουρισμό της περιοχής επιδιώχθηκε -και επετεύχθη- με την οργάνωση ενός εκπαιδευτικού-δημοσιογραφικού ταξιδιού, χρηματοδοτούμενου από την Περιφέρεια της Puglia, με συμμετέχοντες δημοσιογράφους, bloggers και φωτογράφους από την Αμερική, την Ελλάδα, την Γαλλία και την Σερβία, οι οποίοι και ξεναγήθηκαν στο Miggiano και στις πιο όμορφες πόλεις του Salento. Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε, τέλος, ένα ενδιαφέρον Συνέδριο με θέμα την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του νοτίου Salento, με στόχο όλη η περιοχή και πιο συγκεκριμένα η ενότητα Δήμων του Capo di Leuca (Ακρωτήριο του Λευκού), του νοτιότατου άκρου της χερσονήσου, να καταστεί ελκυστικός τουριστικός προορισμός.

«EXPO 2000» Miggiano 2019, μια γιορτή της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, της γεωργίας και του τουρισμού για το Salento και ολόκληρη την Ιταλία.

Μετά μουσικής η υποδοχή του Προέδρου της Περιφέρειας της Απουλίας Michele Emiliano (δείτε εδώ το σχετικό video στο κανάλι μας στο YouTube). Από το 2019 άλλωστε, η EXPO Miggiano επικεντρώνεται πλέον στην τέχνη και ιδιαιτέρως στην μουσική. Μια μορφή τέχνης που πάντοτε κερδίζει όσους συμμετέχουν σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, στο πλαίσιο των οποίων επιθυμούν και επιδιώκουν να αισθανθούν μέρος της συγκεκριμένης κοινότητας, με τους τοπικούς καλλιτέχνες να αποτελούν βασικό «όχημα» για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Στο βήμα ο δραστήριος Δήμαρχος του Miggiano Michele Sperti, απευθύνει χαιρετισμό στους εκατοντάδες παρακολουθούντες την τελετή εγκαινίων της «EXRO 2000» Miggianο 2019.

Τον διαδέχεται για τον δικό του χαιρετισμό ο Michele Emiliano, Πρόεδρος της Περιφέρειας της Puglia από τον Ιούνιο του 2015…

…τον οποίο με προσοχή παρακολουθεί και ο ίδιος ο Δήμαρχος.

Δήμαρχος και Πρόεδρος της Περιφέρειας παρακολουθούν με ενδιαφέρον το σύντομο καλοσώρισμα του Προέδρου της Επαρχίας του Lecce Stefano Minerva, ο οποίος μεταξύ άλλων ότι θεωρεί πολύ σημαντικό το «να πιστεύουμε σε έργα όπως αυτά, τα οποία αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση».

Συνολική άποψη του κατάμεστου από κόσμο χώρου της εκδήλωσης, παρά την απειλή της βροχής. Ο Δήμαρχος Michele Sperti ανακοινώνει πολύ σημαντικές δράσεις στο πλαίσιο της EXPO Miggiano, μεταξύ των οποίων και η συνάντηση του Don Antonio Coluccia, ιδρυτή και Προέδρου της Όπερας Don Giustino Onlus στη Ρώμη, με εκπροσώπους μαθητών της περιοχής.

Τους χαιρετισμούς διαδέχθηκαν οι βραβεύσεις. Εδώ ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Michele Emiliano βραβεύεται από τον Δήμαρχο…

…ενώ εδώ βραβεύει! Μεταξύ των τοπικών φορέων, που βραβεύθηκαν για την δράση τους και το Ορθοπεδικό Εργαστήριο Laboratorio Ortopedico Bello, ο εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε: «Η αναγνώριση αυτή για το έργο μας ήταν τιμή και μεγάλη συγκίνηση! Ειλικρινείς ευχαριστίες στον Δήμαρχο, την Δημοτική Αρχή και τον Πρόεδρο της Περιφέρειας της Απουλίας για την απονομή!»

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ως προσκεκλημένοι πολλοί Δήμαρχοι της ευρύτερης περιοχής του Salento, μεταξύ των οποίων ο Giacomo Cazzato-Aretano, Δήμαρχος του Tiggiano και ένας από τους νεώτερους της ιταλικής επικράτειας.

Οι επίσημοι προσκεκλημένοι στην πρώτη σειρά των καθισμάτων, ως είθισται. Από αριστερά ο Δήμαρχος του Δήμου Miggiano Michele Sperti, ο Πρόεδρος της Regione (Περιφέρεια) Puglia Michele Emiliano και στην τέταρτη θέση ο Πρόεδρος της Provincia (Επαρχία) di Lecce Stefano Minerva. Παρέστησαν ακόμα η Loredana Capone, Σύμβουλος για τον τουρισμό και την πολιτιστική βιομηχανία της περιοχής της Απουλίας, η Maria Antonietta Mancarella, Δημοτική Σύμβουλος υπεύθυνη για την διοργάνωση εκθέσεων, ο Angelo Mancarella, Δημοτικός Σύμβουλος υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι τοπικών φορεών και συλλογικοτήτων.

Το Λάβαρο του Δήμου του Μiggiano, ο οποίος έχει και τον δικό του Ύμνο!

Το Miggiano επιβεβαίωσε για μία ακόμα φορά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της επαρχίας του Λέτσε, καθώς η EXPO Miggiano αποτελεί πραγματικά την σημαντικότερη «βιτρίνα» της ευρύτερης περιοχής, που στηρίζεται στην καθιερωμένη πλέον και τόσο απαραίτητη συνέργεια μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

H εγκατάσταση του εντυπωσιακού τροχού, ύψους 27 μέτρων, αποτέλεσε μία από τις καινοτομίες της «EXPO 2000» Miggiano 2019.

Τα παιχνίδια αποτελούν τα πιο αγαπημένα σημεία συνάντησης των λιλιπούτειων -και όχι μόνο- επισκεπτών της έκθεσης.

Το νέο «Taste District», με 40 κιόσκια και συνολική έκταση άνω των 1500 τ.μ, ήταν αφιερωμένο στα τοπικά προϊόντα και η προτίμηση των επισκεπτών στο τμήμα αυτό δεδομένη και προφανής!

Εδώ τα καλά κάστανα! Το «Taste District» της έκθεσης περιελάμβανε κυριολεκτικά τα πάντα…

…μεταξύ των οποίων μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών κρεατικών και κρεατοσκευασμάτων, τα οποία πρωταγωνιστούν στα περίφημα panini, τα ιταλικά σάντουιτς, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κυριολεκτικά ό,τι βάζει ο νους σας και τραβάει η όρεξή σας!

Nαι, ναι υπάρχουν και σουβλάκια-καλαμάκια, αλλά και δεκάδες είδη λουκάνικων…

…πρωταγωνιστικό ρόλο μεταξύ των οποίων έχουν τα περίφημα salsiccia alla salentina, δηλαδή τα λουκάνικα του Salento, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των παραδοσιακών αγροδιατροφικών προϊόντων της Απουλίας. Η μοναδικότητα αυτού του λουκάνικου έγκειται τόσο στη χρήση ποιοτικών άπαχων κρεάτων, όσο και στα αρωματικά που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τους, όπως το ξύσμα λεμονιού, το ξηρό λευκό κρασί, προφανώς αλάτι και μαύρο πιπέρι. ενώ σε ορισμένες περιοχές προστίθενται επίσης γαρίφαλα, κανέλα και μαϊντανός. Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν με φρέσκια γεύση, κοκκινωπό χρώμα και χαρακτηριστικό άρωμα. Τα λουκάνικα αφήνονται να στεγνώσουν για περίπου 10 ημέρες και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για διάφορες παρασκευές με ιδανικότερους γευστικούς συντρόφους τους τα κρεμμύδια, τις πατάτες και τους lampascioni, τους βολβούς, που ιδιαιτέρως αγαπά η κουζίνα του Σαλέντο.

Δεν έχω λόγια για την ομορφιά και την νοστιμιά του διοπτροφόρου αυτού γουρουνόπουλου! Η porchetta, ένα από τα πιο δημοφιλή ιταλικά street food, δεν είναι παρά αργοψημένο και ζουμερό χοιρινό, που κόβεται σε κομμάτια και τρώγεται σκέτο…

…ή «παντρεύεται» σε έναν χορταστικότατο και νοστιμότατο συνδυασμό με μικρά ψωμάκια panini…

…τα οποία φυσικά λατρεύουν να αγκαλιάζουν και κάθε είδους αλλαντικά, από τα πιο γνωστά και αγαπημένα έως τα πιο σπάνια, αλλά εξίσου πεντανόστιμα, όπως τα salumi di pesce και salumi di mare, σαλάμι ψαριού και θαλασσινών αντιστοίχως, τα οποία δεν θα μπορούσαν παρά να έχουν «εφευρεθεί» σε μία περιοχή σαν το Σαλέντο και την Puglia γενικότερα, που αγαπά τόσο τα θαλασσινά και τα ψάρια όσο και τα αλλαντικά!

Μία χαρακτηριστική paninoteca -κατάστημα που πουλά panini-, που σέβεται τον εαυτό της δεν μπορέι παρά να προβάλλει ως «πρώτα βιολιά» της την porchetta και τα salsicia.

Η παραδοσιακή κουζίνα του Σαλέντο σε όλο της το μεγαλείο, καθώς εδώ σερβίρονται καταρχάς cecamariti -σε κατά λέξη μετάφραση σημαίνει παρωπίδες συζύγων- πικάντικες, νόστιμες, γρήγορες στην ετοιμασία τους και λίγο αφροδισιακές τηγανίτες, που παρασκευάζονται από τις νοικοκυρές της περιοχής με στόχο να «θαμπώσουν» τα μάτια των συζύγων τους -εξ ου και η ονομασία τους- με το τόσο απλό και απατηλά εντυπωσιακό αυτό πιάτο. Οι τηγανίτες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυγά, αλεύρι, κολοκυθάκια και πιπεριές, κρεμμύδι, ντομάτες και κάπαρη.

Ακολουθούν τα χαρακτηριστικά νοτιοϊταλικά pittule, που θυμίζουν τα δικά μας λουκουμαδάκια και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα antipasti (ορεκτικά). Παραδοσιακά υπήρξαν το πιάτο της 7ης Δεκεμβρίου, παραμονή της Εορτής της Αμώμου Συλλήψεως της Θεοτόκου, αλλά σήμερα πρωτοστατούν σε όλα τα εστιατόρια της Puglia, που σερβίρουν παραδοσιακή κουζίνα. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές της συνταγής, όπως τα γεμιστά με βρασμένα λαχανικά (κουνουπίδι, celery, μπρόκολο κ.άλ.) ή τα «alla pizzaiola», που περιέχουν ντομάτα, κάπαρη, μαύρες ελιές, αντζούγιες και καυτερή πιπεριά.

Όσο για τα puccia ή pucce Salentine, παρά το ολίγον σκανδαλιστικό όνομά τους δεν είναι παρά πολύ απλά ψωμάκια για σάντουιτς, που παρασκευάζονται από ζύμη πίτσας και αποτελούν το σαλεντίνικο αντίπαλον δέος των panini…

…και όταν τα δοκιμάσετε, γεμισμένα με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, τότε θα με θυμηθείτε!

Ciambelle, τα ιταλικά ντόνατς ή οι λουκουμάδες αν προτιμάται, που κυκλοφορούν σε διάφορες τοπικές παραλλαγές ως προς τα συστατικά και την προετοιμασία. Η βασική συνταγή τους περιλαμβάνει αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, αλάτι, αυγά, γάλα ή κρέμα, ζάχαρη, λάδι και αρώματα βανίλιας, ενώ το μέλι ή η ζάχαρη προστίθενται κατά το σερβίρισμα ως γλυκαντικό.

Ακολουθούν πολλές ακόμα χορταστικές εικόνες από το «Taste District» της «EXPO 2000» Miggiano 2019

…όπου βέβαια πολλές φορές οι εικόνες και οι γεύσεις ήταν ιδιαιτέρως οικείες…

…και οι απανωτοί γρίφοι της επιλογής εξαιρετικά δυσεπίλυτοι!

Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι κρέπες, γιατί οι αλληλεπιδράσεις σε μεσογειακό επίπεδο δεν έχουν τελειωμό και πολύ μας αρέσει αυτό…

…ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να καταγράψουν απουσίες ούτε τα hamburgers, τα hot dogs, οι κοτολέτες και οι patatine, δηλαδή οι τηγανητές πατατούλες.

Μια τελευταία ματιά στις σαλεντίνικες γεύσεις με τα λουκάνικα και τις πορκέτες…

…αλλά και σε μια τοπική λιχουδιά, που κουβαλά ατόφια την αλμύρα της θάλασσας, από την οποία βρέχεται το Salento και ονομάζεται scapece…

…που παρασκευάζεται με μικρά ψαράκια (pesce azzuro) τηγανητά, ξύδι, λίγο σαφράν και ψίχουλα ψωμιού. Τόσο απλό και τόσο θεϊκά νόστιμο!

Εννοείται ότι και τα γλυκά έχουν την τιμητική τους τόσο στην πιο βιομηχανοποιημένη εκδοχή τους, όπως κάθε είδους σοκολάτες, καραμέλες, πραλίνες, αποξηραμένα φρούτα και ξηροί καρποί…

…όσο και τα πιο παραδοσικά, όπως το ντόπιο εξαιρετικό μέλι…

…και τα torrone, τα φανταστικής γεύσης μαντολάτα, που από την Ιταλία έφθασαν και στα Επτάνησα, όπου πραγματικά αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά η ισχύς της παροιμίας «η αλεπού 10 και το αλεπουδάκι 11»! Άλλωστε και η ονομασία μαντολάτο, προέρχεται από την ιταλική λέξη ”mandorlato”, που σημαίνει γλύκισμα με αμύγδαλα.

Θερμές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση του μοναδικού αυτού ταξιδιού οφείλουμε στην Περιφέρεια της Puglia, στον Δήμο του Miggiano και προσωπικά στον Δήμαρχο Michele Sperti και τους συνεργάτες του, καθώς και στην διοργανώτρια εταιρεία “Quaros Consulting”.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, Europe, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: