Taurisano στην Puglia, η πόλη του ταύρου τα «σπάει» με την γοητεία της


Ο νότος του Salento σηματοδοτείται από το Capo di Leuca, το Ακρωτήριο του Λευκού, γύρω από το οποίο τα νερά της Αδριατικής προσπαθούν να σμίξουν μ’ εκείνα του Ιονίου, αν και τα επίσημα γεωγραφικά τους όρια βρίσκονται λίγο βορειότερα. Η ευρύτερη περιοχή φιλοξενεί πανέμορφες μικρές πόλεις και γραφικά χωριά, με την χαρακτηριστική αύρα της Νότιας Ιταλίας, που τόσο θυμίζει Ελλάδα. Γαλήνιο μεσογειακό τοπίο πλημμυρισμένο από φως, φραγκοσυκιές και τοίχους ξερολιθιάς, κρυστάλλινες θάλασσες, απέραντες αμμουδιές, κουκίδες ιστορίας, τέχνης, παράδοσης και πολιτισμού σε κάθε σου βήμα και «κερασάκι στην τούρτα» οι ανυπέρβλητες γεύσεις της σαλεντίνικης κουζίνας. Όταν, λοιπόν, το καλοκαίρι φεύγει, όταν οι ορδές επισκεπτών απομακρύνονται ησύχως και τα ηχεία των δεκάδων καλοκαιρινών μουσικών Φεστιβάλ σιγούν, τότε είναι η ιδανικότερη στιγμή για να επισκεφθεί κανείς πανέμορφους αυτούς τόπους στην Απουλία της Νότιας Ιταλίας. Η ιδανικότερη στιγμή για να γοητευθείς ανενόχλητος από τις γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα, την παράδοση, την ιστορία και την προσωπικότητα αυτών των μοναδικών τόπων, να έρθεις σε ουσιαστική επικοινωνία με τον τόπο και τους ανθρώπους του, να αφουγκραστείς τις ιστορίες τους και να βιώσεις έστω και για λίγο την δική τους καθημερινότητα. Και η στιγμή αυτή δεν θα μπορούσε παρά να είναι το γλυκό μεσογειακό φθινόπωρο, που δίνει μια τόσο διαφορετική διάσταση στα τοπία κάνοντάς σε να απορείς γιατί όλοι επιλέγουν το καλοκαίρι για τα ταξίδια τους! Τον Οκτώβριο του 2019 βρεθήκαμε στο νοτιότερο τμήμα της Περιφέρειας της Απουλίας (Regione Puglia) και συγκεκριμένα στην χερσόνησο του Σαλέντο, την υποχερσόνησο της Ιταλίας, που συνήθως περιγράφουμε ως «το τακούνι» της ιταλικής μπότας. Ένα ταξίδι πραγματικά μοναδικό, στο Taurisano, αλλά και στις γειτονικές του πόλεις Miggiano και Ruffano, όπου σας προσκαλούμε να μας ακολουθήσετε!

Η Santa Maria della Strada και η χαρακτηριστική πλατειούλα που την περιβάλλει.

H όμορφη πόλη του Taurisano, εξακολουθεί να κρατά καλά κρυμμένα τα μυστικά της προέλευσης του ονόματός της. Κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι το τοπωνύμιο προέρχεται από τις ονομασίες Taurisius ή Taurisianus, που παραπέμπουν σε έναν Ρωμαίο εκατόνταρχο με το όνομα Taurus (Ταύρος), ο οποίος φέρεται να είχε εγκαταστηθεί στην περιοχή, μετά την κατάκτηση του Σαλέντο από τους Ρωμαίους. Άλλοι ιστορικοί θεωρούν ότι το Taurisano, κατά την Ρωμαϊκή εποχή ή και προγενέστερα, υπήρξε τόπος αναπαραγωγής και εμπορίας για υγιείς ταύρους, δηλαδή Taurus Sanus, ενώ σύμφωνα με μια τρίτη άποψη, το όνομα προέρχεται από το όνομα της Adelasia de Tauro (de Taurisano), μιας ευγενούς γυναίκας που ίδρυσε ένα Κάστρο, γύρω από το οποίο η πόλη θα αναπτυσσόταν κατά το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα. Πιο πρόσφατα, παρουσιάστηκε η υπόθεση προέλευσης από την προ-Ινδοευρωπαϊκή ρίζα «taur», με την έννοια του υψηλού εδάφους, λαμβάνοντας υπόψιν και τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, της οποίας το ανάγλυφο κατακλύζεται από λόφους.

Το Δημαρχείο της πόλης και η πλατεία έμπροσθέν του.

Κάθομαι νωρίς το πρωί σε ένα από τα πολλά ήσυχα αυτήν την ώρα caffè της κεντρικής πλατείας του Taurisano, απολαμβάνοντας τα εθιστικά mustaccioli biscotti μου -θα σας πω περισσότερα γι’ αυτά αργότερα- και τον οrzo caffè μου, την πιο υγιεινή -100% χωρίς καφεΐνη- και νόστιμη εναλλακτική λύση για ιταλικό καφέ, που παρασκευάζεται από κριθάρι (caffè d’orzo=καφές από κριθάρι). Μελετώντας λίγο την ιστορία της πόλης, ώστε να είμαι κατάλληλα προετοιμασμένη για την ξενάγηση που θα ακολουθήσει, συνειδητοποιώ με έκπληξη ότι η ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή του Taurisano θα μπορούσε να τοποθετηθεί ακόμα και μεταξύ της 15ης και 14ης χιλιετίας π.Χ., όπως μαρτυρεί η παρουσία μεγαλιθικών μνημείων και η ανακάλυψη τεχνουργημάτων από την Νεολιθική περίοδο, θραυσμάτων ανθρώπινων οστών και άλλων ευρημάτων. Ωστόσο, τα πρώτα έγγραφα που επιβεβαιώνουν την παρουσία μιας αγροικίας στο Taurisano χρονολογούνται πολύ αργότερα, στα τέλη του 12ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Νορμανδικής κυριαρχίας. Μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα ως προς την ευημερία της περιοχής και την αλληλοδιαδοχή ακόμα περισσότερων κατακτητών, δουκών, φεουδαρχών, βαρόνων και άλλων πολλών, Ιταλών αλλά και Ισπανών, στις αρχές του 19ου αιώνα αρκετές οικογένειες, από διαφορετικές περιοχές της χερσονήσου του Salento, εγκαταστάθηκαν στον τόπο αυτό, με σκοπό να ασχοληθούν με τις εξορυκτικές δραστηριότητες στα λατομεία πέτρας, με την παραγωγή ασβέστη, αλλά και με την καλλιέργεια ελιάς, αμπελιού και βαμβακιού.

Ο ναός της Μεταμορφώσεως (αριστερά) και το Palazzo Ducale. H πρόσοψή του, η οποία βλέπει προς την κεντρική πλατεία της πόλης, κοσμείται με κομψά μπαλκόνια, το κεντρικό τμήμα των οποίων είναι διακοσμημένο με μπαρόκ ανάγλυφα, που απεικονίζουν ανθισμένα αντικείμενα, τον σταυρό του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας, αλλά και τα οικόσημα ορισμένων φεουδαρχικών οικογενειών του Taurisano.

Το Palazzo Ducale του Taurisano, που σήμερα αποτελεί την έδρα του Δημαρχείου της πόλης, κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις, το 1733 και το 1770, πάνω στα θεμέλια ενός οχυρωμένου Kάστρου, που χτίστηκε τον 13ο αιώνα από την φεουδαρχική οικογένεια De Taurisano. Το πλέον σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο του παλατιού είναι ο Torre (πύργος) Gattinara Lignani, του 16ου αιώνα, με τις τετράγωνες επάλξεις του, ο οποίος αποτελεί το παλαιότερο τμήμα του προϋπάρχοντος Κάστρου και όπου διατηρείται ένα αυθεντικό πλαίσιο παραθύρου κατασκευασμένο με την χαρακτηριστική ανοιχτόχρωμη πέτρα του Λέτσε και διακοσμημένο με νατουραλιστικά στοιχεία και ανθρώπινα πρόσωπα, από τα τέλη της μεσαιωνικής περιόδου. Οι εσωτερικοί χώροι του παλατιού είναι πλήρως διακοσμημένοι με τέμπερες.

Η θέα προς την πλατεία και τον ναό της Μεταμορφώσεως, από το κεντρικό μπαλκόνι του Δημαρχείου, είναι ανεμπόδιστα πανοραμική, όπως φαίνεται και στο σχετικό video μας στο κανάλι μας στο YouTube.

Μία ακόμα εντυπωσιακή άποψη της πλατείας στην καρδιά της πόλης.

Η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Κυρίου μας Ιησού Χριστού (Chiesa della Trasfigurazione di Nostro Signore Gesù Cristo), χτίστηκε μεταξύ 1803 και 1820, για να αντικαταστήσει έναν προϋπάρχοντα ναό του 16ου αιώνα, ενώ στο ίδιο σημείο υπήρχε ακόμη παλαιότερος χώρος λατρείας, από το δεύτερο μισό του 13ου αιώνα, αφιερωμένος στο San Salvatore, ο οποίος υπήρξε το παλαιό παρεκκλήσι του Κάστρου, πάνω στα θεμέλια του οποίου στέκεται σήμερα το Palazzo Ducale, όπως ήδη είπαμε. Η πρόσοψη του ναού, με τους δίδυμους πύργους των καμπαναριών, αναπτύσσεται σε δύο ζώνες, οι οποίες κοσμούνται από παραστάδες. Στο υπέρθυρο της κύριας εισόδου έχει τοποθετηθεί το οικόσημο του Taurisano.

Ακριβώς στο κέντρο της απόστασης μεταξύ των δύο καμπαναριών ο εντυπωσιακός θόλος του ναού είναι εξωτερικά καλυμμένος με πολύχρωμα επισμαλτωμένα πλακάκια.

Την ωραιότερη θέα προς το σύνολο του οικοδομήματος της Chiesa della Trasfigurazione προσφέρει αναμφισβήτητα το κεντρικό μπαλκόνι του Δημαρχείου του Taurisano.

Η εντυπωσιακή πρόσοψη του ναού με τα δύο καμπαναριά και το ρολόι.

Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν βωμοί αφιερωμένοι -μεταξύ άλλων- στην Santa Lucia, στον Sant’Antonio da Padova, στον San Vito, στην Pietà, στην Ιερά Οικογένεια, στον Santo Stefano και την Madonna del Rosario, εκ των οποίων οι περισσότεροι κατασκευάστηκαν μεταξύ 1838 και 1840.

Μία ακόμα άποψη του εσωτρικού του ναού.

Πολύ κοντά στον ναό της Mεταμορφώσεως και την κεντρική πλατεία του Taurisano μία ακόμα πλατεΐτσα με τα χαρακτηριστικά χρώματα των πόλεων του ιταλικού νότου, φιλοξενεί την εκκλησία της Santa Maria della Strada…

…η πρόσοψη της οποίας είναι διακοσμημένη με μία ροζέτα -ένα στρογγυλό παράθυρο χαρακτηριστικό των γοτθικών ναών- και μια πύλη πλαισιωμένη από δύο κίονες που καταλήγουν σε κιονόκρανα, τα οποία κοσμούνται αντιστοίχως από ένα λιοντάρι και έναν ταύρο.

Η Santa Maria della Strada κατασκευάστηκε στο δεύτερο μισό του 13ου αιώνα έως και τις αρχές του 14ου.

Στα εσωτερικά τείχη της εκκλησίας εντοπίζονται ίχνη τοιχογραφιών, που χρονολογούνται από τον 14ο και τον 16ο αιώνα.

Το στενό αυτό δρομάκι, ένα από τα παλαιότερα της πόλης, είναι από τα πιο διάσημα και πολυφωτογραφημένα του Taurisano, διαθέτει δε και όνομα, ονομάζεται saliti (salire=ανατέλλω), εξαιτίας της ανηφορικής φοράς του.

Στενά λιθόστρωτα δρομάκια, σπίτια στα χρώματα της ώχρας, εκκλησίες που ξεπροβάλλουν από παντού…

…κτήρια που επικοινωνούν πάνω από τους δρόμους που τα χωρίζουν, δημιουργώντας ατμοσφαιρικά περάσματα, αυτά κι ακόμα περισσότερα αποτελούν χαρακτηριστικά γνωρίσματα του Taurisano.

Οι πνεύμονες πρασίνου δεν λείπουν από την πόλη, όπως και κάθε τι που μπορεί να διευκολύνει και να κάνει ομορφότερη τη ζωή των κατοίκων της…

…πάντοτε με την φροντίδα του Δημάρχου της, του αεικίνητου Raffaele Stasi.

Το Λάβαρο του Δήμου του Taurisano, με έμβλημά του, τι άλλο, τον ταύρο.

Αποχαιρετούμε το Taurisano με μία εικόνα από το στενότερο δρομάκι που έχουμε δει ποτέ…

…και μια γλυκιά μπουκιά από τα mustaccioli, τα παραδοσιακά biscotti του Σαλέντο, με υφή και γεύση που θυμίζει κέικ. Αγαπημένο κέρασμα για τους επισκέπτες, με αραβικές και ανατολίτικες επιρροές, καθώς περιλαμβάνουν πολλά μπαχαρικά (κανέλα, μοσχοκάρυδο, σκόνη γαρίφαλου, γλυκάνισο), αλλά και πορτοκάλι, λεμόνι, αλεύρι αμυγδάλου, λευκό κρασί ή ρούμι και πικρό κακάο, ενώ καλύπτονται με γλάσο, που ονομάζεται gileppu και περιέχει και κακάο εκτός από ζάχαρη άχνη. Τα συγκεκριμένα, που δοκιμάσαμε σε κεντρικό caffè του Taurisano, περιείχαν και ξερά σύκα και τα εμπνεύστηκε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, με αφορμή ένα event στην πόλη.

Θερμές ευχαριστίες για την πραγματοποίηση του μοναδικού αυτού ταξιδιού οφείλουμε στην Περιφέρεια της Puglia, στον Δήμο του Miggiano και προσωπικά στον Δήμαρχο Michele Sperti και τους συνεργάτες του, στον Δήμο του Taurisano και προσωπικά στον Δήμαρχο Raffaele Stasi και τους συνεργάτες του, καθώς και στην διοργανώτρια εταιρεία “Quaros Consulting”.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, EuropeΕτικέτες: , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: