Δήμαρχος Δελφών: «Θέλουμε εξωστρέφεια, να φέρουμε τον κόσμο ακόμα πιο κοντά, με επίκεντρο τους Δελφούς, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή»


Ο δραστήριος Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής μας παραχώρησε μία περιεκτική και κατατοπιστική συνέντευξη, όπου, μεταξύ άλλων, καταθέτει το όραμά του για την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας και κατ’ επέκταση του τουριστικού προφίλ του «πολυπρόσωπου» Δήμου Δελφών, στον οποίο ανήκουν ορεινές και παραθαλάσσιες περιοχές και Δημοτικές Ενότητες, όπως ο Παρνασσός, το Γαλαξείδι και η Ιτέα, ιστορικοί τόποι, όπως η Γραβιά, αξιόλογοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως των Δελφών, η παραδοσιακή Άμφισσα, η Δεσφίνα και οι Καλλιέοι. Μας μιλά ακόμα για τις δράσεις που προγραμματίζονται για το 2021, για τις προσδοκίες του από την παγκόσμια προβολή των Δελφών με «όχημα» την συγκλονιστική συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στον Αρχαιολογικό χώρο, την βραδιά της αυγουστιάτικης πανσελήνου (3/8/2020) και για άλλα πολλά, τα οποία εμπιστεύτηκε στις έντυπες εκδόσεις μας «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και στο Ιόνιο», αλλά και στο site μας «Live to Travel and Taste». Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που μας έκανε. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη και στο κανάλι μας στο YouTube.

Ο Δήμαρχος Δελφών Παναγιώτης Ταγκαλής.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την  συναυλία της Φωτεινής Δάρρα στον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και την παγκόσμια προβολή της μέσω διαδικτύου;

Ήταν πολύ σημαντικό για μας, διότι θεωρούσαμε ότι το φως του πολιτισμού πρέπει να το μεταδώσουμε σ’ όλο τον κόσμο. Να κάνουμε μια νέα αρχή, μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε, σε παγκόσμιο επίπεδο και νομίζω ότι το κάναμε με τον καλύτερο τρόπο, κάτω από το φως της πανσελήνου του Αυγούστου, σε έναν εξαιρετικό τόπο, στην Ρωμαϊκή Αγορά του Αρχαιολογικού χώρου, με μια καλλιτέχνιδα για την οποία, τι να πω, επιβεβαίωσε τις προσδοκίες μου! Την είχα ακούσει 10 χρόνια πριν και ανταποκρίθηκα με το πρώτο στο τηλεφώνημά της. Θεωρώ ότι η κεντρική ιδέα της σημερινής συναυλίας ήταν αντάξια του χώρου στον οποίο έγινε. Είναι πολύ σημαντικό για όλους μας! Εμείς την συναυλία αυτή την εκλαμβάνουμε και ως τουριστικό προϊόν, από την άποψη ότι θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Το live streaming  θεωρώ ότι θα μας δώσει σημαντική υπεραξία και μας ταξιδεύει στα πέρατα της γης, νομίζω δε ότι θα δώσει το στίγμα μας, ότι εμείς θέλουμε εξωστρέφεια, θέλουμε να φέρουμε τον κόσμο ακόμα πιο κοντά, με επίκεντρο τους Δελφούς, αλλά σε όλη την ευρύτερη περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται από διαφορετικότητα. Ο Δήμος μας απαρτίζεται από 8 Δημοτικές Ενότητες, η κάθε μία εκ των οποίων έχει ιδιαίτερα και διαφορετικά χαρακτηριστικά από την άλλη. Ξεκινώντας από τον θαλάσσιο χώρο της Ιτέας και του Γαλαξειδίου, την παραδοσιακή Άμφισσα, την ιστορική Δημοτική Ενότητα Γραβιάς, τον Παρνασσό που ανήκει στον Δήμο μας μαζί με το Χιονοδρομικό Κέντρο, τους Δελφούς, τη Δεσφίνα και φυσικά την Δημοτική Ενότητα Καλλιέων, που είναι μία παρθένα περιοχή. Άρα, αυτή η διαφορετικότητα, αφενός μεν μας δημιουργεί πολλές δυσκολίες ως προς την διαχείρισή της, αφετέρου δε μας δίνει το συγκριτικό πλεονέκτημα της διαφορετικότητας.

Η Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το πλέον εμβληματικό τοπόσημο του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, ένα πραγματικό αριστούργημα της κλασσικής αρχιτεκτονικής, με άγνωστη ωστόσο χρήση.

Ποιο είναι το όραμά σας, κατά τη διάρκεια της δημαρχιακής θητείας σας, σε ό,τι αφορά στον πολιτισμό και τον τουρισμό; Τι επιθυμείτε να αφήσετε ως στίγμα στην περιοχή σας;

Πάγιο αίτημα όλων είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον τόπο μας στον τομέα του τουρισμού, μιας και πολλές περιοχές ζουν αποκλειστικά από αυτόν και επειδή έχουν πληγεί, θεωρούμε ότι πρέπει να τον στηρίξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για να τον στηρίξουμε όμως πρέπει να έχουμε αφενός μεν σε μόνιμη βάση, αν είναι δυνατόν, πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις, κάτι το οποίο θέλει δουλειά και συνέργειες και με άλλους φορείς και με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Θα πρέπει να συνδεθούμε για να μπορέσουμε να παράξουμε πολιτισμό. Το ένα είναι, λοιπόν, αυτό και το δεύτερο ότι προσδοκούμε περισσότερες διανυκτερεύσεις στην περιοχή, πράγμα το οποίο για να το επιτύχουμε θα πρέπει να κτίσουμε το τουριστικό προϊόν μας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε κάνει συγκεκριμένες κινήσεις. Ειδικά στην μετά-covid εποχή δίνουμε ένα σημαντικό ποσό, προκειμένου να εκπονίσουμε μία στρατηγική μελέτη για το πως θα πρέπει να διαχειριστούμε τον τουρισμό μας. Η αμέσως επόμενη στόχευσή μας είναι, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, να αναδιαρθρώσουμε το site του Δήμου προκειμένου να γίνει πολύ πιο ελκυστικό και σύγχρονο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες υποδομές και στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τον πολίτη, αλλά και να αποκτήσουμε πολύ μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, άρα και εξωστρέφεια. Δεν φτάνει μόνο να έχεις ένα καλό προϊόν, αλλά πρέπει ο ενδιαφερόμενος και να το γνωρίζει, να μπορεί να φτάσει στο σπίτι του, κι αυτό θα γίνει μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, μέσα από τα κινητά, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Κάστρο αγναντεύει από ψηλά την σύγχρονη πόλη της Άμφισσας, η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο του ασημόχρωμου και εντυπωσιακής ομορφιάς Ελαιώνα της Άμφισσας, δηλαδή του αρχαίου Κρισαίου Πεδίου, στους πρόποδες του όρους Έλατος της Γκιώνας.

Με αφορμή τον εορτασμό μέσα στο 2021 των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, έχετε προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις;

Κoιτάξτε, η αλήθεια είναι ότι η χρονιά εξελίσσεται πολύ περίεργα και βλέπω και άλλα προβλήματα στην πορεία μας, παρ’ όλα αυτά η Φωκίδα και ειδικά ο Δήμος Δελφών έχουν παίξει ένα σημαντικότατο ρόλο, κομβικό θα έλεγα ρόλο, στα γεγονότα της παλιγγενεσίας και σίγουρα θα αναδείξουμε τα κεντρικά γεγονότα, μέσα από εκδηλώσεις είτε εθνικής είτε τοπικής εμβέλειας. Το κεντρικότερο όμως project στο όλο μας εγχείρημα, είναι μια μόνιμη διαδρομή, οι «Δρόμοι του ’21», που το έχουμε δουλέψει κατά το παρελθόν και νομίζω ότι ήρθε η ώρα και έχει ωριμάσει, ώστε να μπορέσουμε να το στήσουμε ως ένα μόνιμο τουριστικό προϊόν. Δηλαδή, να μπορεί να έρχεται ο επισκέπτης και πολύ απλά να βλέπει με οπτικοακουστικά μέσα ποια είναι τα σημεία ιστορικού ενδιαφέροντος, που έχουν να κάνουν με τους δρόμους του 1821 και στη συνέχεια να τα επισκέπτεται ένα προς ένα. Άρα, σ’ αυτήν την κατεύθυνση, κομβικό ρόλο έχουν τα Μουσεία μας και κάποια σημεία πολύ υψηλής ιστορικής σημασίας. Το δουλεύουμε μαζί με ειδικούς και είναι μέσα στον σχεδιασμό μας για την επόμενη χρονιά. Προσπαθούμε πάντοτε να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους.

Το μαγευτικό Γαλαξείδι.

Δήμαρχε, σας ευχαριστούμε θερμά για την ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συζήτηση.

Ευχαριστούμε, τέλος, για την φιλοξενία τον πανέμορφο χώρο του Restaurant – cafe «Villa Symposium» στους Δελφούς, καθώς και την Φρατζέσκα Τσούνη για την λήψη του video.

Το απέραντο παραλιακό μέτωπο της «νησιωτικής» Ιτέας.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: