Οδοιπορικό στις αυθεντικές γεύσεις, τα τοπικά προϊόντα και τους παραγωγούς της Αίγινας


Η Γιορτή του Φιστικιού της Αίγινας αποτελεί την μεγαλύτερη θεσμοθετημένη ετήσια γιορτή στο νησί και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, αφού το φιστίκι αποτελεί το διασημότερο προϊόν του, που ξεχωρίζει για την ποιότητα και την γεύση του! Η καρδιά του Φεστιβάλ χτυπά κάθε χρόνο στην εμπορική έκθεση, κατά μήκος της προκυμαίας της πόλης της Αίγινας, εκεί όπου οι συμμετέχοντες εκθέτες συγκεντρώνονται προβάλλοντας το αιγινήτικο φιστίκι και ό,τι έχει σχέση με αυτό, καθώς και μια πλειάδα άλλων τοπικών προϊόντων, όπως κεραμικά, κεντήματα, κοσμήματα, γλυκά και άλλα πολλά, των οποίων οι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από το φιστίκι. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση όλων των συμμετεχόντων στην εμπορική έκθεση του 2019, στο πλαίσιο της 11ης διοργάνωσης του Fistiki Fest, μιας και το 12ο Φεστιβάλ, του Σεπτεμβρίου 2020, ματαιώθηκε λόγω κορωνοϊού, όπως και εκατοντάδες αντίστοιχου περιεχομένου εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα. Οι εκδόσεις μας, ως υπερήφανος χορηγός του Φεστιβάλ εδώ και πολλά χρόνια, εύχονται να ξανασμίξουμε με υγεία όλοι μαζί στο Fistiki Fest του 2021.

Ακριβώς μπροστά από τον μεγαλοπρεπή ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, την γνωστή Παναγίτσα, ξεκινούν τα περίπτερα της εμπορικής έκθεσης της Γιορτής Φιστικιού

…τα οποία με τον αριθμό των 49 συνολικά συμμετοχών, έφθαναν ως το λιμάνι του νησιού.

Εικόνες που δεν μοιάζουν σημερινές από την αρχοντική Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους!

Οι αφίσες και το λογότυπο της διοργάνωσης «παίζουν» κυριολεκτικά παντού…

…παρέχοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη προβολή προς τους πάμπολλους χορηγούς του Φεστιβάλ…

…μεταξύ των οποίων και οι εκδόσεις μας «Μικρές Κυκλάδες – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο».

Οι εκδόσεις «Μικρές Κυκλάδες -Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο» υπερήφανος χορηγός επικοινωνίας και της ματαιωθείσας 12ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, του 2020!

Δεν θα μπορούσαμε παρά να ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στα περίπτερα των εκθετών -προς αποφυγή παρεξηγήσεων ακολουθούμε αλφαβητική σειρά- από αυτό των διοργανωτών, όπου πωλούνται αναμνηστικά είδη με το λογότυπο της διοργάνωσης με απώτερο στόχο -φυσικά- την οικονομική της ενίσχυση! Την αφίσα του 11ου Φεστιβάλ επιδεικνύουν με υπερηφάνεια δύο εκ των στυλοβατών της όλης -τιτάνιας ομολογουμένως- προσπάθειας η Ανθίπη Γελαδάκη (δεξιά) και η Σοφία Πρωτονοτάριου.

Δίπλα ακριβώς στο λιμάνι, το περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, η ίδρυση του οποίου χρονολογείται το 1947 και  η λειτουργία του είναι αδιάκοπη ως και σήμερα, απαριθμώντας πλέον 347 μέλη. Ο Συνεταιρισμός συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών του το 30 % της συνολικής παραγωγής του αιγινήτικου φιστικιού.

Ένας συνδυασμός ικανού αριθμού παραγόντων, όπως το ξηροθερμικό κλίμα, η γειτνίαση με την θάλασσα, που προσφέρει μικρή σχετική υγρασία, καθώς και η ημιξηρική καλλιέργεια στα ασβεστολιθικά εδάφη του νησιού, δίνουν στο φιστίκι της Αίγινας τα ιδιαιτέρα οργανοληπτικά στοιχεία που του χαρίζουν την ανώτερη γεύση και το έχουν καταστήσει διεθνώς γνωστό. Σήμερα στην Αίγινα καλλιεργούνται 3.500 στρέμματα με 120.000 φιστικοδένδρα.

Το μόνιμο περίπτερο του Συνεταιρισμού, στο λιμάνι της Αίγινας, αποτελεί την πρώτη και τελευταία στάση όσων επισκέπτονται το νησί, ντόπιων ή μη.

Μία από τις βασικότερες δράσεις του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας «Ο Καποδίστριας» και  ιδιαιτέρως του Τμήματός του Φίλων για την Διάσωση και Διάδοση του Αιγινήτικου Κοπανελιού, είναι ακριβώς η δωρεάν εκμάθηση σε ενδιαφερόμενες μαθήτριες της παραδοσιακής τέχνης του κοπανελιού.

Το αριστοτεχνικό Αιγινήτικο κοπανέλι έχει μια μακρά ιστορία στο νησί, η οποία ξεκινά με την ίδρυση της Βασιλικής Σχολής Χειροτεχνίας το 1887. Εδώ μερικά από τα μοναδικής τέχνης εργόχειρα, που δημιουργούν οι έμπειρες γυναίκες του νησιού.

Το περίπτερο του φημισμένου ζαχαροπλαστείου «Αιάκειον» δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται ακριβώς απέναντι στο ομώνυμο κατάστημα, που αποτελεί αγαπημένο στέκι ντόπιων και επισκεπτών της Αίγινας.

Σωτήριον έτος 1958 έγραφαν τα ημερολόγια όταν το «Αιάκειον» άνοιξε τις πόρτες του, για να προσφέρει σοκολατίνες, νουγκατίνες, εργολάβους-μακαρόν και παγωτό σερβιρισμένο σε κομψά πορσελάνινα σερβίτσια! Σε μια εποχή που τα μικρά γαλακτοπωλεία της πόλης προσέφεραν μόνο μπακλαβά και γαλακτομπούρεκο! Γρήγορα έγινε στέκι των επισκεπτών του νησιού και αγαπημένη συνήθεια όλου του καλού κόσμου! Ο Μόραλης το επισκεπτόταν από νεαρή ηλικία και, χαρακτηριστικά, συνήθιζε να λέει: «Το γραφείο μου είναι στο Αιάκειον»!

Ποιο μπορεί, αλήθεια, να είναι το μυστικό αυτού του ζαχαροπλαστείου, που για έξι και πλέον δεκαετίες δημιουργεί γεύσεις, που μένουν αξέχαστες, αποτελώντας μια πραγματική γευστική εμπειρία! Είναι η πολύχρονη εμπειρία, η καθημερινή φροντίδα, η προσοχή στη λεπτομέρεια, οι εξαιρετικές τεχνικές ή η επιλογή άριστης ποιότητας υλικών; Είναι όλα αυτά συνδυασμένα με το μεράκι και το πάθος, με το οποίο οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν την εμβληματική αυτή επιχείρηση. Ένα πάθος που παραμένει άσβηστο και που προφανώς κληροδοτήθηκε στους απογόνους της από την γυναίκα, που οραματίστηκε και δημιούργησε το «Αιάκειον», την Ντόλυ Κουκούλη.

Η εταιρεία «Η Αίγινα – Ξηροί Καρποί» είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1952, όταν ο Γιάννης Τζίτζης αποφάσισε να επεξεργάζεται και να τυποποιεί ο ίδιος το φιστίκι που παρήγαγε στα κτήματά του. Η εταιρεία έχει ως αντικείμενό της την παραγωγή, και επεξεργασία (καθάρισμα, διαλογή), το ψήσιμο και την τυποποίηση του μοναδικού για την Αίγινα προϊόντος.

Το 1989, ο γιος του Γιάννη Τζίτζη, ο Νίκος, ανέλαβε την εταιρεία και προχώρησε στον πλήρη εκσυγχρονισμό της, με καινούρια μηχανήματα, σύγχρονο τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και συστηματικό έλεγχο της επεξεργασίας. Λόγω των γνώσεων και της εμπειρίας του, οι σχέσεις με όλους τους παραγωγούς της Αίγινας έγιναν ακόμα πιο στενές και συστηματικές: υπάρχει διαρκής ανταλλαγή πληροφοριών, επιστημονικών αναλύσεων και μεταφορά τεχνογνωσίας.

Τα τελευταία χρόνια, την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει η τρίτη γενιά -οι κόρες του Νίκου Τζίτζη-, ακολουθώντας τα βήματα του παππού και του πατέρα τους. Στον κατάλογο των προϊόντων της εταιρείας περιλαμβάνονται εκτός από το «Φιστίκι Αιγίνης – ΠΟΠ» – Nίκος Τζίτζης, όλα τα είδη ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων, όλα αρίστης ποιότητας.

Η εταιρεία Αλυφαντής – Χαϊμαντάς Ο.Ε. δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία φιστικιού, έχοντας πλέον στο τιμόνι της την τρίτη γενιά της οικογένειας. Όλα ξεκίνησαν το 1910 περίπου, όταν η γιαγιά Ελένη Αλυφαντή – Χαϊμαντά, αγόρασε φιστίκια -τον καινούργιο καρπό που είχε αρχίσει να καλλιεργείται τότε στην Αίγινα– για να τα δοκιμάσει. Ενθουσιασμένη από τη γεύση τους, φύτεψε μερικά στον κήπο της, πιστεύοντας ότι σύντομα θα έχει τη δική της παραγωγή. Τα φιστίκια αυτά φύτρωσαν, έγιναν δέντρα και υπάρχουν ακόμη.

Η εταιρία «Αφαία» (ΕΜ.ΚΟ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ.ΕΠΕ) ξεκίνησε την λειτουργία της το 2006 στην Αίγινα και μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, έχοντας ως κεντρικό στόχο την παραγωγή και επεξεργασία φιστικιού, δημιούργησε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, που κέρδισαν τους καταναλωτές.

Η εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της επιβεβαιώνει καθημερινά την ειδοποιό διαφορά της εταιρείας, η οποία τον Μάρτιο του 2015, ενισχύοντας την εξωστρέφειά της, άνοιξε το πρώτο κατάστημα λιανικής πώλησης στην Αίγινα.

Στο Εργαστήρι Κεραμικής Τέχνης Κοτάκη  μπορεί ο επισκέπτης να βρει πανέμορφα κεραμικά -από σκεύη για την κουζίνα  έως κηροπήγια και διακοσμητικά-, όλα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα από την Μαρία και την Μάρθα Κοττάκη, κόρες της επίσης κεραμίστριας Τριανταφυλλιάς Κοττάκη. Μην παραλείψετε να ζητήσετε πληροφορίες και για τα εργαστήρια κεραμικής τέχνης, που πραγματοποιούνται στο νέο τους κατάστημα.

«Τα Αιγινήτικα» από το Κτήμα Α. Γκίκα, δεν μας προτείνουν μόνο το εκλεκτό φυστίκι τους, το οποίο παράγουν, επεξεργάζονται και εμπορεύονται…

…αλλά και τα ζυμαρικά σε διάφορες γεύσεις, φυσικά και με φιστίκι.

Από τα κτήματα και τις καλλιέργειες της οικογένειας Μούρτζη  προέρχεται κυρίως αυτό το φιστίκι, το οποίο διακρίνεται για την πλούσια γεύση του, αποτέλεσμα της σωστής και με σεβασμό καλλιέργειας και επεξεργασίας του. Διατίθεται είτε ψημένο -με αλάτι ή ανάλατο-, είτε στην φυσική του μορφή. Η οικογενειακή επιχείρηση Μούρτζης ιδρύθηκε το 2001 απο την Νεκταρία και τον Παναγιώτη Μούρτζη, με βασικό στόχο την προώθηση της παραγωγής φιστικιού

…ενώ σήμερα πλέον τα παιδιά τους Γιώργος, Νίκος και Κατερίνα, με τις νέες ιδέες και την τεχνογνωσία τους, χαράζουν νέους δρόμους με γνώμονα τον σεβασμό και την ανάδειξη του φιστικιού.

Εκλεκτό φιστίκι Αιγίνης και από το Κτήμα «Χλόη».

Η Αίγινα, όπως ήδη αναφέραμε, παράγει και πολλά άλλα εκλεκτά προϊόντα, όπως το θαυμάσιο μέλι της. Εδώ το περίπτερο της Μελισσοκομίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΑ.

…όπου εκτός από μελισσοκομικά προϊόντα διατίθεται και φιστίκι.

Ελληνικό παραδοσιακό μέλι από τον μελισσοκόμο Παυλόπουλο Λάμπρο…

…και τους ανθούς της αιγινήτικης γης.

Το Μελισσοκομείο της Αικατερίνης – Νϊνας Στεργιοπούλου βρίσκεται στην πέρδικα, στην νότια πλευρά της Αίγινας. Τόπος γεμάτος από μία ατέλειωτη ποικιλία αγριολούλουδων και αυτοφυών ή καλλιεργημέναων δένδρων, που σε συνδυασμό με τους πλούσιους κήπους του χωριού δίνουν το κατάλληλο φάσμα μελισσοτροφών για τα μελίσσια, τα οποία με την σειρά τους προσφέρουν εξαιρετικό ανθόμελο, θυμαρόμελο και ιδιαίτερης ποιότητας γύρη και πρόπολη .

Ο παραγωγός Γεώργιος Σπυριδάκης  εκτός από μέλι -ανθόμελο ή θυμαρίσιο- και φιστίκια

…προσφέρει επίσης την πείρα χρόνων για όποιον ενδιαφέρεται να εντρυφήσει στα μυστικά της μελισσοκομίας και της γεωργίας.

Στο εστιατόριο του «Νώντα» στην Πέρδικα της Αίγινας, εκτός από τις παραδοσιακές συνταγές του, θα βρείτε επίσης νόστιμα σπιτικά προϊόντα, παρασκευασμένα με αγνά, φρέσκα συστατικά και αυθεντικές συνταγές. Σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παγωτό, γιαούρτι, σάλτσες, πίτες και το μοναδικό pesto με φιστίκι

…η καλύτερη ελληνική απάντηση στο pesto Genovese, με μοναδική γεύση και υφή. Ιδανικό για να συνοδεύσει χοντρά ζυμαρικά και ό,τι άλλο θελήσει η δημιουργική φαντασία του καθενός μας.

Στο γραφικό ορεινό χωριό Σφεντούρι, με την πανέμορφη θέα, εδρεύει η κτηνοτροφική μονάδα αιγοπροβάτων και το τυροκομείο «Ορεινή Αίγινα»  του υπερδραστήριου Γιάννη Χερουβείμ…

…του νεαρού κτηνοτρόφου με καταγωγή από την Νάξο -εκ πατρός- και την Αίγινα -εκ μητρός-, όπου και κατοικεί μόνιμα από το 2008 μαζί την νεαρή σύζυγό του Ευαγγελία Τζίτζη. Έχοντας σπουδές Διοικητικού Στελέχους Επιχειρήσεων στο ΙΕΚ Αίγινας, καθώς και Τεχνίτη Τυροκόμου στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, από το 2012 ασχολείται επαγγελματικά με την εκτροφή ζώων…

…παράγοντας εξαιρετικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων -ενδεικτικά αναφέρουμε- τυρί φέτα με μπούκοβο, τυρί τύπου χσλούμι με δυόσμο, αλλά και κρέμα με φιστίκι, υπέροχα παγωτά από κατσικίσιο και πρόβειο γάλα και πολλά-πολλά άλλα που αξίζει να ανακαλύψετε.

Ο Σαράντης Σώρρος, συνεχίζει μια οικογενειακή ιστορία 70 και πλέον χρόνων αξιοποιώντας τις σπουδές τυροκόμου στην Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων και  παράγοντας στο τυροκομείο του 9 διαφορετικά προϊόντα, με 100% αγνά υλικά, πολύ μεράκι και παραδοσιακές συνταγές της γιαγιάς του. Μεταξύ αυτών γραβιεράκι από πρόβειο γάλα, κατσικίσιο λαδοτύρι, ανθότυρο, μυζήθρα, φέτα, πρόβειο γιαούρτι, γαλοτύρι\ από φέτα ημέρας, βούτυρο κατσικίσιο (τσίγαρα), αλλά και  το παραδοσιακό γκερεμέζι από κατσικίσιο γάλα, τυρί ελαφρώς ξινό σε μορφή κρέμας.

Συγχρόνως παράγει και τυποποιεί φρέσκα ζυμαρικά, όπως χυλοπίτες, στριφτάρια, λαζανάκι, μακαρούνες, βίδες, κριθαράκι και τραχανά. Από τα πλέον εμβληματικά προϊόντα του οι χυλοπίτες και τα λουκάνικα με φιστίκι Αιγίνης.

Η βιοτεχνία ειδών λαϊκής τέχνης και αγγειοπλαστικής του Παναγιώτη Σιώτου…

…αποτελεί το ιδανικό σημείο για την αγορά όμορφων και παραδοσιακών αναμνηστικών από το νησί της Αίγινας.

Το «Φυστικάτο» ξεκίνησε την δραστηριότητά του το 2014, σε μια προσπάθεια να προσφέρει στο αγοραστικό κοινό φιστίκι εξαιρετικής ποιότητας δικής τους παραγωγής, κατευθείαν από τα χωράφια στο κατάστημά τους χωρίς μεσάζοντες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής δημιουργήθηκαν πολλά καινούρια και ποιοτικά προϊόντα πάντα με βάση το φιστίκι.

Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση αποτελείται απο τον Παντελή Γ. Μαρμαρινό, έναν απο τους πιο παλιούς (πάνω απο 40 χρόνια αγροτικής καλλιέργειας στον καρπό) και πιο μεγάλους αγρότες-παραγωγούς φιστικιού (καλλιεργεί πάνω απο 5000 δέντρα) της Αίγινας και τον γαμπρό του Χάρη Γιαννόπουλο, με σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων και Μεταπτυχιακές Σπουδές στο Διεθνές Μάρκετινγκ, ο οποίος διαχειρίζεται το εμπορικό κομμάτι της επιχείρησης.

«Φistachio»! Με τόσο ευφάνταστο όνομα δεν μπορεί παρά και τα cocktails, εκτός από φιστίκι, να «περιέχουν» και φαντασία.

Εδώ και δεκαετίες τα αρτοζαχαροπλαστεία «Ο Φώτης» έχουν συνδέσει το όνομά τους με την τεράστια ποικιλία, την εκλεκτή ποιότητα και το ιδιαίτερο «πάντρεμα» της παράδοσης με την ευφάνταστη παρουσία.

Ιδιαίτερες γεύσεις, πάντα με σπιτική φροντίδα, συνταγές με το ιδιαίτερο «άρωμα» που προσδίδει το γνήσιο φιστίκι Αιγίνης και η συνεχής αναζήτηση για συναρπαστικά αποτελέσματα μετατρέπονται σε ατέλειωτη ποικιλία γλυκών με φιστίκι -και όχι μόνο-, αλλά και το γνωστό λικέρ φιστίκι.

Πολλά από τα προαναφερθέντα προϊόντα και ακόμα περισσότερα από την Αίγινα και ολόκληρη την Ελλάδα μπορείτε να τα βρείτε στο εξειδικευμένο ηλεκτρονικό κατάστημα «Mikaela’s Goods» . Πιθανότατα θα αναρωτιέστε τι καινούριο μπορεί να φέρει ένα ακόμα e-shop, σαν αυτά που ως μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά στις απέραντες πεδιάδες του διαδικτύου. Εκεί ακριβώς όμως βρίσκεται και η διαφορά, στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμα e-shop! Η μακρόχρονη ενασχόλησή της ιδρύτριάς του Ανθίπης Γελαδάκη με την οικογενειακή επιχείρηση εστίασης, η οποία εδώ και χρόνια μεσουρανεί στο στερέωμα της αιγινήτικης γαστρονομίας, έχει οξύνει το ένστικτο αλλά και την αγάπη της για ό,τι έχει να κάνει με το καλό φαγητό, αδιαπραγμάτευτη βάση του οποίου αποτελούν όχι απλά οι καλές, αλλά οι άριστες πρώτες ύλες! Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του «Mikaela’s Goods», ενός e-shop αποκλειστικά για παραδοσιακά, τοπικά και βιολογικά προϊόντα μικρών παραγωγών από την Αίγινα και ολόκληρη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων οπωσδήποτε το μοναδικό αιγινήτικο φιστίκι, εκλεκτά μέλια και γλυκά του κουταλιού, χειροποίητα ζυμαρικά, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, ελληνικά όσπρια άριστης ποιότητος, γλυκά παρασκευασμένα από αγνά υλικά και πολλά ακόμα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε και φυσικά να παραγγείλετε ακολουθώντας το link που παραθέτουμε.

Αντιπροσωπευτικά προϊόντα από το e-shop «Mikaela’s Goods».

Ένα ονειρικό ηλιοβασίλεμα από την πανέμορφη Αίγινα.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

Κατηγορίες:GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Χωρίς κατηγορία, Local Products

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: