Ευωδιές μαγιάτικων τριαντάφυλλων μας καλωσορίζουν στον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου


Το πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό του Αγίου Γεωργίου Συκούση, στην Κεντρική Χίο, επέλεξε ο Σύλλογος Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου «Η Μυρωδάτη Χίος», προκειμένου να πραγματοποιήσει μία ακόμα άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση, στο πλαίσιο των υψηλού επιπέδου δράσεών της με θέμα «Γαστρονομία και Ιστορία». Το event θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Μαΐου και ώρα 11.00 π.μ. στον Άγιο Γεώργιο Συκούση και τους ολάνθιστους τριανταφυλλεώνες του, με θέμα, τι άλλο, το τριαντάφυλλο.

Το μάζεμα του τριαντάφυλλου αποτελεί κάθε χρόνο πραγματική γιορτή για το χωριό.

Ευπρόσδεκτοι είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μεταξύ των οποίων φορείς, δημοσιογράφοι, μέλη και φίλοι του Συλλόγου, οι οποίοι εκτός του ότι θα απολαύσουν γεύσεις και κεράσματα με άρωμα τριαντάφυλλου, θα έχουν επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα αξιοθέατα του πανέμορφου αυτού χωριού, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν ο βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου και ο βράχος με το πάτημα του αλόγου του Αγίου. Εννοείται ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία από τον Covid-19.

Πανοραμική άποψη του Άη-Γιώργη Συκούση.
Η θέα είναι πραγματικά συγκλονιστική από το χωριό, που κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μπαλκόνι της Χίου.

Ο Άγιος Γεώργιος Συκούσης ή Άη-Γιώργης, είναι ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου, το οποίο οι Αγιωργούσοι -όπως ονομάζονται οι κάτοικοί του σύμφωνα με το τοπικό γλωσσικό ιδίωμα- έχουν καταστήσει ένα από τα πιο εύπορα χωριά της Χίου χάρη στην ακαταπόνητη εργατικότητά τους, ασχολούμενοι κυρίως με τη γεωργία και το εμπόριο, ενώ και το επάγγελμα του ναυτικού δεν είναι καθόλου σπάνιο. Το χωριό βρίσκεται κρεμασμένο στο «φρύδι» της κεντρικής οροσειράς του νησιού, ανάμεσα στις κορυφές Κακή Ράχη, Προφήτης Ηλίας και Παγόβουνο, απολαμβάνοντας εκ της θέσεώς του μια μαγευτική θέα προς τον Κάμπο της Χίου, τη θάλασσα του Αιγαίου και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Το χωριό πήρε το όνομά του από το παλιό Μοναστήρι, που λειτουργούσε εκεί προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο προσδιορισμός «Συκούσης» πιστεύεται ότι προήλθε από την ονομασία «Συκούς» αρχαιότερου οικισμού, που προϋπήρχε στην ίδια τοποθεσία, από τον οποίο όμως δεν σώζεται πλέον τίποτα.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα του χωριού συγκαταλέγεται η Πέτρα του Αγίου Γεωργίου (σε πρώτο πλάνο), επί της οποίας διακρίνονται οι πατημασιές του αλόγου του Αγίου.
Η βόλτα στα γραφικά δρομάκια του χωριού, με τις καμάρες και τα πετρόχτιστα σπίτια…
…είναι ένα από τα πράγματα που επιβάλλεται να κάνει ο κάθε επισκέπτης του…
…αν θέλει πραγματικά να γνωρίσει την ψυχή του τόπου αυτού!

Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1518 από τον  μοναχό Σωφρόνιο Σέψη, ο οποίος οργάνωσε τους πρώτους κατοίκους γύρω από το εγκαταλελειμμένο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Η εκκλησία του πιστεύεται ότι είναι πιστό αντίγραφο της Νέας Μονής και παρόλο το γεγονός ότι έχει υποστεί πολλές ανακαινίσεις, ακόμη διατηρεί την αίγλη του παρελθόντος. Από το παλιό μοναστήρι σώζονται ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο Σταυρός και ο Πύργος. Το χωριό, που απέχει από την πόλη της Χίου 11,5 χλμ., συναποτελείται από μικρές γειτονιές με όμορφα ονόματα, όπως η Κάτω Γειτονιά, ο Γύρος, ο Περίγυρος, ο Περίαυλος, η Πατηματιά, ο Λιβαδόρκης, «του Μπου», οι Πρίνοι, ο Σταυρός, η Μέση (=το κέντρο του χωριού ή η κεντρική οδός). Πολλοί Αγιωργούσοι έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και ακόμα περισσότεροι στην Αμερική, οι περισσότεροι όμως επιστρέφουν στον γενέθλιο τόπο τους κάθε καλοκαίρι.

Ένας από τους ανεμόμυλους του χωριού.
Ευκαιρίας δοθείσης να υπενθυμίσουμε ότι στον Άη-Γιώργη Συκούση πραγματοποιήθηκε η εντυπωσιακή τελετή έναρξης του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού 2019 –1st Gastronomy Fest– με τίτλο «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς», που διοργανώθηκε σε ολόκληρο το νησί, τόσο στη Βόρεια όσο και στη Νότια Χίο, με εξαιρετική επιτυχία και πάνδημη συμμετοχή, το διήμερο 20 – 21 Ιουλίου, από τον νεοσύστατο -τότε- και υπερδραστήριο Σύλλογο Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Γαστρονομικού Πλούτου της Χίου, με το ευωδιαστό όνομα «Μυρωδάτη Χίος». Το Φεστιβάλ στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, επιτυγχάνοντας να τοποθετήσει την Χίο στη θέση που της αξίζει, στον χάρτη του γαστρονομικού τουρισμού, αποδεικνύοντας τις προοπτικές που έχει το νησί στον συγκεκριμένο τομέα. Όλες οι εκδηλώσεις είχαν ως πρωταγωνίστριες τις νοικοκυρές των χωριών της Χίου και τις παραδοσιακές συνταγές του κάθε τόπου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την Πρόεδρο του Συλλόγου Άννα Κλαδιά (στο μέσον της φωτογραφίας) και τα μέλη του Δ.Σ. στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 6945791287. Στην φωτογραφία, από την εκδήλωση του 2019 στον Άγιο Γεώργιο, η Άννα Κλαδιά -στο κέντρο- πλαισιωμένη από τις αδελφές Άννα -δεξιά- και Ειρήνη Καρυστιανού, Ταμία και Αντιπρόεδρο αντίστοιχα του Συλλόγου, οι οποίες δοκιμάζουν τα πεντανόστιμα εδέσματα που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της διοργάνωσης.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Gastronomy, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek IslandsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: