«Ακταίον», το πλέον εμβληματικό all day στέκι της Ρόδου


Ήταν Κυριακή του Πάσχα του 1946, όταν το εμβληματικό αυτό κτήριο, στην καρδιά της πόλης της Ρόδου, εγκαινιάσθηκε με επισημότητα και ονοματοδοτήθηκε εκ νέου από ειδικά για το σκοπό αυτό συσταθείσα Επιτροπή, αφήνοντας πίσω του την ονομασία Circolo Italiano και την ιστορία που την συνόδευε, επί Ιταλικής Κατοχής. Με το όνομα πλέον «Ακταίον», που σημαίνει «ωραία ακτή προς την θάλασσα», υποδέχθηκε την νέα τάξη πραγμάτων για την Ρόδο, φιλοξενώντας στις 8 Μαΐου 1946 την επίσημη δεξίωση για την Απελευθέρωση ολόκληρης της Δωδεκανήσου

Το εμβληματικό κτήριο του «Ακταίον» στην πόλη της Ρόδου.

Ωστόσο, η ιστορία του κτηρίου ξεκινά πολύ νωρίτερα, καθώς κατασκευάστηκε επί οθωμανικής κατοχής και λειτούργησε ως Στρατιωτική Λέσχη των Μουσουλμάνων της Ρόδου, αλλά και ως Λέσχη των Νεότουρκων, από το 1908. Όλα αυτά έγιναν παρελθόν όταν στις 5 Μαΐου 1912 οι Ιταλοί κατέλαβαν τα Δωδεκάνησα, εκδιώκοντας τους Οθωμανούς, που τα κατείχαν ήδη από το 1522.

Στην βεράντα του «Ακταίον» με την μοναδική θέα προς το Μανδράκι και τον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Κατά την διάρκεια της ιταλικής κατοχής το κτήριο εξωραΐστηκε και χρησιμοποιήθηκε και πάλι ως Στρατιωτική -αλλά και Πολιτική- Λέσχη, με την ονομασία Circolo Italiano. Ήταν διώροφο, με εσωτερική σκάλα και έφερε διακοσμήσεις με ανατολικά και γοτθικά στοιχεία, ενώ η τεράστια βεράντα του απολάμβανε όχι μόνο την γνωστή υπέροχη θέα προς την θάλασσα, αλλά και πανοραμική άποψη όλων των σημαντικών γεγονότων που πραγματοποιούνταν στο Μανδράκι, από παρελάσεις και μουσικές εκδηλώσεις έως και τα μεγάλα πολιτικά, αθλητικά, κοινωνικά και θρησκευτικά γεγονότα, που συντελούνταν στο νησί. Επί γερμανικής κατοχής (1943-1945), το «Ακταίον» συνεχίζει να λειτουργεί ως Λέσχη, αφαιρέθηκαν όμως οι θυρεοί του, ενώ το κτήριο λεηλατήθηκε ανελέητα κατά τα δύο χρόνια της διοίκησης της Ρόδου από τους Άγγλους.

Το άγαλμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο Μανδράκι, δίπλα στο «Ακταίον«.

Από την απελευθέρωση του 1948 και μετά όλες οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενηθήκαν στο ιστορικό αυτό κτήριο της Ρόδου, ο ίδιος ο Νικόλαος Πλαστήρας μίλησε από τον εξώστη του, ενώ οι Ροδίτες πίνουν τον καφέ τους στο αγαπημένο τους στέκι, με τα διπλανά τραπέζια να καταλαμβάνονται από διασημότητες όπως η Βουγιουκλάκη, η Λάσκαρη, η Βλαχοπούλου, η Καραγιάννη, ο Κωνσταντάρας, ο Ηλιόπουλος, ο Μπάρκουλης, ο Βουτσάς, ο Παπαγιανόπουλος, ο Αλεξανδράκης και τόσοι άλλοι που επέλεξαν την ηλιοφίλητη Ρόδο για τα γυρίσματα των ταινιών τους, μεγάλων αστέρων του Hollywood μη εξαιρουμένων.

 Ο εντυπωσιακού μεγέθους φίκος, που αποτελεί σήμα κατατεθέν για το «Ακταίον«, έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για το νησί, καθώς φυτεύτηκε από τον πρώτο Έλληνα αιρετό Δήμαρχο Ρόδου, τον Γαβριήλ Χαρίτο, στις 31 Μαρτίου 1947, ημέρα παράδοσης της διοίκησης της Δωδεκανήσου από την Βρετανία στην Ελλάδα.

Βεβαίως, δεν πρέπει να παραλείψουμε να τονίσουμε ότι κάθε Κυριακή απόγευμα σε αυτό ακριβώς το σημείο πραγματοποιούνταν το Νυφοπάζαρο της Ρόδου, με χιλιάδες νέους και νέες, αλλά και παιδιά, γέροντες και οικογένειες να κάνουν τον περίπατό τους απολαμβάνοντας ένα παγωτό ή το περίφημο μαλλί της γριάς.

Το 1954, όταν στην Ρόδο διοργανώθηκαν τα Καλλιστεία για την Σταρ Ελλάς, η δεξίωση για το σημαντικό αυτό γεγονός δόθηκε στο «Ακταίον«.
Αμέσως μετά την Απελευθέρωση στο «Ακταίον» λειτουργούσε εστιατόριο, αίθουσα χορού, 3 bar και μία ακόμα πίστα χορού στην αυλή. Ένα μόνο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε εδώ και θερινός κινηματογράφος.

Σήμερα, το «Ακταίον» γράφει μία ακόμα χρυσή σελίδα στην βίβλο της μακραίωνης ιστορικής διαδρομής του, ως κρίκος στην αλυσίδα του Ομίλου Επιχειρήσεων του Ροδίτη επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη, τον οποίο το «Πρώτο Θέμα» έχει χαρακτηρίσει ως επιχειρηματία-pacman και ο οποίος επένδυσε το ποσόν των 1.300.000 ευρώ για την πλήρη και ομολογουμένως εντυπωσιακή ανακαίνιση του χώρου. Το «Aktaion Day & Night«, όπως πλέον ονομάζεται, αποτελεί το all day στέκι των Ροδίων, το στρατηγείο της Ρόδου, όπως το χαρακτηρίζει ο Κώστας Αποστολίδης, έναν χώρο που προσφέρει ποιοτικό και πλούσιο πρωϊνό ή brunch για το ξεκίνημα της ημέρας, αλλά και προσεγμένο menu, κλασσικό και ποιοτικό, για το βράδυ.

«Το όραμά μου είναι να κάνω την Ρόδο ξανά κοσμοπολίτικο προορισμό. Να προσφέρουμε τα καλύτερα για τους καλύτερους», τονίζει ο δραστήριος επιχειρηματίας Κώστας Αποστολίδης σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα».
Οι τεράστιοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του «Ακταίον» είναι πάντοτε γεμάτοι με χαρούμενο κόσμο που απολαμβάνει είτε το φαγητό του, με βάση πάντοτε τις φρεσκότερες πρώτες ύλες, την πολύτιμη εμπειρία των chefs, καθώς και τον σεβασμό στην τοπική παράδοση…
…είτε το ποτό του, μιας και το «Ακταίον» αποτελεί τον καταλληλότερο προορισμό για ένα βραδινό ή και απογευματινό δροσιστικό cocktail.
Μετά από 74 χρόνια ο φίκος μπέντζαμιν έχει πλέον καλύψει όλη την αυλή του «Ακταίον«, παρά το τεράστιο μέγεθός της.
Πέραν όλων των προαναφερθέντων η χαλαρή ατμόσφαιρα, η ευγένεια του προσωπικού και οι πολλαπλές επιλογές ψυχαγωγίας…
…είναι οι κυριότεροι λόγοι που κρατούν το «Ακταίον» τόσο υψηλά στις προτιμήσεις των Ροδίων, αλλά και των επισκεπτών του νησιού.
Το «Ακταίον» έχει πλέον εγκαινιάσει ένα μοναδικό cafe-bakery, ο ζεστός χώρος, η διακόσμηση και η ενέργεια του οποίου δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για ένα όμορφο ξεκίνημα της ημέρας.
Ατμοσφαιρικοί και αντάξιοι του λαμπρού παρελθόντος τους όλοι οι εσωτερικοί χώροι του «Ακταίον«…
…οι οποίοι στη διάρκεια του χειμώνα αποτελούν το πλέον δημοφιλές σημείο συνάντησης για όλες τις ηλικίες…
…με το άρτια εξοπλισμένο και προσεκτικά στελεχωμένο bar να αποτελεί τον καταλληλότερο χώρο για την απόλαυση…
…των ευφάνταστων ή κλασσικών, πάντα όμως εξαιρετικών, cocktails που περιλαμβάνονται στον κατάλογό του.
Εμείς επιλέξαμε τον χώρο της βεράντας για να συνδυάσουμε ένα υπέροχο δείπνο με μια καθηλωτική θέα στην καρδιά της πόλης.
Από τον φούρνο του «Ακταίον» ετοιμάζονται καθημερινά σχεδόν 30 διαφορετικά είδη ψωμιού, με πιο δημοφιλές το ψωμί με προζύμι, που θυμίζει πολύ το σπιτικό και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες. Με μία ποικιλία από τα ψωμάκια αυτά ξεκινάμε κι εμείς το δείπνο μας.
Δροσερή σαλάτα Vallerian με φυλλώδη νεαρά λαχανικά, τραγανό won ton, mousse από φέτα και κατίκι Δομοκού, σουσάμι, σύκο και οξύμελο τριαντάφυλλο με ρόδι και σιρόπι αγαύης.
Τρυφερό καλαμάρι με aioli εσπεριδοειδών, που σερβίρεται με σαλάτα από βλαστάρια βιολογικού αρακά.
Φρέσκες παπαρδέλες με κοτόπουλο, κρέμα από μανιτάρια του δάσους, μαύρη τρούφα και τραγανές νιφάδες παρμεζάνας. Εθιστικό για κάθε pasta lover!
Χοιρινά μπριζολάκια BBQ, με πεντανόστιμες ριγανάτες πατατούλες φούρνου και σπιτική barbecue sauce.
Crispy βάφλες με παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης, κρέμα καραμέλας βουτύρου και σάλτσα σοκολάτας. Κόλαση!

Δεν θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε την παρουσίαση του εμβληματικού αυτού χώρου χωρίς να αναφερθούμε στον άνθρωπο που κρατάει στα έμπειρα χέρια του το τιμόνι της κουζίνας του «Ακταίον» -και όχι μόνο- και δεν είναι άλλος από τον διακεκριμένο chef Λευτέρη Μοσχίδη, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί της Ρόδου, όπου και δραστηριοποιείται. Ο ίδιος θεωρεί πως η μαγειρική δεν πρέπει να αποτελεί απλώς ένα γευστικό ταξίδι, αλλά ταυτόχρονα να θρέφει και να προσφέρει στον άνθρωπο όλα όσα του χρειάζονται, για να ζήσει με υγεία, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία αυτή ξεκινάει από τη σωστή πρώτη ύλη. Τις απόψεις του για την γαστρονομία και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μπορείτε να διαβάσετε στην εξαιρετική συνέντευξη που μας παραχώρησε λίγους μόνο μήνες πριν. Ο chef Λευτέρης Μοσχίδης είναι σήμερα o Εxecutive Chef του Ομίλου Επιχειρήσεων του επιχειρηματία Κώστα Αποστολίδη, που εκτός από το all day cafe-εστιατόριο «Ακταίον» στο κέντρο της Ρόδου, περιλαμβάνει επίσης το beach bar & restaurant «Amalfi Coast» στην Ιαλυσό, το cocktail bar «Hamam» στην μεσαιωνική πόλη και το «Ramal» beach-bar & restaurant στην παραλία Τσαμπίκα.

Ο διακεκριμένος Ροδίτης chef Λευτέρης Μοσχίδης.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, Greek Islands, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: