Κοιλάδα Douro, η πατρίδα του διάσημου πορτογαλικού κρασιού Port


Για τους λάτρεις του κρασιού και όχι οποιουδήποτε, αλλά του γλυκού και δυνατού Port, η επίσκεψη στην κατ’ αποκλειστικότητα περιοχή παραγωγής του, δηλαδή στην ομώνυμη πόλη του Porto και στην κοιλάδα του ποταμού Douro, θεωρείται επιβεβλημένη, εάν βρεθείτε στην πανέμορφη Πορτογαλία. Μια χώρα, για την οποία θα μάθετε τα πάντα μέσα από το σχετικό άρθρο μας και η οποία -γιατί να το κρύψομεν άλλωστε- ονοματοδοτήθηκε ήδη από τον 11ο αιώνα μ.Χ. από την παλιότερη ονομασία ακριβώς της πόλης του Πόρτο, που ονομαζόταν Portus Cale ή Portucale ή Portucalia. Μια εμπειρία μαγευτική από κάθε άποψη αποτέλεσε η γνωριμία μας με την πόλη του Porto (η εκδοχή του ονόματος Οπόρτο χρησιμοποιείται κυρίως από τους Βρετανούς), που αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Πορτογαλίας, μετά την Λισαβόνα. Μια πόλη πανέμορφη, απλωμένη νωχελικά κατά μήκος των εκβολών του ποταμού Douro, στα βόρεια της χώρας, και ένα από τα παλαιότερα Ευρωπαϊκά κέντρα, που ήδη από το 1996 έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Μια πόλη που η καρδιά της χτυπάει στους δημιουργικούς ρυθμούς της τέχνης, με επίκεντρο την γεμάτη γκαλερί και ντιζαϊνάτα καταστήματα συνοικία Bombarda, αλλά και της υψηλής γαστρονομίας -με έντονη την παρουσία των αστεριών Michelin- και βεβαίως της οινοποιίας.

Το πανέμορφο Porto, στην βόρεια Πορτογαλία, με τα χαρακτηριστικά barcos rabelos να κυριαρχούν σε όλα τα φωτογραφικά ενσταντανέ.

Η περιοχή που διασχίζει ο ποταμός Douro προτού χυθεί στον Ατλαντικό, μήκους περίπου 200 χλμ, είναι εντυπωσιακής φυσικής ομορφιάς και φιλοξενεί πανέμορφες μικρές πόλεις, όπως η Amarante, η οποία αποτελεί από το 2017 μέρος του Δικτύου Δημιουργικών Πόλεων της UNESCO, στην κατηγορία Πόλη της Μουσικής. Στην, επίσης μικρή, πόλη Régua -100 περίπου χιλιόμετρα ανατολικά του Porto– και στο εκεί αξιολογότατο Museu do Douro μπορείς να μάθεις οτιδήποτε αφορά στο θαυμάσιο αυτό τοπικό κρασί, το Port, που έχει πλέον κατακτήσει τον κόσμο, ενώ στην περιοχή, εκτός από τα πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια, βρίθουν και οι Quintas, ένας τύπος αγροτουριστικής επιχείρησης, που συνδυάζει αμπελώνες, οινοποιείο, ξενώνα και πολύ συχνά εστιατόριο, σε ένα αρμονικό και αξεδιάλυτο σύνολο, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες. Aς πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

Πλήθος τουριστικών σκαφών διασχίζουν τον ποταμό Douro μεταφέροντας επισκέπτες στην πολυσύχναστη Régua.

Η πόλη Peso da Régua ή πιο απλά Régua, βρίσκεται στην καρδιά της εμβληματικής οινοπαραγωγικής περιοχής της Kοιλάδας του ποταμού Douro, η οποία αποτελεί την παλαιότερη οριοθετημένη περιοχή κρασιού στον κόσμο, ήδη από το 1756.

Πολλαπλές γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές του Douro. Η ponte metálica da Régua εγκαινιάστηκε την 1η Δεκεμβρίου 1872, κατόπιν διαταγής του βασιλιά Dom Luís I, ώστε να διευκολύνει την διέλευση μεταξύ της Régua και της πόλης Lamego, στην αντίπερα όχθη του ποταμού. Η γέφυρα έκλεισε το 1949 λόγω φθορών, αλλά αποκαταστάθηκε και επαναλειτούργησε το 2012, όταν τοποθετήθηκε νέο ξύλινο πάτωμα, διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά της διάβασης.
Στην απέναντι από την Régua πλευρά του Douro βρίσκεται και η «Quinta da Pacheca», την οποία επισκεφθήκαμε -μπορείτε να δείτε όλες τις λεπτομέρειες στο σχετικό άρθρο μας– και εντυπωσιαστήκαμε από τα δωμάτια του ξενώνα, που φιλοξενούνται μέσα σε τεράστια κρασοβάρελα, των οποίων οι ένοικοι από τα ολοστρόγγυλα κρεβάτια τους ατενίζουν τους καταπράσινους αμπελώνες της περιοχής! Μαγεία!
Από την πλευρά αυτή του ποταμού, στην περιοχή της πόλης-Δήμου Lamego, η θέα προς την Régua είναι πανοραμική, με το κτήριο του Museu do Douro να ξεχωρίζει με το έντονο μπορντώ χρώμα της πρόσοψής του (άκρο αριστερά).
Το Mουσείο στεγάζεται στο κτήριο της πρώην Αποθήκης 43, που αποτελεί μέρος της «Μνήμης της Περιοχής του Κρασιού», όπως ακριβώς ονομάζεται και η μόνιμη έκθεση που στεγάζεται εδώ.

H έκθεση αυτή παρουσιάζει μια περιγραφή, αλλά και μία ιστορική αναδρομή της καλλιέργειας του αμπελιού και της παραγωγής κρασιού, αμφότερα βασικά χαρακτηριστικά της ταυτότητας της περιοχής της κοιλάδας του Douro. Μέσα από την έκθεση παρουσιάζονται ανάγλυφα οι συνθήκες που οδήγησαν στην διαμόρφωση αυτής της ταυτότητας: η δραστηριότητα της οινοποίησης, η διαμόρφωση του τοπίου, η διαδικασία που απαιτείται για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητος, το ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής, η τοπική πανίδα και χλωρίδα, τα barcos rabelos -τα ειδικά πλοία που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά του κρασιού Port-, οι αμπελώνες του μοναδικού αυτού κρασιού και η μακραίωνη ιστορία τους, η ιστορική κληρονομιά, ο παραδοσιακός τρύγος, τα σκεύη που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή του κρασιού, καθώς και φωτογραφίες μερικών από τις σημαντικότερες μάρκες κρασιού Port.

Σήμα κατατεθέν του Μουσείου δεν θα μπορούσε παρά να είναι ένα από τα χαρακτηριστικά barcos rabelos, που σήμερα διασχίζουν τον ποταμό γεμάτα κόσμο, ενώ η αρχική αποστολή τους ήταν η μεταφορά του κρασιού Port -«Vinho do Porto»-, από την κοιλάδα του Douro, όπου παραγόταν, ως το λιμάνι του Πόρτο.
Η θέα από το πρώτο επίπεδο του Μουσείου είναι πανοραμική προς τον Douro
…και την αέναη κίνηση κάθε είδους σκαφών, που διασχίζουν τον ποταμό για τουριστικούς, εμπορικούς ή άλλους λόγους.
Εξίσου εντυπωσιακοί και οι εσωτερικοί χώροι του Museu do Douro
…πολυεπίπεδοι και μουσειολογικά άρτιοι, προκειμένου να ανταποκριθούν πλήρως στους στόχους της μελέτης, της απογραφής, της συντήρησης και της διάδοσης της τεράστιας κληρονομιάς του Douro, κινητής, ακίνητης ή και άυλης.
Οι κύριες δραστηριότητες του Μουσείου του Douro περιλαμβάνουν την διαχείριση των συλλογών του, τον σχεδιασμό των εκθέσεων, την διεξαγωγή έρευνας, τον προγραμματισμό δημοσιεύσεων, καθώς και την οργάνωση επιστημονικών συναντήσεων, αλλά και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
 Eτικέτα Barros, ενός από τους σημαντικότερους και παλαιότερους Οίκους Port.
Barcos rabelos. Tο όνομα rabelo, που σημαίνει «μικρή ουρά», δόθηκε στα σκάφη αυτά λόγω της μεγάλης προβολής ξύλου από το πίσω μέρος τους, το οποίο χρησιμοποιείται για να τα κατευθύνει.
Παραδοσιακό προστατευτικό ένδυμα από άχυρo και καλάμι, κατασκευασμένο με τεχνικές ύφανσης καλαθιού και προορισμένο να αφήνει τη βροχή και το χιόνι να «ρέουν», εμποδίζοντας την υγρασία να περάσει στα ρούχα των χρηστών του, γυναικών ή ανδρών και συνήθως βοσκών, που περνούσαν μεγάλα διαστήματα στο ύπαιθρο. Γρήγορο, εύκολο, φθηνό και αποτελεσματικό λόγω των αλλεπάλληλων στρώσεών του, το ένδυμα αυτό διατηρείται μέχρι και σήμερα, ενώ οι ρίζες του ανάγονται στη Νεολιθική εποχή, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποίησε φυτικές ίνες για να ντυθεί και να μονώσει τις στέγες των καλυβών του. Κάποιες φορές έχει τη μορφή κάπας με κουκούλα, ενώ δεν είναι σπάνιο να συνοδεύεται από ίδιας κατασκευής γκέτες για την προστασία των ποδιών.
Επάνω το παραδοσιακό καλάθι συλλογής σταφυλιών και κάτω, από αριστερά, ειδικό μαχαίρι για το μπόλιασμα των φυτών, ένας «σχίστης» -ειδικό εργαλείο για την δημιουργία ινών λυγαριάς- και δεμάτι με φυτικές ίνες, που χρησιμοποιούνταν για να δένουν και να συγκρατούν τα κλαδιά του αμπελιού.
Ενδυμασίες των μελών της «Douro Wine Brotherhood», αποτελούμενες από πλατύγυρο μαύρο καπέλο, κάπα και κυρίως το «tambuladeira», ένα μικρό μεταλλικό δοχείο για δοκιμή κρασιών, κρεμασμένο από έντονου χρώματος κορδέλλα.
Ένα από τα εναπομείναντα γρανιτένια «σημάδια» -οι πέτρες αυτές ανακηρύχθηκαν ιδιοκτησία εθνικού ενδιαφέροντος τη δεκαετία του 1940-, που χρησιμοποιήθηκαν ήδη το 1758, προκειμένου να οριοθετήσουν αυτήν την πρώτη πιστοποιημένη περιοχή κρασιού στον κόσμο.
Εργαλεία απαραίτητα για τον τρύγο και την παραγωγή κρασιού.
Κατηγορίες και τύποι του Vinho do Porto.
Γνωριμία με τα αρώματα που μπορεί να έχει το κρασί.
Η οινοπαραγωγική περιοχή Alto Douro, η οποία έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Εμφιαλωτήρες και κιβώτια για την ασφαλή μεταφορά των μπουκαλιών.
Φάρμακα και μέθοδοι για την θεραπεία ασθενειών της αμπέλου και κυρίως της φυλλοξήρας.
Ο συνεδριακός χώρος του Museu do Douro
…καθώς και το πωλητήριο, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βρει τοπικούς γαστρονομικούς θησαυρούς…
…όπως χυμό μήλου (sumo de maçã), ζελέ κρασιού ή κυδωνιού, ποικιλία σε λικέρ, με κορυφαίο το licor de cereja, δηλαδή από κεράσι…
…αλλά και μια τεράστια ποικιλία σε μαρμελάδες με πρωταγωνιστές αναμενόμενους, όπως κεράσια, μαύρα μούρα, βατόμουρα, δαμάσκηνα, φράουλες και κυδώνια ή απροσδόκητους, όπως οι κολοκύθες και οι ντομάτες.
Μια τελευταία ματιά στην πάντα ζωηρή κίνηση του ποταμού Douro, πριν…
…διασχίσουμε την Ponte Miguel Torga, μία ακόμα γέφυρα που συνδέει τις όχθες του ποταμού Douro, στην περιοχή της Régua. Στο βάθος διακρίνονται τα χαρακτηριστικά socalcos, οι αναβαθμίδες γης που φιλοξενούν τα πολύτιμα αμπέλια.
Μία ακόμα εντυπωσιακή γέφυρα καθ’ οδόν προς το Πόρτο.

Mην παραλείψετε, όταν βρεθείτε εδώ, μία στάση στην πανέμορφη μικρή πόλη Amarante.

Για το ταξίδι στην Πορτογαλία ευχαριστούμε θερμά τον Οργανισμό Visit Portugal, την TAP Air Portugal -η Gold Star Aviation εκπροσωπεί τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα από το 1999-, καθώς και την Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, Gastronomy, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: