Οι «Ήρωες από μέταλλο» του Νίκου Φλώρου κατακτούν και την Αυστραλία


Η Αυστραλία υποδέχεται τον διεθνούς φήμης Έλληνα γλύπτη Νίκο Φλώρο, ο οποίος παρουσιάζει -για πρώτη φορά εκτός συνόρων- την συλλογή γλυπτών καλλιτεχνημάτων του με τίτλο «Ήρωες από Μέταλλο», στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Ο καταξιωμένος καλλιτέχνης, αποδεχόμενος την πρόσκληση της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, της Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, αλλά και του Δημάρχου του Σύδνεϋ, παρουσιάζει την έκθεσή του στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας γλύπτης Νίκος Φλώρος με εμβληματικά έργα του από την συλλογή «Ήρωες από Μέταλλο».

Οι «Ήρωες από Μέταλλο» ξεκίνησαν την πορεία τους από την Καλαμάτα, όπου και φιλοξενήθηκαν πλάι στα κομμάτια της της μόνιμης συλλογής ελληνικών ενδυμασιών “Βικτωρία Γ. Καρέλια”, στον Εκθεσιακό Χώρο του Λυκείου των Ελληνίδων Καλαμάτας (Λ.Ε.Κ.). Η έκθεση σημείωσε τεράστια επιτυχία, με την επισκεψιμότητα να βρίσκεται στα ύψη ενώ απέσπασε πλήθος διθυραμβικών σχολίων από ανθρώπους του πολιτισμού και όχι μόνο. Μεταξύ των επισκεπτών της και η Α.Ε. η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Νίκος Φλώρος και η δια χειρός του Ελληνική Σημαία.

Ο Νίκος Φλώρος έχει αποδείξει εδώ και χρόνια ότι η τέχνη του δεν γνωρίζει σύνορα, καθώς η δική του σουρεαλιστική pop art τεχνική, που συνιστά και την υπογραφή του, έχει ταξιδέψει σε δεκάδες μέρη ανά τον κόσμο. Έτσι, οι «Ήρωες από μέταλλο» ανοίγουν τα φτερά τους, με πρώτο σταθμό την Αυστραλία και πρωταρχικό σκοπό την εξύμνηση του ιδεώδους της ελευθερίας, που τόσο πλήγεται στις μέρες μας! Επόμενος σταθμός τους, λοιπόν, το ιστορικό Δημαρχείο του Σύδνεϋ, με το ενδιαφέρον του αυστραλιανού κοινού να είναι ήδη μεγάλο, δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που η εν λόγω συλλογή ταξιδεύει εκτός Ελλάδος. Χιλιάδες κόσμου αναμένεται να επισκεφθούν την έκθεση, η οποία μάλιστα είναι εμπλουτισμένη με επιπλέον έργα, μεταξύ των οποίων και το μοναδικό σε τεχνοτροπία πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισάβετ II, που θα εκτεθεί για πρώτη φορά στο κοινό, τιμής ένεκεν προς την χώρα φιλοξενίας της έκθεσης.

Ο Νίκος Φλώρος και το ιδιαίτερης τεχνοτροπίας πορτραίτο του, της Βασίλισσας Ελισάβετ II.

Οι «Ήρωες από Μέταλλο», είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας και στοχοπροσήλωσης του καλλιτέχνη. Πρόκειται για μία ιδέα που συνέλαβε τέσσερα χρόνια πριν και έλαβε σάρκα και οστά κατά τη διάρκεια της χρονιάς-ορόσημο για την ιστορία της Ελλάδας, το 2021. Εργαζόμενος σκληρά για τη δημιουργία των εν λόγω έργων, ο ίδιος δηλώνει ότι τον προβλημάτισαν αρκετά, διότι οι προσωπικότητες τις οποίες απεικονίζουν είναι υπαρκτές, έχουν ηρωική υπόσταση και με το πέρασμα των αιώνων μετεξελίσσονται σε Ιδέες. «Καθώς τα έργα αναπαριστούν ήρωες που έχει εξυμνήσει η παγκόσμια κοινότητα, η δουλειά που έπρεπε να κάνω ήταν πολυδιάστατη. Προϋπέθετε ιστορική έρευνα, μελέτη απομνημονευμάτων, αλλά και χρόνο. Χρόνο να αφουγκραστώ τον χαρακτήρα και τα συναισθήματα αυτών των ηρώων, ώστε να τα αποτυπώσω στα έργα μου», εξομολογείται ο καλλιτέχνης και προσθέτει: «Στην σημερινή κρίσιμη εποχή, συμπορευόμαστε όλοι μαζί, για να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την πατρίδα μας, έχοντας την πεποίθηση ότι η ανάδειξη της χώρας μας μέσα από καλλιτεχνικά γεγονότα υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας, είναι μια σταθερή στρατηγική, που μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη, σε πολιτικό, πολιτιστικό και σε οικονομικό επίπεδο».

Ο Τριπολιτσιώτης στην καταγωγή Νίκος Φλώρος απηύθηνε μήνυμα κατά την διάρκεια των εγκαινίων, από το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης.

Η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο» στο Δημαρχείο του Σύδνεϋ, άνοιξε τις πύλες της την Κυριακή 13 Μαρτίου και γνωρίζει τεράστια επιτυχία, καθώς έχει ήδη υποδεχθεί πλήθος φιλότεχνων Αυστραλών επισκεπτών, αλλά και Ελλήνων ομογενών, που επιθυμούν να θαυμάσουν από κοντά την μοναδική αυτή συλλογή. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με την δέουσα επισημότητα στον ιστορικό χώρο του Δημαρχείου του Σύδνεϋ, παρουσία και του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Μακαρίου, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Είναι μεγάλη χαρά που η Ελληνική Ορθόδοξη Επισκοπή της Αυστραλίας και ο Ι.Ν. του Μεγάλου Βασιλείου στη Νότια Ουαλία, σε συνεργασία με τον διεθνή Έλληνα καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο, παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ευλογημένο μας έθνος την Έκθεση «Αφιέρωμα στο 1821», πλαισιωμένη από την συλλογή  αυθεντικών κειμήλιων της Ελληνικής Επανάστασης εκ του Πολεμικού Μουσείου της Ελλάδας. Γιορτάζουμε έτσι την μνήμη της ανεξαρτησίας της Ελλάδας. Η ελληνική μας κληρονομιά, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, είναι πραγματικά μοναδική και έχει προσφέρει ένα ακτινοβόλο φως σοφίας και γνώσης, καλλιτεχνικής διάνοιας και αρχιτεκτονικής ευφυΐας, που έχει επηρεάσει όλο τον κόσμο».

Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος.
Ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος και ο παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας George Kamposos.

Την έκθεση καλωσόρισε με μήνυμά της και η Δήμαρχος του Σύδνεϋ Clover Moore, ενώ ιδιαίτερα τιμητική ήταν και η επίσημη επίσκεψη της Α.Ε. της Κυβερνήτου της Νέας Νότιας Ουαλίας Margaret Joan Beazley AC QC, η οποία ενθουσιάστηκε με τα εκθέματα και εντυπωσιάστηκε με την μοναδική τεχνική του διεθνούς καλλιτέχνη Νίκου Φλώρου, έργα του οποίου είδε για πρώτη φορά από κοντά. Μήνυμα για την έκθεση απέστειλε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία George Papakostas.

Η Α.Ε. η Κυβερνήτης της Νέας Νότιας Ουαλίας Margaret Beazley AC QC, στα αριστερά ο σύζυγός της Dennis Wilson και δεξιά ο James Jordan, Πρόεδρος της St. Basil’s NSW/AC.

Ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος, απηύθυνε χαιρετισμό, μέσω ζωντανής σύνδεσης από την Ελλάδα και συγκεκριμένα επέλεξε την Αρκαδία και την Τρίπολη, θέλοντας έτσι να τιμήσει την γενέτειρά του, η οποία άλλωστε αποτέλεσε και τον πυρήνα της Ελληνικής Επανάστασης. Η σύνδεση έγινε από το Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης, το οποίο και συνέδραμε ιδιαίτερα στον εμπλουτισμό της έκθεσης, καθώς ο Διευθυντής του Δημήτρης Φωτόπουλος ήταν εκείνος που φρόντισε, ώστε μαζί με την συλλογή του Νίκου Φλώρου, να ταξιδέψει στην Αυστραλία και το εκμαγείο του μεγάλου οπλαρχηγού Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Την έκθεση συμπληρώνουν σπάνια εκθέματα και έγγραφα από την ιστορική βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας. 

Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία George Papakostas (Γιώργος Παπακώστας) κατά την επίσκεψή του στην έκθεση.

Τα εγκαίνια διεξήχθησαν με τεράστια επιτυχία και πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, της τέχνης αλλά και των επιχειρήσεων έσπευσαν να παραστούν, να περιηγηθούν στον χώρο, να θαυμάσουν όλα τα εκθέματα και να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τον δημιουργό και τα έργα του. Οι «Ήρωες από Μέταλλο«, έχουν ήδη πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και οι εντυπώσεις είναι άριστες, γεγονός που οφείλεται και στην άρτια διοργάνωση εκ μέρους της St.Basil’s NSW ACT και του Γεωργίου Κορομβόκη.

Πλήθος επισήμων και κοινού παρακολούθησε τα εγκαίνια της έκθεσης «Ήρωες από Μέταλλο«, στο ιστορικό Δημαρχείο του Σύδνεϋ.

Η έκθεση περιλαμβάνει μία σειρά γλυπτών αναπαραστάσεων και πορτραίτων σπουδαίων ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης, που αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Αυτή την έννοια της ελευθερίας, μια έννοια οικουμενική, έρχεται να δοξάσει ο διάσημος γλύπτης με την εν λόγω συλλογή του. Την έκθεση συναποτελούν: η γλυπτή ενδυμασία της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας -ένα έργο με ύψος που ξεπερνά τα 2,5 μέτρα-, το ανάγλυφο πορτραίτο της Δέσπως Τζαβέλα, η εντυπωσιακή λόγω των φαντασμαγορικών χρωμάτων, αλλά και του μεγέθους της (1,90 εκ. ύψος), γλυπτή ενδυμασία της Πανωραίας Χατζηκώνστα, αρχόντισσας από το Αϊβαλί, γνωστής επίσης και ως «Ψαροκώσταινας». Από την συλλογή δεν λείπει η Ελληνική Σημαία, που σε αυτή της την αναπαράσταση δεν είναι μόνο γαλανόλευκη. Ο Νίκος Φλώρος προσέθεσε σ’ αυτήν το κόκκινο, ένα χρώμα που την πότισε, αλλά και ξέφτια στο κάτω μέρος της, με καθένα εξ αυτών να συμβολίζει και ένα πλήγμα στην γαλανόλευκη θωριά της. Τέλος, τρία ακόμη έργα προκαλούν δέος: το ανάγλυφο πορτραίτο του Γέρου του Μοριά, καθώς επίσης και εκείνο της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας, που αισθάνεσαι να σε διαπερνούν «κοιτάζοντάς σε» και το αποκορύφωμα, η Ελευθερία! Η γλυπτή αναπαράσταση αυτής της έννοιας, την οποία διεκδίκησαν αδιαπραγμάτευτα οι πρόγονοί μας! Την ελευθερία που ο καλλιτέχνης μάς προτρέπει να διεκδικήσουμε κι εμείς με κάθε τρόπο! Επιπλέον, όπως ήδη αναφέραμε, για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό, ως μέρος της έκθεσης, το πορτραίτο της Βασίλισσας Ελισάβετ II, ένα έργο που ξεχωρίζει με την τεχνοτροπία και το θέμα του.

 Μεικτή χορωδία από τα τρία Κολλέγια της Αρχιεπισκοπής (Άγιος Σπυρίδωνας, Άγιοι Πάντες, Αγία Ευφημία) απέδωσε τους εθνικούς ύμνους Αυστραλίας και Ελλάδος, υπό την διεύθυνση της Ελευθερίας Λίλλη.

Η έκθεση «Ήρωες από Μέταλλο», θα παραμείνει στο Σύδνεϋ και θα είναι επισκέψιμη για το κοινό, μέχρι και τον Απρίλιο. Το ταξίδι της συλλογής αναμένεται να συνεχιστεί εκτός ελληνικών συνόρων σε πολλά ακόμη σημαντικά ανά τον κόσμο μέρη, ώστε να μεταλαμπαδεύσει το μήνυμα της ειρήνης και της ελευθερίας στα πέρατα της γης. Όπως άλλωστε ανέφερε και ο ίδιος ο Νίκος Φλώρος, κλείνοντας το λόγο του: «The artists are here to build the peace! – Οι καλλιτέχνες είναι εδώ για να χτίσουν την ειρήνη!»

Η Α.Ε. η Κυβερνήτης Margaret Beazley AC QC και ο σύζυγός της, κατά την περιήγησή τους στην έκθεση.

Η έκθεση του Νίκου Φλώρου, επίκαιρη όσο ποτέ, έρχεται να υπενθυμίσει σε όλο τον κόσμο την διαχρονική ισχύ των αξιών, που πυροδοτούν τις επαναστάσεις και τις μάχες, για την διεκδίκηση της ελευθερίας του ανθρώπου.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: