Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», μία ιστορία συλλογικής επιτυχίας για την Σίφνο


Το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές»  αποτελεί εδώ και χρόνια ένα  πανκυκλαδικό, βραβευμένο και εξαιρετικά επιτυχημένο θεσμό, που ενώνει, γύρω από ένα τραπέζι στρωμένο στην κεντρική πλατεία του Αρτεμώνα Σίφνου, όλους τους Κυκλαδίτες, καθώς και την πίστη τους στην παράδοση, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Ένα Φεστιβάλ στο οποίο πλέον συμμετέχουν περιοχές από κάθε γωνιά της ελληνικής επικράτειας, αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής και υπερήφανη, που ως υπεύθυνη των αποστολών του νησιού μας, που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ για 10 χρόνια, έως και το 2017, είχα την χαρά να δω την αρχική τριμελή ομάδα μας, του 2009, με μαγείρισσα τότε την αείμνηστη πρεσβυτέρα Μαρία Παν. Μαρινάκη να φθάνει το 2017 τον αριθμό των 40 και πλέον συμμετεχόντων, ενώ με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονταν επίσης κάθε χρόνο τα κεράσματα, που προσφέρονταν στους επισκέπτες του περιπτέρου της Φολεγάνδρου, όλα προσφορές ιδιωτών και επιχειρηματιών του νησιού μας. Φαίνεται πως μάλλον κάτι κάναμε καλά τελικά; Σίγουρα πάντως ό,τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια το κάναμε με αγάπη και ανιδιοτέλεια και θεωρώ ότι δεν εκφράζω μόνο την προσωπική μου άποψη. Ευχαριστώ από καρδιάς όλους όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο στάθηκαν αγωγοί αυτής της προσπάθειας και εύχομαι ολόψυχα τόσο ο θεσμός του Φεστιβάλ όσο και η συμμετοχή της Φολεγάνδρου να σημειώνουν κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερη επιτυχία. Ακολουθεί το αναλυτικό αφιέρωμα σε όλες τις συμμετοχές της Φολεγάνδρου από το 2012 και μετά, μέσα από τα σχετικά άρθρα της εφημερίδας των εκδόσεών μας και μοναδικού Μ.Μ.Ε. του νησιού μας «Τα Νέα της Φολεγάνδρου».

Ο εμβληματικός ανεμόμυλος στην πλατεία του Αρτεμώνα, υποδέχεται κάθε χρόνο τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ.

ΣΤΟ 6ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ» ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Το 6ο Φεστιβάλ Τσελεμεντέ πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2012, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, χάρη στην υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και, κυρίως, χάρη στις άοκνες προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και προσωπικά της Προέδρου του Μαρίας Ναδάλη, η οποία για μία ακόμη χρονιά αποδείχθηκε η ψυχή της όλης διοργάνωσης. Άλλωστε, η χρονιά ήταν επετειακή, καθώς συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πρώτη έκδοση του περίφημου «Τσελεμεντέ», του βιβλίου που άλλαξε τη σχέση των Ελλήνων με την κουζίνα και έφερε το ευ ζην στην καθημερινή τους ζωή. Προς τιμήν, λοιπόν, του Σιφνιού Νικολάου Τσελεμεντέ συγκεντρώθηκαν στη Σίφνο Κυκλαδίτες  από τη Σύρο, την Αμοργό, τη Μήλο, την Ίο, την Κύθνο, την Άνδρο, τη Σέριφο, την Ανάφη, τη Νάξο, τη Φολέγανδρο, την Κέα, τη Σίκινο, την Κίμωλο, τη Μύκονο, την Τήνο, την Αντίπαρο, την Πάρο, τη Σαντορίνη, τις Μικρές Ανατολικές Κυκλάδες και την Ικαρία, που ήταν η τιμώμενη περιοχή. Η συνάντηση αυτή, πέραν της γαστριμαργικής ευδαιμονίας, δίνει επίσης την ευκαιρία για μια γνωριμία με την πολιτιστική, λαογραφική και μουσικοχορευτική παράδοση των φιλοξενούμενων νησιών και περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ποικίλων δράσεων, με παρουσιάσεις παραδοσιακών τεχνών και εθίμων, έκθεση παραδοσιακών προϊόντων, μαγειρέματα για παιδιά, διαδραστικές δραστηριότητες από το Ίδρυμα Ευγενίδου  και παρουσιάσεις εδεσμάτων από σεφ ή …επίδοξους σεφ. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια  του Φεστιβάλ, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την έκθεση με έργα από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, την έκθεση που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη με θέμα  “Παραδοσιακή Οικονομία και Αντικείμενα της Καθημερινής Ζωής”, την έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων του αρχιτέκτονα-καθηγητή Νίκου Μουτσόπουλου, την έκθεση με έργα αγιογραφίας αποφοίτων και μαθητών της Σχολής Αγιογραφίας της Ι. Μ. Σύρου, καθώς και την έκθεση λαογραφικού υλικού “Εμείς παλιά στα σπίτια μας…”.

Οι χρυσοχέρες Σιφνιές με τα κεράσματά τους, έξω από το Γραφείο Πληροφοριών του Δήμου. Σπιτικά λικεράκια και γλυκάκια -μπισκοτάκια με αμύγδαλο και παστέλι- από την κυρία Ευαγγελία και την κυρία Μαρία!

Η Φολέγανδρος έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην φετινή διοργάνωση, καθώς η ομάδα της ήταν η πολυπληθέστερη όλων, αποτελούμενη από 17 άτομα, ενώ παράλληλα της είχε παραχωρηθεί το μεγαλύτερο σε έκταση περίπτερο, ακριβώς δίπλα στην είσοδο του εκθεσιακού χώρου. Την πρωτοβουλία, αλλά και την ευθύνη ολόκληρης της αποστολής και γενικότερα της παρουσίασης του νησιού μας, είχε η Πρόεδρος του Συλλόγου Ανωμεριτών Φολεγάνδρου Κατερίνα Μαρινάκη. Εκτός αυτών, ο συμπατριώτης μας Γιώργος Μαρινάκης με το βιολί του, κάλυψε το μουσικό μέρος της εναρκτήριας βραδιάς του Φεστιβάλ, που είχε τον τίτλο: «Μουσικός αέρας…από την Φολέγανδρο». Μαζί με την σύζυγό του Σταυρούλα Δαλιάνη στο τραγούδι και τον, επίσης συμπατριώτη μας, Θανάση Άγα στο λαούτο, ξεσήκωσαν θύελλα ενθουσιασμού και χορευτικού παραληρήματος, ως αργά τη νύχτα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και οι τρεις καλλιτέχνες συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αφιλοκερδώς, αφήνοντας μάλιστα κατά μέρος άλλες σημαντικές, επί πληρωμή, επαγγελματικές υποχρεώσεις τους. Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του χορευτικού του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών Νήσου Φολεγάνδρου «Ο Σείριος», η οποία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο βράδυ του τριημέρου. Την επιμέλεια, τόσο ως προς το χορευτικό όσο και ως προς το ενδυματολογικό κομμάτι της παρουσίασης, είχε η Πρόεδρος του Κέντρου Φωτεινή Γ. Καρυστιναίου. Παρουσιάστηκαν χοροί απ’ όλο το Αιγαίο, με επαγγελματική τελειότητα, αποσπώντας άριστες κριτικές. Το μουσικό κομμάτι κάλυψαν οι μουσικοί: Γιώργος Μαρινάκης- βιολί, Σταυρούλα Δαλιάνη-τραγούδι και Κώστας Λουκατάρης-λαούτο. Οι γυναικείες φορεσιές παραχωρήθηκαν από τον Σύλλογο Ανωμεριτών Φολεγάνδρου. Οι χορευτές που συμμετείχαν ήταν, με αλφαβητική σειρά, οι: Παναγιώτης Γεράρδης, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Φωτεινή Καρυστιναίου, Λαμπρινή  Λάμπρου, Μάριος Μαζούρεκ, Νίκος Μάτσικας, Φανή Παπαδοπούλου,        Φρατζέσκα Τσούνη και Ευαγγελία Χατζηευσταθίου.

Η Κατερίνα Μαρινάκη και η παρουσιάστρια του Φεστιβάλ Ρόνια Αναστασιάδου (δεξιά), επί σκηνής για την παρουσίαση της τοπικής συνταγής της Φολεγάνδρου.

Το γαστρονομικό κομμάτι της φολεγανδρίτικης συμμετοχής κάλυψε η έμπειρη μαγείρισσα Φρατζέσκα Μαρινάκη, η οποία μαγείρεψε ενώπιον πολυπληθούς κοινού μπουρεκάκια με σουρωτό, την πρώτη ημέρα και καρπουζένια την δεύτερη. Την περιγραφή των συνταγών, όχι μόνο για τους παρόντες θεατές, αλλά και για τους θεατές του συριανού τηλεοπτικού σταθμού Αιγαίο T.V., που κατέγραφε τις εκδηλώσεις, έκανε η Λαογράφος Κατερίνα Μαρινάκη, δίνοντας με την ευκαιρία και πολλά ακόμα στοιχεία για την Φολέγανδρο, τον πολιτισμό της, την ιστορία και τα αξιοθέατά της. Εκτός από τα εδέσματα που μαγειρεύτηκαν επί τόπου, στους επισκέπτες του φολεγανδρίτικου περιπτέρου προσφέρθηκαν επίσης κουλούρες και διαφόρων ειδών μπισκοτάκια, προσφορά των δύο φούρνων του νησιού μας, καθώς και παστέλι, προσφορά του εργαστηρίου «Απόστολος-Δέσποινα». Οφείλουμε ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων αυτών, οι οποίοι υπήρξαν χορηγοί και σε παλαιότερη συμμετοχή της Φολεγάνδρου στο Φεστιβάλ Τσελεμεντέ, τον Σεπτέμβριο του 2010 και πάλι με την φροντίδα του Συλλόγου Ανωμεριτών. Παράλληλα, θέλουμε όμως να ζητήσουμε και από άλλους συμπατριώτες να συνδράμουν ανάλογες πρωτοβουλίες, όλων των φορέων του νησιού μας, γιατί στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε μόνο οι συνέργειες μπορούν να προωθήσουν λύσεις σε πολλά από τα ανακύπτοντα  προβλήματα. Η προβολή για τη Φολέγανδρο μέσω του εν λόγω Φεστιβάλ ήταν τεράστια, γι’αυτό άλλωστε συμμετείχαν σ’αυτό όλα τα κυκλαδονήσια. Όμως, σίγουρα, το να μην έχουμε να μοιράσουμε σχεδόν τίποτα στους επισκέπτες μας, κατά τις δύο τελευταίες ημέρες της διοργάνωσης, δεν ήταν ιδιαιτέρως θετικό, όταν μάλιστα όλοι έρχονταν με ενθουσιασμό προς εμάς για να μάθουν, να δουν και να γευτούν κάτι παραπάνω από την αγαπημένη τους Φολέγανδρο.

Ρεβιθάδα Σίφνου, το απόλυτο σιφνέικο φαγητό με την ανυπέρβλητη απλότητα και νοστιμιά.

Σε αντίθεση με τα προϊόντα, άφθονο ήταν το έντυπο υλικό που διανεμήθηκε καθ’όλη τη διάρκεια του τριημέρου και ήταν προσφορά του Δήμου Φολεγάνδρου (φυλλάδια και φωτογραφικά λευκώματα) και των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες» (ταξιδιωτικός οδηγός  “Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο-Φολέγανδρος”). Εκτός από όλους τους προαναφερθέντες στη Σίφνο παρευρέθηκαν, επίσης, και βοήθησαν στο στήσιμο και στην ομαλή λειτουργία του φολεγανδρίτικου περιπτέρου ο Ελευθέριος Γ. Μαρινάκης και ο Βασίλειος Τσούνης, Διευθυντής των εκδόσεων «Μικρές Κυκλάδες». Κατά την τελευταία βραδιά των εκδηλώσεων,στο πλαίσιο των χαιρετισμών που απηύθηναν οι εκπρόσωποι των νησιών, η Πρόεδρος του Συλλόγου Ανωμεριτών Κατερίνα Μαρινάκη έκανε τον ακόλουθο, -και μοναδικό έμμετρο- χαιρετισμό:

Φίλοι καλοί κι αγαπητοί απ’ τα νησιά μας όλα, θερμά σας απευθύνομαι με τούτα δω τα λόγια.

Είναι απέραντη  χαρά μα και τιμή μεγάλη, στη Σίφνο την πανέμορφη να είμαστε και πάλι.

Το Φεστιβάλ Τσελεμεντέ για έκτο έτος πλέον, στους κόλπους του συγκέντρωσε Κυκλάδες και Αιγαίο.

Ο πρώτος οδηγός μαγειρικής τα εκατό του κλείνει κι η Σίφνος για το τέκνο της καυχιέται κι υποκλίνει.

Ο ξακουστός Τσελεμεντές στα Ξάμπελα εγεννήθει, τις Ελληνίδες μύησε στης νέας μαγειρικής τα έθιμα και ήθη.

Γι’ αυτό και οι Κυκλάδες μας αντάμα κι η Ικαρία, συναγωνίζονται για της μαγειρικής της τέχνης τα πρωτεία.

Εδώ και η Φολέγανδρος με πολυπληθή παρέα, ο Δήμος και οι Σύλλογοι κι εδέσματα ωραία.

Φέραμε το Χορευτικό μα και τους μουσικούς μας, όλοι για ν’ απολαύσετε χορούς μα και σκοπούς μας.

Ιδιαίτερα τιμητικό στη φετινή γιορτή μας, οι δημοσιογράφοι της Ε.ΚΥ.Τ. βρίσκονται μεταξύ μας.

Η Σίφνος η αρχόντισσα με διάπλατη την αγκαλιά της, όλους μας καλοδέχεται στα γραφικά χωριά της.

Κι εσείς φιλόξενοι Σιφνιοί με τη χρυσή καρδιά σας, όλους μας εσκλαβώσατε μας δέσατε κοντά σας.

Μα πριν τελειώσω δεν μπορώ θα σας το πω και πάλι, ψυχή είν’ της διοργάνωσης η Μαρία η Ναδάλη.

Δήμος και Πολιτιστικός πάντα πρωτοστατούνε, για του νησιού τους το καλό δεν παύουν να μοχθούνε.

Στον Δήμαρχο ευχόμαστε αν κι είναι μακριά μας, καλορίζικο το τρίτο τέκνο του μέσ’ από την καρδιά μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα όλοι εδώ μ’ υγεία, ν’ ανταμώσουμε ξανά στο Φεστιβάλ του δεκατρία.

Θερμά σας ευχαριστούμε κι από καρδιάς όλους σας χαιρετούμε.

Η ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ ΣΤΟ 7ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»

Από τα κεράσματα της Φολεγάνδρου, ξερό τυρί φολεγανδρίτικο, σουρωτένια και ντοματάκια-κορκοκυλάκια.

Απόλυτα επιτυχημένη από κάθε άποψη και η φετινή, έβδομη, διοργάνωση του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”, στη Σίφνο. Είκοσι κυκλαδονήσια, μεταξύ των οποίων και η Φολέγανδρος -έλειπαν μόνο η Ανάφη, το Κουφονήσι, η Θηρασιά και η Αμοργός- πλαισιωμένα από τις αιγαιοπελαγίτικες παρουσίες της Σκιάθου και της Ικαρίας, συμμετείχαν σε ένα τριήμερο πανηγύρι γεύσεων, μουσικής, χορών, τραγουδιού και παράδοσης, που διήρκεσε από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2013. Νησιωτικοί Δήμοι, γυναικείοι και πολιτιστικοί Σύλλογοι, καλλιτέχνες, παραδοσιακοί χειροτέχνες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, διακεκριμένοι σεφ και πλήθος κόσμου έβαλε ο καθένας την πινελιά του σ’ αυτήν την κυκλαδίτικη γιορτή γαστρονομίας και παράδοσης. Το περίπτερο της Φολεγάνδρου στελεχώθηκε και φέτος από την Πρόεδρο του Συλλόγου Ανωμεριτών Φολεγάνδρου Κατερίνα Μαρινάκη και τα μέλη του Συλλόγου: Ελευθέριο Μαρινάκη, Βασίλειο Τσούνη, Παναγιώτη Ζαχαρόπουλο, Ευγενία Μαρινάκη, Σοφία Γεράρδη, Φρατζέσκα Τσούνη και Φρατζέσκα Μαρινάκη η οποία ήταν η μαγείρισσα της αποστολής. Δυναμική ήταν η παρουσία και όλων των συμπατριωτών μας, που ζουν μόνιμα στη Σίφνο, τους οποίους ευχαριστούμε για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάσσουν κάθε χρόνο. Τα εδέσματα που φέτος παρουσιάστηκαν ήταν οι κουλούρες και το χριστουγεννιάτικο χοιρινό μπούτι με μπαχαρικά, που έγιναν κυριολεκτικά ανάρπαστα. Την περιγραφή των συνταγών, αλλά και γενικότερες πληροφορίες για το νησί, έδωσε η Λαογράφος Κατερίνα Μαρινάκη, ενώπιον των παριστάμενων επισκεπτών του Φεστιβάλ, αλλά και των τηλεοπτικών σταθμών Αιγαίο και TV1 Σύρος. Η αποστολή της Φολεγάνδρου έφυγε από το Φεστιβάλ έχοντας ανά χείρας το 3ο Βραβείο μαγειρικής και παρουσίασης εδεσμάτων, διάκριση ιδιαίτερα τιμητική αν σκεφτεί κανείς, ότι επικεφαλής της Κριτικής επιτροπής ήταν ο διακεκριμένος σεφ Νίκος Σαράντος, ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδος.

Κοκκινιστό με μακαρόνια, ένα ακόμα από τα παραδοσιακά πιάτα της Σίφνου, που σερβίρεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού και φυσικά κάθε χρόνο στο Φεστιβάλ του Τσελεμεντέ.

Τα μαγειρέματά μας φιλοξενήθηκαν στο εστιατόριο «το Χρυσό», στον Αρτεμώνα, της συμπατριώτισσάς μας Μαρίας Άγα-Γεωργούλη. Ευχαριστούμε θερμά τόσο την ίδια όσο και την ευγενέστατη κόρη της, την Κατερίνα, για τη θερμή φιλοξενία τους, για την βοήθειά τους και για το ταψί με την ευωδιαστή σουρωτένια που μας πρόσφεραν και μοιράστηκε από το περίπτερό μας. Ευχαριστούμε επίσης τις αδελφές Σοφία και Μαρία Δημ. Παπαδοπούλου, που ενίσχυσαν τα κεράσματά μας με τις πεντανόστιμες μακαρόνες τους. Τέλος, ευχαριστούμε τον Δήμο Φολεγάνδρου και τους δύο φούρνους του νησιού μας, της Χώρας και της Απάνω Μεριάς, για τις κουλούρες που μας προσέφεραν. Πέραν των εδεσμάτων, από το περίπτερο της Φολεγάνδρου διανεμήθηκε άφθονο έντυπο υλικό για το νησί, προσφορά των εκδόσεων “Μικρές Κυκλάδες”. Ολοκληρώνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Σίφνου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου και προσωπικά την Πρόεδρό του και ψυχή της διοργάνωσης Μαρία Ναδάλη, για την άψογη φιλοξενία τους.

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ 8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»

Οι Φολεγάνδριοι μουσικοί που πολλές φορές έχουν συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Τσελεμεντέ (από αριστερά): Γιάννης Νικ. Παπαδόπουλος (λαούτο), Χρήστος Νικ. Ψαρομήλιγκος (βιολί), Θανάσης Νικ. Άγας (λαούτο) και η Λέτα Σπ. Παπαδοπούλου στο τραγούδι.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, χάρη στην υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σίφνου και των τοπικών Φορέων και Συλλόγων, σε μια προσπάθεια προβολής των τοπικών προϊόντων και της μοναδικής παράδοσης των Κυκλάδων στη γαστρονομία και στον πολιτισμό, διοργάνωσε και φέτος, από τις 4 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2014, το 8ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές. Το Φεστιβάλ τίμησαν με την συμμετοχή τους ο ιδρυτής και πρώτος Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας Νίκος Σαράντος, καθώς και ο γνωστός και διακεκριμένος σεφ Γιάννης Λουκάκος. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 20 κυκλαδονήσια (έλειπαν η Σχοινούσα, το Κουφονήσι, η Θηρασιά και η Τήνος), φιλοξενούμενο νησί εκτός Κυκλάδων ήταν η Αστυπάλαια, ενώ συμμετείχε επίσης ο Λαογραφικός Όμιλος Μελίκης του Νομού Ημαθίας.
Κάθε βράδυ, μετά τις 22.00, υπήρχαν μουσικές εκδηλώσεις. Την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, Κυκλαδίτες παραδοσιακοί μουσικοί και χορευτές αντάμωσαν και στο πλαίσιο αυτό οι δικοί μας οργανοπαίχτες Θανάσης Ν. Άγας (λαούτο) και Χρήστος Ν. Ψαρομήλιγκος (βιολί) συνόδευσαν τον Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών Νάξου, ξεσηκώνοντας τους παρισταμένους και αποσπώντας ιδιαιτέρως επαινετικά σχόλια. Την Παρασκευή 5 Σεπτέμβρη έγινε η αναπαράσταση του Σιφναίικου γάμου και το Σάββατο 6 Σεπτέμβρη η βραδιά εξελίχθηκε σε νησιώτικο γλέντι με το Νίκο Οικονομίδη και τους συνεργάτες του.

Χαρακτηριστική άποψη των Καμαρών, του λιμανιού της Σίφνου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ διοργανώθηκαν και δύο ενδιαφέρουσες ημερίδες: την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου», πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «Locality και γαστρονομικός τουρισμός», μετά το πέρας της οποίας παρουσιάστηκε το πρότυπο ελληνικό πρωινό της Σίφνου, ενώ το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Πρόκου στην Απολλωνία, διοργανώθηκε διεθνής ημερίδα με θέμα «Ενεργειακοί συνεταιρισμοί παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην Ευρώπη και πώς μπορεί να προωθηθούν στο νότο, ιδιαίτερα σε νησιωτικές περιοχές. Δυνατότητες και εργαλεία». Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν ο νέος Έπαρχος Σίφνου Νίκος Βενάκης, όπως και ο Σίφνιος πρώην Ευρωβουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Χρυσόγελος, ενώ τα περίπτερα επισκέφτηκε και ο νέος Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης.
Η Φολέγανδρος συμμετείχε με δικό της περίπτερο και η αποστολή διοργανώθηκε ουσιαστικά από τον Σύλλογο Ανωμεριτών Φολεγάνδρου, με την αρωγή του Δήμου Φολεγάνδρου και προσωπικά της Αντιδημάρχου Ευθαλίας Παπαδοπούλου. Τα τέσσερα άτομα, που επίσημα απάρτιζαν την φολεγανδρίτικη ομάδα ήταν η Κατερίνα Μαρινάκη, η Λυδία Βενιού, η Φρατζέσκα Μαρινάκη και ο Ελευθέριος Μαρινάκης. Το περίπτερο, ωστόσο, του νησιού στελεχώθηκε, επίσης, από τους Βασίλη και Φρατζέσκα Τσούνη, ενώ στη Σίφνο, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, βρέθηκαν και οι συμπατριώτισσές μας: Τίτα Άγα, Σοφία Γεράρδη, Μαρία Παπαδοπούλου-Γεωργούλη, Αθανασία Δεκαβάλλα, Μαργαρώ Παπαδοπούλου, Στέλλα Παπαδοπούλου και Μαρία Ψαρομηλίγκου. Ιδιαίτερα μας συγκίνησε, όπως και κάθε χρόνο, η παρουσία όλων ανεξαιρέτως των συμπατριωτισσών μας και των οικογενειών τους, που ζουν μόνιμα στη Σίφνο, αλλά και πολλών φίλων Σιφνιών, που κυριολεκτικά και μεταφορικά μας αγκαλιάζουν πάντα, δίνοντάς μας μεγάλη χαρά. Ιδιαίτερη αναφορά και θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη συμπατριώτισσά μας Μαρία Άγα-Γεωργούλη, η οποία όπως και πέρυσι, άνοιξε διάπλατα τις κουζίνες του γνωστού εστιατορίου της «Το Χρυσό», στον Αρτεμώνα και παρείχε όλες τις διευκολύνσεις -μαζί με την κόρη της Κατερίνα- στις μαγείρισσες της αποστολής Φρατζέσκα Μαρινάκη και Λυδία Βενιού, προκειμένου να ετοιμάσουν τα σύγλινα, την παραδοσιακή συνταγή που παρουσίασε φέτος η Φολέγανδρος. Το περίπτερο του νησιού μας ήταν γεμάτο όλες τις ημέρες με κόσμο και πλούσια κεράσματα μεταξύ των οποίων: κεφτεδάκια, κουλούρες, μουστοκούλουρα, μπισκοτάκια, παστέλι, πορτοκαλόπιτα, καρπουζένια, σουρωτένια, ντοματούλες «κορκοκυλάκια», μπουρεκάκια, ξερό τυρί, σουρωτό, ντόπια ρακή και άλλα πολλά, που τιμήθηκαν δεόντως από τους επισκέπτες μας, με κορυφαία τα χοιρινά σύγλινα.

Καναπεδάκια με σουρωτό και ντοματάκια-κορκοκυλάκια.

Για όλα αυτά τα προϊόντα οφείλονται θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι προσέφεραν ο καθένας το λίγο ή το πολύ που μπορούσαν, προκειμένου το νησί μας να βγει για πρώτη φορά ασπροπρόσωπο και στο θέμα των κερασμάτων. Τους αναφέρουμε όλους ονομαστικά (αλφαβητικά), ως ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και με την ευχή να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για επόμενες τέτοιου είδους προσφορές. Μικρές προσφορές από πολλούς, που δημιουργούν ένα σημαντικό και ευπρόσωπο αποτέλεσμα. Πρόκειται για τους: Νικόλα Άγα, Νίκο Βενιό (αρτοποιείο Άνω Μεριάς), Λυδία Βενιού, Κατίνα Βενιού, οικογένεια Γαβαλά (αρτοποιείο Χώρας), Στράτο Γιαννόγλου (ζαχαροπλαστείο «Άραξε»), Ειρήνη Δεκαβάλλα (εστιατόριο «Το Σπιτικό»), Κατερίνα Μαρινάκη, Φρατζέσκα Μαρινάκη, Πολυξένη Ν. Μαρινάκη, Δέσποινα Οθωναίου, Ευθαλία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Β. Παπαδοπούλου, Μαργαρώ Ι. Παπαδοπούλου, Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης, καθώς επίσης και τα κρεοπωλεία των Μιχάλη Αντ. Δεκαβάλλα, Αντώνη Ι. Παπαδόπουλου και Γιώργου Απ. Ψαρομήλιγκου. Ιδιαίτερα θα πρέπει, οπωσδήποτε, να ευχαριστήσουμε τα Σούπερ Μάρκετ Σκλαβενίτης, που υπήρξαν οι μοναδικοί μη Φολεγάνδριοι χορηγοί της αποστολής.

Η Παναγία Χρυσοπηγή, προστάτιδα της Σίφνου, αποτελεί προσκύνημα για όλους τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ και για κάθε επισκέπτη του νησιού.


Η τελετή λήξης του τριήμερου Φεστιβάλ περιελάμβανε εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και χαιρετισμούς από τους επικεφαλής όλων των νησιωτικών αποστολών. Η επικεφαλής της Φολεγανδρίτικης αποστολής Κατερίνα Μαρινάκη απηύθυνε έμμετρο χαιρετισμό, ο οποίος δημοσιεύθηκε και στις σιφναίικες εφημερίδες.

Να ’μαστε και πάλι εδώ μετ’ από ένα χρόνο,
στου ξακουστού Τσελεμεντέ το μελωμένο θρόνο.

Η Σίφνος μας η όμορφη, πατρίδα του Νικόλα,
για χάρη του συγκέντρωσε τα κυκλαδόνησα όλα.

Και οι Σιφνιοί φιλόξενοι γίνανε μια αγκάλη,
όλους μας υποδέχτηκαν ολόθερμα και πάλι.

Το λέω με υπογραφή φίλοι μ’ αγαπημένοι,
σύμπνοια κι αδελφοσύνη σας στο Αιγαίο ξακουσμένη.

Πάντα τα καταφέρνετε και είστε πρωτοπόροι,
στο έπακρο αξιοποιούνται ’δω άνθρωποι μα και πόροι.

Εδώ και η Φολέγανδρος με σουρωτό τυρί,
σύγλινα, καρπουζόπιτες απ’ το γειτονικό νησί.

Φέραμ’ απ’ τη Φολέγανδρο τις νοστιμιές μας όλες,
και πήρανε γι’ ακόμα μια χρονιά φωτιά οι κατσαρόλες.

Εσείς μας εφιλέψατε μαστέλο και λωλή,
κι εμείς πάλι σας φέραμε λαούτο και βιολί.

Παρέα μας φέτος εδώ Αστυπαλιά και Ημαθία,
του χρόνου είθε να ’χουμε κι Ευρώπη και Ασία.

Ψυχή του Φεστιβάλ και πάλι η Μαρία η Ναδάλη.
Προεδρίνα, πως αντέχεις κάθε χρόνο τέτοια ζάλη;

Μιας και είμαστε εδώ μαζεμένοι μια παρέα,
συγχαρητήρια ας πούμε στο Μπαμπούνη τον Αντρέα.

Δήμαρχε καλορίζικος με το Συμβούλιό σου,
σπουδαίο να ’ναι εύχομαι το έργο το δικό σου.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ, δυο λόγι’ ακόμα μόνο,
καλή αντάμωση ξανά και για τον άλλο χρόνο.

ΤΟ 9ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ» ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Από την προετοιμασία για τις παραδοσιακές μακαρόνες, στους φιλόξενους χώρους του εστιατορίου «Το Χρυσό», στον Αρτεμώνα.

Η πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου μας έφερε και φέτος στην φιλόξενη πλατεία του Αρτεμώνα, όπου διεξήχθη το 9ο Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» (Σεπτέμβριος 2015). Η Σίφνος, ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου μάγειρα, που κατέστησε τ’ όνομα του συνώνυμο κάθε εγχειριδίου μαγειρικής, φιλοξένησε και φέτος αντιπροσωπείες απ’ όλα σχεδόν τα κυκλαδονήσια (Αμοργός, Άνδρος, Ίος, Κέα, Κίμωλος, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σέριφος, Σίκινος, Σύρος, Σχοινούσα και Φολέγανδρος), αλλά και από την Ρόδο, τη Σαλαμίνα, τη Σάμο, τη Θήβα, το Ναύπλιο έως και από την Ολλανδία, την ομάδα της οποίας απάρτιζαν ο Marco van den Bos, αρχιμάγειρος και Διευθυντής της εταιρείας Luxurious Catering Exquisine -έχει εργαστεί σε δύο Michelin 1 star εστιατόρια στην Ολλανδία-, ο Danny Vermue -έχει εργαστεί σε εστιατόρια στην Ολλανδία, Γερμανία και Αγγλία- και η Anneloes Schaafsma, bilingual delegation coordinator. Συμμετείχαν, επίσης, ο Σύλλογος Ποντίων Νέας Ιωνίας «Η Σινώπη», η Λέσχη Αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου & Κυκλάδων, η Ελληνική Ακαδημία Αρχιμαγείρων και Γαστρονομίας και η Σχολή Μαγειρικής, Ζαχαροπλαστικής και Ξενοδοχειακών Σπουδών «Etoile». Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του τριήμερου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν ζωντανές επιδείξεις παραδοσιακών κυκλαδίτικων τεχνών, όπως η ψαθοπλεκτική και η αγγειοπλαστική, «Παιδομαγειρέματα» για τους μικρούς φίλους της διοργάνωσης, πρωινές υπαίθριες μαγειρικές από τους τοπικούς Εξωραϊστικούς Συλλόγους στις παραλίες του νησιού, υπαίθρια έκθεση κυκλαδίτικων διατροφικών προϊόντων, παρουσιάσεις βιβλίων («Μαγειρεύοντας με τον Γέροντα Ευδόκιμο» του Ηγούμενου της Ι.Μ. Παναχράντου Άνδρου και «Με κρασί και Ελληνικά» της δημοσιογράφου Νίκης Μηταρέα, το οποίο παρουσίασε τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ ο chef Ανδρέας Λαγός), αναπαράσταση σιφναίικου πανηγυριού, παρουσίαση της «Τράπεζας Αγάπης» από την Εκκλησιαστική Επιτροπή του Προφήτη Ηλία του Ψηλού, παρουσίαση των δράσεων και στόχων της Συνεταιριστικής Εταιρείας Σίφνου, εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής και παραδοσιακών νησιώτικων χειροτεχνημάτων, καθώς και το καθιερωμένο δρώμενο της αναβίωσης του παραδοσιακού σιφναίικου γάμου, με πάντρεμα νησιώτικων εθίμων.

Η Φρατζέσκα Μαρινάκη ετοιμάζοντας μακαρόνες.

Η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μαρία Ναδάλη -ψυχή της όλης διοργάνωσης, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την άψογη φιλοξενία- μας δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, μαζί με τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο, ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο Δήμος Σίφνου. Το Φεστιβάλ δίνει αξία στις τοπικές γεύσεις, όπως περνάνε από γενιά σε γενιά, με τον απλό, καθημερινό τρόπο».

Στο περίπτερο της Φολεγάνδρου, από αριστερά Μαρία Κων. Μαρινάκη, Κατερίνα Μαρινάκη και Φρατζέσκα Μαρινάκη.

Η αντιπροσωπεία της Φολεγάνδρου, της οποίας είχα την χαρά και την τιμή να είμαι επικεφαλής, παρουσίασε την συνταγή «Μακαρόνες», ένα είδος τηγανιτών μελομακάρονων, που αποτελεί παραδοσιακό γλύκισμα της περιόδου των γιορτών (Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς). Η επίσημη αποστολή αποτελούνταν από 4 άτομα: την Μαρία Μαρινάκη, τη Λυδία Βενιού, την Φρατζέσκα Μαρινάκη και την γράφουσα, η συνολική όμως παρουσία του νησιού ξεπερνούσε τα 12 άτομα. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στο εστιατόριο «Το Χρυσό», στον Αρτεμώνα, της συμπατριώτισσάς μας Μαρίας Άγα-Γεωργούλη, που μαζί με την κόρη της Κατερίνα Γεωργούλη βοήθησαν ποικιλότροπα και καταλυτικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της φολεγανδρίτικης ομάδας. Πλήθος άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων του νησιού μας προσφέρθηκαν στους εκατοντάδες επισκέπτες του περιπτέρου της Φολεγάνδρου, μεταξύ των οποίων: τυρί σουρωτό (η τοπική ξυνομυζήθρα), κορκοκυλάκια (τα φολεγανδρίτικα cherry tomatoes), καλασούνα σουρωτένια (πίτα με τυρί σουρωτό και κρεμμύδια), καρπουζένια (πίτα με σάρκα καρπουζιού, αλεύρι και μέλι), γαλατόπιτα, τυρί γυλωμένο (ξερή μανούρα αλειμμένη με γύλη, δηλ. κατακάθια κρασιού), γλυκό τριαντάφυλλο, κουλούρες (τοπικά κουλούρια με σουσάμι και γλυκάνισο), πορτοκαλόπιτα, μπουρεκάκια (τηγανητά πιτάκια με τυρί σουρωτό), μουστοκούλουρα και άλλα πολλά. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπατριώτες μας που προσέφεραν τις πρώτες ύλες ή τα έτοιμα προϊόντα που κεράσαμε στους φίλους της Φολεγάνδρου.

«Οικογενειακή» φωτογραφία όλων όσων συμμετείχαν στην προετοιμασία για τις φετινές μας πρωταγωνίστριες, τις μακαρόνες.

Το περίπτερο του νησιού μας -του οποίου την οργάνωση ανέλαβαν ο Δήμος Φολεγάνδρου, ο Σύλλογος Ανωμεριτών Φολεγάνδρου και η εφημερίδα «Τα Νέα της Φολεγάνδρου– επισκέφθηκαν: o Aντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Aντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Στέλιος Μπρίγγος, η Περιφερειακή Σύμβουλος και εκπρόσωπος του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης Χριστιάννα Πάπιτση, ο Έπαρχος Σίφνου Νίκος Βενάκης, οι Δήμαρχοι Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης και Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου Κώστας Σούλης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Κύθνου Γιώργος Ηλιού. Επίσης οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος και Νίκος Μανιός και οι πολιτευτές Κατερίνα Μονογυιού και Γεώργιος Βακόνδιος. Τέλος, πολλοί συνάδελφοι δημοσιογράφοι του ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ, καθώς και το κανάλι TV1 Σύρος, των καλών φίλων Άκη και Ευαγγελίας Στρογγύλη, που κάλυψε τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ και στο οποίο δώσαμε μία mini συνέντευξη για το νησί μας, τις ομορφιές του και τις νοστιμιές του. Η γιορτή αυτή γεύσεων, γαστρονομικής κουλτούρας, μουσικής, χορών και παραδόσεων από τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη πλέον, θα γιορτάσει την 10η διοργάνωσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2016. Καλή αντάμωση! Θερμά ευχαριστώ την Μαρία Κων. Μαρινάκη για την φροντίδα της φωτογραφικής καταγραφής του Φεστιβάλ, λόγω του ότι εγώ δεν «πρόκανα».

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕ «, ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΟΛΩΝ

Το τραπέζι του καλωσορίσματος των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ στρώθηκε στην τράπεζα του Αη-Αντώνη, στο Τρουλλάκι και περιελάμβανε όλα τα κλασσικά εδέσματα του σιφνέικου πανηγυριού, τη ρεβυθάδα, το κρέας με τις πατάτες και βέβαια τα συνοδευτικά τους: ντοματάκια, ξυνομυζήθρα, συκωτάκια τηγανητά και άλλα πολλά.

O Δήμος Φολεγάνδρου, ο Σύλλογος Ανωμεριτών Φολεγάνδρου, ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» και το Κ.Λ.Ε.Ν. Φολεγάνδρου «Ο Σείριος» συμμετείχαν στο 10ο -και πλέον επιτυχημένο όλων- επετειακό Φεστιβάλ Κυκλαδίτικης Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», κατόπιν προσκλήσεως των συνδιοργανωτών του, δηλαδή του Δήμου Σίφνου, του  Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου (Π.Σ.Σ.) και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, που μας έφερε για μια ακόμα χρονιά στην φιλόξενη πλατεία του Αρτεμώνα (Σεπτέμβριος 2016). Η Σίφνος, ιδιαίτερη πατρίδα του μεγάλου μάγειρα, που κατέστησε τ’ όνομά του συνώνυμο κάθε εγχειριδίου μαγειρικής, φιλοξένησε και φέτος αντιπροσωπείες απ’ όλα σχεδόν τα κυκλαδονήσια, αλλά και από την Αλεξανδρούπολη, τα Ιωάννινα, την Κοζάνη, την Κρήτη, τη Λαμία, τη Μελίκη Ημαθίας, έως και από την Ιταλία, την Ολλανδία και τη Ρωσία. Η επίσημη αποστολή της Φολεγάνδρου αποτελούνταν από 4 άτομα: την Μαρία Κων. Μαρινάκη, την Φρατζέσκα Ελ. Μαρινάκη, τη Νικολέτα (Λέτα) Σπ. Παπαδοπούλου και την γράφουσα, η συνολική όμως παρουσία του νησιού στο Φεστιβάλ ξεπερνούσε τα 40 άτομα, καθώς την ανωτέρω ομάδα της μαγειρικής πλαισίωσαν το χορευτικό του νησιού μας με τους οργανοπαίκτες μας, αλλά και πολλά μέλη του νεοσυσταθέντος Συλλόγου Γυναικών «Οι Πολυκάνδριες». Η αντιπροσωπεία της Φολεγάνδρου, παρουσίασε την συνταγή για τα ξεροτήγανα (εκτέλεση συνταγής Ρούλα Σπ. Παπαδοπούλου, περιγραφή Κατερίνα Ελ. Μαρινάκη), ενώ πλήθος άλλων παραδοσιακών εδεσμάτων και προϊόντων του νησιού μας προσφέρθηκαν στους εκατοντάδες επισκέπτες του περιπτέρου μας, μεταξύ των οποίων: τυρί σουρωτό (η τοπική ξυνομυζήθρα), κορκοκυλάκια (τα φολεγανδρίτικα cherry tomatoes), καλασούνα σουρωτένια και καρπουζένια, τυρί γυλωμένο, κουλούρες, μουστοκούλουρα, παστέλι, ρακή και άλλα πολλά. Ευχαριστούμε θερμά όλες τις συμπατριώτισσες και τους συμπατριώτες μας, που προσέφεραν όλα όσα κεράσαμε στους φίλους της Φολεγάνδρου ή βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην επιτυχή παρουσία του νησιού μας και ήταν με αλφαβητική σειρά οι ακόλουθοι: Δήμος Φολεγάνδρου, Μαργαρίτα (Τίτα) Νικ. Άγα, Μαρία Βίκ. Βενιού, Ελευθερία Ι. Διβόλη, Μαρία Βίκ. Καρυστιναίου, Δέσποινα Γεωρ. Μαρινάκη, Ειρήνη Νικ. Μαρινάκη, Ευδοξία Κων. Μαρινάκη, Κούλα Ζαχ. Μαρινάκη, Μαργαρίτα Μάρ. Μαρινάκη, Μαρία Ζαχ. Μαρινάκη, Μαρία Κων. Μαρινάκη, Πολυξένη Νικ. Μαρινάκη, Ζαχαρίας Ι. Μαρινάκης, Κων/νος Δημ. Μαρινάκης, Αγορούλα (Ρούλα) Σπ. Παπαδοπούλου, Λέτα Σπ. Παπαδοπούλου, καθώς και τα Super Markets Κωστής Οθωναίος και Μαρκετάκι. Βεβαίως, ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στον μοναδικό μη Φολεγάνδριο χορηγό μας, τα Super Markets «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», που διαχρονικά και απλόχερα στηρίζουν τις προσπάθειες προβολής των παραδόσεων και της γαστρονομίας του νησιού μας. Διανεμήθηκε, επίσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό για το νησί, το οποίο διέθεσε ο Δήμος Φολεγάνδρου.

Ο Δήμαρχος Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης στο περίπτερο της Φολεγάνδρου. Από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Βασίλης Τσούνης, ο Δήμαρχος και η Φρατζέσκα Μαρινάκη.

Εντυπωσιακή ήταν και η εμφάνιση του χορευτικού του νησιού μας, το δεύτερο βράδυ της διοργάνωσης, με τη συνοδεία των συμπατριωτών μας μουσικών (με αλφαβητική σειρά) Αθανασίου Νικ. Άγα (λαούτο-τραγούδι), Γιάννη Νικ. Παπαδόπουλου (λαούτο), Χρήστου Νικ. Ψαρομήλιγκου (βιολί-τραγούδι), καθώς και της Λέτας Σπ. Παπαδοπούλου, η οποία τραγούδησε το έμμετρο χαιρέτισμα-ευχαριστήριο προς τους Σιφνίους σε στίχους του λαϊκού μας ποιητή Νικολάου Αθ. Άγα. Παρουσιάστηκαν χοροί, σκοποί και τραγούδια από το θησαυροφυλάκιο της φολεγανδρίτικης παράδοσης, που απέσπασαν άριστες κριτικές και θερμά χειροκροτήματα για την επαγγελματικής τελειότητας εκτέλεση και την σκηνοθεσία της παράστασης, η οποία περιελάμβανε ακόμα και κέρασμα των θεατών με παστέλι Φολεγάνδρου, που προσέφεραν οι ίδιες οι χορεύτριες και παρασκεύασε η συμπατριώτισσά μας Μαρία Βίκ. Καρυστιναίου. Την γενική επιμέλεια τόσο ως προς το χορευτικό (διδασκαλία χορών, σκηνοθεσία κ.λπ.) όσο και ως προς το ενδυματολογικό κομμάτι της παρουσίασης είχε η Φωτεινή Γεωρ. Καρυστιναίου, από το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Φολεγάνδρου «Ο Σείριος», ενώ οι χορευτές που συμμετείχαν ήταν (με αλφαβητική σειρά) οι: Νεφέλη Γεωρ. Γεράρδη, Μαρίνα Κων. Δεκαβάλλα, Κατερίνα Ευαγ. Καλατζοπούλου, Φωτεινή Γ. Καρυστιναίου, Μαρία Κων. Μαρινάκη, Δημήτρης Γεωρ. Μαρινάκης, Χριστογιάννης Ζαχ. Μαρινάκης, Νίκος Μάτσικας, Κυριακή (Κική) Βίκ. Παπαδοπούλου, Λέτα Σπ. Παπαδοπούλου, Μαρία Νικ. Παπαδοπούλου, Γιάννης Νικ. Παπαδόπουλος, Φρατζέσκα-Ελευθερία Βασ. Τσούνη. Οι γυναικείες φορεσιές του χορευτικού παραχωρήθηκαν ευγενώς και πάλι από τον Σύλλογο Ανωμεριτών Φολεγάνδρου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με τρικούβερτο νησιώτικο γλέντι, ως τις πρώτες πρωινές ώρες, στο οποίο πρωταγωνίστησαν οι τρεις προαναφερθέντες μουσικοί μας. Στο πλαίσιο των παράλληλων δραστηριοτήτων του τριήμερου Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν «Παιδομαγειρέματα» για τα μικρά Τσελεμεντάκια, «Κεράσματα» (πρωινές υπαίθριες μαγειρικές στις παραλίες του νησιού), υπαίθρια έκθεση κυκλαδίτικων προϊόντων και χειροποίητων αντικειμένων, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες, εκθέσεις φωτογραφίας  και λαογραφικού υλικού, καθώς και το καθιερωμένο δρώμενο της αναβίωσης του παραδοσιακού σιφναίικου γάμου, με πάντρεμα νησιώτικων εθίμων. Τέλος, στο Ίδρυμα Πρόκου φιλοξενήθηκε το Συνέδριο «Μεσογειακή Διατροφή: Υγεία, Πολιτισμός και Τουρισμός», που διοργάνωσε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και ο Π.Σ.Σ.

Στο περίπτερο της Φολεγάνδρου με μερικούς μόνο από τους συμμετέχοντες συμπατριώτες.

Το περίπτερο του νησιού μας επισκέφθηκαν: o Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γεώργιος Λεονταρίτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Νοτίου Αιγαίου Στέλιος Μπρίγγος, ο Έπαρχος Σίφνου Νίκος Βενάκης, οι Δήμαρχοι Σίφνου Ανδρέας Μπαμπούνης, Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, Κιμώλου Κώστας Βεντούρης και Σικίνου Βασίλης Μαράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σίφνου Κώστας Σούλης, οι Αντιδήμαρχοι Κύθνου Γιώργος Ηλιού και Σερίφου Φλώρα Προκοπίου, η Πρόεδρος της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Κιμώλου Μοσχούλα Μάλλη και βέβαια η Πρόεδρος του Π.Σ.Σ. και ψυχή του Φεστιβάλ Μαρία Ναδάλη. Επίσης, πολλοί δημοσιογράφοι του ταξιδιωτικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ, που βρέθηκαν στο νησί ως φιλοξενούμενοι της διοργάνωσης. Τέλος, καθημερινό παρόν στο φολεγανδρίτικο περίπτερο έδωσαν πολυάριθμοι φίλοι Σιφνιοί, καθώς και όλες οι συμπατριώτισσές μας και οι πολυμελείς οικογένειές τους, που ζουν μόνιμα στη Σίφνο και τους οποίους ευχαριστούμε από την καρδιά μας, για την θερμή υποδοχή που μας επιφυλάσσουν κάθε χρόνο. Καλή αντάμωση το 2017 στην γιορτή αυτή γεύσεων, γαστρονομικής κουλτούρας, μουσικής, χορών και παραδόσεων από τις Κυκλάδες και την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη πλέον, όπου μόλις αυτές τις ημέρες βραβεύθηκε στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας με το Χρυσό Βραβείο «European Gastronomic Festival 2016», που της απένειμε η CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας). Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και εις ανώτερα ευχόμαστε ολόψυχα!

11η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΕΛΕΜΕΝΤΕΣ»

«Οικογενειακή» φωτογραφία των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ.

Έχοντας την τιμή να είμαι και φέτος υπεύθυνη της πολυμελούς αποστολής της Φολεγάνδρου, που συμμετείχε στο 11ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές», στην Σίφνο, σας προσκαλώ να πάρετε μία «γεύση» των τεκταινομένων επί σιφναϊκού εδάφους, πάντοτε όμως με άρωμα Φολεγάνδρου! Στην πλατεία, λοιπόν, του Αρτεμώνα, εκεί που στήνεται κάθε Σεπτέμβρη το χωριό του Τσελεμεντέ και χτυπούσε για 3 ολόκληρες ημέρες (7,8 και 9/9 2017) η γαστρονομική καρδιά των Κυκλάδων -και όχι μόνον-, εκεί βρέθηκε και η φολεγανδρίτικη αποστολή, αποτελούμενη συνολικά από 17 άτομα. Οι φορείς που εκπροσώπησαν και φέτος το νησί μας ήταν ο Δήμος Φολεγάνδρου, ο Σύλλογος Ανωμεριτών Φολεγάνδρου, ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» και το Κ.Λ.Ε.Ν.Φ. «Ο Σείριος». Την τετραμελή ομάδα της μαγειρικής αποτελούσαν η υπογράφουσα, η Γεωργία Κοντορουχά-Μαρινάκη, ο Βασίλης Τσούνης και η Μαρία Κων. Μαρινάκη, ενώ στην 11μελή ομάδα χορευτών και μουσικών συμμετείχαν οι (με αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Καλατζοπούλου, Μαρίνα Γ. Καρυστιναίου, Φωτεινή Γ. Καρυστιναίου (υπεύθυνη Χορευτικού), Μάριος Μαζούρεκ, Νίκος Μάτσικας, Δημήτρης Γ. Μαρινάκης, Μαρία Κων. Μαρινάκη, Χριστογιάννης Μαρινάκης, Λέτα Σπ. Παπαδοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Φρατζέσκα Τσούνη, καθώς και οι: Χρήστος Ψαρομήλιγκος (βιολί), Θανάσης Άγας (λαούτο-τραγούδι), Γιάννης Παπαδόπουλος (λαούτο) και Λέτα Παπαδοπούλου (τραγούδι). Οι γυναικείες φορεσιές παραχωρήθηκαν ευγενώς από τον Σύλλογο Ανωμεριτών Φολεγάνδρου για την συγκεκριμένη εκδήλωση. Τα στιχάκια που ακούστηκαν στην αρχή της παράστασής μας, από την Λέτα Παπαδοπούλου και τον Θανάση Άγα, εποίησε ο γνωστός λαϊκός ποιητής του νησιού μας Νικόλας Αθ. Άγας:
Κι εφέτος πάλι ήρθαμε κι είναι τιμή δική μας,
να μας υποδεχόσαστε απ’ τ’ όμορφο νησί μας!
Κι η Σίφνος είν’ αρχόντισσα γεμάτη νοστιμάδες,
γι’ αυτό την ξεχωρίζουμε απ’ όλες τις Κυκλάδες.
Αείμνηστε Τσελεμεντέ σήκω από τον ύπνο
κι έλα να δεις τι γίνεται για σένανε στη Σίφνο.
Κατά τη διάρκεια της παράστασης πραγματοποιήθηκε το παραδοσιακό κέρασμα με ρακή εν τω μέσω του χορού, από τον συμπατριώτη μας και δεινό χορευτή Νικήτα Μαρινάκη, ενώ κέρασμα με ρακή και παστέλι (προσφορά της συμπατριώτισσάς μας Μαρίας Βίκ. Καρυστιναίου) προσφέρθηκε και στους θεατές του Χορευτικού μας. Η φετινή παραδοσιακή συνταγή της Φολεγάνδρου, που παρουσιάστηκε στο πολυπληθές κοινό της διοργάνωσης από την υπογράφουσα, ήταν τα «μεθυσμένα» (μουστοκούλουρα). Το περίπτερο του νησιού μας ήταν φέτος το πρώτο (κατά την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο του Φεστιβάλ) και το μεγαλύτερο της διοργάνωσης. Εκεί μας επισκέφθηκαν πολλοί και αγαπημένοι φίλοι και συμπατριώτες.

Από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Μητροπολίτης Δωρόθεος, Μαρία Ναδάλη, Βασίλης Τσούνης.

Πρώτος και καλύτερος ο πανταχού παρών Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος Β΄ (φωτο ανω), που μας τίμησε με την παρουσία και την ευλογία του, οι Χιώτισσες Άννα Κλαδιά και Άννα Καρυστιανού (δημοσιογράφος και μαγείρισσα αντίστοιχα της εκπομπής «Άκου να δεις τώρα» του τηλεοπτικού καναλιού ΑΛΗΘΕΙΑ TV, της Χίου) και πολλοί ακόμα δημοσιογράφοι γαστρονομίας και τουρισμού, ο Νικόλαος Βενάκης (Έπαρχος Μήλου), η Μαρία Ναδάλη (Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου-Π.Σ.Σ.), ο Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου), ο Γιώργος Λεονταρίτης (Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων) και η Κατερίνα Μονογυιού, πολιτευτής Κυκλάδων Ν.Δ. Τους υποδεχθήκαμε όλους και τους κεράσαμε φολεγανδρίτικη φιλοξενία, αλλά και: όλα σχεδόν τα είδη των τοπικών τυριών, κουλούρες, κορκοκυλάκια (κερασοντομάτες), καλασούνα σουρωτένια και μπουρεκάκια (με κύριο συστατικό τους το σουρωτό, την τοπική ξυνομυζήθρα) και ακόμα ξερά σύκα, γλυκό τριαντάφυλλο, άφθονα μεθυσμένα, παστέλι, μέλι και ρακή. Το βράδυ της δεύτερης ημέρας του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε παρουσίαση τυριών των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων και το σουρωτό Φολεγάνδρου. Ευκαιρίας δοθείσης παρουσιάσαμε συνοπτικά όλα τα τυριά του νησιού μας. Πέραν της επίσημης συμμετοχής, υπήρξε η παρουσία πολυάριθμων συμπατριωτών μας, που ταξίδεψαν ως την πατρίδα του Τσελεμεντέ, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή διοργάνωση.

Συνολική άποψη του φολεγανδρίτικου περιπτέρου.

Και από την θέση αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου σε όλους τους συμπατριώτες και τις συμπατριώτισσές μας -ιδιώτες και επιχειρηματίες-, που με προθυμία ανταποκρίθηκαν και φέτος στο κάλεσμά μας και απλόχερα προσέφεραν όλα τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού μας, που κεράστηκαν από το φολεγανδρίτικο περίπτερο κατά τη διάρκεια του τριήμερου Φεστιβάλ. Πρόκειται για τις/τους (με αλφαβητική σειρά): Λυδία Βενιού, Μαρία Β. Βενιού (εστιατόριο «Συνάντηση»), Μαρία Βίκ. Καρυστιναίου, Γεωργία Νικ. Μαρινάκη, Γιάννη Δημ. Μαρινάκη (Δημητράκου), Ευδοξία Κων. Μαρινάκη, Μαρία Ζαχ. Μαρινάκη, Φρατζέσκα Ελ. Μαρινάκη, Δέσποινα Κων. Οθωναίου (Σούπερ Μάρκετ «Οθωναίος»), Κατερίνα Ι. Παπαδοπούλου, Μαργαρώ Ι. Παπαδοπούλου, Μαρία Αντ. Παπαδοπούλου (Σούπερ Μάρκετ «Μυκονιάτισσα»), Γεωργία Παπαδοπούλου (εστιατόριο «Αγκάλη»), Βαγγελιώ Ιάκ. Ψαρομηλίγκου, Μαρία Απ. Ψαρομηλίγκου και βεβαίως τον Δήμο Φολεγάνδρου, που εκτός από τα προϊόντα προσέφερε και το έντυπο υλικό, που διανεμήθηκε στους πολυπληθείς επισκέπτες του περιπτέρου μας. Ιδιαιτέρως δε ευχαριστούμε τον μοναδικό μη Φολεγάνδριο χορηγό μας, τα Super Market Σκλαβενίτης, που σταθερά στηρίζουν τις δραστηριότητες του Συλλόγου Ανωμεριτών Φολεγάνδρου. Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τις συμπατριώτισσές μας, που ζουν μόνιμα στην Σίφνο, Μαρία Άγα-Γεωργούλη (εστιατόριο «Χρυσό» στον Αρτεμώνα) και Μαργαρίτα Άγα-Ατσόνιου, που μας προσφέρουν απλόχερα κάθε χρόνο, την οποιουδήποτε είδους -πάντοτε πολύτιμη- βοήθειά τους! Φυσικά, ευχαριστούμε και όλες τις υπόλοιπες συμπατριώτισσές μας, μόνιμες κατοίκους Σίφνου, που μας στηρίζουν πάντα με την παρουσία και την αγάπη τους! Εκ βάθους καρδίας ευχαριστούμε βεβαίως τόσο τον Π.Σ.Σ.-και προσωπικά την Πρόεδρό του Μαρία Ναδάλη, την ψυχή του Φεστιβάλ-, όσο και τον Δήμο Σίφνου και προσωπικά τον Δήμαρχο Ανδρέα Μπαμπούνη, για την θερμή φιλοξενία, που μας προσφέρουν κάθε χρόνο, εδώ και 10 χρόνια!
Κατερίνα Μαρινάκη – υπεύθυνη της φολεγανδρίτικης αποστολής στα χρόνια αυτά.

Το Χορευτικό της Φολεγάνδρου.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: