5 + 1 μαγευτικά νησιά των Δυτικών Κυκλάδων που πρέπει να επισκεφθείτε φέτος το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του και όλοι, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, επιθυμούμε μια απόδραση προς τα αξεπέραστης ομορφιάς ελληνικά νησιά. Ιδανική λύση για φθηνές και χαλαρωτικές διακοπές τα κοντινά στην Αττική νησιά των Δυτικών Κυκλάδων, η Κύθνος, η Σέριφος, η Σίφνος, η Μήλος, η Κίμωλος και η ακατοίκητη, αλλά φαντασμαγορικά εξωτική Πολύαιγος, για να τα αναφέρω με την σειρά προσέγγισής τους, από το προερχόμενο εκ του λιμένα του Πειραιά πλοίο της γραμμής. Διαβάστε, ακολουθώντας τα links, τα αναλυτικά άρθρα μας για καθένα εξ αυτών και οργανώστε τις εξορμήσεις σας για καλοκαιρινές διακοπές ή και για συντομότερες φθινοπωρινές εκδρομούλες.

ΚΥΘΝΟΣ

Ανάμεσα στην Κέα και την Σέριφο και με έκταση 99 τ.χλμ βρίσκεται η Κύθνος, το νησί με τις δαντελωτές ακτές και την γοητευτική απλότητα. Γνωστή και ως Θερμιά, λόγω των διάσημων ιαματικών λουτρών τους. Είναι το κοντινότερο νησί των Κυκλάδων ταξιδεύοντας από τον Πειραιά, αφού μόλις μετά από 3ωρο ταξίδι, το πλοίο προσεγγίζει στον Μέριχα, το όμορφο λιμάνι της Κύθνου. Τα αιγαιοπελαγίτικα χρώματα απλώνονται σαγηνευτικά μπροστά στα μάτια μας. Το γαλάζιο τ’ ουρανού και το βαθύ μπλε της θάλασσας, εναλλάσσονται με το λευκό των σπιτιών και την καφετιά απόχρωση της πέτρας. Οι ξερολιθιές συγκρατούν το άγονο έδαφος στις ιδιοκτησίες των κατοίκων, που αγαπούν και μοχθούν για την γη τους αιώνες τώρα. Οι ακτές της Κύθνου είναι δαντελωτές, με συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 104 χλμ. και περισσότερους από 50 κόλπους, ορμίσκους και παραλίες! Προς τα δυτικά η ασφαλέστερη απ’ όλες είναι ο Μέριχας, γι’ αυτό και χρησιμοποιήθηκε ως λιμάνι του νησιού. Μπορούμε να κολυμπήσουμε στην παραλία του λιμανιού με τ’ αρμυρίκια, χαζεύοντας τα καΐκια και τις βάρκες να λικνίζονται στα ήσυχα νερά!

ΣΕΡΙΦΟΣ

Σέριφος, το νησί που «συμπυκνώνει» ό,τι αγαπάμε στις Κυκλάδες, το νησί με τις αμέτρητες -όλες τους πανέμορφες- παραλίες, το νησί που ταξιδεύει στο Αιγαίο λουσμένο στο μοναδικό κυκλαδίτικο φως, κάτω από το οποίο αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο η συγκλονιστικά απέριττη ομορφιά της Χώρας του και του τραχέος εδάφους του, χαρακτηριστικό όπου πιθανόν εδράζεται και η προέλευση του ονόματός του, η οποία αν και είναι αμφιλεγόμενη μπορεί να προέρχεται από το «στέρφος» και «στέριφος», που σημαίνουν άγονος, άκαρπος και σκληρός. Προορισμός κοντινός και αγαπημένος, ιδανικός για χαλάρωση ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα από εμάς, από μπάνιο σε διαφορετική καθημερινά παραλία, έως βόλτες στα μονοπάτια του χώρου αλλά και του χρόνου του νησιού, στο οποίο περπάτησαν οι Κύκλωπες -όπως περίτρανα αποδεικνύουν τοπωνύμια όπως η Σπηλιά του Κύκλωπα και το ακρωτήριο Κύκλωπες-, ο Περσέας -σύμφωνα με τη μυθολογία φιλοξενήθηκε στο ανάκτορο του Δίκτυ, ενός από τους βασιλιάδες της Σερίφου-, αλλά και οι πρώτοι απεργοί επί ελληνικού εδάφους, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία του νησιού, όπως θα δούμε παρακάτω.

ΣΙΦΝΟΣ

H Σίφνος, το νησί-θησαυροφυλάκιο της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων, ανήκει στο σύμπλεγμα των Δυτικών Κυκλάδων και είναι διάσημη όχι μόνο για το εξαίρετο φυσικό κάλλος της, αλλά και για την πνευματικότητα, την φιλοξενία και την ευγένεκια των περίπου 2.500 κατοίκων της, οι οποίοι ασχολούνται με την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, κυρίως όμως με την αγγειοπλαστική, την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό. Ως δημοφιλής τόπος παραθερισμού η Σίφνος υπερηφανεύεται -και δίκαια- για τους 57 αρχαίους πύργους, τους κάτασπρους παραδοσιακούς οικισμούς της, τις πολυάριθμες και γραφικές εκκλησίες της με τα αντίστοιχα παραδοσιακά και περιώνυμα πανηγύρια τους, τα ιστορικά μοναστήρια της, τους περίτεχνους περιστεριώνες της και τις πολυσύχναστες ή κρυφές παραλίες της, που στολίζουν με τρόπο μοναδικό τα 74 τ.χλμ. της έκτασής της.

ΜΗΛΟΣ

Μήλος, γοητευτική και διάσημη όπως η Αφροδίτη της, μυστηριώδης όπως οι Κατακόμβες της, πολυποίκιλη και παραμυθένια όπως οι παραλίες της!Θεόρατα βράχια με εντυπωσιακά σχήματα, βαμμένα λευκά, κίτρινα, μαύρα και κοκκινωπά βυθίζονται στα βάθη των θαλασσών της και σπηλιές απόκοσμες σε προ(σ)καλούν να τις εξερευνήσεις. Οι χαρακτηριστικές πετρωμένες Αρκούδες υποδέχονται τους επισκέπτες του νησιού στην είσοδο του κόλπου του Αδάμαντα, τον οποίο σχηματίζει η Μήλος με το ίδιο το κορμί της και που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου. Πανέμορφα χωριουδάκια με ολόλευκα σπίτια, κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, όμορφες λουλουδιασμένες αυλές και γραφικά δρομάκια μας περιμένουν για να τα εξερευνήσουμε και να απολαύσουμε τη θέα που προσφέρουν: ο Αδάμαντας -το λιμάνι-, η Πλάκα -η πρωτεύουσα-, τα Πολλώνια -η ανερχόμενη τουριστική star του νησιού-, οι Τριοβάσαλοι -με τα εντυπωσιακά πασχαλινά έθιμά τους-, η Ζεφυρία -η παλιά βενετσιάνικη πρωτεύουσα του νησιού-, η Τρυπητή -με τις πολλές τρύπες στα βράχια, που της έδωσαν και τ’ όνομά της. Κι ακόμα οι Πλάκες, ο Εμπουρειός, η Πάχαινα, τα Μαντράκια, το Κλήμα, μαζί με 75 και πλέον μοναδικής ομορφιάς παραλίες, συμπληρώνουν το παζλ του μηλέικου χάρτη. Ακολουθήστε μας για να γνωρίσετε ένα από τα ωραιότερα νησιά των Κυκλάδων και ολόκληρου του Αιγαίου, ιδανικό για διακοπές!

ΚΙΜΩΛΟΣ

«Κίμωλό μου, παράδεισό μου»! Η φράση αυτή ακούγεται συχνά από τα χείλη των ντόπιων και αρχικά μπορεί να θεωρηθεί ως μία υπερβολική εκδήλωση της λατρείας, που πραγματικά τρέφουν οι Κιμωλιάτες για τον τόπο τους. Και λέω αρχικά, γιατί αρκούν λίγα βήματα και ελάχιστα μόλις λεπτά στον πανέμορφο αυτό τόπο, για να αντιληφθείς την αλήθεια που περικλείει ο λόγος τους. Και το λέω αυτό γιατί ο έρωτας για τον επίγειο τούτο παράδεισο ξεκινά από την στιγμή που θα τον πρωταντικρίσεις, όταν «στήνεσαι» στο κατάστρωμα του πλοίου που σε φέρνει κοντά του, προκειμένου να απαθανατίσεις εντυπωσιακά φωτογραφικά «πορτραίτα» του συνόλου σχεδόν των κύριων οικισμών της Κιμώλου, της Ψάθης και του Χωριού. Ποιου χωριού, θα μου πείτε. Σπεύδω να σας προλάβω! Στην Κίμωλο δεν υπάρχει η Χώρα, όπως συνήθως ονομάζεται ο κύριος οικισμός των περισσότερων νησιών των Κυκλάδων, αλλά το γραφικό Χωριό, που θα σας κλέψει την καρδιά με τα πλακόστρωτα δρομάκια του, οι ασβεστωμένοι αρμοί των οποίων τα κάνει να μοιάζουν με πίνακα κυβιστικής τεχνοτροπίας. Το σκηνικό συμπληρώνουν ολόλευκα κυκλαδίτικα σπίτια και ολάνθιστες χαρούμενες αυλές, το καμάρι κάθε Κιμωλιάτισσας νοικοκυράς.

ΠΟΛΥΑΙΓΟΣ

Πολύαιγος, η εξωτική και άγνωστη καλλονή των Κυκλάδων. Γνωστή και ως Υπόλυβος ή και Πόλυβος, αποτελεί το μεγαλύτερο ακατοίκητο νησί του Αιγαίου, ανήκει διοικητικά στον Δήμο Κιμώλου, στις Δυτικές Κυκλάδες και αποτελεί χωρίς υπερβολές αυτό ακριβώς που αναφέρει ο τίτλος μας: την εξωτική όσο και «άγνωστη» καλλονή των Κυκλάδων και όχι μόνο, μιας και, κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά. Το όνομά της προδίδει την ταυτότητα των τωρινών -αλλά και διαχρονικών- κατοίκων της, των αιγών –Πολύαιγος = πολλές αίγες-, παρ’ όλα αυτά παλαιότερα διαβιούσαν μόνιμα στο νησί κάποιες οικογένειες βοσκών, καθώς το 1951 φέρεται να είχε 14 κατοίκους, ενώ ακόμη παλαιότερα αναφέρεται ότι κατοικούσαν εδώ 170 άτομα. Η Υπόλυβος, λοιπόν, όπως συνήθως την αποκαλούμε εμείς οι «γείτονές» της και κάτοικοι της νησιωτικής ομήγυρης των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, αποτελεί για μένα προσωπικά έναν από τους αγαπημένους νυχτερινούς συντρόφους των παιδικών μου χρόνων στην Άνω Μεριά Φολεγάνδρου, καθώς το ισχυρό φως του Φάρου της γλύκαινε το βαθύ σκοτάδι, που ελλείψει ηλεκτρικού τύλιγε στα βαριά πέπλα του τις νησιωτικές νύχτες μας, στα τέλη της δεκαετίας του ’60, αλλά και πολλά ακόμα χρόνια αργότερα. Και μιλώ για νύχτες, διότι κατά την διάρκεια της ημέρας 13 συνολικά φιγούρες Κυκλαδονήσων, που σχεδόν έκλειναν εντελώς τον ορίζοντα, όπως τον αντίκρυζαν τα παιδικά μου μάτια από την αυλή του πατρικού μου σπιτιού, με έκαναν να αισθάνομαι ότι ζω σε μια ασφαλή «λίμνη», τα νησιά αυτά δε φάνταζαν στο μυαλό μου σαν τα πατήματα ενός τεράστιου γίγαντα, που πατούσε πάνω τους με δύναμη για να μετακινηθεί χωρίς να βρέξει τα πόδια του στο θαλασσινό νερό, γι’ αυτό άλλωστε όλα ήταν «πλακουτσωτά», χωρίς ψηλά βουνά, τα οποία προφανώς εξαφανίστηκαν κάτω από την πίεση των γιγάντιων πατουσών! Τις νύχτες όμως, όταν αισθανόμουν ότι το απόλυτο σκοτάδι θα με καταπιεί -μέχρι σήμερα με κατατρέχει αυτή η φοβία- η λάμψη του Φάρου της Υπολύβου ήταν ένα παρηγορητικό σημάδι ελπίδας, ότι το φως εξακολουθεί να υπάρχει! Οι συναισθηματικοί δεσμοί μου με την Υπόλυβο ισχυροποιούνται έτι περαιτέρω, δεδομένου ότι ο πατέρας μου, στα νεανικά του χρόνια είχε δουλέψει, όπως και πολύ άλλοι Φολεγάνδριοι, στα μεταλλεία του νησιού, γεγονός που είχε καταστήσει ταξιδιωτικό όνειρο ζωής την επίσκεψη και την γνωριμία μου με τον πανέμορφο αυτό τόπο.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: