Messolonghi by Locals, μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσετε


Η πρώτη μας επίσκεψη στο Μεσολόγγι, -την παραμυθένια νεροπολιτεία της Δυτικής Ελλάδας-, με αφορμή την πρόσκληση των Messolonghi by Locals, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την 3η διοργάνωσή τους του «Φεστιβάλ των Ντόπιων«, υπήρξε για μας μια πραγματική αποκάλυψη, δεδομένου ότι όλα όσα είχαμε στο μυαλό μας για την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, όπως επισήμως ονομάζεται, καταρρίπτονται άμεσα, καθώς η πραγματικότητα ξεπερνά κατά πολύ την φαντασία! Η πόλη αποπνέει μία αίσθηση ιστορικότητας, που είναι ζωντανή και ορατή σε κάθε μας βήμα και δεν αποτελεί απλά κάποιες σελίδες σε κιτρινισμένα βιβλία ξεχασμένων βιβλιοθηκών, αλλά μια απτή πραγματικότητα, που βιώνουν τόσο οι ντόπιοι, όσο και οι επισκέπτες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ιστορικά Τείχη και η Πύλη της πόλης, που υποδέχονται τον κάθε καλοδεχούμενο ξένο και βέβαια ο Κήπος των Ηρώων, που αποτελεί το εμβληματικότερο τοπόσημο του Μεσολογγίου, χώρο συνυφασμένο με την καθημερινότητα όλων όσων ζουν εδώ μόνιμα ή περιστασιακά.

Ο Τοπικός Κόμβος Local Hub, το φιλόξενο ορμητήριο του Οργανισμού «Messolonghi by Locals«.

Το “Messolonghi by Locals”, λοιπόν, ο διοργανωτής του «Φεστιβάλ των Ντόπιων«, είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, που ξεκίνησε ως πρωτοβουλία το 2018 στο πλαίσιο του προγράμματος «START: Create Cultural Change», έχοντας ως κύριο σκοπό του την ενίσχυση της συλλογικότητας στην τοπική κοινότητα του Μεσολογγίου, μέσω της συμμετοχικής χαρτογράφησης της πόλης με την μορφή πολιτιστικών διαδρομών, αλλά και μέσα από την δημιουργία και προώθηση πολιτιστικών δράσεων. Oι δράσεις του Οργανισμού αφορούν στην μελέτη, ανάδειξη και διαφύλαξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και του περιβαλλοντικού πλούτου, αλλά και στην δημιουργία προγραμμάτων εναλλακτικού πολιτιστικού τουρισμού και οικοτουρισμού. Πρωτεργάτες του εγχειρήματος νέοι άνθρωποι, που αποφάσισαν να πάνε κόντρα στο ρεύμα της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης, παραμένοντας στην πόλη τους και αναπτύσσοντας δράσεις κατά του κλίματος εσωστρέφειας και αδράνειας στην τοπική κοινότητα.

Μια εικόνα που σηματοδοτεί κατά τις ημέρες του Φεστιβάλ το γωνιακό κτήριο του Τοπικού Κόμβου.

Όσο για το Φεστιβάλ των Ντόπιων ή αν προτιμάτε «Messolonghi By Locals», αποτελεί μια από τις δραστηριότητες του Οργανισμού και συμπυκνώνεται σε ένα τετραήμερο πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών δράσεων, που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, με στόχο πάντα την χαρτογράφηση και ανάδειξη της τοπικής και πολιτιστικής ταυτότητας του Μεσολογγίου ως προς τον πολιτισμό, τον τουρισμό, την γαστρονομία, το περιβάλλον, τα επαγγέλματα. Εννοείται ότι, πολλές από τις δράσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αναπτύσσονται από το «Messolonghi by Locals» σε όλη την διάρκεια του έτους, όπως για παράδειγμα τα εργαστήρια, οι βόλτες με τις «γάϊτες», τις τοπικές βάρκες, στη λιμνοθάλασσα, οι οικοπεριηγήσεις, οι επισκέψεις στα «ιβάρια», δηλαδή τα φυσικά ιχθυοτροφεία, που λειτουργούν ως Συνεταιρισμοί ψαράδων και οι διαδρομές γευσιγνωσίας σε καταστήματα τοπικών προϊόντων με παράλληλη γνωριμία των τοπικών μεθόδων επεξεργασίας προϊόντων, όπως το πάστωμα ή η διαδικασία εξαγωγής του αυγοτάραχου από τον θηλυκό κέφαλο.

Η καλαίσθητη αφίσα του Φεστιβάλ των Ντόπιων 2021…
…και το πλούσιο πρόγραμμα του τετραημέρου.
Στον Τοπικό Κόμβο Local Hub, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή το βράδυ τα εγκαίνια της έκθεσης Αστροφωτογραφίας με τίτλο «Ταξίδι στο παρελθόν»…
…του Γιώργου Ντέκα, μέλους της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη έκθεση φωτογραφίας με στιγμιότυπα που ξεκινούν μισή ώρα πριν τη δύση και τελειώνουν -ύστερα από πολλά ταξίδια- μισή ώρα μετά την ανατολή του ηλίου.

Tο 3ο Φεστιβάλ «Messolonghi by Locals: Εξερεύνησε την τοπική ταυτότητα» πραγματοποιήθηκε στο Μεσολόγγι από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου 2021, σε ένα χορταστικό τετραήμερο με παράλληλες δράσεις για διασκέδαση και εξερεύνηση στοιχείων, που συνθέτουν το μωσαϊκό της πολυπολιτισμικής ταυτότητας της πόλης, αλληλεπιδρώντας παράλληλα με τους ντόπιους και το περιβάλλον του Μεσολογγίου. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξεναγήσεις στην πόλη και σε αρχαιολογικούς χώρους, διαδρομές, πεζοπορίες, ποδηλασία, κανό/καγιάκ και δραστηριότητες στη φύση, εκθέσεις, συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, προβολές και τοπική γαστρονομία. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε μνημεία αρχαίων γειτονικών πόλεων, να απολαύσουν τα σαγηνευτικά τοπία και ηλιοβασιλέματα της λιμνοθάλασσας, να γευτούν τοπικά προϊόντα και να αισθανθούν την ζεστή φιλοξενία, που χαρακτηρίζει τους Μεσολογγίτες, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ έγιναν οι ίδιοι «ξεναγοί» στον τόπο τους, ταξιδεύοντας τους συμμετέχοντες στον χώρο, τον χρόνο, αλλά και σε γνωστές και άγνωστες πτυχές του Μεσολογγίου. Καλλιτέχνες, εικαστικοί, επαγγελματίες, αθλητές, μαθητές, επιχειρηματίες και εθελοντές συνέπραξαν ώστε όλοι οι συμμετέχοντες να αποχαιρετήσουν τον Αύγουστο και το καλοκαίρι δημιουργικά και διασκεδαστικά.

Μία ακόμα άποψη του χώρου του Τοπικού Κόμβου, με τα μοναδικά φωτογραφικά έργα του Γιώργου Ντέκα.
Η αφίσα της έκθεσης δεν θα μπορούσε παρά να είναι εντυπωσιακή.
Βραδιά αστροπαρατήρησης δίπλα στο Μουσείο Άλατος, στην Τουρλίδα. Με τίτλο «26.000 έτη φωτός μακριά» και συντονιστή τον Γιώργο Ντέκα…
…μέλος της Αστρονομικής και Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, ζήσαμε μία μοναδική βραδιά αστρονομίας και παρατήρησης…
…όπου οι ιλιγγιώδεις αποστάσεις στο σύμπαν εξισορροπήθηκαν από την ομορφιά του χώρου, όπου κυριαρχούν οι λόφοι κατάλευκου αλατιού.
Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου Άλατος και υπό το βλέμμα του Κωστή Παλαμά μυήθηκε στα μυστικά άστρων και γαλαξιών.
Την σημειολογική ημερομηνία της 27ης Φεβρουαρίου, επέτειο θανάτου του εθνικού ποιητή Κωστή Παλαμά, επέλεξε το Κέντρο Λόγου και Τέχνης – Μουσείο «Διέξοδος» για να πραγματοποιήσει τα αποκαλυπτήρια μιας νέας προτομής του, που στήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Άλατος.
Το βράδυ της Παρασκευής και πάλι στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου Άλατος, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης…
…με τίτλο «Ιερά Πόλις / Ι – ερωμένη», στο πλαίσιο της οποίας καλλιτέχνες διαφόρων εκφραστικών πεδίων ορμώμενοι από τον τόπο και το τοπίο, με διεπιστημονικές πρακτικές και μεθοδολογίες αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής, ενεργοποιούν σημεία και στοιχεία της πόλης και αποδίδουν συνδέσεις μεταξύ του φυσικού, του κτιστού και του υπερβατικού.
Συμμετείχαν οι εικαστικοί: Σπύρος Αγγελόπουλος, Λυδία Βενιέρη, Παναγιώτης Δαραμάρας, Μαρία Παπαδημητρίου, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος και Νάιρα Στεργίου – Εριφύλη Βενέρη, οι οποίες είχαν και την ιδέα της έκθεσης.
Η δεύτερη ημέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο, ξεκίνησε με την ξενάγηση στον Αρχαιολογικό χώρο της Πλευρώνας.
Με τίτλο «Εξερευνώντας την αρχαία Πλευρώνα«, σε συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και ξεναγό τον εμπειρότατο και διπλωματούχο Γιώργο Ευστρ. Αποστολάκο…
…είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πολύ σημαντική -ήδη από την Μυκηναϊκή εποχή- αρχαία αυτή πόλη…
…που μνημονεύεται από τον Όμηρο στον κατάλογο των ελληνικών πλοίων που συμμετείχαν στον Τρωικό Πόλεμο. Και όλα αυτά με φόντο την συγκλονιστική θέα!
Το πρόγραμμα του Σαββάτου συνεχίστηκε με δραστηριότητες στο ιβάρι, το παραδοσιακό ιχθυοτροφείο.
Με τίτλο «Τo Αυγοτάραχο στο φυσικό του περιβάλλον» και συνδιοργάνωση με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου «Αναγέννηση», ζήσαμε μία πραγματικά μοναδική εμπειρία…
…καθώς είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε την καθημερινότητα των ψαράδων στο ιβάρι, στην αγκαλιά κυριολεκτικά της λιμνοθάλασσας
…και να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τεχνική αλίευσης του κέφαλου, αλλά και την διαδικασία εξαγωγής του αυγοτάραχου από την μπάφα, τον θηλυκό κέφαλο.
Ο Αριστείδης Ματζουράτος, Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου «Αναγέννηση», μας μυεί στα μυστικά των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού, εκεί που γεννιέται το αυγοτάραχο
…το οποίο ουσιαστικά δεν είναι τίποτε άλλο από τα αυγά του κέφαλου, που οι ντόπιοι επεξεργάζονται με αλάτι, τα ξηραίνουν ελαφρά και στη συνέχεια τα εμβαπτίζουν σε κερί για να διατηρηθούν αναλλοίωτα.
Στην παραλία της Αγίας Τριάδας, στον δρόμο προς Τουρλίδα, λόγω της αυξημένης αλατότητας του νερού, αλλά και της κατάλληλης διαμόρφωσης του τοπίου της λιμνοθάλασσας έχουν σχηματισθεί σημαντικά αποθέματα ώριμης λάσπης, κατάλληλης για ιαματικά λασπόλουτρα.
Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή πραγματοποιούνται ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στη φύση, όπως η βόλτα με γάϊτες, σε συνδιοργάνωση με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου η “Αναγέννηση”…
…ή όπως το κανό/καγιάκ και η ορνιθοπαρατήρηση στη λιμνοθάλασσα, σε συνδιοργάνωση με τον Ναυτικό Όμιλο Μεσολογγίου.
Η κωπηλασία στο πανέμορφο τοπίο της λιμνοθάλασσας και η παρατήρηση της μοναδικής ορνιθοπανίδας που ζει εδώ, αποτελούν μια υπέρτατη εμπειρία.
Ο Ιστορικός Περίπατος με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» και Ξεναγό τον διπλωματούχο Γιώργο Ευστρ. Αποστολάκο, μας οδήγησε στα ιστορικά σημεία της πόλης, όπου συντελέστηκαν αξιομνημόνευτα γεγονότα…
…ώστε να γνωρίσουμε τις λεπτομέρειες από την προετοιμασία της άμυνας της πόλης, τις πολιορκίες, την Έξοδο και τα γεγονότα που ακολούθησαν. Εξίσου ενδιαφέρουσα η Διαδρομή Αρχιτεκτονικής με τίτλο «Η πόλη μέσα από τα κτήριά της», σε επιμέλεια της Αρχιτεκτονικής Ομάδας του Messolonghi By Locals…
…που μας έφερε σε επαφή με εντυπωσιακά κτήρια και λαϊκά σπίτια του Μεσολογγίου, με όχημα την αρχιτεκτονική και τις ιστορίες τους, ταξιδεύοντάς μας σε μία άλλη εποχή.
Μας εντυπωσίασε πραγματικά η ποδηλασία με mountain bike και συγκεκριμένα ο «Γύρος της Κλείσοβας με ποδήλατο», με την υποστήριξη της εταιρείας Houtas bikes…
…που μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ομορφότερη διαδρομή περιμετρικά της λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας και να ανακαλύψουμε τους ορίζοντές της, τον υγροβιότοπο της αλμύρας, τα πουλιά και τον τόπο της αλιευτικής παράδοσης.
Βεβαίως η διαδρομή μπορεί να γίνει και με αυτοκίνητο ή πεζοπορικά, σε κάθε περίπτωση όμως η παρατήρηση πουλιών και η απόλαυση μαγευτικών τοπίων, σε τόσο μικρή απόσταση από την πόλη, θα ξεκουράσει ψυχικά όποιον αποφασίσει να την ακολουθήσει.
Η προστατευμένη από την γνωστή Συνθήκη Ραμσάρ λιμνοθάλασσα χωρίζεται από την θάλασσα του Πατραϊκού Κόλπου μέσω ενός παράκτιου διαζώματος, που δημιούργησαν οι προσχώσεις των ποταμών Ευήνου και Αχελώου, ύψους μέχρι 80 εκατοστά από τη μέση στάθμη της θάλασσας.
Το μέγιστο βάθος της λιμνοθάλασσας φτάνει τα 5-6 μ., αλλά το μεγαλύτερο μέρος της έχει βάθος που δεν ξεπερνάει το μισό μέτρο, ενώ κοντά στις ακτές το βάθος φτάνει μόλις το 0,1 του μέτρου, γεγονός που την καθιστά τόπο ιδανικό για αλυκές.
Ο βυθός της λιμνοθάλασσας είναι εξαιρετικά πλούσιος γι’ αυτό άλλωστε η περιοχή φιλοξενεί χιλιάδες παρυδάτια πτηνά, από κορμοράνους και αργυροπελεκάνους, μέχρι φοινικόπτερα, αγριόπαπιες, φαλαρίδες και βουτηχτάρια, αλλά και καστανοκέφαλους ή λεπτόραμφους γλάρους.
Αν αυτό δεν αποτελεί την απόλυτη ομορφιά τότε πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί;
Οι εκτεταμένοι καλαμιώνες της λιμνοθάλασσας φιλοξενούν συγκεκριμένα είδη, που αγαπούν τον βιότοπο αυτό, όπως τα καλαμοτσίχλονα, οι τσιχλοποταμίδες, οι καλαμοποταμίδες, οι νερόκοτες, οι νεροκοτσέλες, ο κρυπτοτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, οι λαγγόνες και πολλά-πολλά άλλα.
Στάση για ξεκούραση και απόλαυση του μοναδικού τοπίου, κάπου στην μέση της διαδρομής.
Ποικίλα και ενδιαφέροντα Βιωματικά Εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου «Θεοξένια»…
…με παράλληλη διεξαγωγή και κοινή ώρα εκκίνησης και λήξης, ώστε καθένας να μπορεί να επιλέξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Οι φιλόξενοι εξωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου «Θεοξένια» μετατράπηκαν με κέφι και μεράκι σε μια πραγματική κυψέλη δημιουργικότητας και παραγωγικής διάθεσης.
«Η τέχνη της δημιουργίας αναμνηστικών δώρων», με τον Αγησίλαο Ρόμπολα, μας έδειξε τον τρόπο μετατροπής μικροαντικειμένων…
…και φυσικών υλικών σε όμορφα κοσμήματα και διακοσμητικά, με τη χρήση καλουπιών και τεχνικών, που μας ενθουσίασαν και κυρίως μας ενέπνευσαν.
Το εργαστήρι «Η τέχνη της χαρακτικής», με τον χαράκτη Παναγιώτη Πριστούρη, μας συνέστησε τον ενδιαφέροντα κόσμο της χαρακτικής, με τους συμμετέχοντες, ενήλικες και παιδιά…
…να αξιοποιούν την ευκαιρία γνωριμίας και χρήσης υλικών, εργαλείων και τεχνικών, δημιουργώντας τα δικά τους προσωπικά έργα.  
Δημοφιλής «Η τέχνη της κεραμικής», με την Μαρία Γούργαρη να προσφέρει διασκέδαση και δημιουργία μέσω του εργαστηρίου της κεραμικής, που απευθυνόταν σε ενήλικες και παιδιά…
…οι οποίοι δημιούργησαν τα δικά τους έργα μαθαίνοντας παράλληλα τις τεχνικές του πηλού σε όλα τα στάδια. 
Τα κεριά, από τα πιο αγαπημένα όλων μας χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα, ήταν το θέμα του εργαστηρίου «Η τέχνη της κηροπλαστικής», με την Μάρθα Γαβριελάτου…
…η οποία μας μύησε στα μυστικά της χειροποίητης κατασκευής κεριών και τις ιδιαίτερες τεχνικές της.
«Με τα δυο χεράκια, πλάθω κουλουράκια» και παρέα με την μαμά και food blogger Δέσποινα Καρατζογιάννη αξιοποιήσαμε εύκολες συνταγές για όλους.  
Πόσο χρηστική «Η τέχνη της ραπτικής», με την Ζωή Στέλιου να μας ξεναγεί στον θαυμάσιο κόσμο της, με εργαλεία την κλωστή και τη βελόνα. Μάθαμε πολλά για τις παραδοσιακές φορεσιές, αλλά και για το νόημα της επαφής με τα βελόνια, τα ψαλίδια, την τέχνη του γαζώματος και την αξία δημιουργίας μικροπραγμάτων με βάση τη ραπτική.
Τριήμερο εργαστήριο συλλογής και αφήγησης θρύλων, παραμυθιών και ιστοριών ζωής με τίτλο «Στοιχειωμένα νερά» και Αφηγητή τον Δρα Παιδαγωγικής και συγγραφέα Στέλιο Πελασγό.
«Το νερό της ζωής», με Αφηγήτρια-Εμψυχώτρια την Ευσταθία Σιδέρη. Ένα εργαστήριο για παιδιά όλων των ηλικιών με παιχνίδια, δράσεις και κουβέντες για τα πλάσματα που ζουν μέσα και γύρω από το νερό και την επιρροή της δικής μας ζωής επάνω τους.

Στον υπαίθριο χώρο του ξενοδοχείου «Θεοξένια» φιλοξενήθηκαν και οι βραδινές εκδηλώσεις της προτελευταίας ημέρας του Φεστιβάλ των Ντόπιων, με προβολή ταινιών μικρού μήκους υπό τον τίτλο «Θέλει αρετήν και τόλμην…», με τραγούδια από μελοποιημένα ποιήματα και την παράσταση αφήγησης: «Στοιχειωμένα νερά», με αφηγητή τον Δρα Στέλιο Πελασγό, ως κατακλείδα του σχετικού τριήμερου εργαστηρίου, με ιστορίες του νερού, που συλλέχθηκαν τοπικά αλλά και από όλο τον κόσμο.

Το κατάλυμα Cozy Loft στην καρδιά του Μεσολογγίου, θα μπει και στην δική σας καρδιά, καθώς και λόγω θέσης και λόγω παροχών -ακόμα και δωρεάν ποδήλατα περιλαμβάνει το πακέτο- αποτελεί την ιδανική επιλογή για την διαμονή σας στην πόλη, όποιος κι αν είναι ο λόγος που την επισκέπτεστε.
Το Plaza Messolonghi αποτελεί ένα χώρο εστίασης και αναψυχής άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεώτερη ιστορία της πόλης. Η πρόσφατη αναμόρφωσή του έγινε με απόλυτο σεβασμό και σε αρμονία με το ιδιαίτερο τοπίο, θέλοντας να προσφέρει στον επισκέπτη την εμπειρία της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς του τόπου.
Ήσυχο περιβάλλον, ανεμπόδιστη θέα που φθάνει ως τον Πατραϊκό, ιδιαίτερες γεύσεις, προσοχή στην λεπτομέρεια, άψογο service, ευγενέστατο προσωπικό και λογικές τιμές, συνθέτουν την ταυτότητα του εστιατορίου «Πελλάδα».

Για το ταξίδι μας αυτό στο Μεσολόγγι ευχαριστούμε τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό και διοργανωτή του εξαιρετικά επιτυχημένου «Φεστιβάλ των Ντόπιων» Μessolonghi by Locals και όλους τους προαναφερθέντες χορηγούς μας.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: