7 παραδεισένια μικρονήσια της Ελλάδας που πρέπει να γνωρίσετε αυτό το καλοκαίρι


Το καλοκαίρι βρίσκεται στην κορύφωσή του και όλοι, εν μέσω εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών, επιθυμούμε μια απόδραση προς τα αξεπέραστης ομορφιάς ελληνικά νησιά. Ιδανική λύση για φθηνές και χαλαρωτικές διακοπές τα ονειρεμένα μικρονήσια της Ελλάδας, μερικά από τα οποία -άγνωστα ίσως σε κάποιους-, σας παρουσιάζουμε εδώ, με αλφαβητική πάντοτε σειρά προς αποφυγή παρεξηγήσεων. Η Γαύδος, λοιπόν, η Κάσος, το Καστελλόριζο, η Τέλενδος, η Χάλκη, η Χρυσή και τα Ψαρά, αποτελούν μερικούς μόνο από τους επίγειους παραδείσους, που σαν κρυμμένα διαμαντάκια ξεπροβάλλουν πίσω από την γενικόλογη κατηγορία: όμορφα ελληνικά νησιά. Διαβάστε, ακολουθώντας τα links, τα αναλυτικά άρθρα μας για καθένα εξ αυτών και οργανώστε τις εξορμήσεις σας για καλοκαιρινές διακοπές ή και για συντομότερες φθινοπωρινές αποδράσεις.

ΓΑΥΔΟΣ

Το ταξίδι στην Γαύδο, την μοναχική πριγκίπισσα του Λιβυκού, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο, μιας και δεν αποτελεί απλή επίσκεψη σε ένα ακόμα ελληνικό νησί, αλλά ένα πραγματικό προσκύνημα στην νοτιότερη εσχατιά της Ευρώπης! Απέχοντας 26 μίλια από την Χώρα Σφακίων, το πανέμορφο νησάκι δεν προσθέτει απλά τα 30 τ.χλμ. της -τριγωνικού σχήματος- έκτασής του στο συνολικό μέγεθος της πατρίδας μας, αλλά διευρύνει κατά πολύ τα σύνορα της ίδιας της ευρωπαϊκής ηπείρου, της οποίας και αποτελεί το νοτιότερο έδαφος! Η Γαύδος είναι ένας ονειρεμένος τόπος για σύγχρονους Ροβινσώνες, που καταφθάνουν εδώ για να κατασκηνώσουν στην παρθένα φύση και να ξεφύγουν για λίγο από τον «πολιτισμένο» κόσμο μας. Ένας εξίσου ονειρεμένος προορισμός, ένα κρυμμένο διαμαντάκι, για οποιονδήποτε θα ήθελε να απολαύσει τις διακοπές του σε ένα από τα ομορφότερα ελληνικά νησιά με όλες τις σύγχρονες ανέσεις, μιας και το νησί διαθέτει συνεχώς αναπτυσσόμενες τουριστικές υποδομές, πολύ καλό οδικό δίκτυο και οργανωμένη συγκοινωνία. Κυρίως όμως διαθέτει άπλετη φυσική ομορφιά, σμαραγδένια νερά για κολύμπι, πράσινο που φθάνει ως την θάλασσα δημιουργώντας μοναδικής ομορφιάς τοπία, υπέροχες αμμουδιές, που πολλές φορές σε κάνουν να πιστεύεις ότι βρίσκεσαι στην αφρικανική ήπειρο.

ΚΑΣΟΣ

Την κάθε λέξη που θα πω, μετρώ με το κουμπάσο
για να ‘ν’ τα λόγια μου σωστά σαν τραγουδώ στην Κάσο.
Η Κάσος μέσ’ στη θάλασσα μόνη της ταξιδεύει
σα ναυαγός που πνίγεται και να σωθεί γυρεύει.

Εκεί που συναντιούνται τέσσερα πελάγη, το Κρητικό, το Καρπάθιο, το Λιβυκό και το Αιγυπτιακό -η Θάλασσα του Λεβάντε-, σ’ εκείνο ακριβώς το σημείο της θάλασσας, αναδύεται το πέτρινο, γκρίζο και απότομο τοπίο της Κάσου, της καπετάνισσας του Αιγαίου. Όπως κι αν την προσεγγίσει κανείς, από αέρος ή δια θαλάσσης, φαντάζει άγρια και αφιλόξενη. Καθώς όμως κοντοζυγώνεις, τα απότομα βουνά ανοίγουν σιγά-σιγά την αγκαλιά τους και φανερώνουν τα πρώτα κάτασπρα σπιτάκια. Και τότε ολόκληρη η Κάσος γίνεται μια ζεστή φιλόξενη φωλιά, έτοιμη να σφιχταγκαλιάσει τα ξενιτεμένα παιδιά της μα και τους καλοδεχούμενους επισκέπτες της. Οι Κασιώτες ποτέ δεν ξέχασαν το γενέθλιο τόπο τους, ούτε αυτοί που ζουν στα ξένα, ούτε αυτοί που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου. Κρατούν γερά τον τόπο τους στο μυαλό και την καρδιά τους, γιατί ξέρουν καλά πως «δέντρο χωρίς ρίζες γρήγορα ξεραίνεται». Και ρίζες είναι η αγάπη για τον τόπο σου, η πίστη στα ήθη και τα έθιμά του, που απαρέγκλιτα τηρούν οι Κασιώτες εδώ και αιώνες, σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής, στη χαρά και στη λύπη, στα γλέντια και στις θρησκευτικές εκδηλώσεις

ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

«Μικρό μου Καστελλόριζο ψηλά ‘ναι τα βουνά σου και χαμηλά τα σπίτια σου και κρύα τα νερά σου».

Η συμπυκνωμένη σοφία του παραδοσιακού τραγουδιού δίνει το στίγμα του ακριτικού, αλλά πανέμορφου νησιού μέσα σε μόλις στίχους. Γιατί αυτό ακριβώς είναι το Καστελλόριζο, αυτό το σταυροδρόμι ηπείρων, θαλασσών και πολιτισμών. Ένα «μικρό» νησάκι με έκταση μόλις 9 τ.χλμ., με ορεινούς όγκους ύψους δυσανάλογου προς το μέγεθός του, με σπίτια «χαμηλά», παραταγμένα κατά μήκος της ακτογραμμής, που θαρρείς και μόλις δραπέτευσαν από τις σελίδες κάποιου πολύχρωμου παραμυθιού και νερά «κρύα», κρυστάλλινα και τόσο διάφανα, που μπορείς να φωτογραφίσεις τις θαλάσσιες χελώνες, που κολυμπούν υπό την επιφάνειά τους! Το ταξίδι προς το Καστελλόριζο ήταν πάντα για μένα μία άκρως συγκινητική εμπειρία. Από το 2003 που το πρωτοεπισκέφθηκα -για επαγγελματικούς λόγους βεβαίως- μέχρι και σήμερα, που πλέον το έχω επισκεφθεί περισσότερες από 15 φορές, τα συναισθήματα παραμένουν ακριβώς τα ίδια. Προσπερνάς τη Ρόδο και συνεχίζεις να ταξιδεύεις για περίπου 5 ώρες έχοντας δεξιά σου το απέραντο γαλάζιο και στ’ αριστερά σου τα παράλια της Τουρκίας. Μπορείς ακόμα και να παρακολουθήσεις τα αυτοκίνητα, που καταπίνουν τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των παραλιακών πόλεων της γείτονος. Και μετά απ’ όλες αυτές τις ώρες, που τα τηλέφωνά σου έχουν συνδεθεί με τα τουρκικά δίκτυα τηλεφωνίας, που οι τηλεοράσεις πιάνουν μόνο τουρκικά κανάλια και που γενικώς πιστεύεις ότι γι’ αλλού ξεκίνησες κι αλλού η ζωή σε πήγε, βρίσκεσαι ξαφνικά στην αγκαλιά του Καστελλόριζου! Είσαι και πάλι στην πατρίδα, πατάς έδαφος ελληνικό και συνειδητοποιείς πως αυτό το νησάκι «μεγαλώνει» την Ελλάδα κατά πέντε ώρες -για να το μετρήσω με τη μονάδα μέτρησης που κυριαρχεί στη ζωή μου, τις ώρες ταξιδιών. Την πρώτη φορά δεν σας κρύβω πως με πήραν τα δάκρυα, το συναίσθημα ήταν τόσο έντονο! Τώρα πια το υπερκερνάει η χαρά που ξαναβρίσκομαι εκεί, δεν είναι δα και απλή υπόθεση οι σχεδόν 20 ώρες θαλάσσιου ταξιδιού!

ΤΕΛΕΝΔΟΣ

Ακριβώς απέναντι στην πιο τουριστική περιοχή της Καλύμνου, τις Μυρτιές και το Μασούρι, η Τέλενδος, η μαρμαρωμένη βασιλοπούλα της Δωδεκανήσου, κοιμάται τον αιώνιο ύπνο, με το ξαπλωμένο κορμί και το μεγάλο πρόσωπό της λαξευμένα θαρρείς από χέρι ανθρώπινο. Πρόκειται -λέει ο θρύλος που σε πολλές παραλλαγές κυκλοφορεί στο νησί- για την Πόθα, την πανέμορφη κόρη του βασιλιά της Ποθαίας, που έπεσε στην θάλασσα και πνίγηκε εξαιτίας του ανεκπλήρωτου έρωτά της προς τον Ανδρόνικο, ο πατέρας του οποίου είχε το βασίλειό του στο Καστέλι της Καλύμνου. Μια νύχτα Ανάστασης ή μια Μεγάλη Παρασκευή κατ’ άλλη εκδοχή, η βασιλοπούλα άναψε το κεράκι της, το τοποθέτησε πάνω σε μια σανίδα και έβαλε το δικό της στοίχημα, πως η λαμπάδα θα φθάσει απέναντι αναμμένη, μεταφέροντας στον Ανδρόνικο το μήνυμα της αγάπης της! Αλλά, φευ, το θαλασσινό αεράκι έσβησε την αδύναμη φλογίτσα και μαζί τις ελπίδες της όμορφης κόρης! Τύχη αγαθή που την συμπόνεσε σμίλεψε τη μορφή της στο ψηλό -για τα δεδομένα της Τελένδου– βουνό του νησιού, την Ράχη. Από ύψος 450 μέτρων, η άτυχη βασιλοπούλα παρατηρεί με το πετρωμένο βλέμμα της το βασίλειο του καλού της, στην αντικρινή στεριά της Καλύμνου.

ΧΑΛΚΗ

Χάλκη, το νησί της Ειρήνης και της Φιλίας των Νέων όλου του κόσμου, όπως έχει χαρακτηριστεί από την Unesco, υποδέχεται στην φιλόξενη αγκαλιά του, όλους όσοι αναζητούν ήρεμες και χαλαρές διακοπές. Ο μοναδικός οικισμός του νησιού, η Χάλκη ή Νημποριό, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά γύρω από το απάνεμο λιμάνι, με τα δύο νησάκια Νήσος και Κρεββάτια να στέκονται προστατευτικά στο άνοιγμα του λιμανιού ως ακοίμητοι φρουροί, αντικρίζοντας τα ομοιόμορφα πέτρινα δίπατα και τρίπατα πετρόκτιστα σπίτια με τα μπαλκόνια, τα χρωματιστά πορτοπαράθυρα και τις κεραμοσκεπές. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και αποπνέει μιαν ανείπωτη αρχοντιά, ταυτόχρονα με μία αίσθηση μελαγχολίας, καθώς συνειδητοποιεί κανείς πόσες από τις πανέμορφες αυτές κατοικίες, είναι σήμερα εγκαταλελειμμένες. Στέκονται όμως εκεί, πάντα υπερήφανα, με την πλάτη στηριγμένη θαρρείς στους γυμνούς λόφους, που περιτριγυρίζουν την πολιτειούλα χαρίζοντάς της μεγαλοπρέπεια και γοητευτικό μυστήριο.

ΧΡΥΣΗ

Το νησάκι Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι, αυτός ο εξωτικός παράδεισος της Μεσογείου, βρίσκεται περίπου 9 ναυτικά μίλια νότια της Ιεράπετρας και αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο, με χρυσαφένιες παραλίες -εξ ου και η ονομασία του-, με μεγάλους κέδρους που η ηλικία τους ξεπερνά τα 200 χρόνια και νερά κρυστάλλινα -κυριολεκτικά όμως, καμία σχέση με σχήματα λόγου-, τα οποία με λόγια δεν μπορείς να περιγράψεις, καθώς η χρωματική τους παλέτα περιλαμβάνει όλες τις πιθανές και απίθανες αποχρώσεις μεταξύ του πράσινου και του γαλάζιου! Εξαιτίας του απείρου αυτού φυσικού κάλλους και του διατηρουμένου οικοσυστήματός της, η Χρυσή έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα προστασίας NATURA 2000. Η έκτασή της αγγίζει τα 4.743 τ.χ., ενώ το ανώτερο υψόμετρό της τα 27 μόλις μέτρα και αποτελεί το νοτιότερο φυσικό πάρκο της Eυρώπης.
Στα δυτικά του νησιού έχει εντοπισθεί Mινωϊκός οικισμός, που ήκμασε από το εμπόριο της πορφύρας, δηλαδή της πολύτιμης κόκκινης χρωστικής, που προερχόταν από κογχύλια και χρησιμοποιούνταν για τη βαφή των βασιλικών ρούχων. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε εδώ το μεγαλύτερο εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου. Εκεί δίπλα ακριβώς στέκονται σιωπηλά το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και ο φάρος του νησιού. Βορειοανατολικά της εκκλησίας, υπάρχει μια παλιά αλυκή και το μοναδικό σπίτι του νησιού, που είναι κτισμένο πάνω σε αρχαίες εγκαταστάσεις. Νότια και νοτιοδυτικά του Αγ. Νικολάου, υπάρχουν πηγάδια και λαξευτοί τάφοι. Ο μεγαλύτερος εξ αυτών είναι Ρωμαϊκής εποχής.

ΨΑΡΑ

Τα ηρωικά Ψαρά αυτός ο τόπος γαλήνιας τελειότητας στην καρδιά του Αιγαίου, μας υποδέχθηκαν στην αγκαλιά τους, στον μικρό και μοναδικό οικισμό του νησιού, που κρατώντας την ανθρώπινη κλίμακά του, αποτελεί τόπο ιδανικό για ήρεμες και οικογενειακές διακοπές, έναν τόπο ιδανικό για περισυλλογή και απόλυτη χαλάρωση. Μόνο ο μεγάλος και ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου εντυπωσιάζει με το μέγεθός του, μαρτυρώντας αδιάψευστα το μεγαλείο και τις δόξες της προεπαναστατικής περιόδου, μαζί με λίγα αρχοντικά στην είσοδο του λιμανιού, καθώς και την εκκλησία του Χριστού. Το ιστορικό και πολύπαθο ύψωμα της Μαύρης Ράχης, στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Παλαιοκάστρου, που περικλείει το λιμάνι από τη δυτική του πλευρά, εξακολουθεί να κατοπτεύει τα πάντα, τώρα πια όμως κι αυτό ακόμα «χαμογελά» στους επισκέπτες του νησιού, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι φιλόξενοι κάτοικοι των Ψαρών, που μας σκλάβωσαν κυριολεκτικά με την απροσποίητη ευγένεια και την καλοσυνάτη διάθεσή τους. Μας εντυπωσίασε, επίσης, η αύρα οργάνωσης, καθαριότητας και φροντίδας που αποπνέει το νησί, καθώς και μια αδιόρατη αίσθηση τελειότητας, με την έννοια του ότι κάθε πράγμα είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι και κυρίως όπως θα έπρεπε να είναι, κάτι που δεν είναι πάντοτε αυτονόητο!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: