«Οινικές Διαδρομές Παρίων» & «Η καθ’ ημάς Ανατολή»: η διαδραστική διημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου


Ο εμβληματικός ναός του Αγίου Αθανασίου αποτελεί τό καθολικό παλαιάς μικρής Μονής, στη δυτική είσοδο της Νάουσας, της οποίας, ωστόσο, τα λίγα κελιά και οι βοηθητικοί χώροι έχουν καταρρεύσει, ενώ σώζεται ο ναός σε πολύ καλή κατάσταση.

O Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, την υποστήριξη του Δήμου Πάρου και της ΚΔΕΠΑΠ, υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων», την τιμητική συμμετοχή του εικαστικού Γιάννη Τριπολιτσιώτη, την δημιουργική συνεργασία και συνύπαρξη με το Φεστιβάλ Φωτογραφίας Ανοικτού Χώρου «Photosphere», αλλά και σε συνεργασία με τους chefs Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και Πέτρο Τσουνάκη, τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ και του «Grape» Νίκο Ιωαννίδη και βέβαια τα επίσημα Οινοποιεία της Πάρου, καθώς και Ναουσαίους μικροοινοπαραγωγούς, διοργανώνει στη Νάουσα Πάρου, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, για τέταρτη χρονιά, διαδραστική διημερίδα με τον τίτλο: «Oινικές Διαδρομές Παρίων» & «Η καθημάς Ανατολή«. Να διευκρινίσουμε ότι το φωτογραφικό υλικό που πλαισιώνει το άρθρο προέρχεται από την τελευταία διοργάνωση των «Οινικών Διαδρομών Παρίων», το 2019, την οποία είχαμε την χαρά να παρακολουθήσουμε.

Η διημερίδα αποτελεί μια προσπάθεια προβολής της οινικής ιστορίας της Πάρου, ανάδειξης της τωρινής οινοπαραγωγής και ενίσχυσης της μελλοντικής πορείας της παραγωγής κρασιού, αλλά παράλληλα και μία προσπάθεια προώθησης και ενίσχυσης του «οινικού τουρισμού» αφενός, αφετέρου δε της καθιέρωσης ενός ετήσιου Φεστιβάλ αυτού του είδους, με πανκυκλαδικό, πανελλαδικό και γιατί όχι, διεθνές ενδιαφέρον! 

Οι πρωταγωνιστές της κεντρικής εκδήλωσης των «Οινικών Διαδρομών Παρίων 2019». Από αριστερά: ο chef και κριτής του Master Chef Πάνος Ιωαννίδης, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκη Μηταρέα, ο νικητής του Master Chef 2019 -Πάριος στην καταγωγή- Μάνος Σαρρής, η chef Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και η δραστήρια και πανταχού παρούσα Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου Ελευθερία Μπαρμπαρήγου.

Η διημερίδα αυτή είναι χωρισμένη σε δύο μέρη: 

-στο πρώτο οι συμμετέχοντες θα ξεναγηθούν σε σύγχρονα Οινοποιεία, με παράλληλη αναφορά στην ιστορία και την εξέλιξη της αμπελοκαλλιέργειας στο νησί της Πάρου, θα παρακολουθήσουν παρουσίαση σχετική με τις εμπορικές σχέσεις, ανά τους αιώνες, ανάμεσα στην Πάρο και την «Καθ’ ημάς Ανατολή» των Ιωάννη Βασιλειόπουλου και Ελένης Τριπολιτσιώτη, καθώς και ομιλίες από οινολόγους, ενώ θα πραγματοποιήσουν και γευστικές δοκιμές.

Όμορφα χυλωμένο κριθαρότο με μύδια και γεύση θάλασσας, δια χειρός του chef Πέτρου Τσουνάκη!

-στο δεύτερο μέρος θα συμμετάσχουν στον τρύγο και το πάτημα των σταφυλιών σε πατητήρι με τον παραδοσιακό τρόπο, θα παρακολουθήσουν την παρασκευή ελληνικών συνταγών μαγειρικής με βάση το κρασί, θα δοκιμάσουν τα συγκεκριμένα πιάτα, ενώ παράλληλα θα συνομιλήσουν με τους chefs Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και Πέτρο Τσουνάκη, την συγγραφέα-δημοσιογράφο Νίκη Μηταρέα και τον δημοσιογράφο Νίκο Ιωαννίδη. Επίσης, θα παρακολουθήσουν παρουσίαση προϊόντων τους από τους οινοπαραγωγούς του νησιού, αλλά και τους γευστικούς συνδυασμούς του παριανού κρασιού με το παριανό τυρί, ενώ θα έχουν και την δυνατότητα δοκιμής των κρασιών. Και φυσικά, θα γλεντήσουν παραδοσιακά στο κλείσιμο της διημερίδας, με την συμμετοχή σε όλες αυτές τις δράσεις της διημερίδας να είναι ΔΩΡΕΑΝ. 

Το γραφικό λιμανάκι της Νάουσας Πάρου.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος για πρώτη φορά θα υπάρξουν και παράλληλες δράσεις και πιο συγκεκριμένα:

-Συνεργασία με το Φωτογραφικό Φεστιβάλ Ανοικτού Χώρου «Photosphere». Συμμετέχοντες με έργα τους στο Φεστιβάλ θα φωτογραφίσουν τις δράσεις της διημερίδας, με την προοπτική το υλικό να αποτελέσει μέρος της επόμενης διοργάνωσης και των δύο δράσεων. Το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες στην διημερίδα θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τον χώρο του Φεστιβάλ και να γιορτάσουν όλοι μαζί τη λήξη του.

-Διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής με έργα του εικαστικού Γιάννη Τριπολιτσιώτη και τίτλο «200+1», στο χώρο της αίθουσας της Μαρίνας Νάουσας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου και θα παραμείνει ανοικτή έως και τις 5 Σεπτεμβρίου.

To Οινοποιείο Ε.Θ. Μωραΐτη ιδρύθηκε στην Νάουσα της Πάρου το 1910, από τον Εμμανουήλ Μωραϊτη, παππού του σημερινού συνεχιστή της οικογενειακής παράδοσης. Εκείνος καλλιεργούσε δικά του αμπέλια, ενώ παράλληλα συγκέντρωνε και οινοποιούσε σταφύλια απ΄ όλο το νησί.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας έχει ως εξής:

Σάββατο 3η Σεπτεμβρίου:

09:00: Συγκέντρωση στην αφετηρία του Κ.Τ.Ε.Λ. στη Νάουσα – Εγγραφή συμμετεχόντων

09:15: Αναχώρηση για το Οινοποιείο «Ε. Θ. Μωραΐτη»

09:30: Άφιξη στο χώρο του Οινοποιείου 09:30-10:30: Ξενάγηση στο Οινοποιείο 10:45: Δοκιμή κρασιών / κέρασμα

11:00: Αναχώρηση για το Οινοποιείο και Τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου

11:15: Άφιξη στο χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού

11:15-12:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο και το Τυροκομείο / Παρουσίαση των κρασιών και τυριών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου / Παρουσίαση με θέμα τις εμπορικές σχέσεις της Πάρου ανά τους αιώνες με την «Καθ’ ημάς Ανατολή» των Γιάννη Βασιλειόπουλου, Ελένης Τριπολιτσιώτη

12:15: Δοκιμή / Κέρασμα

Στην περιοχή του Άσπρου Γκρεμού, στον Αμπελά της Πάρου, στον παραδοσιακό αμπελώνα των Βασίλη και Γαρυφαλλιάς Τριπολιτσιώτη, είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε την μοναδική εμπειρία του τρύγου «σαν άλλοτε», συμμετέχοντας στην συνέχιση μια παράδοσης, αυτής της καλλιέργειας αμπελιού, που στην περίπτωση της Πάρου χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας.

12:30: Αναχώρηση για το Οινοποιείο «ΑΝΟΥΣΑΚΗΣ» του Παντελή Ανουσάκη 12:45: Άφιξη στον χώρο του Οινοποιείου

12:45-13:00: Ξενάγηση στο Οινοποιείο 13:15: Δοκιμή / Κέρασμα

13:30: Αναχώρηση για τον χώρο της εταιρείας «ΚΕΡΟΣ»

13:45-14:15: Άφιξη στο «ΚΕΡΟΣ» / Ξενάγηση / Παρουσίαση προϊόντων με κρασί

15:00: Αναχώρηση για το Οινοποιείο «ΑΣΤΕΡΑΣ» του Κων/νου Ρούσσου 15:15-15:45: Ξενάγηση στο Οινοποιείο 16:00: Κέρασμα

16:15: Αναχώρηση – Λήξη εργασιών πρώτης ημέρας

Ροζέ, λευκό, λιαστό και σούμα ειναι τα προϊόντα του Οινοποιείου Ανουσάκη. Για το λιαστό τα σταφύλια μένουν 15 περίπου ημέρες στον ήλιο, απλωμένα στις απλωταριές, κοντά στα κλήματα, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των σακχάρων τους πριν την οινοποίηση.

Κυριακή 4η Σεπτεμβρίου: Α΄ ΜΕΡΟΣ: 09:00: Συγκέντρωση στην αφετηρία του Κ.Τ.Ε.Λ. στη Νάουσα

09:15: Αναχώρηση για τον αμπελώνα της οικογένειας Αργυρώς Ρούσσου 09:30-11:30: Παραδοσιακός τρύγος /πάτημα σταφυλιών

11:45: Κέρασμα

12:00: Αναχώρηση – Λήξη πρώτου μέρους της δεύτερης μέρας

Το πλέον γνωστό τοπόσημο της Νάουσας δεν είναι άλλο από τον χαρακτηριστικό κυκλικό πύργο, που στέκεται στην είσοδο του λιμανιού από το 1500.

Β΄ΜΕΡΟΣ: 20:00: Προσέλευση στον χώρο της τελικής εκδήλωσης (ατομικά)

20:30-22:15: Καλωσόρισμα – χαιρετισμοί, παρουσίαση συνταγών από τους chefs Αργυρώ Μπαρμπαρήγου και Πέτρο Τσουνάκη, παρουσίαση από τους ντόπιους παραγωγούς των κρασιών και τυριών που παράγουν και παράλληλη συζήτηση με τον δημοσιογράφο Νίκο Ιωαννίδη

22:15-00:30: Οινοκεράσματα – Γλέντι.

O Κωνσταντίνος Ρούσσος μας ξεναγεί υπερήφανος στο Οινοποιείο του «Αστέρας», στο Ιστέρνι στον Κώστο της Πάρου. «Το κρασί μας» μας λέει «φτιάχνεται με μεράκι και αγάπη και κυρίως από τα πιο ποιοτικά σταφύλια των αμπελώνων μας».

Μετά την αναγκαστική διακοπή δύο χρόνων, λόγω της πανδημίας της Covid-19, η διαδραστική διημερίδα του Συλλόγου Γυναικών Νάουσας Πάρου επανέρχεται, με την φετινή διοργάνωση ν’ αποτελεί το μεταβατικό στάδιο προς μια πληρέστερη παρουσίαση. Δηλώσεις συμμετοχής στο email: syllogosgynaikwnnaoussasparou@gmail.com και στα τηλέφωνα: 2284052555, 6974092618 (Μαρία Τριπολιτσιώτου-Τσουνάκη).

Οι Χορηγοί της διημερίδας «Οινικές Διαδρομές Παρίων» & «Η καθ’ ημάς Ανατολή«

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, GREEK GASTRONOMY CALENDAR, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: