Στα ηρωικά Καλάβρυτα πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες


Μόνο τυχαίος δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός των Καλαβρύτων ως ηρωικής πόλης, της οποίας το όνομα μπορεί, επίσης, να συνοδευθεί από πάμπολλα παρεμφερούς έννοιας επίθετα, όπως μαρτυρικά και βασανισμένα, αλλά βεβαίως και ένδοξα, δαφνοστεφανωμένα και άκρως υπερήφανα, δεδομένου ότι συμμετείχαν τόσο στην Επανάσταση του 1770 (Ορλωφικά) όσο και σ’ αυτήν του 1821, αφού εδώ, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, κηρύχθηκε η Επανάσταση από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και τους εκεί συγκεντρωμένους οπλαρχηγούς της Πελοποννήσου. Τα σύγχρονα Καλάβρυτα αποτελούν ένα προβεβλημένο πόλο έλξης τουριστών, κυρίως κατά τη χειμερινή περίοδο, δεδομένου ότι διαθέτουν υψηλού επιπέδου υποδομές χειμερινού τουρισμού, από τις καλύτερες της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων ή Χελμού, ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας και εκ των δύο μοναδικών στον κόσμο, όπου συνδυάζεται το σκι στο βουνό με το κολύμπι στη θάλασσα, του Διακοπτού στην προκειμένη περίπτωση, σε απόσταση μόλις 20 χιλιομέτρων. Αξιόλογους προορισμούς στην ευρύτερη περιοχή, πέρα από το ίδιο το πλούσιας ομορφιάς φυσικό τοπίο, αποτελούν τα δύο ιστορικά μοναστήρια της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου, το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το πλατανόδασος των Πηγών Αροανίου ποταμού στο Πλανητέρο, τα Ύδατα της Στυγός στον Χελμό, εκεί απ’ όπου πηγάζει ο ποταμός Κράθις, όπως επίσης και το Σπήλαιο των Λιμνών, κοντά στο χωριό Καστριά και βέβαια το Φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, το οποίο και διασχίζει ο περίφημος Οδοντωτός Σιδηρόδρομος.

Στην αρχή του πεζόδρομου, το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης. Στεγάζεται στο κτήριο του παλιού Δημοτικού Σχολείου, ο περιβάλλων χώρος του οποίου έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικός τόπος. Σ’ αυτό το συμβολικό κτήριο οι κάτοικοι της πόλης των Καλαβρύτων γνώρισαν και υπέστησαν τη βαναυσότητα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς εδώ οι Ναζί συγκέντρωσαν στις 13 Δεκεμβρίου 1943 τους Καλαβρυτινούς, διαχώρισαν τους άνδρες άνω των 13 ετών από τα γυναικόπαιδα και τους ηλικιωμένους και τους εκτέλεσαν στον λόφο του Καπή.

Εδώ, στα ηρωικά Καλάβρυτα, πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως και τις 23 Οκτωβρίου το τριήμερο Συνέδριο με τίτλο: «Κλιματική Ουδετερότητα – Από την φιλοδοξία στην υλοποίηση – Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ευθύνης», που διοργάνωσε με επιτυχία το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Συλλογικό σύστημα ΑΕΚΚ ΑΧΑΙΟΣ. Τα έργα, οι δράσεις και οι τεχνολογικές καινοτομίες για τη θωράκιση από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση της Δυτικής Ελλάδας στην κλιματική ουδετερότητα, με αξιοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και προγραμμάτων, βρέθηκαν στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του Συνέδριου, όπου παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα για λύσεις αυτοπαραγωγής ενέργειας, ενεργειακού συμψηφισμού και ενεργειακών κοινοτήτων, στις οποίες και στρέφονται τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και επιχειρήσεις, προκειμένου να περιορίσουν το ενεργειακό κόστος, αλλά και να υποστηρίξουν ενεργειακά φτωχά νοικοκυριά.

Οικογενειακή φωτογραφία των συμμετεχόντων στο Συνέδριο, κατά την επίσκεψη-προσκύνημα στον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών, στο λόφο του Καπή.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης ανέφερε συγκεκριμένα, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο project για την κατασκευή συνεργατικού δημόσιου φωτοβολταϊκού πάρκου, με τη μέθοδο του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, που θα εξυπηρετεί τις ενεργειακές ανάγκες 12 Δήμων και των αντίστοιχων Δημοτικών Επιχειρήσεων και Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων -συνολικά 66 φορέων της Περιφέρειας-, με άμεσο όφελος για 300.000 κατοίκους, ως προς το ενεργειακό κόστος, εκ των οποίων οι 150.000 είναι αγρότες. Πρόκειται, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, για πάρκο ισχύος 107 ΜW, που βρίσκεται στο στάδιο της αδειοδότησης από τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Α.Δ.Μ.Η.Ε.), προσθέτοντας ότι η Δυτική Ελλάδα είναι η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε ό,τι αφορά εγκατεστημένη ισχύ σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι καταρτίστηκε master plan, που αξιοποιεί τους πόρους του νέου Ε.Σ.Π.Α., ύψους 640 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων για νέα έργα και δράσεις πράσινης μετάβασης, ανακύκλωσης και κυκλικής οικονομίας, αλλά και ανθεκτικότητας της Δυτικής Ελλάδας, που αντιμετωπίζει θέματα διάβρωσης των ακτών και κατολισθήσεων σε ορεινές περιοχές, από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Το απόγευμα της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου και μετά την Ανοιχτή Συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου, πραγματοποιήθηκε Συνέντευξη Τύπου με θέμα: «Ακραία φυσικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης. Συνεχιζόμενες επιπτώσεις & αντιμετώπιση τους»…
…στην οποία συμμετείχαν (από αριστερά): Νεκτάριος Φαρμάκης – Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Θανάσης Παπαδόπουλος – Δήμαρχος Καλαβρύτων, Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης – Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών και Γιώργος Καπεντζώνης – Πρόεδρος Δικτύου Πόλεων με Λίμνες & Δήμαρχος Δωρίδος.

Αντίστοιχη λύση ενεργειακής αυτονομίας προωθεί ο Δήμος Αγρινίου, όπου, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) Γιώργος Παπαναστασίου, στο ίδιο στάδιο αδειοδότησης -χορήγηση όρων σύνδεσης από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε.- βρίσκεται φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 18 MW, που θα καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες του Δήμου, αλλά και πολλών οικογενειών που βρίσκονται σε ένδεια, κάνοντας πράξη, όπως είπε, την ενεργειακή δημοκρατία. Ο Δήμαρχος ζήτησε από τους διαχειριστές των δικτύων να δίνεται προτεραιότητα στην αδειοδότηση των ενεργειακών κοινοτήτων των Ορανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.).

Με το Καλωσόρισμα των Συνέδρων από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο ξεκίνησαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, με συντονιστή τον Δημοσιογράφο Αργύρη Δεμερτζή (δεξιά στη φωτο).

Aπό την πλευρά του, ο Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ολυμπίας Οδού Γεώργιος Καζαντζόπουλος, παρουσιάζοντας τα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του δρόμου -εγκατάσταση φωτισμού led, που προσαρμόζεται στις φωτιστικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, αναβάθμιση των κτηρίων των ΣΕΑ, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων οδικής βοήθειας-, ανέφερε ότι ως το 2025 θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά πάνελ κατά μήκος της Οδού, τα οποία θα καλύπτουν το 70% των αναγκών της, με την περίσσεια της ενέργειας στο δίκτυο να διατίθεται προς πώληση.

Στην 1η Θεματική Ενότητα, με τίτλο «’Το Πρόβλημα’ – Μετά την εκδήλωση των ακραίων φαινομένων, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις», συμμετείχαν οι (από αριστερά): Χρήστος Τριαντόπουλος – Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό & Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Λάμπρος Δημητρογιάννης – Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Δυτικής Ελλάδας, Αθανάσιος Παπαδόπουλος – Δήμαρχος Καλαβρύτων & Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παπαναστασίου – Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος Κ.Ε.Δ.Ε. & Δήμαρχος Αγρινίου, Μιχάλης Ι. Σταυριανουδάκης – Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών και Ανδρέας Στεργίου – Δήμαρχος Αργιθέας – Μέλος Δ.Σ. Δικτύου Πόλεων με Λίμνες & Πρόεδρος Δικτύου ΠΙΝΔΟΣ (στο βήμα).

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ανέφερε ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πιο συχνά και πιο έντονα και δοκιμάζουν τις αντοχές των υποδομών, που είχαν κατασκευαστεί με διαφορετικά δεδομένα και δεν δείχνουν την ανθεκτικότητα που πρέπει. Περιέγραψε επίσης το στρατηγικό σχεδιασμό για την πρόληψη των επιπτώσεων από τα ακραία αυτά φαινόμενα, την άμεση ανακούφιση των πληγέντων, την αποκατάσταση των ζημιών και την ανασυγκρότηση των περιοχών.

Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γιώργος Καπεντζώνης, Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες και Δήμαρχος Δωρίδος.

Ο Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών & Οργάνωσης του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, σημείωσε ότι στα 13 επιμέρους προγράμματα του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνεται πλήθος δράσεων που αφορούν στις Α.Π.Ε. και στην ηλεκτροκίνηση, αναφέροντας πως το συνολικό ύψος του Προγράμματος διαμορφώνεται στα 3,5 δις ευρώ, έχουν κατατεθεί δε συνολικά 1162 προτάσεις και έχουν ήδη εγκριθεί 335 έργα, ύψους 1,1 δις ευρώ. Ο ίδιος τόνισε ότι οι πολιτικές εφαρμογές για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η απλοποίηση με πέντε βασικά βήματα του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία της χρηματοδότησης των πληγέντων και οι προσκλήσεις που έχουν προβλεφθεί από τα αναπτυξιακά προγράμματα «Αντώνης Τρίτσης» και «Πρόγραμμα Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών», αποτελούν μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Κυβέρνησης.

Στην 2η Θεματική Ενότητα με τίτλο «’Η Επιστημονική Άποψη’ ‘Ακραία φυσικά φαινόμενα’ – Η γειτονιά μας που αλλάζει», συμμετείχαν ως εισηγητές οι: Διονύσης Γκούτης – Γενικός Διευθυντής Ε.Α.Γ.Μ.Ε., Αλέξανδρος Κατσαούνης – Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Αϊβαλής – Πρόεδρος Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας και Θεόδωρος Τζαμαλούκας – Δικηγόρος.

Ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Γιώργος Καπεντζώνης, έθεσε θέμα ανταποδοτικών ωφελημάτων στους Δήμους περιοχών όπου λειτουργούν υδροηλεκτρικές μονάδες, τονίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινείται στην αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον αέρα και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Για την ανθεκτικότητα στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ο Πρόεδρος τόνισε επίσης πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να κινείται προληπτικά, σχεδιάζοντας έργα που προλαμβάνουν τις φυσικές καταστροφές, αλλά και κατασταλτικά, αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις τους και αποκομίζοντας παράλληλα όφελος από τη διαχείρισή τους.

Στην 3η Θεματική Ενότητα με τίτλο «’Η Λύση’ Στο μέσον της κλιματικής κρίσης, μια λαμπερή πλευρά» συμμετείχαν με εισηγήσεις τους (από αριστερά): Γεώργιος Καζαντζόπουλος – Διευθυντής Περιβάλλοντος της Ολυμπίας Οδού, Επαμεινώνδας Τριβήλος – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Επιστημονικός Συνεργάτης Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, Έλενα Μουρελάτου – Πολιτικός Μηχανικός – Επιστημονικός & Τεχνικός Συνεργάτης Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, καθώς και οι Κωνσταντίνος Αραβώσης – Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Στάθης Σταθόπουλος – Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου, που συμμετείχαν διαδικτυακά.

Ο Ανδρέας Στεργίου, Δήμαρχος Αργιθέας και Πρόεδρος του Δικτύου Δήμων περιοχής ΠΙΝΔΟΥ, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε πως ο Δήμος υλοποιεί το πρώτο πιλοτικό σχέδιο, που είναι εναρμονισμένο με τον Κλιματικό Νόμο, για τη διαχείριση των φερτών υλικών μετά από φυσικές καταστροφές.

Τόπος διεξαγωγής του Συνεδρίου οι άρτια εξοπλισμένοι χώροι του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Καλαβρύτων.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν οι ορεινές περιοχές δεν είναι μόνο η κλιματική αλλαγή, αλλά και η δημογραφική αποδυνάμωση, η οποία είναι αναγκαίο, όπως τόνισε, να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, ο Δήμαρχος επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, έχει σημειωθεί καθυστέρηση στη συντήρηση κρίσιμων περιφερειακών υποδομών και ζήτησε να δοθεί προτεραιότητα στο έργο αναβάθμισης του συνδετήριου οδικού άξονα των Καλαβρύτων με την Εθνική Οδό.

Η εκδήλωση της πρώτης ημέρας φιλοξενήθηκε στο εμβληματικό Πέτρινο κτήριο του Δήμου Καλαβρύτων, στην πλατεία Πετμεζαίων, η οποία έχει ονοματοδοτηθεί προς τιμήν της οικογένειας των Πετιμεζέων. Με καταγωγή από την Ήπειρο, εγκαταστάθηκαν και έζησαν στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων και είχαν πολύ σημαντική συμμετοχή στους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων και στην Επανάσταση του 1821.

Τέλος, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας Βασίλης Αϊβαλής και εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πατρών ο Διονύσης Μαντζαβίνος – Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών και Διεθνών Θεμάτων και ο Αλέξανδρος Κατσαούνης – Πρόεδρος Τμήματος Χημικών Μηχανικών, συμφώνησαν να προωθηθεί μεταξύ τους συνεργασία, με στόχο την υποστήριξη και προώθηση έργων ενεργειακής μετάβασης και κυκλικής οικονομίας.

Άποψη του χώρου της έκθεσης με φωτογραφίες του Ευθύμιου Λέκκα.

Μία από τις παράλληλες δράσεις του τριήμερου Συνέδριου υπήρξε η παρουσίαση της ατομικής έκθεσης φωτογραφίας του Ευθύμιου Λέκκα, Καθηγητή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τίτλο: «Οι Φυσικές καταστροφές που μας κυκλώνουν», που φιλοξενήθηκε στο Πολυδύναμο Κέντρο Δήμου Καλαβρύτων. Οι φωτογραφίες της Έκθεσης αποτυπώνουν τις επιβλητικές εικόνες που παράγουν τα φερτά υλικά των πλημμυρών, σε μια αντιπαράθεση με την πραγματικότητα της καταστροφής που πλήττει τις ανθρώπινες ζωές και το περιβάλλον, με στόχο να ευαισθητοποιηθεί το κοινό σχετικά με την αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής και να επισημανθεί η αναγκαιότητα της, χωρίς αναβολές, αντιμετώπισης του προβλήματος με αειφόρες λύσεις από την πολιτεία.

Πανοραμική άποψη των Καλαβρύτων από τον Τόπο Θυσίας των Καλαβρυτινών, στο λόφο του Καπή.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: