«Αντίποδες 2022» και η καρδιά του παγκόσμιου ελληνισμού χτύπησε και πάλι στη Μελβούρνη


Έχοντας χάσει το Φεστιβάλ του 2021, λόγω πανδημίας, η οποία άλλωστε επηρέασε και την διοργάνωση του 2022, που παραδοσιακά πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο κάθε έτους, το πολυαναμενόμενο Φεστιβάλ «Αντίποδες» έγινε τελικά το διήμερο 23 και 24 Οκτωβρίου, με δεκάδες χιλιάδες θεατών να συρρέουν στην ιστορική Ελληνική «καρδιά» της Μελβούρνης, προκειμένου να απολαύσουν τη μοναδική ατμόσφαιρα, να συναντηθούν με φίλους και να περάσουν χρόνο με την οικογένεια, να δοκιμάσουν ελληνικές γεύσεις και να διασκεδάσουν με το πολυποίκιλο πρόγραμμα που δημιούργησαν οι 500+ συμμετέχοντες καλλιτέχνες, οι οποίοι προσέφεραν περισσότερες από 70+ ώρες ψυχαγωγίας, αλλά και οι 80+ πάγκοι που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, με ελληνικό φαγητό και πολλές ακόμα προτάσεις.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιελάμβανε μουσική που κάλυπτε όλα τα γούστα, από rock και παραδοσιακά ακούσματα έως σύγχρονη ελληνική pop και βέβαια δημοτικούς ελληνικούς χορούς, θέατρο σκιών (Καραγκιόζη), διαγωνισμούς, επιδείξεις μαγειρικής και πολλά άλλα. Αποκορύφωμα του Φεστιβάλ αποτέλεσε η εμφάνιση του διάσημου Έλληνα τραγουδιστή Νίκου Βέρτη, το φαντασμαγορικό show του οποίου έσπευσε να παρακολουθήσει ένα τεράστιο πλήθος θαυμαστών του, που πραγματικά έμεινε ενθουσιασμένο από την εμφάνιση αυτή του αγαπημένου καλλιτέχνη.

Το Φεστιβάλ τίμησαν, όπως πάντα, με την παρουσία τους πολλά στελέχη της δημόσιας ζωής της πόλης, υποστηρίζοντας όχι μόνο την ίδια τη διεξαγωγή του, αλλά και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (Ε.Κ.Μ.) γενικότερα. Βασικός ομιλητής ήταν ο Πρωθυπουργός της Victoria Daniel Andrews, ο οποίος ανακοίνωσε την αύξηση της οικονομικής υποστήριξης του Φεστιβάλ, από πλευράς της Κυβέρνησής του, για τα επόμενα 4 χρόνια. Δεσμεύτηκε συγκεκριμένα για το ποσόν των 800.000 δολαρίων, που θα καταβληθούν σε ετήσιες δόσεις των 200.000 δολαρίων και δεν παρέλειψε να επαινέσει τους Έλληνες της Μελβούρνης λέγοντας: «Είναι υπέροχο να βρίσκομαι εδώ, σε μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις του κόσμου. Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Μελβούρνη. Οι μεγάλες ελληνικές πόλεις του κόσμου! Φυσικά και μαζευόμαστε εδώ για να γιορτάσουμε όλα όσα μας χάρισαν οι Έλληνες. Όλα όσα μας έδωσαν οι Έλληνες στη Μελβούρνη, στη Βικτώρια, στην Αυστραλία και σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός αιφνιδίασε το πλήθος καλώντας το να στραφεί προς το Ελληνικό Κέντρο, απέναντι από την Κεντρική Σκηνή του Φεστιβάλ, ζητώντας να αποκαλυφθούν τα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, που μόλις είχαν τοποθετηθεί στην πρόσοψη του μπαλκονιού του Ελληνικού Κέντρου. Η Ζωφόρος αυτή είναι ένα αντίγραφο σκαλισμένο σε μάρμαρο, από Έλληνες γλύπτες που εδρεύουν στην Καλαμάτα και απεικονίζει μια πομπή προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Το έργο που θα κοσμεί στο εξής το μπαλκόνι του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, χρειάστηκε πάνω από 18 μήνες για να σκαλιστεί στο χέρι και χρηματοδοτήθηκε κυρίως από την Κυβέρνηση της Victoria, αποτελεί δε ένα από τα μετρημένα εγκεκριμένα αντίγραφα, σκαλισμένα σε μάρμαρο, που βρίσκονται τόσο κοντά στα αυθεντικά έργα, όπως αυτά έχουν εγκριθεί από το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού.

Προσκεκλημένος από την Κυβέρνηση της Ελλάδας ο Έλληνας Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ανέβηκε στο βήμα λέγοντας στα ελληνικά: «Θέλω να το μάθετε αυτό! Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια, ισχυρή και εξοπλισμένη με μια αμυντική δύναμη, που γνωρίζει καλά ότι πρέπει να είναι πάντοτε σε εγρήγορση. Επιδιώκουμε φιλία, επιδιώκουμε ειρήνη, επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας, αλλά πάνω απ’ όλα, η εδαφική μας κυριαρχία παραμένει αδιαπραγμάτευτη». Ο Έλληνας Υπουργός ήταν εμφανώς συγκινημένος από την επίσκεψή του στο Φεστιβάλ λέγοντας: «Μπορεί να ακούγεται κλισέ, αλλά θέλω να σας πω ότι είμαι βαθιά συγκινημένος, που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Ανάμεσα σε ανθρώπους που το βλέμμα τους είναι γεμάτο αναμνήσεις και αγάπη για την πατρίδα τους. Άνθρωποι που έκαναν την Αυστραλία δεύτερο σπίτι τους. Άνθρωποι που διέπρεψαν, άνθρωποι που δημιούργησαν νέες οικογένειες, ένα νέο σπίτι, αλλά δεν ξέχασαν ποτέ από πού ήρθαν, δεν ξέχασαν τις ρίζες τους, τις αξίες μας, τα ιδανικά μας».

Ο ηγέτης της πολιτειακής αντιπολίτευσης Matthew Guy μοιράστηκε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού λέγοντας: «Ό,τι κι αν συμβεί στο τέλος του έτους στις εκλογές, αυτή η Επιτροπή, που διευθύνει αυτήν την υπέροχη εκδήλωση, θα λάβει 800.000 δολάρια για να συνεχίσει να λειτουργεί όπως θα περιμένατε». Ο κ. Guy είπε επίσης: «Θέλουμε να γίνετε μέρος του μέλλοντος της πόλης μας, όπως ήσασταν μέρος και στο παρελθόν της και να ξέρετε ότι η Μελβούρνη, ως μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις του κόσμου, έχει τις καλύτερες μέρες μπροστά της, όχι πίσω της».

Ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μετανάστευσης, Ιθαγένειας και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων Hon Andrew Giles, που εκπροσώπησε και την Αλβανική Κυβέρνηση, μίλησε επίσης στο πλήθος λέγοντας: «Όταν σκέφτομαι τη σύγχρονη Αυστραλία σκέφτομαι μια χώρα που χτίστηκε από τη μετανάστευση και όταν σκέφτομαι την πόλη μας σκέφτομαι μια πόλη που έχει κατασκευαστεί και ζωντανεύει από την ελληνική μετανάστευση».

Η πόλη της Μελβούρνης εκπροσωπήθηκε στα επίσημα εγκαίνια του Φεστιβάλ από τον Αντιδήμαρχο Nicholas Reece, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Τι μέρα, τι πλήθος! Όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελληνική Κοινότητα Mελβούρνης ξέρει πώς να γιορτάζει και είναι πράγματι εκπληκτικό να σας βλέπω όλους εδώ, να γιορτάζετε ξανά την ελληνική Μελβούρνη. Είμαστε πολύ υπερήφανοι στην πόλη της Μελβούρνης, που υποστηρίζουμε το Φεστιβάλ «Αντίποδες» εδώ και πολλά χρόνια και θα το υποστηρίξουμε για πολλά χρόνια ακόμα».

Εκπροσωπώντας την Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια της Μελβούρνης Θεοφιλέστατος κ. Κυριάκου, απευθύνθηκε θερμά στο πλήθος συμμετεχόντων λέγοντας: «Ελπίζω ότι αυτή η γιορτή θα είναι απόλυτη επιτυχία για την τιμή και την ευλογία όλων μας. Το Ελληνικό Φεστιβάλ «Αντίποδες» έχει πλέον καθιερωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του ελληνικού λαού εδώ στη Μελβούρνη. Εκδηλώσεις αυτού του είδους αναδεικνύουν τη λάμψη της Ελλάδας παγκοσμίως».

Προσκεκλημένος επίσης από την Ελλάδα, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Αθανάσιος Βασιλόπουλος, εξέφρασε την εμπειρία του λέγοντας: «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια αυτό που ένιωσα τις τελευταίες ημέρες. Στη Μελβούρνη είδα μια Ελλάδα εκτός Ελλάδας, αλλά πιο ζωντανή, πιο δημιουργική και πιο ανθρώπινη».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ. Bill Papastergiadis χαιρέτισε την «επιστροφή» του Φεστιβάλ, μετά την πανδημία, αλλά και άλλων πολιτιστικών προγραμμάτων της Κοινότητας και αναφερόμενος στη νεοαποκαλυφθείσα Ζωφόρο τόνισε: «Τα αντίγραφα της Ζωφόρου του Παρθενώνα, που κοσμούν το 15όροφο κτήριο του Ελληνικού Κέντρου Σύγχρονου Πολιτισμού, αποτελούν άμεση σύνδεση με την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η Ζωφόρος αποτελεί ένα ισχυρό σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού στη Μελβούρνη. Ευχαριστούμε την Πολιτειακή Κυβέρνηση, το Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και τις ευγενικές δωρεές και την υποστήριξη τόσο της οικογένειας Τσαλικίδη, όσο και των οικογενειών Κουκουβιτάκη και Καραμήτου, καθώς και την εταιρεία Merkon Constructions, για την πολύτιμη βοήθειά τους στην επίτευξη αυτής της συμβολικής εγκατάστασης. Είναι σημαντικό, επίσης, να ευχαριστήσουμε τους Έλληνες γλύπτες Κωσταντίνο Βούση και Παναγιώτη Βασιλάκη για την επιμελή τεχνογνωσία και το επιδέξιο έργο τους».

Ο κ. Παπαστεργιάδης αποκάλυψε ότι η Ζωφόρος έχει σκόπιμα παραμείνει εν μέρει ημιτελής, υπό τις οδηγίες του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας, προκειμένου να εκπροσωπεί τα κλεμμένα γλυπτά, που φιλοξενούνται στα Βρετανικά και άλλα Μουσεία ανά τον κόσμο. «Είναι ένα μήνυμα προς το Βρετανικό Μουσείο και άλλα Ιδρύματα, ότι τα θέλουμε πίσω κι όταν επιστρέψουν, θα συμπληρώσουμε το κομμάτι που λείπει».

Το Φεστιβάλ «Αντίποδες», παλαιότερα γνωστό ως Lonsdale Street Greek Festival, διεξήχθη και φέτος στην ιστορική ελληνική περιοχή της οδού Lonsdale, απ’ όπου και η προαναφερθείσα νέα ονομασία του. 

 

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Μ. Βασίλειος Παπαστεργιάδης (διαβάστε στο link την ενδιαφέρουσα συνέντευξή του) λέει χαρακτηριστικά: «Οι «Αντίποδες» είναι μια διήμερη εκδήλωση, που παρουσιάζει η Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης, κάτι που είναι δύσκολο να το περιγράψει κανείς αν δεν είναι εκεί, διότι βάφουμε το κέντρο της Μελβούρνης με μπλε και άσπρο και όλοι ντυνόμαστε στα γαλανόλευκα. Υπάρχουν σχεδόν 100 περίπτερα, 3 εξέδρες και 500 περίπου καλλιτέχνες. Όποιος βρίσκεται στο κέντρο της Μελβούρνης νομίζει ότι βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ένα από το πιο σημαντικά στοιχεία, είναι ότι είμαστε ο μόνος Οργανισμός στη Μελβούρνη, που μπορεί να κλείσει κεντρικούς δρόμους για δύο ημέρες!»

Εν κατακλείδι θα λέγαμε ότι το Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης  αποτελεί έναν ετήσιο θεσμό, που επί 3 και πλέον δεκαετίες πια, μετατρέπει για ένα Σαββατοκύριακο τη Μελβούρνη σε μια πόλη, όπου χτυπά η καρδιά του απόδημου -και όχι μόνον- ελληνισμού.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: