5+2 προορισμοί για αξέχαστα Θεοφάνεια


Ο νέος χρόνος έχει ήδη μπει για τα καλά, και η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της γιορτινής περιόδου έχει ξεκινήσει. Ή μήπως όχι! Αν σκεφτούμε τον υπέροχο καιρό που προμηνύεται και για το επόμενο διάστημα, καθώς και το γεγονός ότι το χορταστικό τριήμερο που βρίσκεται ενώπιόν μας, περιλαμβάνει δύο από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, τα Θεοφάνεια και του Αγίου Ιωάννου, τότε σίγουρα -αν δεν το έχετε κάνει ήδη- επιβάλλεται να ετοιμάσετε βαλίτσες! Διαβάστε τις προτάσεις μας, ακολουθήστε τα links για περισσότερες λεπτομέρειες και αμέτρητες φωτογραφίες και οργανώστε -έστω και την τλευταία στιγμή- τις πολυαναμενόμενες διακοπές σας. Εμείς, σας προτείνουμε 5+2 ιδανικούς γιορτινούς προορισμούς στη χειμερινή Ελλάδα, η οποία παρά το γεγονός ότι -λανθασμένα- θεωρείται αποκλειστικά τόπος καλοκαιρινών διακοπών, έχει να προσφέρει απίστευτες συγκινήσεις και μοναδικά τοπία και το χειμώνα ή για να το θέσω πιο σωστά, όλες τις εποχές του χρόνου. Όταν δε οι προορισμοί αυτοί πασπαλίζονται με την ονειρεμένη γιορτινή χρυσόσκονη των ημερών, αποκτούν το άρωμα των εκλεκτών τοπικών οίνων, τις γεύσεις των μοναδικών ανά περιοχή προϊόντων και λούζονται στο φως του ελληνικού ήλιου, γίνονται πραγματικά ακαταμάχητοι! Ανακαλύψτε, λοιπόν, όλα τα χριστουγεννιάτικα πάρκα, που στήνονται ανά την επικράτεια, ταξιδέψτε στα υπέροχα ορεινά χωριά της πατρίδας μας, απολαύστε κάθε είδους εορταστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και δραστηριότητες για παιδιά και ζήστε το έθιμο της ρίψης του Σταυρού στο υγρό στοιχείο, σε θάλασσες, λίμνες και ποτάμια, όπως δεν το είχατε ποτέ φαντασθεί!

1.«Ο Βόλος μας μαγεύει»

Μαγευτική, ονειρεμένη και χριστουγεννιάτικα ομορφοστολισμένη μας υποδέχεται ο Βόλος, η γοητευτική πρωτεύουσα της Μαγνησίας, η οποία συγχρόνως αποτελεί την πλέον δημοφιλή θεσσαλική πόλη, γεγονός κάθε άλλο παρά τυχαίο, αν αναλογισθούμε ότι θεωρείται -και είναι- ταυτόχρονα τόσο η πύλη εισόδου προς το πανέμορφο βουνό των Κενταύρων, το καταπράσινο Πήλιο, όσο και προς τα γαλαζοπράσινων αποχρώσεων ειδυλλιακά νησιά των Σποράδων. Κι αν νομίζετε ότι εδώ εξαντλούνται τα δυνατά χαρτιά του Βόλου, πλανάσθε πλάνην οικτράν, καθώς η γοητεία της πόλης οφείλει επίσης πολλά στην μακραίωνη και πλούσια ιστορία της -ποιος δεν γνωρίζει τους Αργοναύτες και την Αργοναυτική Εκστρατεία, που μας πηγαίνουν πίσω στην αρχαία Ιωλκό-, στις φυσικές ομορφιές της με κορυφαίο το υπέροχο παραλιακό της μέτωπο και βέβαια στα μοναδικά της τσιπουράδικα, μια ολόκληρη φιλοσοφία και στάση ζωής, που χορταίνει τις αισθήσεις, αλλά και την ψυχή των συμμετεχόντων στην γαστρονομική μυσταγωγία που συντελείται στους χώρους αυτούς, η οποία το πιθανότερο είναι να έφθασε ως εδώ μαζί με τις αποσκευές των Μικρασιατών προσφύγων. Αυτά και πολλά ακόμα που θα ανακαλύψετε σε κάθε βήμα σας στην πόλη θα σας γοητεύουν αναμφίβολα, όποια εποχή κι αν την επισκεφθείτε. Πόσο μάλλον όταν η εποχή αυτή είναι η περίοδος των γιορτών, τότε που ο Βόλος λάμπει κυριολεκτικά ολόκληρος, στολισμένος με χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια, με την απίστευτης ομορφιάς και πρωτοτυπίας χριστουγεννιάτικη διακόσμηση να απλώνεται σε περισσότερα από 20 χλμ. οδικών αρτηριών, με τις περισσότερες εξ αυτών να καλύπτονται από τον περίφημο «μπλε ουρανό», τα μυριάδες μπλε φωτάκια, που προσδίδουν στην πόλη του Βόλου μια μοναδική εορταστική ατμόσφαιρα και αρχίζουν να τοποθετούνται από εξειδικευμένα συνεργεία έως και 100 ημέρες πριν τις γιορτές! Οι φάτνες με τα αληθινά ζωάκια, τα χιλιάδες κόκκινα λουλούδια που στολίζουν κάθε παρτέρι και κόμβο, τα φωτισμένα πάρκα και οι πλατείες σε κάθε γωνία της πόλης, η φωτισμένη «Αργώ»-σύμβολο της πόλης στο κέντρο της παραλίας του Βόλου, τα αγκυροβολημένα σκάφη με τα άλμπουρά τους φωταγωγημένα με γαλάζιες γιρλάντες, η πλατεία Ρήγα Φεραίου με το φαντασμαγορικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό και το Παγοδρόμιο, οι δραστηριότητες και εκδηλώσεις στην Πλατεία Αγίου Νικολάου, τα δρώμενα στο εμπορικό κέντρο και οι 100 και πλέον καλλιτεχνικές εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες, όλα συνηγορούν στο ότι «Ο Βόλος μας μαγεύει» και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό όλης της οικογένειας και για τις φετινές γιορτές.

2.Στην «Ονειρούπολη» Δράμας

Η Δράμα, πρωτεύουσα της ομώνυμης Περιφερειακής Ενότητας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι μια πόλη με μακραίωνη ιστορία, καθώς η περιοχή της κατοικήθηκε ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Η ετυμολογία της λέξης προέρχεται από το Υδράμα-Δύραμα, λόγω της αφθονίας των νερών που αναβλύζουν στην περιοχή. Παρθένα δάση και σπήλαια, παραδοσιακά χωριά, λίμνες και εντυπωσιακοί καταρράκτες, ορεινοί όγκοι, χιονοδρομικό κέντρο, αλλά και πάμπολλα μνημεία, Μουσεία και οινο-γαστρονομικές εκπλήξεις θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση τόσο εντός της πόλης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Βεβαίως, όποιος φτάσει ως εδώ αυτές τις ημέρες, δεν μπορεί παρά να ξοδέψει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην «Ονειρούπολη» Δράμας, που για 19η χρονιά φέτος -υπήρξε το πρώτο χριστουγεννιάτικο χωριό στην Ελλάδα- προσφέρει ένα μοναδικό γιορτινό παραμύθι, στο πλαίσιο του οποίου ο Δημοτικός Κήπος και η Κεντρική Πλατεία της πόλης μεταμορφώνονται σε παραμυθένια σκηνικά, με πρωταγωνιστές όλους τους επισκέπτες τους και τις Πηγές της Αγίας Βαρβάρας, με τις λίμνες, τα τρεχούμενα νερά και τα αιωνόβια δένδρα, να αποτελούν το ιδανικό πλαίσιο των εορτασμών.

Αράπηδες, το εντυπωσιακό δρώμενο του Δωδεκαημέρου στο Μοναστηράκι Δράμας.

Στοιχεία από την διονυσιακή λατρεία και τον βουκολικό τρόπο ζωής συνυπάρχουν αρμονικά στα εντυπωσιακά έθιμα του Δωδεκαημέρου, που αναβιώνουν κάθε χρόνο στα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, προσελκύοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα. Μεταξύ αυτών βρέθηκα πέρυσι και εγώ νιώθοντας βαθύτατη χαρά και συγκίνηση, καθώς είχα την ευκαιρία να βιώσω όλα αυτά που ως τότε γνώριζα μόνον θεωρητικά, κυρίως μέσα από τις καταγραφές του καθηγητή Γεωργίου Αικατερινίδη. Το Μοναστηράκι, ο Βώλακας, η Πετρούσα, η Καλή Βρύση, οι Πύργοι, ο Ξηροπόταμος και το Παγονέρι μετατρέπονται σε υπαίθρια θεατρικά σκηνικά, στα οποία Αράπηδες, Χαράπια, Γκιλίγκες, Αρκούδες, Μπαμπούγερα, Νύφες, Τσαούσηδες, Τσολιάδες, Παππούδες και Καμήλες δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε τα δρώμενα αυτά να παραμείνουν κατά το δυνατόν αναλλοίωτα, παρά το γεγονός ότι η σύνδεσή τους με την σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα είναι πλέον ελάχιστη. Πρωταγωνιστής στην προσπάθεια αυτή το Κέντρο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας (ΚΕ.Π.Α.Α.Μ.).

3.Στο «Πάρκο των Ευχών» στη Λάρισα

Στη Λάρισα, την πιο ζωντανή πόλη της ελληνικής επαρχίας, θα απολαύσετε το Πάρκο Αλκαζάρ, όπως μόνο κατά την περίοδο των γιορτών μπορεί κανείς, ως ένα παραμυθένιο «Πάρκο των Ευχών», που πραγματικά παραπέμπει σε ευρωπαϊκής ταυτότητας χριστουγεννιάτικες εγκαταστάσεις, με τη Λίμνη των Χριστουγέννων και το τεράστιο δέντρο της, το πολύχρωμο Fun Park, το τρενάκι του Βόρειου Πόλου, το Σπίτι του Άη Βασίλη, το Εργαστήρι των Ξωτικών και ένα σωρό άλλες εκπλήξεις! Τόσο ο πολυτραγουδισμένος Πηνειός με τις όμορφα διαμορφωμένες όχθες του, όπου θα ζήσετε τα πιο ονειρεμένα Θεοφάνεια της ζωής σας, όσο και το Πάρκο Αλκαζάρ αποτελούν για την πόλη και τους κατοίκους της τόπους αναψυχής, περιπάτου, ηρεμίας αλλά και συνάντησης. Από την άλλη οι πλατείες με τα εντυπωσιακά συντριβάνια τους και το εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων είναι τα κλασσικά σημεία για τα ραντεβού των Λαρισαίων για  ψώνια ή για διασκέδαση, αλλά και για ποδήλατο, το οποίο γίνεται ολοένα και πιο «αγαπητό»! Η πόλη, εκτός των άλλων, έχει και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, γεγονός καθόλου τυχαίο αν σκεφθεί κανείς ότι είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας προκατόχου της, με τον Λόφο του Φρουρίου και το Αρχαίο Θέατρο να αποτελούν τα πλέον προβεβλημένα αξιοθέατα και συγχρόνως κοσμήματά της, από κοινού, βεβαίως, με τον εντυπωσιακό μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου, του πολιούχου της πόλης, αλλά και τον περίφημο Μύλο του Παππά. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις επισκέψεις στα Μουσεία της, αλλά και τις εκδρομές στα γειτονικά αξιοθέατα της ίδιας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας -όπως ο Όλυμπος, ο Κίσαβος, τα παράλια του Αγιόκαμπου, η Ελασσόνα, ο Τύρναβος, τα Αμπελάκια- ή και της λοιπής Θεσσαλίας, όπως τα Μετέωρα και η Λίμνη Πλαστήρα, σίγουρα δεν θα σας αφήσουν να πλήξετε ούτε κατά διάνοια!

4.Στο «Μύλο των Ξωτικών» στα Τρίκαλα

«Τρίκαλα, κάλαντα, Μύλος, Ξωτικά,

ήρθαν τα Χριστούγεννα πάλι μαγικά!»

θα μπορούσαμε να τραγουδήσουμε παραφράζοντας το γνωστό χριστουγεννιάτικο τραγουδάκι, προκειμένου να εξυμνήσουμε τα Τρίκαλα, έναν από τους πιο hot χριστουγεννιάτικους προορισμούς, όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα, αλλά και για την ευρύτερη βαλκανική γειτονιά μας. Ήταν 9 Δεκεμβρίου του 2011 όταν ο Άη Βασίλης μεταμόρφωσε τον Μύλο Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα, στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο θεματικό πάρκο της Ελλάδας, τον «Μύλο των Ξωτικών». Τα παλιά φουγάρα πήραν μπροστά και από τότε δουλεύουν ασταμάτητα, προσφέροντας κάθε χρόνο μια νέα ιστορία, που ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους σε ένα κόσμο παραμυθένιο και μαγικό!

Και βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει, αν φθάσετε ως εδώ, να παραλείψετε τις επιβεβλημένες επισκέψεις στην υπέροχη Ελάτη, το παραμυθένιο Περτούλι και τα άλλα πανέμορφα χωριά του Ορεινού Όγκου Τρικάλων, όπως και στη γοητευτική Καλαμπάκα, όπου θα θαυμάσετε την εντυπωσιακή φάτνη με φόντο τους απόκοσμους όγκους των Μετεώρων (φωτο).

5.Θεοφάνεια στη Θεσσαλονίκη

Γιορτές στη Θεσσαλονίκη, τη λαμπερή και απαστράπτουσα νύμφη των Χριστουγέννων, την πόλη με τα 1.000 πρόσωπα, που μας υποδέχεται με τα χιλιάδες πολύχρωμα λαμπιόνια της να αντικατοπτρίζονται στα νερά του Θερμαϊκού, συναγωνιζόμενα επάξια τα απίστευτης ομορφιάς χρώματα του μοναδικού ηλιοβασιλέματός της! Η Θεσσαλονίκη αποτελεί την ομορφότερη πόλη των εορτών και προορισμό με θεματικούς στολισμούς και εορταστικές εκδηλώσεις σε όλους τους δρόμους και τις πλατείες της, που θα βάλουν τα γιορτινά τους και θα πασπαλιστούν με μπόλικη χριστουγεννιάτικη μαγεία, σκορπώντας αισιοδοξία, χαμόγελα και αγάπη, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να επισκεφτούν τις γειτονιές της. Η πλατεία Αριστοτέλους είναι, όπως κάθε χρόνο, στο επίκεντρο της προσοχής με το εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο, που περιστοιχίζεται από μικρότερα έλατα. Συνολικά, περισσότερα από 100 χριστουγεννιάτικα δέντρα, φωτιζόμενα καραβάκια, ξύλινα σπιτάκια και φάτνες βρίσκονται τοποθετημένα σε κεντρικά σημεία της πόλης. Όλα αυτά σε συνδυασμό με υπέροχο φαγητό σε παλιότερης κοπής χώρους, αλλά και σε σύγχρονα στέκια, που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, εμπλουτίζοντας τον γαστρονομικό χάρτη της πόλης, η οποία πέτυχε να χρισθεί μόλις ένα χρόνο πριν -όχι τυχαία προφανώς- ως η μοναδική ελληνική πόλη που εντάχθηκε στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities of Gastronomy) της UNESCO. Ένας μαγικός κόσμος είναι και φέτος η γιορτινή Θεσσαλονίκη, γεμάτος χαρούμενες φωνές και γέλια, που σηματοδοτούν την άφιξη της ομορφότερης εποχής του χρόνου. Κάθε εποχή είναι ιδανική για να επισκεφθείτε την πόλη με τα 1.000 πρόσωπα, σίγουρα πάντως η ιδανικότερη όλων είναι η εορταστική περίοδος που διανύουμε!

Οι πόλεις που περιβάλλονται από νερά πάντοτε είναι δελεαστικές για τον εορτασμό των Φώτων, με τον Σταυρό να πέφτει στις θάλασσες ή τα ποτάμια τους και όχι σε μια απλή δεξαμενή, γι’ αυτό σας προτείνουμε τους εύκολα προσβάσιμους προορισμούς του κοσμοπολίτικου Λουτρακίου και του ειδυλλιακού Μεσολογγίου, για εξόρμηση ακόμα και αυθημερόν για τα Θεοφάνεια.

6.Θεοφάνεια στο Λουτράκι

To πανέμορφο Λουτράκι, ένας προορισμός γεμάτος εκπλήξεις, μια πόλη που ακροβατεί αρμονικά ανάμεσα στο ένδοξο παρελθόν και το ακόμα λαμπρότερο μέλλον της, γνωστό για την υπέροχη παραλία του, προφανώς οφείλει την σημερινή ονομασία του στις ιαματικές πηγές του, στα λουτρά, όπως άλλωστε και η αρχαία προκάτοχος της γεωγραφικής αυτής θέσης, η κώμη Θέρμαι, γνωστή ήδη από την αρχαιότητα για τις ιαματικές πηγές της και αγαπημένη πόλη των θεών, με προστάτιδά της την Θερμία Αρτέμιδα. Γνωστό επίσης για το Καζίνο του, εντός του 5άστερου θερέτρου Club Hotel Loutraki, που κτισμένο δίπλα στο κύμα, στη μεγαλύτερη και ομορφότερη παραλία του Λουτρακίου, με εκπληκτική θέα στον Κορινθιακό Κόλπο, αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για ονειρικές αποδράσεις. Γνωστό όμως και για τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα του -και γενικότερα της Κορινθίας-, που μας εξέπληξαν με την ποικιλία, την γεύση και την ποιότητά τους. Πολύ σημαντική παράμετρος, το γεγονός ότι μιια μόλις ανάσα δρόμος χωρίζουν την Αθήνα από το Λουτράκι και την ευρύτερη περιοχή, που φημίζονται επίσης για την εκλεκτή γαστρονομία τους, με περισσότερες από 110 επιχειρήσεις εστίασης να λειτουργούν εδώ σε ετήσια βάση, μεταξύ των οποίων εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί με θαλασσινούς μεζέδες, ζαχαροπλαστεία με τοπικά παραδοσιακά γλυκά, εργαστήρια παρασκευής ποικίλων εδεσμάτων, όπως λουκούμια, σοκολάτες ή μελοκάρυδο, αλλά και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο.

7.Θεοφάνεια στο Μεσολόγγι

Για οποιονδήποτε που δεν έχει ποτέ επισκεφθεί το Μεσολόγγι, το άκουσμα του ονόματος της πόλης φέρνει συνειρμικά και αυτόματα στο νου θύμησες Αγώνα και Επανάστασης, εικόνες νερού και γεύση αυγοτάραχου. Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο σκέλος των συνειρμικών σκέψεών μας ως προς το Μεσολόγγι, ένα έχω να σας πω: αυτό που αντικρίζει κανείς δεν είναι απλά εικόνες νερού, αλλά εικόνες που κάλλιστα θα μπορούσαν να εικονογραφήσουν το λήμμα «παραμυθένια νεροπολιτεία«, σε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια τυχόν το περιλαμβάνει. Οι απέραντες υδάτινες επιφάνειες που περιτριγυρίζουν την πόλη, κάνοντάς την να θυμίζει περισσότερο νησί, προσφέρουν τοπία τέτοιας ομορφιάς, που ακόμα και ο χαρακτηρισμός τους ως καρτποσταλικά θα ήταν φτωχός για να τα περιγράψει! Όταν τα σύννεφα αντικατοπτρίζουν την βαμβακένια λευκότητά τους στον καθρέφτη της λιμνοθάλασσας, της οποίας η αρυτίδωτη επιφάνεια διακόπτεται μόνο από χιλιάδες πουλιά και γραφικές πελάδες, τότε η μοναδική λέξη που ταιριάζει στο σκηνικό είναι: ΜΑΓΕΙΑ! Προσωπικά, ερωτεύτηκα το Μεσολόγγι κεραυνοβόλα και το έχω ήδη συμπεριλάβει στις 5 ωραιότερες και πιο αγαπημένες μου πόλεις της Ελλάδας, όλες τους με πολλά νερά οφείλω να ομολογήσω! Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να το εντάξετε κι εσείς άμεσα στις ταξιδιωτικές σας προτεραιότητες.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, GreeceΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: