Το πεντάστερο και βραβευμένο με Green Key Kontokali Bay Resort & Spa βρίσκεται στην καταπράσινη χερσόνησο Κοντόκαλι και αποτελεί την ιδανική τοποθεσία για απόλυτη χαλάρωση, προσφέροντας διακριτική πολυτέλεια και γαλήνια θέα σε έναν καταπράσινο κήπο, δίπλα στην χρυσαφένια παραλία. Στους μοναδικής αισθητικής χώρους του φιλοξενήθηκε η πλέον εμβληματική εκδήλωση του πενθήμερου 1ου Corfu Food & Wine Festival! Mια απίστευτη γαστρονομική διαδρομή από το Περού στην Κέρκυρα μέσω Ουραλίων. Ο διακεκριμένος Ρώσος chef Rashid Rakhmanov συναντήθηκε με τον γνωστό Κερκυραίο chef Σπύρο Βουλισμά, Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και από κοινού χάραξαν ένα ανεπανάληπτο γαστρονομικό ταξίδι «beyond borders». Επιβάτες του «γαστρονομικού Υπερσιβηρικού» όλοι εμείς που είχαμε την τύχη να πραγματοποιήσουμε το μαγευτικό αυτό ταξίδι στους ανεξερεύνητους κόσμους της γεύσης και της γαστρονομίας, με οδηγούς δύο μοναδικούς γνώστες, που κατάφεραν να συνταιριάξουν σε μία άκρως αρμονική συνύπαρξη παντελώς διαφορετικές μεταξύ τους μαγειρικές κουλτούρες.

Η είσοδος του Kontokali bay Resort & Spa, στο κέντρο της ομώνυμης παραλίας και μόλις 6 χλμ. από την πόλη της Kέρκυρας.

Λιτά πολυτελείς και άνετοι όλοι οι εσωτερικοί χώροι του ξενοδοχείου…

…με τα σημάδια του Corfu Food and Wine Festival να είναι παντού εμφανή…

…και τον τίτλο της βραδιάς «Corfu meets Peru on the plate» να αποκτά περιεχόμενο από την πρώτη κιόλας στιγμή, καθώς το welcome drink ήταν ένα Pisco Punch, με βάση το παραδοσιακό περουβιανό απόσταγμα, το Pisco, που παρασκευάζεται από κρασί, το οποίο προέρχεται από ζύμωση.

Το a la carte εστιατόριο «Asterias» φιλοξένησε την ξεχωριστή αυτή βραδιά της συνάντησης των δύο κορυφαίων chef Rashid Rakhmanov και Σπύρου Βουλισμά, ο οποίος, ούτως ή άλλως έπαιζε στο γήπεδό του, μιας και είναι ο chef του ξενοδοχείου, που καθημερινά, μαζί με την ομάδα του, προσφέρει στους πελάτες του ίδιου αυτού χώρου Μεσογειακή κουζίνα με το δικό του, ιδιαίτερο «άγγιγμα»!

Καθώς ο ήλιος γέρνει στη δύση του βάφοντας ρόδινα τα νερά της θάλασσας και της πισίνας…

…στο τραπέζι μας φθάνει το κερκυραϊκής ταυτότητος amuse bouche: σφαιροποιημένο νεράντζι, με γραβιέρα Κερκύρας και mousse συκομαΐδας -τοπικό γλύκισμα σε σχήμα μπιφτεκιού, που παρασκευάζεται από ξερά σύκα ζυμωμένα με ούζο, μαστίχα, μούστο και μπόλικο πιπέρι.

Σεβίτσε από μεσογειακό λαυράκι σε «γάλα τίγρης» με μούρα από τα Ουράλια όρη και αβοκάντο. Το ceviche είναι παραδοσιακή τεχνική της Περουβιανής κουζίνας, που έγινε δημοφιλής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική -πλέον κατακτά και την χώρα μας- και συνίσταται στο μαρινάρισμα ολόφρεσκων, ωμών ψαριών ή θαλασσινών σε χυμό εσπεριδοειδών. Τέλος, στο Περού, το leche de tigre, δηλαδή το γάλα της τίγρης, δεν είναι τίποτε άλλο από μείγμα χυμού τριών εσπεριδοειδών -λάιμ, πορτοκάλι, λεμόνι-, με σόγια, τσίλι και μέλι.

Ακολούθησαν χτένια με κερκυραϊκά φραουλίνια.

Ο chef Rashid Rakhmanov με το φλόγιστρό του βάζει την τελευταία πινελιά -υπό το βλέμμα του επίσης Ρώσου Leonid Gelibterman, Προέδρου του International Center of Wine and Gastronomy, αλλά και όλων ημών-…

…. στο επόμενο πιάτο με σούσι Nikkei, μοσχάρι ponzu (κλασσική γιαπωνέζικη σάλτσα με εσπεριδοειδή), σολωμό και πιπεριά aji (καυτερή περουβιανή ποικιλία).

Η κερκυραϊκή συνέχεια του δείπνου περιελάμβανε αγκινάρες «κανκιόφολες» παστρόκιο με περγαμόντο και αφρό σαλάδου (ντόπιο παραδοσιακό σαλάμι). Και επειδή είμαι βέβαιη ότι έχετε πολλές άγνωστες λέξεις σπεύδω να διευκρινίσω ότι οι αγκινάρες «κανκιόφολες» ή «αγκινάρες Ιερουσαλήμ», είναι ουσιαστικά μία ρίζα που παντρεύει στην ιδιαίτερη γεύση της την αγκινάρα με τους ξηρούς καρπούς. Όσο για το παστρόκιο, πρόκειται για ονομασία που έφεραν στο νησί οι Μαλτέζοι και σηµαίνει «ανακάτεµα, ακαταστασία».

Μέσω Ουραλίων περνάμε και πάλι στο Περού και απολαμβάνουμε χταπόδι anticuchos σε πάνκο (είδος μαρμελάδας) κόκκινης πιπεριάς aji και mousse γλυκοπατάτας. Anticuchos ονομάζεται η δημοφιλής στις Άνδεις -ήδη από την προ-κολομβιανή περίοδο- μέθοδος μαριναρίσματος διαφόρων ειδών κρέατος (κυρίως όμως καρδιάς μοσχαριού) σε ξύδι, σκόρδο, κύμινο και καυτερή πιπεριά aji.

Και πώς θα μπορούσε από ένα τέτοιο θεματικό δείπνο να λείπει ο κόκκορας παστιτσάδα, «αλλιώς» όμως, με «χαβιάρι» κεφαλογραβιέρας.

Το γλυκό κέρασμα του chef Rashid ήταν μια παραλλαγή του Tres Leches (κέικ με τρία είδη γάλακτος και καταγωγή από την Λατινική Αμερική, που όμως έχει πολιτογραφηθεί πλέον ως παραδοσιακό και στην Βαλκανική γειτονιά μας) με μπισκότο Ουραλίων με άνθη κερασιάς, τρία γάλατα (ζαχαρούχο, κανονικό και καρύδας) και παγωτό γουακαμόλε (μεξικάνικη παρασκευή με βάση το αβοκάντο και αζτέκικες καταβολές).

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του δείπνου ένας σύντομος χαιρετισμός από τους δύο chef, που πραγματικά κατέπληξαν τους συμμετέχοντες στην βραδιά αυτή. Ο Leonid Gelibterman σε ρόλο φωτογράφου και απέναντί του οι δύο chef εκατέρωθεν του Διευθυντή του Κontokali Βay Resort & Spa Γεράσιμου Τράνακα.

Από αριστερά: ο chef Rashid Rakhmanov, ο Leonid Gelibterman (Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Γαστρονομία και τον Οίνο με έδρα τη Μόσχα, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Gastronomy Network του Διεθνούς Οργανισμού Τουρισμού -United Nations World Tourism Organization, UNWTO- και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εστιατόρων και Ξενοδόχων Ρωσίας) και ο chef του Kontokali Bay Σπύρος Βουλισμάς (Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας) και η ομάδα του.

Από αριστερά: ο Leonid Gelibterman, ο chef Rashid Rakhmanov και ο Διευθυντής του ξενοδοχείου Γεράσιμος Τράνακας.

Το γλυκό κέρασμα του chef Σπύρου Βουλισμά ήταν μία αποδομημένη τάρτα κουμ-κουάτ αρωματισμένη με αρμπαρόριζα.

Λικέρ κουμ-κουάτ, το πλέον εμβληματικό προϊόν της Κέρκυρας, για το κλείσιμο μιας ονειρεμένης βραδιάς!

Ο έναστρος ουρανός στην αγκαλιά της πισίνας του ξενοδοχείου μάς απευθύνει το τελευταίο ξεπροβόδισμα!

Ο νεαρός ιδιοκτήτης του Κontokali Βay Resort & Spa και νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης (αριστερά) με τον διαπρεπή Ρώσο chef Rashid Rakhmanov, πρεσβευτή της Περουβιανοϊαπωνικής κουζίνας Nikkei.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο νησί και πάντοτε στο πλαίσιο του 1ου Corfu Food and Wine Festival ο Ρώσος chef Rashid Rakhmanov παρέδωσε μαθήματα με θέμα την Ρωσική κουζίνα και γαστρονομία στο Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα ο Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου για τη Γαστρονομία και τον Οίνο και Αντιπρόεδρος των Ξενοδοχειακών Εστιατορίων Ρωσίας Leonid Gelibterman έδωσε μαθήματα γευσιγνωσίας και μετέφερε στους σπουδαστές της Σχολής και σε όλους όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο, τις τελευταίες ειδήσεις για τον γαστρονομικό τουρισμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, στον οποίο είναι μέλος. Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, του Υπουργείου Παιδείας-Έρευνας και Θρησκευμάτων, έδωσε το δυναμικό παρόν του σε ολόκληρη την διοργάνωση του Φεστιβάλ, όπως και γενικότερα στον χάρτη της τοπικής κοινωνίας του νησιού, με τους 160 και πλέον σπουδαστές του απ’ όλη την Ελλάδα, να προετοιμάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την είσοδό τους στον χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής και της τουριστικής βιομηχανίας γενικότερα.

Master Class στην Σχολή Τουρισμού του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας, από τον Ρώσο chef Rashid Rakhmanov. Αριστερά ο Κερκυραίος chef Σπύρος Βουλισμάς, εκ των πρωτεργατών της διοργάνωσης του 1ου Corfu Food and Wine Festival.

Ο chef Rashid επί το έργον…

…δέχεται χείρα βοηθείας και από τον Leonid Gelibterman (στο μέσον, πίσω από το τραπέζι εργασίας).

Πραγματικό έργο τέχνης προς τέρψιν όλων των αισθήσεών μας, το πιάτο του chef Rashid Rakhmanov.
Ανάλογου ενδιαφέροντος δράση του Φεστιβάλ, που έφερε τον τίτλο Βρετανικός Περίπατος, μας ξενάγησε στις επιρροές της Βρετανικής Προστασίας στην κουζίνα και γενικότερα τον πολιτισμό της Αρχόντισσας του Ιονίου. Ακολουθείστε και τις εξίσου ενδιαφέρουσες γαστρονομικές διαδρομές του Φεστιβάλ από το ομηρικό νησί των Φαιάκων ως τις επιρροές της Βενετίας στην τοπική κουζίνα!
Σχολιάστε