La Cité du Vin, το νέο τοπόσημο του Bordeaux


Αν ανοίξετε οποιαδήποτε εγκυκλοπαίδεια -συνήθως ηλεκτρονική πλέον- και αναζητήσετε το λήμμα La Cite du Vin (Η Πόλη του Κρασιού), θα διαβάσετε κατά πάσα πιθανότητα κάτι πολύ πεζό, του τύπου: «Είναι ένα Μουσείο καθώς και ένας τόπος εκθέσεων, παραστάσεων, κινηματογραφικών προβολών και ακαδημαϊκών σεμιναρίων με θέμα το κρασί, που βρίσκεται στο Μπορντώ της Γαλλίας». Βεβαίως η Cité du Vin είναι όλα αυτά, αλλά και πολλά-πολλά περισσότερα, τα οποία αξίζει να ζήσει ως μοναδική εμπειρία κάθε οινόφιλος αυτού του κόσμου! Καταρχάς πρόκειται για το μεγαλύτερο Μουσείο Κρασιού στον κόσμο, όπου προβάλλεται οτιδήποτε έχει να κάνει με το κρασί, την παραγωγή και την απόλαυσή του σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε σχέση με την Γαλλία, η οποία ούτως ή άλλως είναι ηγέτιδα δύναμη στον χώρο της οινοπαραγωγής. Φαίνεται ότι οι εμπνευστές και κατασκευαστές του Μουσείου, θέλησαν να κλέψουν λίγη δόξα ή ακόμα και να επισκιάσουν την λάμψη του φοβερού και τρομερού Guggenheim Museum, του γειτονικού τους ισπανικού Bilbao, το οποίο απέχει μόνο 334 χλμ., Αθήνα-Λάρισα δηλαδή ένα πράγμα! Και όπως ακριβώς το Guggenheim πήρε το Μπιλμπάο από το πουθενά και το τοποθέτησε στο επίκεντρο του παγκόσμιου χάρτη πολιτιστικού τουρισμού, έτσι ακριβώς και το La Cité du Vin τοποθέτησε το Bordeaux -σε συνδυασμό βέβαια με την γενικότερη αναγέννηση της πόλης την δεκαετία του ’90- στην καρδιά όχι μόνο του παγκόσμιου χάρτη Οινοτουρισμού, αλλά και στην καρδιά κάθε ανθρώπου, που απλά αγαπά ή ασχολείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με το κρασί. Και μην ξεχνάτε ότι ακριβώς δίπλα στην Πόλη του Κρασιού βρίσκεται και η κλειστή αγορά Les Halles de Bacalan, ένας πραγματικός παράδεισος για όποιον αναζητά στα ταξίδια του τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα των τόπων που επισκέπτεται.

Για να φτάσετε στην Cité du Vin θα πρέπει να ακολουθήσετε την Quais des Chartrons, ένα από τα πιο όμορφα και πολυσύχναστα σημεία του Bordeaux, το οποίο ιδιαίτερα στο τμήμα αυτό, που πλησιάζει προς την Πόλη του Κρασιού, όχι μόνο προσφέρει εξαιρετική θέα προς την εντυπωσιακή γέφυρα Jacques Chaban-Delmas, αλλά διαθέτει και αμέτρητους χώρους εστίασης και κάθε είδους καταστήματα, αποτελώντας αγαπημένο σημείο των Μπορντωλέζων για βόλτα και ψώνια.

Φυσικά, για να φθάσετε ως εδώ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ποδήλατο, το πιο δημοφιλές μέσο μετακίνησης των ντόπιων…

…ή ακόμα και τα πυκνά δρομολόγια των τραμ…

…όμως, αναμφισβήτητα ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τα μυστικά της περιοχής είναι το περπάτημα και αυτόν επιλέξαμε κι εμείς!

Η γέφυρα Jacques Chaban-Delmas ενώνει τα δύο τμήματα του Bordeaux στις αντίστοιχες όχθες του ποταμού Garonne. Εγκαινιάστηκε στις 16 Μαρτίου 2013 από τον τότε Γάλλο Πρόεδρο François Hollande και τον Alain Juppé, Δήμαρχο του Μπορντώ. Με μήκος 110μ. αποτελεί την μεγαλύτερη γέφυρα κάθετης ανύψωσης στην Ευρώπη (το τμήμα της μεταξύ των τεσσάρων γιγάντιων πυλώνων ανυψώνεται προκειμένου να διέλθουν πλοία με μεγάλο ύψος). Ονοματοδοτήθηκε προς τιμήν του Jacques Chaban-Delmas, πρώην Πρωθυπουργού της Γαλλίας και πρώην Δημάρχου του Bordeaux.

Η θέα των δύο τμημάτων της πόλης του Βordeaux, εκατέρωθεν του ποταμού Garonne, είναι πράγματι πανοραμική από το μέσον της γέφυρας Jacques Chaban-Delmas.

Προσεγγίζοντας την περιοχή Bacalan, όπου βρίσκεται η La Cité du Vin, αλλά και η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα κλειστή αγορά τοπικών τροφίμων Les Halles de Bacalan, συνειδητοποιούμε όχι μόνο πώς μπορεί να ήταν η συγκεκριμένη περιοχή μέχρι πριν 6-7 χρόνια, αλλά και πώς θα είναι σε άλλα τόσα από σήμερα, δεδομένου ότι είναι ολόκληρη ένα απέραντο εργοτάξιο σε πλήρη δραστηριότητα!

Φθάνοντας πλέον στην είσοδο του πολυχώρου ενημερωνόμαστε για την έκθεση «Le Vin & la Musique», η οποία θα κλείσει τις πύλες της στις 24 Ιουνίου, λίγες μόλις ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ανά διετία Φεστιβάλ Κρασιού, που πραγματοποιείται στην πόλη ακριβώς αυτές τις ημέρες 14 – 18 Ιουνίου.

Το γεγονός ότι τα εγκαίνια του Μουσείου πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο τον τότε Γάλλο Πρόεδρο François Hollande, στις 31 Μαΐου 2016, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια εργασιών, προφανώς μαρτυρά πολλά για τον τρόπο με τον οποίο οι Μπορντωλέζοι αντιλαμβάνονταν την σπουδαιότητα του νέου αυτού τοπόσημου για την πόλη τους. Ενδεικτικό του μεγέθους του έργου είναι το γεγονός ότι το αρχικό  εγκριθέν κόστος του ανήρχετο σε 63 εκ. ευρώ, ποσό που τελικά έφτασε τα 81 εκατ. ευρώ και το οποίο μοιράστηκαν τόσο το Γαλλικό κράτος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η τοπική Περιφέρεια (Aquitaine), όσο και οι οινοπαραγωγοί, το Εμπορικό Επιμελητήριο της πόλης και ιδιώτες. Η Cité du Vin στην συνολική έκτασή της των  14.000 τ.μ., με ύψος που φθάνει τα 55 μέτρα, φιλοξενεί μεταξύ άλλων -εκτός από το Μουσείο Κρασιού-, αμφιθέατρο, πωλητήριο, βιβλιοθήκη, αίθουσα προβολών και άλλους ειδικά διαμορφωμένους χώρους για την φιλοξενία εκθέσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων και ποικίλων άλλων δράσεων, πάντοτε σε σχέση με το κρασί, καθώς επίσης και διαδραστικό πάρκο και μια κάβα. Πρόκειται για ένα τεχνολογικό θαύμα που περιλαμβάνει διαδραστικές διαδρομές στους τόπους παραγωγής του κρασιού από την αρχαιότητα έως σήμερα, τρισδιάστατες εικόνες, αρώματα που σε συνεπαίρνουν, αλλά και προβολές που παρουσιάζουν διάσημες προσωπικότητες, οι οποίες αγάπησαν το κρασί, όπως για παράδειγμα ο Ουίνστον Τσόρτσιλ.

H κάβα με τις χιλιάδες φιάλες κρασιού, οι οποίες έχουν επιλεγεί με την φροντίδα του Andreas Larsson -ο οποίος το 2007 κέρδισε τον διόλου ευκαταφρόνητο τίτλο του Best Sommelier of the World-, συνεπικουρούμενου από τον επίσης οινολόγο Michel Rolland, ο οποίος με έδρα το Bordeaux παρέχει τις συμβουλές του σε πάμπολλες χώρες ανά την υφήλιο.

Αtelier de decouvert, το εργαστήριο της ανακάλυψης, ένας από τους πάμπολλους χώρους ποικίλων δραστηριοτήτων που στεγάζονται στην Πόλη του Κρασιού.

Η βιβλιοθήκη του πολυχώρου.

E-Vine. Τα άγρια αμπέλια είναι φυτά που παράγουν λίγα σταφύλια. Οι άνθρωποι τα εξημέρωσαν εφαρμόζοντας επιλογές, κλάδεμα, τροφοδοσία, συγκομιδή και μελέτη τους, και επίσης γιορτάζοντάς τα, λέγοντας παραμύθια γι’ αυτά και ανάγοντάς τα στο επίπεδο του μύθου.

The Terroir Table…

…δηλαδή η ενότητα όπου θα ακούσετε τους οινοποιούς απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίοι μοιράζονται τα μυστικά τους και εξερευνούν τη μεγάλη ποικιλία μοναδικών terroirs, που έχουν σφυρηλατήσει τις ταυτότητες των παγκόσμιων οινοποιητικών περιοχών.

The world wine tour, μια μοναδική περιήγηση στον κόσμο του κρασιού. Οι άνθρωποι καλλιεργούν αμπέλια σε όλο τον κόσμο σε μια ευρεία ποικιλία φυσικών συνθηκών. Οι αμπελοκαλλιεργητές έχουν προσαρμόσει και διαμορφώσει τα τοπία τους σύμφωνα πάντα με τις παραδόσεις τους.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, η οποία συμμετέχει μέσω του μοναδικού αμπελώνα της Σαντορίνης.

The buffet of the five senses. Από τη γέννησή μας έχουμε ανακαλύψει τον κόσμο χρησιμοποιώντας τις πέντε αισθήσεις μας. Θέαμα. Ακρόαση. Μυρωδιά. Γεύση. Αφή. Τι θα μπορούσε να είναι πιο φυσικό, ενστικτώδες ή οικείο;

The banquet of legends, το συμπόσιο των θρύλων. Ο οίνος είναι θέμα γεύσης και εποχής. Πολλοί διάσημοι άνδρες και γυναίκες υπήρξαν και εξακολουθούν να είναι παθιασμένοι λάτρεις του κρασιού, ένθερμοι υποστηρικτές των αισθήσεων και εντυπώσεων που ξυπνούν από τη γεύση του. Καθίστε σε ένα τραπέζι συμποσίου με τις ιστορικές προσωπικότητες, που είναι ένθερμοι λάτρεις των αμπελουργικών περιοχών του κόσμου και οι οποίες θα σας μιλήσουν με πάθος για τις μεγαλύτερες οινολογικές τους μνήμες.

Μeet the Experts ονομάζεται αυτή η διαδραστική ενότητα και επιτρέπει σε οποιονδήποτε το θελήσει να τεστάρει ή να εμπλουτίσει τις γνώσεις του για το κρασί, «συζητώντας» με τους κορυφαίους του χώρου ανά τον κόσμο, οι οποίοι μάλιστα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη!

Wine portraits. Φρέσκα και φρουτώδη κρασιά, πλούσια κρασιά, καθημερινά ή εορταστικά κρασιά… Ένα στυλ που ταιριάζει σε όλους! Παρά την τεράστια ποικιλία, τα κρασιά του κόσμου μπορούν να χωριστούν σε έξι μεγάλες οικογένειες: ξηρό λευκό, κόκκινο, ροζέ, αφρώδες, εμπλουτισμένο και γλυκό.

The metamorphoses of wine. Ένα πραγματικό ταξίδι στην επιστήμη και την ανθρώπινη περιπέτεια περιμένει. Οι συγκομιδές, η ζύμωση, η ωρίμανση και η γήρανση προσφέρουν τα μυστικά τους, καθώς αποκαλύπτονται οι μεταμορφώσεις του κρασιού και τα κόλπα των οινοποιών σε όλο τον κόσμο.

Η μακέτα της Πόλης του Κρασιού. Οι αρχιτέκτονες του έργου Anouk Legendre και Nicolas Desmazieres δημιούργησαν ένα υπέροχο οικοδόμημα στηριζόμενοι αποκλειστικά στις καμπυλότητες, το σχήμα του οποίου παραπέμπει σε μία καράφα, αλλά και στην εικόνα του κρασιού που αναδεύεται εντός αυτής.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας μετά από ένα τρίωρο περίπου, έχοντας δηλαδή πραγματοποιήσει ουσιαστικά τον λεγόμενο Permanent Tour στην Cité du Vin, καταλήγουμε στον 7ο όροφο του οικοδομήματος όπου φιλοξενείται το πανοραμικό εστιατόριο «Le 7», όπου πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε άλλο είναι βέβαιο ότι θα μείνετε κατάπληκτοι από την εξαιρετική πανοραμική θέα του Bordeaux. Εδώ θα δοκιμάσετε μια επιλογή εποχιακών τοπικών προϊόντων, συνοδευόμενη από μια λίστα με περισσότερα από 500 κρασιά απ’ όλο τον κόσμο.

Η θέα προς τον ποταμό Garonne, την γέφυρα Jacques Chaban-Delmas και το Bordeaux…

…είναι πραγματικά τα πρώτα πράγματα που σερβίρονται στο πιάτο σου άμα τη αφίξει σου στον εξαιρετικό αυτό χώρο.

To εστιατόριο αποτελεί φυσική επέκταση της επίσκεψης στην Πόλη του Κρασιού. Είναι ανοιχτό συνεχώς μέχρι τα μεσάνυχτα, προσφέροντας στιγμές απόλαυσης όλη την ημέρα.

Το μενού προσφέρει πιάτα που στηρίζονται στα φρέσκα τοπικά και εποχιακά προϊόντα, προσαρμοσμένα στις γεύσεις του κόσμου, ως ένα ταξίδι στις γαστρονομικές παραδόσεις. Η κουζίνα του «Le 7» μετατρέπει την υπερηφάνεια για τους τοπικούς παραγωγούς και τις βιομηχανίες που δίνουν έμφαση στην ποιότητα, σε καθημερινές, εποχιακές σπεσιαλιτέ. Οι προτάσεις και οι δραστηριότητες είναι πολυάριθμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας: πρωινό, γεύματα, σνακ, αίθουσα τσαγιού για το απόγευμα, για μετά την εργασία, κάρτα για δείπνο… Οι επιλογές είναι πολλαπλές προκειμένου να ικανοποιήσουν τους κατοίκους του Bordeaux, αλλά και την διεθνή πελατεία.

Amuse-bouche.

Άγριο λαβράκι με φρέσκα λαχανικά, πράσινο μήλο, χαβιάρι λεμονιού, dashi broth (γιαπωνέζικος ζωμός-βάση για σούπες) και τραγανό ραβιόλι.

500 κρασιά από το Bordeaux, την Γαλλία και 50 ακόμα χώρες απ’ όλο τον κόσμο! Οι μικρές παραγωγές δεν παραμελούνται και η κύρια ιδέα είναι η διασκέδαση και η ανακάλυψη για όλους τους προϋπολογισμούς. Φυσικά είναι παρούσα και η Ελλάδα με κρασιά του Κτήματος Σιγάλα, από την Σαντορίνη.

Mr Metzger’s selection of beef cuts (επιλογή κοπών βοδινού), που συνοδεύτηκε με λαγόχορτο σε κρούστα φαγόπυρου, αραβική κρέμα και sauce Bordelaise, μια κλασσική γαλλική σάλτσα με ξηρό κόκκινο κρασί, μυελό οστών, βούτυρο, κρεμμυδάκια shallots και σάλτσα demi-glace.

Blue Homard (είδος αστακού του Ατλαντικού από την γαλλική ψαραγορά) και glazed pork lardons. συνοδευμένα με linguini από χειμωνιάτικες ρίζες (ραπανάκι, γογγύλι), tangy green apple (ποικιλία πράσινου μήλου) και σάλτσα Nantua, μια κλασσική σάλτσα θαλασσινών, ένα είδος μπεσαμέλ, με βούτυρο καραβίδας και κρέμα.

Μια ποικιλία μικρών γλυκών και καφές για το τέλειο κλείσιμο ενός αξέχαστου γεύματος!

Για την διαμονή μας στο μαγευτικό Bordeaux οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Hotel Vatel, το οποίο υποδέχεται τους πελάτες του στην καρδιά της ιστορικής περιοχής Chartrons. Θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο για την εμπειρία της διαμονής μας στο VATEL, στο οποίο βιώσαμε και μία μοναδική οινο-γαστρονομική εμπειρία, παγκόσμιας πρωτοτυπίας θα τολμούσα να πω! Μιας και το Bordeaux Wine Festival, μία από τις μεγαλύτερες γιορτές -αν όχι η μεγαλύτερη- του κόσμου για το κρασί και όσους το αγαπούν, ξεκινά αύριο στο μαγευτικό Μπορντώ, αν αποφασίσετε να το εντάξετε στην ατζέντα του weekend σας το Hotel Vatel θα αποτελέσει το ιδανικό ορμητήριό σας, αφού βρίσκεται κυριολεκτικά εκεί που συμβαίνουν όλα! Το Φεστιβάλ, που αναμένεται με αδημονία από τους ανά την υφήλιο οινόφιλους, κάθε δεύτερο Ιούνιο, θα ρίξει αυλαία στις 18, την ερχόμενη Δευτέρα.

Για περισσότερες πληροφορίες για το Bordeaux και την Γαλλία γενικότερα, επισκεφθείτε τους αντίστοιχους ιστοτόπους τους. Ευχαριστούμε θερμά τους δύο γαλλικούς φορείς τουρισμού, όπως και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, για την αμέριστη αρωγή και την άψογη διοργάνωση του ταξιδιού μας στο Bordeaux.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

 

 

 

 

Κατηγορίες:Destinations, Europe, GastronomyΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: