«Ωραία Κοιμωμένη» που ξύπνησε -σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του διεθνούς τύπου- ή ίσως ένας φοίνικας που αναγεννήθηκε από τις στάχτες του, θα προσέθετα εγώ, με την στάχτη να αντικαθίσταται -στην προκειμένη περίπτωση- από το bible-black μαύρο χρώμα, με το οποίο η ρύπανση είχε «χρωματίσει» τις προσόψεις των εντυπωσιακών κτηρίων της πόλης. Μόλις δύο δεκαετίες πριν, έως και τα μέσα της δεκαετίας του ’90, η Κοιμωμένη όχι απλά κοιμόταν, αλλά βρισκόταν κυριολεκτικά σε λήθαργο! Ο ανοιχτόχρωμος ασβεστόλιθος, από τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα ιστορικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα του Bordeaux, είχε αποκτήσει μια κατάμαυρη κρούστα, που κάλυπτε την ευπαθή στην μόλυνση πορώδη επιφάνειά του και οι πέτρινες φιγούρες των εγκαταλελειμμένων αποθηκών στις όχθες του ποταμού, απέκοπταν οπτικά -και όχι μόνον- την πόλη από τον προαιώνιο σύντροφό της, τον Garonne. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μία τρίτη πληγή καθιστούσε πραγματικά αδιάβατη την πόλη, καθώς η κυκλοφοριακή συμφόρηση έφραζε καθημερινά τις οδικές αρτηρίες του Bordeaux και τις πανέμορφες πλατείες του, που στέναζαν κάτω από το βάρος ενός δυσανάλογου -για τα μεγέθη και τον χαρακτήρα της πόλης- αριθμού οχημάτων!

Το μεσαίο κτήριο της φωτογραφίας είναι ενδεικτικό της εικόνας που παρουσίαζε η πόλη πριν τον καθαρισμό των προσόψεων…

…και η αντίθεση με την καθαρισμένη εκδοχή της είναι πραγματικά καθηλωτική!

Η Pont de Pierre αποτελεί την πρώτη πέτρινη γέφυρα που κατασκευάστηκε ποτέ στο Bordeaux και για σχεδόν 150 χρόνια αποτελούσε τον μοναδικό τρόπο -εξαιρουμένων των βαρκών φυσικά- σύνδεσης του ιστορικού κέντρου της πόλης, στην αριστερή όχθη, με την περιοχή La Bastide, στην δεξιά όχθη του ποταμού Garonne. Εγκαινιάστηκε το 1822, έχει δε 17 καμάρες όσα και τα γράμματα στο όνομα του εμπνευστή της, του Napoleon Bonaparte.
Όμως, το 1995, όλα άλλαξαν, όταν Δήμαρχος της πόλης εκλέχθηκε ο κεντροδεξιός Alain Juppé. Έχοντας διατελέσει Πρωθυπουργός επί προεδρίας Jacques Chirac και πολλάκις Υπουργός με διαφορετικά χαρτοφυλάκια, υπήρξε ο από μηχανής θεός, ο οποίος διείδε στα προβλήματα που κρατούσαν καθηλωμένη την ανάπτυξη της πόλης, μία λύση τύπου Γόρδιου δεσμού: γκρέμισε τις παλιές αποθήκες ανοίγοντας το μέτωπο της πόλης προς τον ποταμό, πεζοδρόμησε το κέντρο του Bordeaux, εγκατέστησε ένα υψηλής τεχνολογίας σύστημα τραμ και καθάρισε τις προσόψεις όλων των κτηρίων, αποκαλύπτοντας τον κιτρινόλευκο ασβεστόλιθο και μεταμορφώνοντας, πραγματικά, την πόλη σε έναν ολόλευκο κύκνο, σε μια εντελώς ξύπνια πια «Ωραία Κοιμωμένη», η οποία με το σπαθί της κέρδισε τον τίτλο του «Ευρωπαϊκού Καλύτερου Προορισμού» για το 2015! Αξίζει να σημειώσουμε, ότι ο Alain Juppé, του οποίου το έργο αποδέχονται ακόμα και οι αριστεροί Μπορντωλέζοι, είναι ο ένας από τους μόλις τρεις συνολικά ανθρώπους που κάθισαν στον δημαρχιακό θώκο του Bordeaux από το 1947 έως σήμερα, έχοντας τα ηνία της πόλης από το 1995 έως το 2004 και από το 2006 έως και σήμερα.

Ο Jacques Chaban-Delmas (7 Μαρτίου 1915 – 10 Νοεμβρίου 2000) διετέλεσε Πρωθυπουργός υπό τον George Pompidou από το 1969 έως το 1972, ενώ παράλληλα ήταν Δήμαρχος του Bordeaux από το 1947 έως το 1995, αλλά και Bουλευτής του Gironde. Το άγαλμά του βρίσκεται στην πλατεία έμπροσθεν του καθεδρικού ναού του Saint-André.
Eπιπλέον, το 2007, ένα ακόμα σημαντικό γεγονός σημαδεύει την αλματώδη αναπτυξιακή πορεία του Bordeaux, καθώς 1810 εκτάρια -περίπου το μισό της συνολικής έκτασής του- εντάσσονται στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθιστώντας ταυτόχρονα την πόλη το μεγαλύτερο αστικό μνημείο της λίστας αυτής. Το Bordeaux είναι πόλη της Ν.Δ. Γαλλίας και πρωτεύουσα του διαμερίσματος Gironde, χτισμένο στην αριστερή όχθη του ποταμού Garonne. Αποτελεί ένα από τα πολυπληθέστερα αστικά κέντρα της Γαλλίας, με τον πληθυσμό ολόκληρης της πόλης -συμπεριλαμβανομένων και των προαστίων- να υπερβαίνει τους 1.200.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων, εκτός από Γάλλους, συμπεριλαμβάνονται επίσης συμπαγείς ομάδες αλλοδαπών, όπως Ιταλοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Γερμανοί και Βορειοαφρικανοί.
Τον Μάιο του 2016, ένα νέο τοπόσημο ήρθε να συμπληρώσει την ταυτότητα του Bordeaux, της γαλλικής πρωτεύουσας του κρασιού, η οποία διαθέτει πλέον την παγκόσμια Disneyland ενηλίκων, όπως πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν το La Cite du Vin, το νέο γαλλικό Μουσείο κρασιού, το οποίο κόστισε 81 εκ. ευρώ και εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον -τότε- Γάλλο Πρόεδρο Francois Hollande. Και μην ξεχνάτε ότι ακριβώς δίπλα στην Πόλη του Κρασιού βρίσκεται και η κλειστή αγορά Les Halles de Bacalan, ένας πραγματικός παράδεισος για όποιον αναζητά στα ταξίδια του τα τοπικά ποιοτικά προϊόντα των τόπων που επισκέπτεται.

La Cite du Vin, η Πόλη του Κρασιού!

Όπου κι αν βρίσκεται κανείς, επί της πλατείας Place de la Comédie, μπορεί να έχει πάντοτε μια διαφορετική οπτική γωνία του γλυπτού του Jaume Plensa «Sanna».
Η πλατεία Place de la Comédie αποτελεί το, ίσως, πιο εντυπωσιακό σημείο του Bordeaux, προσφέροντας εικόνες απίστευτης ομορφιάς από κάθε γωνία της και φιλοξενώντας τόσο το εμβληματικό Grand Théâtre, όσο και το πολυτελές Grand Hôtel de Bordeaux, ακριβώς απέναντι. Το Grand Théâtre κατασκευάστηκε μεταξύ 1773 και 1780, από τον αρχιτέκτονα Victor Louis, μετά από μια πυρκαγιά που κατέστρεψε το θέατρο της πόλης το 1756. Η πρόσοψή του κοσμείται από δώδεκα κορινθιακού ρυθμού κίονες και ισάριθμα αγάλματα γυναικείων μορφών, που φαίνεται σαν να σκύβουν και να κοιτούν με ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην καρδιά του Bordeaux!

Από την Place de la Comédie θα απολαύσετε μια μοναδική άποψη προς την Στήλη του Monument aux Girondins (Μνημείο των Γιρονδίνων) στην Place des Quinconces (στο βάθος). Αριστερά, το κτήριο Maison Gobineau, που χτίστηκε το 1786-1788, στην γωνία της Allées de Tourny, φιλοξενεί σήμερα το Maison du Vin de Bordeaux. Το σχήμα του θυμίζει πλώρη πλοίου που κατευθύνεται προς το Grand Théâtre!

InterContinental Bordeaux Le Grand Hotel.
Στο Quartier des Grands Hommes, το ιστορικό κέντρο της πόλης του Bordeaux, ο αρχιτέκτονας της Όπερας, ο Victor Louis, σχεδίασε απέναντί της ένα κτήριο, το οποίο μοιάζει να αποτελεί την αντανάκλασή της! To InterContinental Bordeaux Le Grand Hotel. Η ίδια νεοκλασσικά εμπνευσμένη πρόσοψη, η ίδια κιονοστοιχία Κορινθιακού ρυθμού και συγχρόνως η αρμονία ολόκληρης της Place de la Comédie φτάνει στην τελειότητα, κλέβοντας για πάντα την καρδιά των Μπορντωλέζων.

Το Μνημείο των Girondins κατασκευάστηκε μεταξύ 1894 και 1902 στη μνήμη των Girondins βουλευτών, που έπεσαν θύματα της τρομοκρατίας. Οι Γιρονδίνοι ήταν σημαντική πολιτική ομάδα, που δημιουργήθηκε πριν από την Γαλλική Επανάσταση και έδρασε κατά τη διάρκειά της, όπου και έφτασε στο απόγειο της δύναμής της.

Στην κορυφή τής, 54 μέτρων ύψους, στήλης στέκεται το χάλκινο άγαλμα της Ελευθερίας αποτινάσσοντας τις αλυσίδες της. Η βάση του Μνημείου περιβάλλεται από συντριβάνια και κοσμείται με συμπλέγματα αγαλμάτων με άλογα ή ανθρώπινες μορφές. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνονται οι εχθροί της Δημοκρατίας: το Ψέμα, η Άγνοια και η Ανηθικότητα.

Από την Place de la Comédie ξεκινά και ο μεγαλύτερος σε μήκος εμπορικός πεζόδρομος της Ευρώπης, η διάσημη Rue Saint Catherine.

Η Place du Parlement και ο ναός του St. Pierre.

Η Porte de Bourgogne (Πύλη της Βουργουνδίας) κατασκευάστηκε την περίοδο 1750 – 1755 και βρίσκεται στην πλατεία Bir-Hakeim, με την μία όψη της να ατενίζει την γέφυρα Pont de Pierre και την άλλη την λεωφόρο Victor Hugo.

Porte de la Monnaie. Η αρχή της κατασκευής της τοποθετείται στις 19 Ιανουαρίου 1758 και η ολοκλήρωσή της στις 25 Ιουλίου 1759.

Το μέτωπο της πόλης προς τον ποταμό Garonne είναι προκλητικό για περπάτημα ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες ημέρες! H μεγάλη βόλτα, μήκους 3-4 χλμ. -το σημείο όπου εμφανίζεται περισσότερο απ’ όλα ο εκσυγχρονισμός της πόλης-, φέρει το όνομα Port de la Lune, το «λιμάνι του φεγγαριού» και οφείλει την ονομασία του στο ασυνήθιστο, σχεδόν κυκλικό του σχήμα στην περίμετρο του ποταμού Garonne, όπου και δημιουργήθηκε η εξαιρετική promenade με τον σύγχρονο ποδηλατόδρομο!

To Conservatoire (Ωδείο) του Bordeaux «Jacques-Thibaud».

Porte Cailhau. Παρά τo γεγονός ότι στέκεται εδώ από το 1494, αυτό το εντυπωσιακό μνημείο -που προσφέρει εξίσου εντυπωσιακή θέα της πόλης- παραμένει σχεδόν αμετάβλητο. Κατασκευάστηκε για να τιμήσει τη νίκη του Καρόλου VIII στο Fornovo της Ιταλίας.
Το Grosse Cloche (φωτο άνω) είναι ένα από τα παλαιότερα καμπαναριά της Γαλλίας. Η καμπάνα του χρονολογείται από το 1775 και ζυγίζει όχι λιγότερο από 7.750 κιλά! Ονομάζεται «Armande-Louise» και χτυπάει 6 φορές το χρόνο, πάντα για σημαντικούς εορτασμούς, όπως η Ημέρα της Βαστίλης, καθώς και το μεσημέρι της πρώτης Κυριακής κάθε μήνα.

Νυκτερινή άποψη της Place de la Bourse με το Miroir d’Εau (Καθρέφτης του Νερού) και το τραμ.
Η πλατεία Place de la Bourse κατασκευάστηκε τον 18ο αιώνα και η ύπαρξή της αποτελούσε ένα άνοιγμα προς τον ποταμό Garonne της πόλης, που περιστοιχιζόταν από βαριά τείχη για αιώνες. Χρειάστηκαν 20 χρόνια σκληρής δουλειάς για να κατασκευαστεί αυτό που έχει καταστεί πλέον το απόλυτο σύμβολο της πόλης! Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ange-Jacques Gabriel. Τα κτήρια που πλαισιώνουν την πλατεία αποτελούνται από το Hôtel des Fermes, που χτίστηκε από τον πατέρα του Gabriel, το Hôtel de la Bourse, που χτίστηκε από τον ίδιο τον Gabriel και το απομονωμένο κεντρικό περίπτερο (1735-1755). Tο Place de la Bourse διαχωρίστηκε αρχικά από το ποτάμι με κιγκλιδώματα, τα οποία όμως εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Το αρχικό σχέδιο περιελάμβανε ένα άγαλμα του βασιλιά Λουδοβίκου XV, το οποίο όμως γρήγορα αντικαταστάθηκε από άλλο του Ναπολέοντα, τη θέση του οποίου πήρε τελικά η Βρύση των Τριών Χαρίτων, το 1869.Απέναντι από την πλατεία βρίσκεται το εντυπωσιακό έργο του αρχιτέκτονα τοπίου Michel Corajoud, το Miroir d’ Eau (O Καθρέφτης του νερού), στην επιφάνεια του οποίου εναλλάσσονται μοναδικής ομορφιάς εικόνες, ανάλογα με την εποχή και την ώρα της ημέρας. Οι νυκτερινές αντανακλάσεις και οι αντικατοπτρισμοί νεφών είναι όντως μαγευτικοί!

Το καμπαναριό του καθεδρικού ναού St. Andrew.
Είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείτε γερά πνευμόνια προκειμένου να ανεβείτε τα 229 σκαλοπάτια ως την κορυφή του καμπαναριού του Καθεδρικού ναού του Bordeaux, του οποίου το ύψος φθάνει τα 50 μέτρα, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο μιας και η πανοραμική θέα της πόλης και των μνημείων της είναι από εδώ απλά συγκλονιστική. Ο αρχικός πύργος του 12ου αιώνα αποδείχθηκε ανεπαρκής να στηρίξει την βαριά καμπάνα του καθεδρικού ναού Saint-André. Έτσι αποφασίστηκε να οικοδομηθεί ένας ειδικός ανεξάρτητος πύργος, δίπλα στον καθεδρικό ναό, το 1440. Ο Πύργος Pey-Berland ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα υψηλότερα κτήρια της πόλης, μέχρι τη στιγμή που μια καταιγίδα, το 1617, έσπασε το ανώτερο τμήμα του, το οποίο και αντικαταστάθηκε με ένα σταυρό. Το 1853 τοποθετήθηκε η νέα τεράστια καμπάνα, η οποία με βάρος 11 τόνων, κατατάσσεται ως η τέταρτη μεγαλύτερη στη Γαλλία.

Ο Καθεδρικός ναός του Bordeaux, όπως φαίνεται από την κορυφή του καμπαναριού.

O εντυπωσιακός Καθεδρικός ναός St. André.
O Καθεδρικός ναός St. André βρίσκεται κοντά στο Δημαρχείο και αποτελεί το πιο όμορφο θρησκευτικό μνημείο του Bordeaux. Προφανώς, δεν θυμίζει τους καθεδρικούς ναούς του Παρισιού, ωστόσο το ανομοιογενές στυλ του είναι εξαίρετο, ειδικά λόγω του ανεξάρτητου καμπαναριού του. Η Eleanor της Aquitaine και ο Louis VII, ο μελλοντικός βασιλιάς της Γαλλίας, παντρεύτηκαν εδώ το 1137, όπως και η Άννα της Αυστρίας και ο Louis XIII. Ο καθεδρικός ναός χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση ζωοτροφών κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης… Μια θλιβερή μοίρα για αυτό το μνημείο, που υπέστη επίσης ζημιές από μια καταστροφική πυρκαγιά τον 19ο αιώνα. Όλα τα έπιπλα αντικαταστάθηκαν με αυτά που ελήφθησαν από άλλες εκκλησίες. Η καλά ανακαινισμένη βασιλική είσοδος στο βόρειο τοίχο του ναού, αποτελεί την επιτομή της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής του 13ου αιώνα. Όπως και πολλοί άλλοι καθεδρικοί ναοί, τα γλυπτά ζωγραφίστηκαν σε έντονα χρώματα, προκειμένου να προσελκύσουν τους προσκυνητές.

Πανοραμικές όψεις της πόλης…

…και των αξιοθεάτων της…

…από την κορυφή του καμπαναριού του Καθεδρικού ναού.

Η γοητεία των γυμνών χειμωνιάτικων δένδρων! Στο Bordeaux τα έργα της φύσης συναγωνίζονται σε ομορφιά…

…τα έργα των ανθρώπων, είτε αυτοί είναι ανώνυμοι δημιουργοί…

…είτε επώνυμοι καλλιτέχνες, όπως ο Γάλλος Xavier Veilhan (γεννημένος το 1963), ο οποίος δημιούργησε το περίφημο Μπλε Λιοντάρι, σήμα κατατεθέν πλέον για την Place Stalingrad. Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από υλικά όπως το πολυστυρένιο και η πολυεστερική ρητίνη σε μεταλλικό πλαίσιο και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής του, καθώς το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην επίτευξη των γεωμετρικά απαιτητικών πολυεδρικών επιφανειών του! Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο άλλωστε, από το 2005 που τοποθετήθηκε εδώ, έγινε ένα από τα σύμβολα της ανανέωσης αυτής της περιοχής, η οποία επί πολλά χρόνια εθεωρείτο ως το μαύρο πρόβατο των γειτονιών του Bordeaux.

Place des Martyrs de la Résistance (Πλατεία Μαρτύρων της Αντιστάσεως).

Allées de Tourny. Αυτή η πλατεία κατασκευάστηκε μεταξύ του 1743 και του 1757 με πλάτος 65 μέτρων και μήκος 265 μέτρων. Το carrousel βρίσκεται εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το κτήριο της Tourny Meyer στην Allées de Tourny.

Τα κτήρια του Bordeaux είναι εντυπωσιακά στην πλειονότητά τους!

La fontaine de la Grave, η Κρήνη του Τάφου, χτίστηκε το 1788 και βρίσκεται στο Quai des Salinières στις όχθες του Garonne, στην περιοχή Saint-Michel.
Για την διαμονή μας στο μαγευτικό Bordeaux οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Hotel Vatel, το οποίο υποδέχεται τους πελάτες του στην καρδιά της ιστορικής περιοχής Chartrons. Θα ακολουθήσει ξεχωριστό άρθρο για την εμπειρία της διαμονής μας στο VATEL, στο οποίο βιώσαμε και μία μοναδική οινο-γαστρονομική εμπειρία, παγκόσμιας πρωτοτυπίας θα τολμούσα να πω!
Για περισσότερες πληροφορίες για το Bordeaux και την Γαλλία γενικότερα, επισκεφθείτε τους αντίστοιχους ιστοτόπους τους. Ευχαριστούμε θερμά τους δύο γαλλικούς φορείς τουρισμού, όπως και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, για την αμέριστη αρωγή και την άψογη διοργάνωση του ταξιδιού μας στο Bordeaux.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε