Οινο-γαστρονομικές εμπειρίες στο BORDEAUX και πέριξ αυτού


Δεν θα ήταν δυνατόν να επισκεφθεί κανείς το Bordeaux, την παγκόσμια πρωτεύουσα του κρασιού, που φιλοξενεί και την περίφημη La Cite du Vin και να μην ζήσει μία «Περιπέτεια στους Αμπελώνες» του, με τον μοναδικό τρόπο που προτείνεται από το Γραφείο Τουρισμού της πόλης. Ο οινοτουρισμός έχει καθοριστική σημασία για την οικονομική ανάπτυξη του Bordeaux, το οποίο θεωρείται ως γη των θρύλων από τους λάτρεις του κρασιού, με τα σχετικά προγράμματα (περιηγήσεις, θεματικές κρουαζιέρες και εκδρομές, εργαστήρια γευσιγνωσίας, επισκέψεις σε οινοποιεία κ.λπ.) να αυξάνονται καθημερινά στο σύνολο των εκτάσεων των 6 μεγάλων περιοχών του κρασιού, που ονομάζονται Bordeaux Wine Routes. Στην περιοχή Gironde όχι μόνο παράγεται περισσότερο κρασί από οποιοδήποτε άλλη στην Γαλλία -όσον αφορά την πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης-, αλλά και τα διάσημα châteaux της έλκουν σαν μαγνήτες τούς ανά τον κόσμο φανατικούς οινο-γευσιγνώστες. Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι το γεγονός, ότι τα τελευταία χρόνια πολλά κτήματα έχουν αγκαλιάσει τον οινοτουρισμό και πλέον ανοίγουν τις πόρτες τους καλωσορίζοντας το ευρύ κοινό στα κελάρια τους. Και βέβαια, το Bordeaux, αποτελεί εκτός από οινικό και γαστρονομικό παράδεισο, μιας και το καλό κρασί πηγαίνει πάντα χέρι-χέρι με το καλό φαγητό.

Επισκεφθήκαμε το Bordeaux στα μέσα Μαρτίου και μία από τις επιλογές που είχαμε ήταν να ακολουθήσουμε τον γύρο στα οινοποιεία που ανήκουν σε γυναίκες. Μέσα, λοιπόν, από το «Women in Medoc», ένα πρόγραμμα που πραγματοποιείται καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, γνωρίσαμε το Chateau du Τaillan, ιδιοκτησίας της Armelle Falcy Cruse, αλλά και το Château Paloumey, της Martine Cazeneuve, αμφότερα στην οινοπαραγωγική περιοχή του Medoc, όπου και είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε όλα τα είδη κρασιών: λευκό, κόκκινο και ροζέ! Είχαμε όμως την χαρά και την τύχη να απολαύσουμε μία μοναδική οινο-γαστρονομική εμπειρία, παγκόσμιας πρωτοτυπίας θα τολμούσα να πω, μέσα στην πόλη του Bordeaux και συγκεκριμένα στο εστιατόριο του Hotel Vatel, το οποίο υποδέχεται τους πελάτες του στην καρδιά της ιστορικής περιοχής Chartrons!

Το Médoc είναι η πλέον γνωστή αμπελουργική περιοχή της Γαλλίας και βρίσκεται στο διαμέρισμα της Gironde, βορείως του Bordeaux. Το όνομά του προέρχεται από τον Medullicus ή «χώρα του Medulli», την τοπική Κελτική φυλή. Η περιοχή οφείλει την οικονομική της επιτυχία κυρίως στην παραγωγή ερυθρού οίνου, μιας και φιλοξενεί περίπου 1.500 αμπελώνες! Το Médoc θεωρείται ο «οίκος» όλων των κρασιών του Bordeaux, αλλά και όλων των châteaux κατηγορίας Bourgeois. Πρόκειται για μια ζώνη 5-8 χλμ. με αγροκτήματα και αμπελώνες, σε διαδρομές πολυδαίδαλες, που αγγίζουν τα 80 χλμ. ολόγυρα.

Το λεωφορειάκι του Γραφείου Τουρισμού του Bordeaux, με το οποίο πραγματοποιήσαμε την ημερήσια εκδρομή μας στο Médoc.

CHATEAUX PALOUMEY

H Martine Cazeneuve, ιδιοκτήτρια του κτήματος, ξεκίνησε από το 1989 μια συναρπαστική νέα πρόκληση, η οποία αποδείχθηκε μια αξιοσημείωτη περιπέτεια αμπελουργίας. Αποφάσισε να αφιερωθεί αποκλειστικά στην αναγέννηση του Château Paloumey, σε σημείο που πλέον σήμερα το θεωρεί ως το «τέταρτο παιδί» της! Έχοντας αποφοιτήσει από την Ecole Supérieure de Commerce του Bordeaux αναζητούσε ένα ακίνητο στην αριστερή όχθη, όταν «ερωτεύτηκε» το Paloumey -γύρω στο 1989- και ανέλαβε την πρόκληση να αποκαταστήσει τον εγκαταλελειμμένο αμπελώνα και να τον επαναφέρει στην πρώην θέση του μεταξύ των πιο αξιόπιστων châteaux αυτής της επωνυμίας.

Επιλέξτε μία από τις προσφερόμενες ξεναγήσεις και μυηθείτε στον κόσμο των Vignobles Paloumey

…απολαμβάνοντας τις γεύσεις και τα αρώματά τους…

…αλλά και την υπέροχη θέα των αμπελώνων Merlot και Cabernet Sauvignon.

O όρος châteaux, που κυριολεκτικά σημαίνει ανακτορικό κτήμα, έρχεται από τον 19ο αιώνα και αποτελεί πλέον μέρος της ονομασίας που εμφανίζεται σε κάθε αξιόλογη ετικέτα, όντας επίσημο χαρακτηριστικό της περιοχής. Συνήθως αυτά τα châteaux βρίσκονται στο κέντρο των αμπελώνων και συνιστούν και τα ίδια αξιοθέατο, με το κυρίως σπίτι του ιδιοκτήτη να κυριαρχεί (φωτο κάτω) και όλους τους βοηθητικούς χώρους.

Η Martine Cazeneuve δεν ήταν ξένη στον κόσμο του κρασιού όταν ανέλαβε τα ηνία στο Château Paloumey.

Οι οίνοι που παράγονται εδώ είναι οι εξής: Château Paloumey, Château La Bessane, Château La Garricq, Ailes de Paloumey, Plume de Paloumey, Haut Carmaillet. Tα βαρέλια του οινοποιείου, αποτελούν από μόνα τους ένα ακόμα αξιοθέατο, με την περιοχή γύρω από το άνοιγμά τους να είναι βαμμένη στο χρώμα του κρασιού που φιλοξενούν, ένα τρικ προκειμένου να μην δείχνουν άσχημα και λερωμένα, από τις αναπόφευκτες σταγόνες του αρωματικού «ενοίκου» τους!

Ο χώρος δοκιμής των κρασιών και η μεγάλη βεράντα του με θέα προς τους αμπελώνες του κτήματος.

Η γευστική δοκιμή μας περιελάμβανε δύο κόκκινα κρασιά, το Château Paloumey και το Château La Bessane.

CHAΤEAUX DU TAILLAN

Το Châteaux du Taillan είναι μία οικογενειακή επιχείρηση με σημερινούς ιδιοκτήτες του τις 5 αδελφές Cruse, την 5η πλέον γενιά στην μακρόχρονη ιστορία της οικογένειας, στην οποία ανήκει το κτήμα από το 1896, οπότε και πρωτοαποκτήθηκε από τον Henri Cruse. Βρίσκεται στην είσοδο της περιοχής Médoc και είναι ένας από τους πιο ελκυστικούς αμπελώνες της Gironde.

Το πάρκο του κτήματος φιλοξενεί αιωνόβια δέντρα, καθώς επίσης και ένα σπάνιο ροζ μαρμάρινο altarpiece (ακόμα ένα διατηρητέο ​​κτήριο).

Ο χώρος στο σύνολό του αποτελεί ιδανικό τόπο περιπάτου.

Το κλασσικό château που χρονολογείται από τον XVIII αιώνα, μαζί με τα μοναδικά υπόγεια κελάρια του, έχουν συμπεριληφθεί στους καταλόγους της Γαλλικής Εθνικής Κληρονομιάς της χώρας.

Ο αμπελώνας των 30 στρεμμάτων του Château, παράγει ένα κόκκινο κρασί Cru, καθώς και ένα διάσημο λευκό κρασί…

…και δεδομένου ότι πολύ λίγοι αμπελώνες του Médoc παράγουν λευκό κρασί, το La Dame Blanche καθίσταται ένα σπάνιο προϊόν.

Ο χώρος πωλητηρίου και γευσιγνωσίας του Château

…όπου δοκιμάσαμε και τα τρία κρασιά του, το Château du Taillan – Cru Bourgeois, το La Dame Blanche και το Rosé du Taillan.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα κρασιά του Château du Taillan είναι παραδοσιακά συσκευασμένα σε φιάλες, όμως η οικογένεια αποφάσισε να προσφέρει στους πελάτες και στους επισκέπτες της δύο νέους τρόπους αγοράς του κρασιού. Το WIT «Wine in Tube», μικρά σωληνοειδή μπουκαλάκια περιεκτικότητας κρασιού 10 cl., ιδανικά για τους τουρίστες που δεν μπορούν να μεταφέρουν τα μεγάλα μπουκάλια. Οι «μινιατούρες» αυτές μπορούν να αγοραστούν ξεχωριστά ή ως μέρος ενός μοναδικού κουτιού δώρου που περιέχει τα 3 χρώματα (κόκκινο, λευκό και ροζέ).

ΟΙΝΟ-ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ ΣΤΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ TOY HOTEL VATEL

Δεν ξέρω αν σας έχει τύχει ποτέ να αγοράσετε πρώτα τα παπούτσια και στη συνέχεια να ψάχνετε με τι ακριβώς θα τα συνδυάσετε, επειδή ο κανόνας αγορών λέει το αντίθετο, δηλαδή ότι τα υποδήματα έπονται της αγοράς των ενδυμάτων. Εμένα μου συνέβη μία φορά, πριν από 20 σχεδόν χρόνια όταν ευρισκόμενη στο Μιλάνο «ερωτεύθηκα» ένα ζευγάρι γόβες και ορκίστηκα ότι δεν θα φύγω από την χώρα αν δεν τα αποκτήσω! Κακό που με βρήκε, διότι έψαχνα επί μέρες απεγνωσμένα με τι θα τα συνδυάσω! Φαίνεται όμως ότι ο chef του εστιατορίου του Hotel VATEL στο Bordeaux, είναι άριστα εκπαιδευμένος στους «ανάποδους» συνδυασμούς, στις περιπτώσεις δηλαδή όπου ο πελάτης επιλέγει από τον κατάλογο το κρασί που επιθυμεί να πιει, χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για το περιεχόμενο του πιάτου, που θα στείλει η κουζίνα στο τραπέζι του! Πρόκειται πραγματικά για μία παγκόσμια πρωτοτυπία -τουλάχιστον εξ όσων εγώ γνωρίζω-, η οποία δεν έχει υιοθετηθεί προς το παρόν ούτε καν σε άλλα ξενοδοχεία της αλυσίδας VATEL ανά την Ευρώπη. Ακολουθήστε -έστω και μέσω των φωτογραφιών- το εξαιρετικό αυτό και άκρως καινοτόμο ταξίδι μας στον κόσμο της γευστικής αρμονίας οίνου και φαγητού.

Εν αρχή ην… απεριτίφ, ποτά τα οποία ως γνωστόν, σερβίρονται πάντοτε πριν από το γεύμα, σκέτα ή με κάποιον μεζέ, με απώτερο σκοπό τους να μας ανοίξουν την όρεξη. Εδώ έχουμε ένα ουίσκι για τον Βασίλη, τον άνδρα της παρέας, ένα cocktail με λεμονάδα, rose syrup και φρούτα του πάθους για μένα και τέλος ένα cocktail με tonic water, orange bitter, βασιλικό και φρέσκο πράσινο λεμόνι, για την Alexandra, την υπεύθυνη Μarketing του ξενοδοχείου, η οποία αποτέλεσε την ιδανική σύντροφο και «ξεναγό» μας στα απάτητα γευστικά μονοπάτια ενός special δείπνου, που διήρκεσε πάνω από 4 ώρες!

Amuse-bouche No 1: σαλάτα με κινόα, παγωμένο πατζάρι και πουρές από λευκά φασόλια Tarbais, τα οποία έχουν ήπια γεύση, λεπτή φλούδα και δεν χάνουν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα.

Amuse-bouchε No 2: ριζότο, σαλάτα με κινόα και μαριναρισμένο σκουμπρί με κρεμμύδι.

Ακολούθησε η επιλογή των οίνων που θα συνόδευαν τα πρώτα πιάτα του δείπνου μας.

Domaine Belle Roze-Hermitage, Les Terres Blanches, 2016 (Γαλλία).

Saint-Mont, Les Vignes Retrouvées, 2015 (Γαλλία).

Château de Monbadon, Castillon Côtes de Bordeaux (Γαλλία), στα χέρια του Zullien, του εξαιρετικά έμπειρου sommelier του εστιατορίου.

Ψητή χοιρινή κοιλιά, με sauce μουστάρδας, μανιτάρια και αρωματικά βότανα.

Japanese rice (μια χρονοβόρα διαδικασία μαγειρέματος του ρυζιού με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα), με τρούφα, crispy rice και φουά γκρα.

Πουρές αμύγδαλου και πουρές λαχανικών, γλυκό αμύγδαλο, πίκλες κρεμμυδιού και ποικιλία φρέσκων λαχανικών.

Οι επιλογές για το κύριο πιάτο του δείπνου ήταν εξίσου ενδιαφέρουσες, τόσο ως προς το οινικό κομμάτι τους όσο και ως προς το «πάντρεμα» των πιάτων. Το κομμάτι της έκπληξης και της ευχάριστης αναμονής μπορώ να το συγκρίνω μόνο με την διαδικασία της εναλλαγής των μεζέδων στα τσιπουράδικα του Βόλου και στα αντίστοιχά τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Casa Santos Lima Touriga Nacional, 2013 (Πορτογαλία).

Domaine Longue Tubi, 2012 (Γαλλία).

Cauda Louis Mudi gliza (Γαλλία).

Ελάφι με πουρέ από πατάτες vitelottes, κόκκινο λάχανο και γογγύλι. Οι μικρόκαρπες πατάτες vitelottes είναι μια αρχαία ποικιλία καταγωγής από την Νότια Αμερική, με παχιά φλούδα και έντονο μπλε χρώμα, που τείνει προς το μωβ.

Κρέας περιστεριού, εντόσθια και λίγο χοιρινό, royal sauce με ζωμό περιστεριού, σάλτσα σοκολάτας, πουρές λευκών φασολιών και crispy rice.

Pιζότο με τρούφα, crispy rice, μαϊντανός και ραντίτσιο.

Και έφτασε πλέον η μεγάλη στιγμή των επιδορπίων!

Peter Lehmann, Barossa Valley, 2009 (Aυστραλία).

Domaine Langlois-Chateau, Vieilles Vignes, 2015 (Γαλλία).

Μια παραλλαγή tiramisu με καρύδα και ginger.

Τριλογία ανανά (που ήταν τελικά τετραλογία) με παγωτό ανανά, φρέσκο και καραμελωμένο φρούτο, αλλά και crispy ανανά.

Chocolate lava cake με παγωτό isigny, που παρασκευάζεται με γάλα από την ομώνυμη περιοχή (Isigny-sur-Mer) ης Β.Δ. Γαλλίας.

Συνολική άποψη του εστιατορίου του Hotel Vatel

…με τους εκλεκτούς οίνους σε περίοπτη θέση.

Εξίσου άνετοι και κομψοί όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του Ξενοδοχείου VATEL.

Η αίθουσα του πρωινού με θέα προς το ποτάμι.

Ολόφρεσκες μπαγκέτες….

…τοπικής παραγωγής τυριά και αλλαντικά, αλλά και φρέσκα φρούτα, φρεσκοφτιαγμένοι χυμοί…

…και βεβαίως κρέπες και ποικιλία κρουασάν. Στη Γαλλία βρισκόμαστε άλλωστε!

Για την διαμονή μας στο μαγευτικό Bordeaux οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στο Hotel Vatel, το οποίο υποδέχεται τους πελάτες του στην καρδιά της ιστορικής περιοχής Chartrons. Merci Hotel Vatel! Merci Alexandra!

Για περισσότερες πληροφορίες για το Bordeaux και την Γαλλία γενικότερα, επισκεφθείτε τους αντίστοιχους ιστοτόπους τους. Ευχαριστούμε θερμά τους δύο γαλλικούς φορείς τουρισμού, όπως και την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, για την αμέριστη αρωγή και την άψογη διοργάνωση του ταξιδιού μας στο Bordeaux.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Destinations, Europe, GastronomyΕτικέτες: , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: