
Η Πόλη του Φωτός με τον εμβληματικό Πύργο του Eiffel φιλοξενεί τις γειτονιές του πλανήτη μας και φυσικά τα νησιά του Αιγαίου και τις Κυκλάδες, γιατί «αν δεν παινέσουμε το σπίτι μας θα πέσει να μας πλακώσει»!
Δυναμική η παρουσία των νησιών της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου στην «Salon Mondial du Tourisme 2019″, στο Παρίσι, όπου συμμετέχουν πολλά νησιά της Δωδεκανήσου και βεβαίως των Κυκλάδων, μεταξύ των οποίων η Φολέγανδρος, η Αμοργός, η Μήλος, η Άνδρος, η Σύρος, η Τήνος, η Κέα κ.άλ. Η έκθεση αυτή, η μεγαλύτερη τουριστική στην Γαλλία, που πραγματοποιείται κάθε Μάρτιο, προσφέρει την δυνατότητα στους επισκέπτες της να οργανώσουν οποιοδήποτε είδος διακοπών επιθυμούν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Γαλάζιου και πανέμορφου πλανήτη μας! Από ένα απλό City Break με φίλους, ένα οικογενειακό camping ή διακοπές στη θάλασσα έως και την πιο απίθανη και ακριβή ταξιδιωτική ιδέα, η Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Παρίσι έχει τις κατάλληλες απαντήσεις. Εντυπωσιαστήκαμε, για παράδειγμα, από τον Road Silk, τον θρυλικό Δρόμο του Μεταξιού, που έχει συνδέσει τους πολιτισμούς της Δύσης και της Ασίας με εμπορικές και πολιτιστικές ανταλλαγές εδώ και 16 αιώνες! Η έκθεση προσφέρει, επίσης, θεματικούς χώρους συγκέντρωσης, προσφορές για κρουαζιέρες, τουρισμό για αναπήρους, τουρισμό της Μνήμης και της Ιστορίας και φυσικά πολλές προτάσεις για γαστρονομικό τουρισμό. Και βέβαια, η καρδιά της διοργάνωσης χτυπά στην Μεγάλη Σκηνή (Grande Scène), όπου εξελίσσεται συνεχώς ένα χαρούμενο και γιορτινό πρόγραμμα με την παρουσίαση προορισμών ή δραστηριοτήτων αναψυχής, με πολλή μουσική και χορό, λαογραφία, παιχνίδια και άλλα πολλά!

Εξωτερικές απόψεις του εκθεσιακού κέντρου Paris Expo Porte De Versailles…

…όπου και φιλοξενείται η συγκεκριμένη έκθεση, στην 44η πλέον διοργάνωσή της.

Οι επισκέπτες πολλοί καθημερινά με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.
Η Ελλάδα, αλλά και οι άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, δηλαδή η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία, δίνουν δυναμικό παρόν, μιας και η συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται να βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των εν δυνάμει παραθεριστών, οι οποίοι δείχνουν επίσης να επιλέγουν και προορισμούς, όπως η Τυνησία και το Μαρόκο, που είχαν υποστεί καθίζηση τα τελευταία χρόνια, λόγω των αιματηρών επιθέσεων και της εκεί γενικότερης αστάθειας. Η έκθεση «Nature», για προορισμούς με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, διεξάγεται παράλληλα, στον ίδιο εκθεσιακό χώρο, με την Ελλάδα να εκπροσωπείται από τα Κύθηρα, την Ύδρα και την Κέα, τα μονοπάτια της οποίας προβάλονται από το επίσημο site της έκθεσης. Συνολικά, η «Salon Mondial du Tourisme» φιλοξενεί περισσότερους από 500 προορισμούς σε μια έκταση 11.000 τ.μ. και φιλοξένησε περισσότερους από 100.000 επισκέπτες, κατά την διάρκεια των 4 ημερών της λειτουργίας της. Μεταξύ των συμμετεχόντων βρίσκονταν προορισμοί, όπως η Σρι Λάνκα, το Λάος και η Παπούα-Νέα Γουινέα, που μετείχαν για πρώτη φορά μόλις το 2018, αλλά και η Κεράλα στη Νότια Ινδία ή το Καμερούν. Κατά την διάρκεια της περιήγησής μας στην έκθεση, είχαμε την ευκαιρία να ικανοποιήσουμε όλο το φάσμα των αισθήσεων μας, καθώς αρώματα θάλασσας και βουνού διαχέονταν στο χώρο από ειδικές συσκευές, κράνη εικονικής πραγματικότητας μας επέτρεψαν να επισκεφθούμε μακρινά μνημεία, τα προϊόντα σοκολάτας από το Σάο Τομέ και τοπικές λιχουδιές πολλών ακόμα χωρών ικανοποιήσαν την γεύση μας, ενώ οι προσφερόμενες υπηρεσίες μασάζ και οι ήχοι παφλασμού κυμάτων, μέσα από τα ειδικά ασύρματα κράνη, ικανοποιήσαν και την αφή και ακοή μας αντίστοιχα!

Ένα εκπληκτικό video της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προβάλλει συνεχώς τις ομορφιές των νησιών μας. Ακόμα κι εμείς, που τα γνωρίζουμε καλύτερα από την παλάμη μας, εντυπωσιαζόμαστε!

Συνολική άποψη του περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι Κυκλάδες παρούσες, φυσικά στο περίπτερο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία και εκπροσωπεί την Ελλάδα σχεδόν αποκλειστικά! Συνάντηση Αμοργού και Φολεγάνδρου στο stand της δεύτερης! Η Ελένη Κουντουρούπη του Amorgos Aegialis Hotel & Spa με την κόρη της, συναντούν την γράφουσα και τον Βασίλη Τσούνη.

Οικογενειακή φωτογραφία όλων των συμμετεχόντων από την Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου, η οποία πρέπει να σημειώσουμε ότι ήταν η μοναδική ελληνική Περιφέρεια που συμμετείχε στην Έκθεση, την οποία το Υπουργείο Τουρισμού έδειξε να περιφρονεί για κάποιους δικούς του, άγνωστους σε εμάς, λόγους.

Άνδρος – Φολέγανδρος: πέντε γράμματα …δρόμος και η προσπάθεια κοινή, όπως και με όλα τα νησιά μας. Βασίλης Τσούνης και Ελένη Πολίτου επί το έργον.

Αμοργός – Μήλος – Φολέγανδρος: Συμμαχία και στη Γαλλία, γιατί η ισχύς εν τη ενώσει! Από αριστερά Αθηνά Σούλη, Βασίλης Τσούνης, Κατερίνα Μαρινάκη και Ιωάννα Συνοδινού.

Το stand της Φολεγάνδρου.

Με την φίλη της Φολεγάνδρου και ένθερμη φιλέλληνα Françoise.

Η Ερμιόνη είναι Ελληνίδα εκ μητρός, έχει εξοχικό στην Νάξο και φέτος το καλοκαίρι θα είναι στην Φολέγανδρο!

Το περίπτερο της πρωτεύουσάς μας, της αρχοντικής Σύρου!

Εξίσου αγαπημένος προορισμός των φίλων Γάλλων είναι όμως και η πανέμορφη Κεφαλονιά, η οποία συμμετέχει στην έκθεση με πολύ δυναμική αντιπροσωπεία. Φυσικά δεν χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το περίπτερό της, όπου συναντήσαμε καλούς φίλους και κυριολεκτικά σταθήκαμε στην ουρά επί πολλή ώρα προκειμένου να μπορέσουμε να τους χαιρετίσουμε και να βγάλουμε την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία! Εμπρός και από αριστερά: Κατερίνα Μαρινάκη, Εμμανουέλα Σινάγκρα -Επίτιμη Πρόξενος της Γαλλίας για την Κεφαλονιά, την Ιθάκη, την Λευκάδα και την Ζάκυνθο, η οποία με την έντονη δραστηριότητα και την δυναμική παρουσία της έχει πραγματικά απογειώσει τις σχέσεις των συγκεκριμένων νησιών με την Γαλλία, όχι μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό, αλλά και με τον πολιτισμό γενικότερα, ομοίως και με την γαστρονομία-, Claire – Φωτεινή Καραγιάννη, Πρόεδρος του Συλλόγου «Sophia Amitiés Franco-Helléniques» με επίσης πολυεπίπεδη και πολυποίκιλη δραστηριότητα σε ό,τι αφορά την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο φίλων λαών. Πίσω και από αριστερά: Σταύρος Κορκός Κουρής – Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Κεφαλονιάς-, Κατερίνα Θεοτοκάτου -Νομική Σύμβουλος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλληνίας και Ιθάκης- και ο Βασίλης Τσούνης.

Η έκθεση διαθέτει πλήρως εξοπλισμένο Γραφείο Τύπου, όπου συγκεντρώνονται συνάδελφοι απ’ όλο τον κόσμο…

…παιδότοπο για τους λιλιπούτειους φίλους των ταξιδιών…

..ενώ παράλληλα προσφέρει την δυνατότητα παρακολούθησης σεμιναρίων και workshops….

…αλλά και συναυλιών και λοιπών πολιτιστικών εκδηλώσεων!

Οι χιλιάδες των επισκεπτών που κατακλύζουν την «Salon Mondial du Tourisme»…

…μπορούν επίσης να θαυμάσουν εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας…

…να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις των συμμετεχόντων χωρών και περιοχών…

…ακόμα και να μεταφερθούν -κυριολεκτικά- στα χωριά της Βόρειας Γαλλίας…

…και να αποκτήσουν μία «ζωντανή» εμπειρία των εκεί διακοπών τους!

Φυσικά από μία τέτοιου βεληνεκούς έκθεση δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα τοπικά προϊόντα. Η Περιφέρειά μας θα έπρεπε -κατά τη γνώμη μου- να προβάλλει περισσότερο τον τίτλο της ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης, για το 2019. Εδώ τυριά και αλλαντικά από την Ιταλία…

…εδώ ψωμιά και γλυκίσματα Γαλλικής προελεύσεως…

…και εδώ εξαιρετικής νοστιμιάς τυροκομικά προϊόντα από την περιοχή της Antan, Ν.Δ. της Τουλούζης και πολύ κοντά στα Πυρηναία Όρη και την Ισπανία.

Η Μαρτινίκα (ή Μαρτινίκη και γαλλικά: Martinique) είναι ένα νησί με έκταση 1.128 τ.χλμ., μεταξύ της Καραϊβικής Θάλασσας και του Ατλαντικού Ωκεανού. Αποτελεί υπερπόντια περιοχή (département d’outre-mer ή DOM) της Γαλλίας και αναπόσπαστο μέρος της χώρας. Αποικήθηκε από την Γαλλία το 1635 παραμένοντας από τότε Γαλλική κτήση, εκτός από τρεις σύντομες περιόδους ξένης κατοχής.

Πεντανόστιμες τοπικές λιχουδιές από την εξωτική Μαρτινίκα, με ψάρι, χοιρινό και κοτόπουλο.

Η «φοβερή» Ταϋλάνδη…

…και οι μοναδικής ομορφιάς παραδοσιακές φορεσιές της.

Η τέχνη της γλυπτικής φρούτων και λαχανικών δια χειρός της εμπειρότατης νεαρής Ταϋλανδέζας.

Εντυπωσιακά -ως προς το χρώμα, την γεύση και το άρωμα- παραδοσιακά γλυκά του Μαρόκου…

…αλλά και παραδοσιακό μαροκινό τσάι.

Εντυπωσιακό σε μέγεθος και το περίπτερο της Ιαπωνίας, με συνεχείς δράσεις που προ(σ)καλούν τους επισκέπτες κοντά του!

Τελετουργία προετοιμασίας τσαγιού σύμφωνα με τα αυστηρά ιαπωνικά έθιμα.

Φωτογράφηση με φόντο ιαπωνικό τοπίο…

…αλλά και το Tosenkyo (το οποίο ονομάζεται επίσης Toshinkyo), ένα παραδοσιακό ιαπωνικό παιχνίδι με βεντάλια, όπου οι παίκτες προσπαθούν να χτυπήσουν έναν στόχο και να τον ρίξουν από την ξύλινη βάση του, πετώντας του μία ανοιχτή βεντάλια.

Παίρνουμε παλιές εφημερίδες και με τις κατάλληλες οδηγίες…

…τις μετατρέπουμε σε πανέμορφες οικολογικές τσαντούλες. Εξαιρετική πρόταση, επίσης, από την Ιαπωνία.

Ζωγραφική αυγών από την Ρουμανία.

Τα παραδοσιακά dim sum συνδέονται με την κινέζικη παράδοση της τελετουργίας του τσαγιού και περιλαμβάνουν διάφορα γεμιστά ψωμάκια μαγειρεμένα στον ατμό. Τα συγκεκριμένα προέρχονται από το Χονγκ Κονγκ και ήταν υπέροχα!

Προετοιμασία παραδοσιακού καφέ στο περίπτερο της Αιθιοπίας. Το ανατολικό τμήμα της χώρας (Harar), αποτελεί -κατά πολλούς- την περιοχή, που γέννησε τον καφέ.

Η Ανδαλουσία με την υπέροχη φορεσιά της!

Παραδοσιακά φέσια κατασκευάζονται στο περίπτερο της Τυνησίας.

Επίδειξη τυνησιακής κεραμικής τέχνης.

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος σημάδεψε την Ευρώπη και πολλές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με θέμα την σημαντική αυτή κοινή ιστορική στιγμή των Ευρωπαίων, 101 χρόνια πλέον από την λήξη του Πολέμου, στις 11 Νοεμβρίου του 1918.

Και για το τέλος μία βραδινή εικόνα από τον συναρπαστικό Σηκουάνα!
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
3-21
Σχολιάστε