Τo 2ο Corfu Food and Wine Festival κατέγραψε μία ακόμα επιτυχημένη σελίδα στην ιστορία του 


Στην πανέμορφη Κέρκυρα βρεθήκαμε πριν λίγες ημέρες με αφορμή την διοργάνωση του 2ου Corfu Food and Wine Festival, που πραγματοποιήθηκε στο νησί από τις 8 έως και τις 12 Μαΐου και το οποίο αποτελεί πλέον κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός για τα ελληνικά δεδομένα. Καταρχάς, διότι είναι ένα από τα ελάχιστα που μπορούν να χαρακτηρισθούν ως διεθνή, λόγω της συμμετοχής εξαιρετικά σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής και δεύτερον, διότι πυλώνας στήριξής του δεν είναι μόνον η πλούσια σε επιρροές τοπική γαστρονομία, αλλά και -κυρίως ίσως- το πολιτιστικό και ιστορικό υπόβαθρο του νησιού, του νησιού των Φαιάκων, που υπηρετεί την τέχνη της φιλοξενίας ήδη από την ομηρική εποχή!  Η Κέρκυρα, λοιπόν, αποτελεί το σταυροδρόμι της Μεσογείου, ένα λιμάνι όπου συναντιούνται οι πολιτισμοί της Δύσης και της Ανατολής, έναν καθρέφτη που αντικατοπτρίζει την ιστορία της Ευρώπης. Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Κέρκυρας εμπνέεται από τις έννοιες της εξερεύνησης, της ολοκλήρωσης και της συνέχειας και βαδίζει πάνω σε τρεις ιστορικές διαδρομές:

Οδύσσεια – ο δρόμος της ανακάλυψης

Σύμφωνα με την Οδύσσεια, το κλασσικό ποίημα του Ομήρου, ο Οδυσσέας γυμνός, χωρίς διακριτικά, λέγοντας σ’ όποιον τον ρωτούσε ότι είναι ο Κανένας, χαμένος, χωρίς προσανατολισμό κι αίσθηση πώς να επιστρέψει στο σπίτι του, φτάνει ναυαγός στην Κέρκυρα, το νησί των Φαιάκων. Οι ντόπιοι, αδιαφορώντας για την εξωτερική του εμφάνιση, του πρόσφεραν φιλοξενία σαν να ήταν βασιλιάς. Του έδωσαν φαγητό και κρασί, έπαιξαν μουσική, χόρεψαν και διοργάνωσαν αγώνες για να τον ευχαριστήσουν. Μέσα από αυτή τη φιλοξενία, ο Οδυσσέας ανακάλυψε τον πραγματικό του εαυτό, τον βασιλιά που ήταν κρυμμένος μέσα του. Έτσι βρήκε τον προορισμό του. Την πατρίδα του. Την Ιθάκη του. Σήμερα, περπατώντας στα βήματα αυτού του πρώτου ταξιδιώτη, η Κέρκυρα μας προσκαλεί να πιούμε από το γλυκόπιοτο κρασί της, να δοκιμάσουμε το εξαιρετικό φαγητό της, να ακούσουμε την μαγευτική μουσική της, να χορέψουμε και να ανακαλύψουμε κι εμείς τον βασιλιά που κρύβεται μέσα μας ανακαλύπτοντας τον πραγματικό μας εαυτό.

Την Κυριακή 12 Μαΐου οι μαθητές και καθηγητές του Ι.Ε.Κ. Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας, καθώς ήταν εκείνοι που μαγείρεψαν, αλλά και σέρβιραν τα εδέσματα, στο πλαίσιο της αποχαιρετιστήριας εκδήλωσης του 2ου Corfu Food and Wine Festival. Στην αναμνηστική φωτογραφία, από αριστερά, o chef Λεωνίδας Χαλκιάς, ο Κωνσταντίνος Νικολούζος -Δήμαρχος Κερκυραίων- και δίπλα του η Γεωργία Καραστάθη -Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού-, ο Βασίλης Καββαδίας -Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κερκυραίων-, ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Centre de Métiers et de l’ Artisanat du Tarn, ο Δημήτρης Μπακύρας -Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων Υπουργείου Τουρισμού-, ο Alberto Cotrona -εκπρόσωπος και Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου Marco Polo System GEIE, από την Βενετία και ο Ιταλός chef και pastry chef Gaetano Nicoletta, από τον Κρότωνα της Καλαβρίας. Στο άκρο δεξιά ο Σπύρος Σπαής, δραστήριο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Κέρκυρας.

Η ημέρα ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη και τις επιρροές της Ομηρικής Κουζίνας και οι αρχαιοελληνικές γεύσεις που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν: σούπα από φασόλια, φακές, ρεβίθια και φασολάκια, χοιρινό με τραχανά, κοτόπουλο με εσπεριδοειδή (φωτο) και υγείαρτο -γιαούρτι- με μέλι και καρύδια.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Γεωργία Καραστάθη (δεύτερη από δεξιά). Aπό αριστερά ο Kώστας Ζώτος -Καθηγητής- και ο Δημήτρης Μπακύρας -Διευθυντής- του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων Υπουργείου Τουρισμού, με μαθήτριες του Ινστιτούτου.

«Η Μεσσίνα συναντά την Κέρκυρα» – MADRE in Messina

Η Μεσσίνα και η Κέρκυρα, δύο πόλεις σχεδόν συνομήλικες, αποτελούν αρχαίες αποικίες της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας, ιδρύθηκαν τον 8ο π.Χ. αιώνα και ενώνονται δυνατά με τα δεσμά του μύθου, αλλά και της ιστορίας. Η Κέρκυρα φιλοξένησε τον Οδυσσέα κι αυτός της αφηγήθηκε τις περιπέτειες, που βίωσε μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως το πέρασμά του ανάμεσα στις τρομερές Σκύλλα και Χάρυβδη, οι οποίες έστηναν ενέδρα ακριβώς εκεί που βρίσκεται σήμερα η Μεσσίνα. Επιπλέον, ένα κρίσιμο επεισόδιο στην ευρωπαϊκή ιστορία ενώνει επίσης τη Μεσσίνα με την Κέρκυρα και αφορά στη Ναυμαχία του Lepanto και τον στρατευμένο ποιητή της Miguel Cervantes, ο οποίος βρέθηκε και στους δύο τόπους κατά τη διάρκεια της αποστολής. Στο 2ο Corfu Food and Wine Festival συμμετείχαν ο Fabrizio Scaramuzza -food & beverage manager και Πρόεδρος του Συλλόγου NonSoloCibus-, οι chef Pietro Arena -καθηγητής στην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Albatros- και Caterina Zanghì -Αντιπρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων της Μεσσίνας- και ο pastrychef Letterio Freni. Ο Σύλλογος NonsoloCibus ιδρύθηκε το 2004  και δρα τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στην οργάνωση και παροχή υπηρεσιών, όπως και στην ανάδειξη των πόρων και του πολιτισμού της περιοχής, σε συνεχή ενημέρωση όσον αφορά στις νέες ανάγκες και τα πρότυπα συμπεριφοράς σε θέματα διατροφής. Στόχος του NonsoloCibus είναι να αναδείξει την περιοχή της Σικελίας και να προωθήσει την εικόνα της, καθώς και των παραδοσιακών και ποιοτικών προϊόντων της, στους τελικούς καταναλωτές, τους διανομείς και τους διαχειριστές τροφοδοσίας, αναπτύσσοντας κερδοφόρες συνέργειες με άλλες περιφερειακές πολιτικές όπως ο τουρισμός, η βιοτεχνία και το εμπόριο. Το Ίδρυμα ITS «ALBATROS» (Ανώτερο Τεχνικό Ινστιτούτο) είναι το μοναδικό με υψηλή εξειδίκευση στη Σικελία, που δραστηριοποιείται στον τομέα των «νέων τεχνολογιών για τα τρόφιμα Made in Italy». Εκτός από το στόχο να παρέχει στις εταιρείες τεχνικούς υψηλής εξειδίκευσης, στοχεύει ταυτόχρονα στην προώθηση και διάδοση της κουλτούρας της καινοτομίας και στην στήριξη της μεταφοράς τεχνολογίας σε εταιρείες του κλάδου.

Μία ακόμα οικογενειακή φωτογραφία για την ομάδα των συμμετεχόντων από την Ιταλία. Στο άκρο αριστερά ο Alberto Cotrona του Marco Polo System.

Εξαιρετικής ποιότητας τυριά και αλλαντικά…

…δοκιμάσαμε στο περίπτερο της σισιλιάνικης Messina.

Crotone – «Πριν από την Οδύσσεια, τώρα»

Η Κέρκυρα και ο Κρότωνας, στο μύθο, είναι αδελφές πόλεις. Ο βασιλιάς των Φαιάκων Αλκίνοος, σύμβολο φιλοξενίας και καλής διακυβέρνησης, είναι αδελφός του ήρωα Κρότωνα, ιδρυτή της ομώνυμης πόλης της Καλαβρίας, στη Νότια Ιταλία. Η σύνδεση διαμέσου της γαστρονομίας ενώνει τους δύο τόπους, από την εποχή που -σύμφωνα με την Οδύσσεια- το νησί των Φαιάκων αποτελούσε τόπο μεγαλοπρεπών δεξιώσεων για τον ξένο-φιλοξενούμενο. Ακριβώς στο πλαίσιο του οργανωμένου προς τιμήν του Οδυσσέα συμποσίου, λαμβάνει χώρα η πρώτη αφήγηση της λογοτεχνίας, καθώς και η αποκάλυψη της ταυτότητας του ιδίου του Οδυσσέα. Παράλληλα, στον Κρότωνα ο Πυθαγόρας και το σχολείο του, το οποίο ιδρύθηκε στην ιταλική ακτή του Ιονίου, τόνισαν την θεμελιώδη σημασία του φαγητού, συνδυάζοντας την διατροφή με την φιλοσοφία. Στο πλαίσιο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον, ακόμη και σε αντίπαλες φατρίες, καθώς διάφορα επεισόδια του ιταλικού Risorgimento φέρνουν κοντά τις δύο ακτές. Στην Κέρκυρα φιλοξενήθηκε ο νέος chef και pastrychef Gaetano Nicoletta, από το εστιατόριο/εργαστήριο των γεύσεων Le Stanze στον Κρότωνα, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τους σπουδαιότερους chef και ζαχαροπλάστες της Ιταλίας και συμμετείχε στην πρώτη έκδοση του έργου MedTaste (2017), οργανωμένο από το Marco Polo System σε συνεργασία με τη Κερκυραία μαγείρισσα Μαρίνα Μπέσκα.

Στα βήματα του Καποδίστρια – ο δρόμος της σύγκλισης «με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη»

Το φετινό 2ο Corfu Food and Wine Festival ήταν αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρια, του οποίου η ζωή και το έργο επηρέασαν την ευρωπαϊκή ιστορία του 19ου αιώνα. Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα, σπούδασε στην Ιταλία, έγινε Υπουργός της Ρωσικής Κυβέρνησης, εξασφάλισε την ανεξαρτησία και σχεδίασε το Σύνταγμα της Ελβετίας και τελικά, στο αποκορύφωμα της σταδιοδρομίας του, έγινε ο πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδας. Με την ευκαιρία της 200ής επετείου της συνάντησης του Καποδίστρια με τους Έλληνες οπλαρχηγούς στην Κέρκυρα, το Πάσχα του 1819, το Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας εμπνέεται από τους τόπους και την εποχή, που επηρέασαν τη σκέψη και το έργο του και αφιέρωσε την φετινή διοργάνωσή του στον μεγάλο Ευρωπαίο πολιτικό, φωτίζοντας το πολιτιστικό περιβάλλον στο οποίο έζησε. Οι γεύσεις, τα πιάτα, η μουσική, η ατμόσφαιρα του 19ου αιώνα ερευνήθηκαν από φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου, βασικού συνδιοργανωτή του Φεστιβάλ και αποδόθηκαν σε τρεις μοναδικές παραστάσεις, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του εμπνευσμένου Κερκυραίου χορογράφου και σκηνοθέτη Πέτρου Γάλλια, με γενικό τίτλο: «Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη» και την συμμετοχή καλεσμένων chef και μουσικών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Με τις αισθήσεις του Κυβερνήτη» στον Κήπο των Ανακτόρων, στην πόλη της Κέρκυρας.

Ο chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα Jean-Marie Hoffmann ήρθε στην Κέρκυρα -προσκεκλημένος από τον chef Σπύρο Βουλισμά, Πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας– για να ανακαλύψει τις γεύσεις του νησιού, που ταιριάζουν στη Γαλλική κουζίνα. Εδώ γλυφιτζούρι γαρίδας σε gel κόκκινης πιπεριάς. Για την δημιουργία του εξαιρετικού menu της βραδιάς που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό ξενοδοχείο Kontokali Resort Bay and Spa, συνεργάστηκαν ο φιλοξενούμενος Jean-Marie Hoffmann με τον Σπύρο Βουλισμά και τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Η εβραϊκή παράδοση – ο δρόμος της συνέχειας

Οι Εβραίοι έζησαν στην Κέρκυρα τουλάχιστον από το 1160. Ήρθαν από τη Βαλκανική χερσόνησο, από τις κοινότητες των Ρομανιτών, αλλά εγκαταστάθηκαν στην Κέρκυρα και μετά την απέλαση τους από την Ισπανία και την Πορτογαλία. Κατά την Ενετική περίοδο, η Εβραϊκή Κοινότητα παρήγαγε και εξήγαγε βαμβάκι, αλάτι, κρασί, ελαιόλαδο, κίτρο, μεταξωτά υφάσματα και έργα τέχνης. Έζησαν μαζί με τους Κερκυραίους όλους τους πολέμους και τις κατοχές, διώχθηκαν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά εκείνοι που επέζησαν επέστρεψαν για να ζήσουν ειρηνικά στην Κέρκυρα. Χαρακτηριστική -και ταυτόχρονα αξιοσημείωτη- είναι η απάντηση του διάσημου συγγραφέα Albert Cohen, σε μια ερώτηση που του έθεσε ένας Γάλλος δημοσιογράφος, σχετικά με το ποια θεωρεί πατρίδα του: το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Γαλλία ή την Ελβετία. «Είμαι Κερκυραίος!» απάντησε. Ανάλογου πάθους δήλωση συναντάμε σε επιστολή του Καποδίστρια, 200 χρόνια πριν, όταν έγραφε ότι δεν θα αντάλλασε τον τάφο του στην Κέρκυρα με όλα τα πλούτη του κόσμου. To Φεστιβάλ τίμησε την εβραϊκή ιστορία της Κέρκυρας διοργανώνοντας μια μαγική μουσική ποιητική βραδιά στη Συναγωγή, με απαγγελία αποσπασμάτων από «το πιο όμορφο τραγούδι του κόσμου», το «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του Πέτρου Γάλλια και στη συνέχεια μια ειδική βραδιά με φαγητά από την κερκυραϊκή Εβραϊκή Κοινότητα και μουσική και τραγούδια από την τοπική τους κληρονομιά. H κουζίνα των Εβραίων της Κέρκυρας είναι επηρεασμένη από την ιταλική παράδοση της Puglia, γι’ αυτό ο βραβευμένος Ιταλοεβραίος chef Massimiliano di Matteo δημιούργησε πιάτα εμπνευσμένα από τον ιταλικό και ισραηλινό πολιτισμό.

Στιγμιότυπο από την μυσταγωγική ποιητική βραδιά στην Συναγωγή…

…την οποία παρακολούθησε πλήθος κόσμου και φυσικά οι αρχές του νησιού. Σε πρώτο πλάνο ο Δήμαρχος Κερκυραίων Κωνσταντίνος Νικολούζος (αριστερά) και ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Καββαδίας.

Mία από τις σημαντικότερες εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια του 5νθήμερου Corfu Food and Wine Festival, ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαΐου στο χωριό του Μπούα, στα Δανίλλια, έναν εμβληματικό χώρο πολιτισμού, αλλά και χώρο συνυφασμένο με την κερκυραϊκή παράδοση. Eκεί είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε το μεγαλείο και τον πλούτο της κερκυραϊκής γαστρονομικής παράδοσης, δοκιμάζοντας περισσότερες από 20 παραδοσιακές συνταγές αλμυρών και γλυκών εδεσμάτων, προσαρμοσμένων στην σύγχρονη κερκυραϊκή κουζίνα και παρασκευασμένων με αγάπη, γνώση και μεράκι από τους μαθητές και τους καθηγητές του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού. Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Αντιδημάρχου Τουρισμού Βασίλη Καββαδία και απευθυνόταν σε δημοσιογράφους απ’ όλο τον κόσμο, που βρέθηκαν στο νησί επ’ ευκαιρία του Γαστρονομικού Φεστιβάλ.

Το χωριό αποτελεί το ιδανικό -και απίστευτης ομορφιάς- σκηνικό για το γύρισμα blockbuster και αγαπημένων τηλεοπτικών σειρών, όπως η δημοφιλής ταινία του James Bοnd “For your eyes only”, καθώς και η διάσημη σειρά «The Durrells».

Το πανόραμα των κερκυραϊκών γεύσεων δια χειρός των μαθητών και των καθηγητών του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού.

Mία επίσης αξέχαστη εμπειρία υπήρξε η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευη 10 Μαΐου, στην κεντρική πλατεία στις πανέμορφες Μπενίτσες, όπου σπιτικά παραδοσιακά φαγητά μαγειρεμένα από τις χρυσοχέρες νοικοκυρές και τους έμπειρους επαγγελματίες των εστιατορίων του χωριού υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες στο Γαστρονομικό Φεστιβάλ της Κέρκυρας. Απολαύσαμε επίσης παραδοσιακούς χορούς από το Χορευτικο Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπενιτσών, καθώς και καντάδες και άλλα παραδοσιακά από την Χορωδία του ίδιου δραστήριου Συλλόγου.

Η όλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ένθερμη υποστήριξη κατοίκων και ντόπιων επαγγελματιών, του Συλλόγου Γυναικών «ΑΘΗΝΑ»,  του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπενιτσών και του Δήμου Κερκυραίων.

Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπενιτσών επί το έργον. Να σημειώσουμε ότι συμμετείχε και η Φιλαρμονική Αυλιωτών.

Η τελετή έναρξης του Γαστρονομικού Φεστιβάλ Κέρκυρας στην Σπιανάδα

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε, όπως και στην περσινή πρώτη διοργάνωσή του, από την εμβληματική πλατεία Σπιανάδα και υπό την σκιά του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας, παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων των Φορέων της τοπικής κοινωνίας. Κορυφαίοι chef του νησιού και η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας, με τη συνεργασία του κρατικού Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων του Υπουργείου Τουρισμού, μαγείρεψαν και παρουσίασαν στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα, ενώ συγχρόνως οι τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες. Παράλληλα, οι φιλοξενούμενοι chef από το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία, καθώς και σπουδαστές με τους καθηγητές τους από την Γαλλία και το Centre de métiers et de l’ Artisanat du Tarn (πρόγραμμα Erasmus), παρουσίασαν την δική τους παραδοσιακή κουζίνα, που έχει ασκήσει επιρροές επί της κερκυραϊκής γαστρονομίας. Μουσική και χορός από όλες τις συμμετέχουσες χώρες ολοκλήρωσαν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Κέρκυρας με την γιορτή αυτή πολιτισμού, γεύσης και παράδοσης να κλείνει με την βράβευση του διακεκριμένου chef Νίκου Σαράντη ως «Γαστρονομικού Ταξιδιώτη της χρονιάς».

Στιγμιότυπο από την βράβευση του διακεκριμένου chef Νίκου Σαράντου.

Δυναμικό παρόν, όπως πάντα, έδωσε το Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων, του Υπουργείου Τουρισμού, με σύσσωμους τους μαθητές, τους καθηγητές και τα στελέχη του. Επικεφαλής ο δραστήριος Διευθυντής του Δημήτρης Μπακύρας.

Πλήθος κόσμου παρακολουθεί την Τελετή Έναρξης του Φεστιβάλ, μεταξύ αυτών βεβαίως και ο Δήμαρχος Κερκυραίων Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Από αριστερά: Βασίλης Καββαδίας – Αντιδήμαρχος Τουρισμού Δ. Κερκυραίων, Βασίλης Τσούνης – Διευθυντής Εκδόσεων «Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο και το Ιόνιο», Κωνσταντίνος Νικολούζος – Δήμαρχος Κερκυραίων, Χρήστος Μωραΐτης – Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων.

Πρωταγωνιστής της βραδιάς η μοναδική κουζίνα της Κέρκυρας και εδώ ένας εκ των εμβληματικότερων εκπροσώπων της, το μπουρδέτο!

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Κερκυραίων Κωνσταντίνου Νικολούζου. Δίπλα του η παρουσιάστρια της βραδιάς Γεωργία Σηκοπέτη.

Ο ιδρυτής του Culture Polis Βασίλης Λαοπόδης απευθύνει τον δικό του χαιρετισμό.

Στο βήμα ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Χρήστος Μωραΐτης.

Χαιρετισμός από τον Αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Κερκυραίων Βασίλη Καββαδία.

Ο Μπάμπης Βούλγαρης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, κατά τη διάρκεια του δικού του χαιρετισμού.

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Διευθυντής του Ι.Ε.Κ. Κέρκυρας Τουριστικών Επαγγελμάτων Υπουργείου Τουρισμού Δημήτρης Μπακύρας (πρώτος από αριστερά), καθώς και ο Διευθυντής της Γαλλικής Σχολής Centre de Métiers et de l’ Artisanat du Tarn.

Η Έλενα Καρούμπη, δραστήριο μέλος του Δ. Σ. του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του φορέα.

Στο βήμα από αριστερά: ο Ιταλός chef και pastry chef Gaetano Nicoletta, από τον Κρότωνα της Καλαβρίας, ο Paolo Bito – Πρόεδρος του Fondazione ITS ALBATROS, από την Σικελία και ο Alberto Cotrona – εκπρόσωπος και Διευθυντής Επικοινωνίας του Ομίλου Marco Polo System GEIE, από την Βενετία.

Ο chef και Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας Σπύρος Βουλισμάς, πρωτεργάτης και της φετινής διοργάνωσης του Γαστρονομικού Φεστιβάλ.

Ο κερκυραίος chef Θωμάς Λάμπουρας, του Corfu Palace, βραβεύει τον παλαίμαχο chef και δάσκαλό του Νίκο Σαράντο. Παρόντα επί σκηνής πολλά ακόμη μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας και βεβαίως ο Πρόεδρός της chef Σπύρος Βουλισμάς.

Ο chef Νίκος Σαράντος κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για τα ξενοδοχεία Hilton του Λονδίνου, του Κουβέιτ και της Addis Abeba, το Ramses Hilton Hotel στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως και για το Royal Teheran Hilton, στο Ιράν. Μετά από την επιτυχημένη καριέρα του στο εξωτερικό, αναλαμβάνει το ρόλο του executive chef Athenaeum Intercontinental, και αφήνει το στίγμα του σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε «δημιουργική ελληνική κουζίνα». Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τις τεχνικές της επαγγελματικής κουζίνας για να μαγειρέψει παραδοσιακά φαγητά, αλλά δοκίμασε ακόμα και πριν το 1990, κάποια ξεχωριστά ελληνικά υλικά, όπως η μαστίχα, ο σχινόκοκκος ή το μύρτο, που τον βοηθούν να ανανεώσει αισθητά κάποια ήδη γνωστά πιάτα. Για 11 χρόνια εργαζόταν ως Menu Consultant για την Aegean Air. Πριν 20 χρόνια, ιδρύοντας τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, το όνειρό του ήταν να δημιουργήσει έναν επαγγελματικό κλάδο, που θα ερευνήσει την ελληνική κουζίνα, θα την ανακαλύψει, θα την εκθειάσει, θα τη «ραφινάρει» και θα τη μεταδώσει σε όλο τον κόσμο. Είχε την έμπνευση και την επιμονή να στήσει τη Λέσχη Αρχιμαγείρων προκειμένου να προκαλέσει τους μελλοντικούς chef σε ευγενή άμιλλα μέσω ενός διαγωνισμού, που καθιερώθηκε να γίνεται σε ετήσια βάση.

Το stand του εκλεκτού ελαιολάδου OLITHEA.

Το παρόν έδωσε το επίσης εκλεκτό κερκυραϊκό ελαιόλαδο της Mavroudis Corfu Family Olive Oil.

Και βεβαίως δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι άκρως ενδιαφέροντες κερκυραϊκοί οίνοι: της Οικογένειας Γραμμένου…

…και του Οινοποιείου Pontiglio.

Το νεοαποκτηθέν αυτοκινούμενο bar της Lazaris Distillery & Artisan Sweets εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Στην παρασκευή των cocktails η Εύα Ρουμπάτη.

Μετά το τέλος των ομιλιών και της βράβευσης, έφτασε η πιο νόστιμη στιγμή της βραδιάς! Οι μαθητές του Ι.Ε.Κ. Τουριστικών Επαγγελμάτων, με χαμόγελο και ευσυνειδησία επαγγελματία, μας σερβίρουν…

…τα παραδοσιακά πιάτα της Κέρκυρας: λαχταριστό παστιτσάδο…

…απολαυστικό μπιάνκο και…

…αρωματική νερατζοσαλάτα!

Μετά την ολοκλήρωση του σερβιρίσματος όλων των παρισταμένων…

…συγκέντρωση για την απαραίτητη οικογενειακή φωτογραφία.

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ν. Κέρκυρας, που μας ταξιδεύει πάντοτε ξεκούραστα, άνετα, με ασφάλεια και χαμηλό κόστος, δίνοντάς μας την δυνατότητα όχι μόνο να απολαύσουμε την διαδρομή, αλλά και να περιηγηθούμε στο διαδίκτυο από το δωρεάν ασύρματο δίκτυο που διαθέτουν τα λεωφορεία του!

Το Moto Panther Corfu (Εθνική Παλαιοκαστρίτσας – Γουβιά, τηλ. 2661090094) για την παραχώρηση της μηχανής που μας μετέφερε κυριολεκτικά παντού!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Greek IslandsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: