Επίσημη επίσκεψη του Πορτογάλου Υφυπουργού Εξωτερικών Eurico Brilhante Dias – «Discover Portugal» και Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών


Διαδικτυακή εκδήλωση «Discover Portugal»  στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας Eurico Brilhante Dias

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου η διαδικτυακή εκδήλωση «Discover Portugal», που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) -ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών-, η Πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Αθήνα και o Πορτογαλικός Οργανισμός Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (AICEP), στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών της Πορτογαλίας Eurico Brilhante Dias. Στην εκδήλωση συμμετείχαν 45 ελληνικές εταιρείες και θεσμικοί φορείς από την Ελλάδα. Την εκδήλωση προλόγισαν ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και  Πρόεδρος της Enterprise Greece Γρηγόρης Δημητριάδης και η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva.

Ο Πορτογάλος Υφυπουργός, αρμόδιος για τη Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γρηγόρης Δημητριάδης αφού αναφέρθηκε στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών και στις μεταρρυθμίσεις που έχουν εισαγάγει τα τελευταία χρόνια, ώστε να καταστήσουν τις οικονομίες τους ανταγωνιστικότερες και το επιχειρείν φιλικότερο, υπογράμμισε ότι: «παρά την πανδημία, παρατηρούμε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε σημαντικούς τομείς, όπως στην ενέργεια, στον τουρισμό, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην αγορά ακινήτων και στις υποδομές». Τόνισε ακόμα τις εξαιρετικές προοπτικές που ανοίγονται στους τομείς της τεχνολογίας, των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαχείρισης των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες παρουσίασαν ήδη σημαντική αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Ο κ. Δημητριάδης κατέληξε επισημαίνοντας ότι «η συγκεκριμένη εκδήλωση, αλλά και άλλες που προγραμματίζονται, θα αποτελέσουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους πορτογάλους επενδυτές να γνωρίσουν καλύτερα την ελληνική αγορά».

H Taylor’s Port Wine ιδρύθηκε το 1692 και είναι μία από τις παλαιότερες και πλέον φημισμένες, ανά τον κόσμο, παραγωγούς κρασιών Port, μεγάλα και σπάνια αποθέματα των οποίων φυλάσσονται στα κελάρια της, στο Porto.

Από την πλευρά της η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva, χαιρέτισε την εκδήλωση, σημειώνοντας πως, αφενός, συμβάλει στη σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, δύο χωρών με μεγάλη ιστορική και ναυτική παράδοση, και, αφετέρου, δηλώνει την προσήλωση των δύο Κυβερνήσεων στην κατεύθυνση της προώθησης επιχειρηματικών συνεργειών και συνεργασιών, τόσο στις αντίστοιχες αγορές όσο και σε περιοχές, όπου η κάθε χώρα έχει προνομιακές σχέσεις. Προσκάλεσε τέλος τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Πορτογαλία, στην οποία θα νοιώσουν πραγματικά σαν στη χώρα τους.

Όταν το πάθος για κονσέρβες γίνεται συλλεκτικό! Εδώ εκατοντάδες κονσερβοκούτια με χρονολογίες γεννήσεων, που ξεκινούν από το 1916, στο κατάστημα Sardinha Portuguesa, στην πλατεία Rossio της Λισαβώνας. Να σημειώσουμε ότι οι κονσέρβες ψαρικών αποτελούν εθνικό προϊόν για την Πορτογαλία.

Ο Υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος Κωσταντίνος Φραγκογιάννης, εξήρε τις σχέσεις των δύο χωρών και ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη βελτίωση του επιχειρείν, ενώ αναφέρθηκε και στις ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες στην ενέργεια, στον τουρισμό και στην τεχνολογία που προσφέρει η χώρα μας. Ο κος Φραγκογιάννης σημείωσε ακόμη ότι ευελπιστεί στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και του εμπορίου προς την Πορτογαλία, ώστε οι Πορτογάλοι καταναλωτές να έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα εξαιρετικής ποιότητας ελληνικά προϊόντα. Τέλος, συμπλήρωσε ότι παρά τις δυσκολίες, που δημιούργησε η υγειονομική κρίση αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα επικεντρώνεται στην οικοδόμηση βιώσιμης ανάπτυξης, αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις με άλλες χώρες, προς όφελος αμφότερων των μερών.

Το βιβλιοπωλείο Lello -ή πορτογαλικά: Livraria Lello-, επίσης γνωστό ως Livraria Lello & Irmão και Livraria Chardron, αποτελεί ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στην Πορτογαλία και κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων βιβλιοπωλείων στον κόσμο, με τον οδηγό Lonely Planet και τον The Guardian να το τοποθετούν στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας.

Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, αρμόδιος για τη Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias, χαιρέτισε τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, οι οποίες θα πρέπει να αντικατοπτριστούν σε μια εμβάθυνση των οικονομικών τους σχέσεων. Προσκάλεσε τους Έλληνες επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες και την τεχνογνωσία, που η Πορτογαλική οικονομία προσφέρει σε τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων, οι νέες τεχνολογίες και σημείωσε τις μεγάλες προοπτικές συνεργασίας και αξιοποίησης, από κοινού, στο χώρο της θαλάσσιας οικονομίας και στη βιομηχανία της ναυτιλίας. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι δύο οικονομίες είναι συμπληρωματικές από γεωγραφικής άποψης: η Πορτογαλία είναι ιδανική πλατφόρμα για να προσεγγίσουν οι επενδυτές τις αγορές της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής, ενώ η Ελλάδα είναι ένας απαραίτητος εταίρος για την Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Τέλος, ο Υφυπουργός σημείωσε πως οι δύο Κυβερνήσεις δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στο να δημιουργηθούν τα εργαλεία εκείνα, που προωθούν και διευκολύνουν την διεθνοποίηση των επιχειρήσεων των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, επισκέφθηκε την Αθήνα για να παραστεί, λίγο αργότερα την ίδια ημέρα, στην υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU), μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού της Πορτογαλίας (Instituição Financeira de Desenvolvimento – IFD), το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη του σκοπού αυτού.

Tα χαρακτηριστικά barcos rabelos που σήμερα κυριαρχούν στα φωτογραφικά ενσταντανέ του Porto, παλαιότερα αποτελούσαν το μοναδικό μέσον μεταφοράς των βαρελιών του κρασιού Port.

Ο Αντώνιος Αχιλλεούδης, Ιδρυτικό Μέλος, Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου και Μέλος της Εκτελεστικής Επιστροπής της εταιρείας AΧΙΑ Ventures Group και ο Κωνσταντίνος Ψαρούλης, Διευθυντής Διεθνών Δραστηριοτήτων, της εταιρείας FIBRAN S.A. μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τις επενδύσεις που υλοποίησαν στην Πορτογαλία. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

H Praça do Comércio (πλατεία Εμπορίου), η καρδιά της πορτογαλικής πρωτεύουσας Λισαβόνας, εδώ που κυριολεκτικά συμβαίνουν τα πάντα.

Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού της Πορτογαλίας (Instituição Financeira de Desenvolvimento – IFD

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και του Πορτογάλου Υφυπουργού, αρμόδιου για τη Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias, υπεγράφη -όπως ήδη αναφέραμε- την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας (MoU) μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) και του Εθνικού Αναπτυξιακού Οργανισμού της Πορτογαλίας (Instituição Financeira de Desenvolvimento – IFD). Η λειτουργία του IFD εδράζεται στην προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης στην Πορτογαλία, κυρίως μέσω της βελτίωσης στην πρόσβαση των πορτογαλικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση ιδίων κεφαλαίων. Βασικός στόχος του μνημονίου είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των δύο οργανισμών, οι οποίοι αποτελούν μέλη του ευρωπαϊκού δικτύου EVFIN (European Venture Fund Investors Network). Ειδικότερα, το μνημόνιο προβλέπει τον εντοπισμό πεδίων κοινού ενδιαφέροντος, τη στενή συνεργασία των δύο οργανισμών σε κοινές μελλοντικές πρωτοβουλίες στον χώρο των επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων σε επιχειρήσεις μέσω της ανάπτυξης διασυνοριακών δράσεων, της ανταλλαγής πληροφοριών, τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών, καθώς επίσης και την υλοποίηση προωθητικών ενεργειών και εκδηλώσεων.

Στο κατάστημα-αξιοθέατο A Vida Purtuguesa (Πορτογαλική ζωή), όλα τα αντικείμενα θα σας πουν εκπληκτικές και αποκαλυπτικές ιστορίες σχετικά με τον πορτογαλικό λαό και τις ιδιαίτερες γεύσεις του, για την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον της, για μια ιστορία που αποτελεί, τελικά, μια κοινή ταυτότητα.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, δήλωσε: «Η συνεργασία μεταξύ των δύο αυτών εθνικών οργανισμών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας που αφορά στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι το μνημόνιο αυτό μπορεί να προσφέρει κοινές και σημαντικές ευκαιρίες χρηματοδότησης μέσω ιδίων κεφαλαίων σε γρήγορα αναπτυσσόμενες και καινοτόμες επιχειρήσεις. Έρχεται, τέλος, να προστεθεί σε όλη αυτή την προσπάθεια της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του οικοσυστήματος καινοτομίας, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες με διεθνείς οργανισμούς προτίθεμαι να δρομολογηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα».

Η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva.

Ο Πορτογάλος Υφυπουργός, αρμόδιος για τη Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias, χαιρέτισε την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης και Συνεργασίας μεταξύ του IFD και της ΕΑΤΕ, σημειώνοντας πως «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση της διεθνοποίησης των πορτογαλικών επιχειρήσεων και ενισχύει τις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα. Παρ’ όλη την παρούσα υγειονομική κατάσταση, η Πορτογαλία συνεχίζει #OpenforBusiness, με έμφαση στην εξωστρέφεια της οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και στη διαφοροποίηση αγορών και οικονομικών εταίρων». 

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Χάρης Λαμπρόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του IFD Henrique Cruz, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας Helena Paiva, ο Οικονομικός και Εμπορικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Laurent Armaos, καθώς και μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου του IFD.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

12-20

 

Κατηγορίες:Culture / Events, Europe, Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες: , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: