«Quinta da Pacheca», μια μοναδική εμπειρία οινοτουρισμού στην Kοιλάδα του Douro της Πορτογαλίας


Ο κορμός ενός δέντρου που έχει μετατραπεί σε ένα υπέροχο γλυπτό, σηματοδοτεί την είσοδο της «Quinta da Pacheca».

Η «Quinta da Pacheca» είναι ένα από τα πλέον διάσημα και αναγνωρισμένα κτήματα στην εμβληματική οινοπαραγωγική περιοχή της Kοιλάδας του ποταμού Douro -στην Βόρεια Πορτογαλία-, η οποία αποτελεί την παλαιότερη οριοθετημένη περιοχή κρασιού στον κόσμο, ήδη από το 1756, που μάλιστα συμπεριελήφθη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2001. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι οι Quintas είναι ένας τύπος αγροτουριστικής επιχείρησης, που συνδυάζει αμπελώνες, οινοποιείο, ξενώνα και πολύ συχνά εστιατόριο, σε ένα αρμονικό και αξεδιάλυτο σύνολο, που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Η εντυπωσιακή σάλα του «The Wine House Restaurant».

Εδώ, στην αριστερή όχθη του ποταμού Douro, στο χωριό Cambres του Δήμου Lamego και πολύ κοντά στην πανέμορφη πόλη του Porto η ιστορία του αμπελώνα σε αυτό το συγκεκριμένο κτήμα χρονολογείται από τον 16ο αιώνα, όταν τα αμπέλια του ανήκαν στα μοναστήρια του Salzedas και του St. João de Tarouca, όπως αναφέρεται σε ένα έγγραφο του 1551. Έγγραφη αναφορά στο κτήμα, που χρονολογείται στον Απρίλιο του 1738, το κατονομάζει για πρώτη φορά ως «Pacheca» -την θηλυκή, θα μπορούσαμε να πούμε, εκδοχή του οικογενειακού ονόματος Pacheco- λόγω της ιδιοκτησίας του από την Mariana Pacheco Pereira, μια επιβλητική γυναίκα, που φρόντιζε μόνη τα της περιουσίας της.

Η ομορφιά είναι παρούσα ήδη από τον δρόμο που οδηγεί στην Quinta.

Το 1903 ο D. José Freire de Serpa Pimentel αγόρασε το κτήμα και άρχισε να εργάζεται για τον εκσυγχρονισμό του αμπελώνα και των υποδομών του, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η κατασκευή οκτώ δεξαμενών από γρανίτη, όπου και παράγονταν περιορισμένες ετήσιες παραγωγές κρασιού Πόρτο και Douro D.O.C. (Π.Ο.Π.). Στην κύρια είσοδο των παραδοσιακών αυτών πέτρινων δεξαμενών διατηρείται ως σήμερα ένα από τα εναπομείναντα γρανιτένια «σημάδια» -οι πέτρες αυτές ανακηρύχθηκαν ιδιοκτησία εθνικού ενδιαφέροντος τη δεκαετία του 1940-, που χρησιμοποιήθηκαν ήδη το 1758, προκειμένου να οριοθετήσουν αυτήν την πρώτη πιστοποιημένη περιοχή κρασιού στον κόσμο.

Ατελείωτες οι εκτάσεις των ιδιόκτητων αμπελώνων της «Quinta da Pacheca».

Με ιδιόκτητους αμπελώνες που φθάνουν περίπου τα 75 εκτάρια έκτασης και συμπεριλαμβάνονται -όπως ήδη αναφέραμε- στην Παγκόσμια Κληρονομιά της Ανθρωπότητας, η «Quinta da Pacheca» επικεντρώθηκε πάντα στην παραγωγή ποιοτικών κρασιών Douro D.O.C. και Port και ήταν ένας από τους πρώτους παραγωγούς στην περιοχή, που εμφιάλωσε Π.Ο.Π. οίνους με το δικό της εμπορικό σήμα. Ήταν το 1977 όταν ξεκίνησε η εμπορευματοποίηση των ΠΟ.Π. κρασιών με τις μάρκες Quinta da Pacheca και Quinta de Vale Abraão, με τους συγκεκριμένους αμπελώνες να εξακολουθούν να ανήκουν μέχρι και σήμερα στην «Quinta da Pacheca».

Το άρωμα της μακραίωνης ιστορίας τους αποπνέουν οι επισκέψιμοι χώροι της Quinta.

Σήμερα, η τέταρτη γενιά της οικογένειας Serpa Pimentel συνεχίζει το έργο της. Το 1995 η «Quinta da Pacheca» ξεκίνησε επίσημα την διαδρομή της στα μονοπάτια του οινοτουρισμού, ανοίγοντας τις πόρτες της για ξεναγήσεις στο κτήμα και για πώληση των κρασιών της στο κατάστημα της Quinta. Η όλη ιδέα εμπλουτίσθηκε με την πάροδο των χρόνων και με άλλες δραστηριότητες, σχετικού με τον οινοτουρισμό ενδιαφέροντος, πράγμα που το 2009 οδήγησε στο να ανοίξει τις πύλες του το «The Wine House Hotel Quinta da Pacheca«, εξερευνώντας έτσι μια άλλη μορφή επιχείρησης και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της τουριστικής προσφοράς, σε μία όλο και πιο περιζήτητη περιοχή, αναγνωρισμένη ως Προορισμός Αριστείας (Destinations of Excellence).

Τα τεράστια κρασοβάρελα που διακρίνονται στο βάθος, έχουν μετατραπεί σε κάποια από τα πιο εντυπωσιακά δωμάτια ξενώνα, που έχουμε δει ποτέ!

Ένας νέος κύκλος ξεκίνησε το 2012 όταν οι δυναμικές οικογένειες του Paulo Pereira και της Maria do Céu Gonçalves, συνεργάτες με μία μακρόχρονη και επιτυχημένη διαδρομή στην διεθνή διανομή τροφίμων και κρασιών, ανέλαβαν την κυριότητα της επιχείρησης. Το κέντρο βάρους των προσπαθειών τους ήταν σαφές ότι θα σηματοδοτηθεί από την ενίσχυση της ποιότητας των κρασιών και την αναζωογόνηση του οινοτουρισμού. Με την απαράμιλλη μοναδικότητά της, η «Quinta da Pacheca» έχει επάξια καταστεί ένα από τα πλέον επισκέψιμα κτήματα στην περιοχή της Κοιλάδας του ποταμού Douro, έχοντας επίσης βραβευθεί διαδοχικά τόσο για τα προγράμματά του οινοτουρισμού -χαρακτηριστικό παράδειγμα η σημαντική διάκρισή του ως Best of Wine Tourism-, όσο και για τα διάσημα κρασιά του, που έχουν λάβει κάποια από τα πιο σημαντικά βραβεία.

Στους πανέμορφους αμπελώνες, αλλά και στο οινοποιείο της Quinta, πραγματοποιούνται ξεναγήσεις από τους έμπειρους οικοδεσπότες…

…οι οποίες, στο πλαίσιο των οινογαστρονομικών εμπειριών που προσφέρονται στους επισκέπτες, περιλαμβάνουν επίσης γευσιγνωσία οίνων και πάντρεμά τους με τοπικά -και όχι μόνο- τυριά…

…η απόλαυση των οποίων μεγιστοποιείται λόγω του μοναδικού περιβάλλοντος, που «ντύνει» κάθε δραστηριότητα εντός του κτήματος. Για να απολαύσετε την «μαγική» αυτή σιωπή της φύσης με την καλύτερη θέα στους αμπελώνες, μπορείτε να επιλέξετε ένα πικ-νικ, φυσικά με Π.Ο.Π. κρασιά της Quinta.

Είχαμε την τύχη να βρεθούμε στην «Quinta da Pacheca» σε περίοδο τρύγου…

…και να βιώσουμε έτσι όλο το εύρος των κοπιαστικών εργασιών, που οδηγούν στο τελικό υψηλής ποιότητος προϊόν.

«Η εμπειρία τρύγου» αποτελεί άλλωστε ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα…

…στο πλαίσιο του οινοτουρισμού, που με μεγάλη επιτυχία υπηρετεί η «Quinta da Pacheca».  Εννοείται ότι και τα υπολείμματα των σταφυλιών θα αξιοποιηθούν στις ποικίλες δραστηριότητες του κτήματος.

Ο χώρος υποδοχής της Quinta.

Στους χώρους της Quinta εκτός από ξεναγήσεις πραγματοποιούνται επίσης μαθήματα μαγειρικής, τα οποία πέρα από μία σύντομη παρουσίαση της «Quinta da Pacheca» περιλαμβάνουν επίσης…

…γευσιγνωσία κρασιών και την προετοιμασία ενός πλήρους γεύματος 3 ορεκτικών, 1 κύριου πιάτου και επιδορπίου, με την όλη εμπειρία να ολοκληρώνεται με την δοκιμή των παρασκευασθέντων εδεσμάτων, στην σκιά των ξύλινων βαρελιών, μικρών…

…ή και λίγο …μεγαλύτερων, η παρουσία των οπoίων προσδίδει μια ιδιαίτερη αύρα στους χώρους της Quinta.

Στους ίδιους χώρους μπορεί, επίσης, ο επισκέπτης να αναζητήσει την εμπειρία φαγητού με ζωντανό πρόγραμμα εμβληματικής μουσικής Fado

…μία εκπληκτική παράσταση συνδυασμένη με υπέροχο δείπνο και απίστευτα κρασιά! Τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Το «The Wine House Hotel & Wine Barrels» έχει δημιουργήσει -εκτός από τα συνηθισμένα και πλήρως εξοπλισμένα δωμάτιά του- σουίτες 30 τ.μ., οι οποίες περιλαμβάνουν ένα κυκλικό διπλό κρεβάτι, ντουλάπα και μπάνιο με καμπίνα ντους, δηλαδή ό,τι χρειάζεται ένα άνετο δωμάτιο, με τη διαφορά ότι όλα αυτά βρίσκονται εγκατεστημένα μέσα σε τεράστια κρασοβάρελα! Πρόκειται για ένα τολμηρό αρχιτεκτονικό σχέδιο, το οποίο οι υπεύθυνοι της Quinta συνέλαβαν και δημιούργησαν με σκοπό την ενίσχυση της πρωτοτυπίας των προγραμμάτων οινοτουρισμού, που προσφέρονται στην ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Douro.

Στην «Quinta da Pacheca» είδαμε -και εντυπωσιαστήκαμε- κάποια από τα δωμάτια του ξενώνα να φιλοξενούνται μέσα σε τεράστια κρασοβάρελα…

…των οποίων οι ένοικοι από τα ολοστρόγγυλα κρεββάτια τους…

…ατενίζουν τους καταπράσινους αμπελώνες της Quinta. Μαγεία!

Στο «The Wine House Restaurant» tο ποικίλο και δελεαστικό menu σέβεται απολύτως την κεντρική ιδέα της παραδοσιακής πορτογαλικής κουζίνας και αξιοποιεί πλήρως τα ποιοτικά τοπικά προϊόντα του Douro, τα οποία δια χειρός του εξαιρετικού chef Carlos Pires λειτουργούν ως καμβάς για την δημιουργία μοναδικών πιάτων ύψιστης έμπνευσης, με ένα «διεθνές» touch. Εννοείται ότι κάθε ξεχωριστό έδεσμα «παντρεύεται» γευστικά με προσεκτικά επιλεγμένα, αλλά πάντοτε εκλεκτά, κρασιά του αγροκτήματος.

Tο πράσινο «γαληνευτικό» χρώμα κυριαρχεί στον χώρο, λειτουργώντας παράλληλα ως ιδανικός καμβάς για το εντυπωσιακό τεράστιο σκούρο ξύλινο έπιπλο-ντουλάπι, το οποίο φιλοξενεί πανέμορφα παραδοσιακά σερβίτσια του Bordalo Pinheirο και προφανώς καθίσταται το επίκεντρο της προσοχής.

Οι τεράστιες τζαμαρίες μας επιτρέπουν να θαυμάσουμε τους γύρω λόφους και ένα αναμφίβολα γοητευτικό τοπίο στο σύνολό του.

Χρωματική αρμονία «γλυκού» πράσινου και λευκού και για το art de la table.

Ποικιλία αρτοσκευασμάτων και εκλεκτό ελαιόλαδο, όλα παραγωγής και παρασκευής του κτήματος.

Σφολιάτα με λουκάνικο «alheira» και πράσινα σπαράγγια, πάνω σε κρεββατάκι σωταρισμένων μανιταριών αρωματισμένων με σκόρδο. Τα πορτογαλικά λουκάνικα «alheira» παρασκευάζονται με κρέας (συνήθως χοιρινό, μοσχάρι, πάπια, κοτόπουλο, ορτύκι ή κουνέλι) και ψωμί. Αν και το  όνομά τους προέρχεται από το alho (σκόρδο), πλέον δεν το συναντάμε σε όλες τις σύγχρονες παραλλαγές, παρ’ όλα αυτά εξακολουθεί να είναι ένα κοινό συστατικό.

«Açorda de bacalhau» με πολύχρωμες πιπεριές και αυγά ορτυκιού. Açorda είναι μία παραδοσιακή πορτογαλική σούπα ψωμιού, στην προκειμένη περίπτωση με μπακαλιάρο, ιδανική για τις κρύες μέρες του χειμώνα και πολύ δημοφιλής σε αγροτικές περιοχές. Η συνταγή συνδυάζει στις παραλλαγές της παραδοσιακό πορτογαλικό ψωμί με μεσογειακά συστατικά, όπως ελαιόλαδο, κόλιαντρο, σκόρδο και πιπεριές, σε ένα υπέροχο πιάτο που έχει πάντα νόστιμη γεύση.

Bacalhau com crosta de broa e lima, δηλαδή φιλέτο βακαλάου -το αγαπημένο ψάρι των Πορτογάλων- σε κρούστα από πορτογαλικό ψωμί καλαμποκιού και lime.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει το κλασσικό ψητό με πατατούλες και τις γαρνιτούρες του, που συνοδεύεται επίσης με ρύζι σε ξεχωριστό σκεύος.

Arroz doce, δηλαδή ρυζόγαλο, αρωματισμένο με κανέλα και κρέμα custard με κόκκινα φρούτα. Το όνομα της κρέμας -της οποίας οι ρίζες ανάγονται στον Μεσαίωνα και στην γαλλική μαγειρική- προέρχεται από το λατινικό crustare και παραπέμπει στην κρούστα, που σχηματίζεται στην επιφάνεια του ψημένου γλυκού.

Deliciosa surpresa de chocolate em três texturas ή επί το ελληνικότερον: υπέροχη έκπληξη σοκολάτας σε τρεις υφές.

Καφεδάκι και η απαραίτητη Pastel de Nata, η διάσημη ταρτούλα της Πορτογαλίας με κρέμα.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Europe, Gastronomy, Χωρίς κατηγορία, Restaurants, RestaurantsΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: