
Πανοραμική άποψη της Μασσαλίας -της πόλης που ο συγγραφέας Αλέξανδρος Δουμάς αποκαλούσε «σημείο όπου συναντιέται όλη η υφήλιος»- από τον εμβληματικό ναό της Notre Dame de la Garde.
Δύο πολυάσχολες ημέρες και ένα εικονικό, αλλά πραγματικά ενδιαφέρον, ταξίδι σε όλες τις γαλλικές περιφέρειες, πραγματοποιήθηκε μέσα από το Mediatour France Digital στις 20 και 21 Ιανουαρίου, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 180 δημοσιογράφους τουρισμού -κυρίως Ιταλούς και κάποιους Έλληνες- διαπιστευμένους στην ψηφιακή πλατφόρμα, οι οποίοι και συμμετείχαν σε περίπου 1172 ραντεβού, μέσω των οποίων οι 31 συμμετέχοντες Γάλλοι εταίροι παρουσίασαν την τεράστια κληρονομιά της εκάστοτε περιοχής. Πετάξαμε νοερά με τα φτερά της Air France ως την Μασσαλία, την Τουλούζη και την Κορσική, επισκεφθήκαμε την Νορμανδία, την Κοιλάδα του Λίγηρα, αλλά και την Auvergne, την Vaucluse, την Nimes και τις υπόλοιπες συμμετέχουσες πόλεις ή περιοχές, ελπίζοντας ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε όλους αυτούς τους προορισμούς και ζωντανά! Θερμά συγχαρητήρια για την άψογη οργάνωση αξίζουν στην Atout France Italy και τον Διευθυντή της Frederic Meyer, στην Υπεύθυνη Επικοινωνίας Barbara Lovato, καθώς και στην Fabiana Sorrento.

Οι 31 φορείς που συμμετείχαν στο Digitale Media Tour Francia 2021.
Μασσαλία, η σημαντικότερη πόλη-λιμάνι της Γαλλίας με περισσότερους από 1.000.000 κατοίκους. Αυτό ακριβώς το στρατηγικής σημασίας λιμάνι έφερε στις θύρες της πόλης πολλούς κατακτητές, κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας της -πλέον των 26 αιώνων-, οι οποίοι άφησαν τα εμφανή ως σήμερα σημάδια τους στην φυσιογνωμία, αλλά και στην πολιτισμική ταυτότητα της πόλης, μιας πόλης που κυριολεκτικά μεταμορφώθηκε και δυναμικά μπήκε στον τουριστικό χάρτη της Γαλλίας και της Ευρώπης μετά το 2013, οπότε και υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Η πόλη της Μασσαλίας ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς περί το 600 π.Χ. -όπως πιστοποιεί και η πλάκα που είναι τοποθετημένη στο κεντρικότερο σημείο της Μαρίνας της Μασσαλίας-, όταν ο Πρωτέας, που είχε φύγει από την Φώκαια, ανακάλυψε τυχαία στον κόλπο του Λέοντα ένα ρεύμα γλυκού νερού, προστατευμένο φυσικά από δύο ακρωτήρια. Η Μασσαλία, λοιπόν, που σήμερα αποτελεί ένα φημισμένο κέντρο τεχνών, πολιτισμού και μουσικής -με το κτήριο της Όπερας να κατέχει σημαντική θέση- εξελίχθηκε σύντομα σε μεγάλη εμπορική αποικία και σήμερα αποτελεί, επίσης, κέντρο της μουσικής χιπ χοπ, έδρα της διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας της Marseille και γενέτειρα σημαντικών ιστορικών προσώπων, μεταξύ των οποίων οι:
Το πανέμορφο λιμάνι της αποτελεί το σημείο εκκίνησης κάθε επισκέπτη για την γνωριμία του με την πόλη, απαραίτητες στάσεις της οποίας αποτελούν επίσης η περιοχή Le Panier (το Καλάθι) με τα μνημεία και τα μαγαζάκια της ντόπιων προϊόντων, ο διάσημος δρόμος La Canebiere, στο παλιό λιμάνι, αλλά και η παραθαλάσσια συνοικία Escale Borely, όπου χτυπά η καρδιά της βραδινής ζωής της πόλης.

Παραδοσιακή βάρκα αραγμένη στη Μαρίνα της Μασσαλίας, ανάμεσα σε χιλιάδες κότερα και πολυτελή σκάφη.

Η πλάκα αυτή, στο κεντρικότερο σημείο της Μαρίνας, πιστοποιεί με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι η πόλη ιδρύθηκε από Έλληνες Φωκαείς, που αφίχθησαν στο σημείο αυτό ακριβώς, το 600 π.Χ. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Εδώ, γύρω στο 600 π.X., Έλληνες ναυτικοί αποβιβάστηκαν προερχόμενοι από τη Φώκαια, ελληνική πόλη της Μικράς Ασίας. Ίδρυσαν τη Μασσαλία, από την οποία μεταλαμπαδεύτηκε στη Δύση ο πολιτισμός».

Η εκτεταμένη ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Μασσαλίας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των πολιτιστικών της υποδομών και όλα αυτά με αφορμή την ανακήρυξή της σε Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα το 2013, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανάδειξη του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της, στο πλαίσιο του οποίου συνυπάρχουν αρμονικά -μεταξύ άλλων- η γαλλική και η ελληνική, η αραβική, η αρμένικη, η εβραϊκή, η βορειοαφρικανική και η ιταλική κουλτούρα.

Η ηλιόλουστη και πάντοτε γεμάτη κόσμο Quai du Port, η οποία και φιλοξενεί αμέτρητους πάγκους πώλησης αναμνηστικών και τοπικών προϊόντων της πόλης…

…μεταξύ των οποίων πρωταγωνιστικό ρόλο κατέχουν τα αμέτρητα είδη με βάση την λεβάντα. Τα απέραντα λειβάδια λεβάντας της Προβηγκίας αποτελούν ταυτόχρονα ένα από τα διασημότερα αξιοθέατα της περιοχής, ιδιαίτερα στις αρχές του καλοκαιριού, όταν τα μωβ λουλουδάκια της λεβάντας μεταμορφώνουν το ήδη πανέμορφο τοπίο σε ένα μαγικό πίνακα ζωγραφικής.

Η Μαρίνα και στο βάθος ο εμβληματικός ναός της Notre Dame de la Garde, που δεσπόζει στην πόλη, όπως φαίνονται μέσα από το «Μ», το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Στον μυχό του Vieux Port (Παλαιού Λιμανιού), όπου κάθε πρωί απλώνεται η ολοζώντανη ψαραγορά με την σπαρταριστή πραμάτεια της. Όλη αυτή η ασταμάτητη κίνηση αντικατοπτρίζεται στο εντυπωσιακό L’ Ombrière, με την υπογραφή του Norman Foster και του αρχιτεκτονικού γραφείου Tangram, που το 2010 κέρδισαν τον διαγωνισμό για την ανάπλαση τμημάτων του Vieux Port. Πρόκειται για μία τεράστια ατσάλινη οροφή-καθρέφτη διαστάσεων 22 x 48 μέτρα, που αντανακλά κυριολεκτικά οτιδήποτε συμβαίνει στην Quai des Belges (Προκυμαία των Βέλγων), συνέχεια της εξίσου πολυσύχναστης Quai du Port (Προκυμαία του Λιμανιού).

Το πανέμορφο κτήριο του Δημαρχείου της Μασσαλίας δίπλα στην Μαρίνα, όπου και χτυπά η καρδιά της πόλης.

O ναός του Saint-Ferréol les Augustins, στην ίδια περιοχή, με τις ρίζες της ιστορικής του διαδρομής να φθάνουν πίσω στον 14ο αιώνα.

Η Place Villeneuve Bargemon, κοντά στο παλιό λιμάνι, αποτελεί επέκταση του Δημαρχείου και βρίσκεται στην καρδιά της πόλης ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία και νεώτερα κτήρια.

Ήταν το 2005 όταν ο αρχιτέκτονας Franck Hammoutène ανέλαβε ένα διπλό έργο, που πειελάμβανε αφενός την δημιουργία ενός υπαίθριου δημόσιου χώρου, εντός αστικού περιβάλλοντος, με πλακόστρωτα και κήπους συνολικής έκτασης άνω των 20.000 m², αφετέρου δε την επέκταση του ιστορικού Δημαρχείου της πόλης με την δημιουργία υπόγειων χώρων λειτουργίας του, κάτω από την πλατεία.

Μετά από 20 μήνες και 39 εκατομμύρια ευρώ το σύνολο της πλατείας Villeneuve Bargemon παραδόθηκε στους πεζούς αποκλείοντας παντελώς την κυκλοφορία αυτοκινήτων, επιτρέποντας όμως την διοργάνωση πολιτιστικών και άλλων εκδηλώσεων, όπως η υποδοχή του «Pavilion M» κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, το 2013.

Tο άγαλμα του Ευθυμένη βρίσκεται σε μία εσοχή της πρόσοψης του Χρηματιστηρίου Αξιών της πόλης, μαζί με εκείνο του Πυθέα. H παρουσία τους στο συγκεκριμένο σημείο μόνο τυχαία δεν είναι καθώς οι δύο Έλληνες θαλασσοπόροι από τη Μασσαλία βοήθησαν το άνοιγμα του εμπορίου σε μια πόλη, που κάποτε ήλεγχε μεγάλο μέρος της μεσογειακής οικονομίας. Ο Ευθυμένης ταξίδεψε προς τον Νότο φθάνοντας ως την Σενεγάλη, πιθανόν και την Γκάνα, ενώ ο Πυθέας τράβηξε προς Βορράν.
Ωστόσο, το εμβληματικότερο τοπόσημο της πόλης είναι ο ναός της Notre Dame de la Gαrde, που δεσπόζει στην πόλη προσφέρονταςμια συγκλονιστικά πανοραμική άποψη όλης της περιοχής της Μασσαλίας. Επισκεφθείτε, επίσης, τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε το 1834, το εντυπωσιακό Μνημείο Πεσόντων της Γαλλίας στην Βόρεια Αφρική, στην περιοχή Vallon des Auffes, αλλά και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Saint Charles. Ακόμα όμως κι αν δεν διέθετε τίποτα απ’ όλα αυτά, η Μασσαλία δεν θα μπορούσε ποτέ να πάψει να είναι ένας αγαπημένος προορισμός για μας τους Έλληνες! Γιατί η «καρδιά» της Μασσαλίας χτυπά ελληνικά και εδώ ζουν και δραστηριοποιούνται χιλιάδες Έλληνες, που μας κάνουν υπερήφανους με τα επιτεύγματά τους και τον τρόπο με τον οποίο μεταλαμπαδεύουν καθετί ελληνικό στη νέα τους πατρίδα.

Ο εντυπωσιακός ναός είναι ορατός από κάθε σημείο της πόλης.
O ναός της Notre-Dame de la Garde ή «La Bonne Mère» (η Καλή Μητέρα), παρακολουθεί από την κορυφή του λόφου Garde, που βρίσκεται -ύψους 154 μέτρων-, τους ναυτικούς, τους ψαράδες, αλλά και ολόκληρη την πόλη, προσφέροντας μια ανεπανάληπτη και συγκλονιστικά πανοραμική θέα της ευρύτερης περιοχής. Ο ναός έλαβε την σημερινή του μορφή τον Ιούνιο του 1864, ευρισκόμενος στην θέση παλαιότερου χώρου λατρείας του 1214.

Πανοραμική άποψη της πόλης από την κορυφή της Notre Dame de la Garde…

…με το αρχιπέλαγος Frioul, μια ομάδα τεσσάρων νησιών που βρίσκονται περίπου 2 μίλια έξω από την Μασσαλία, να κυριαρχούν στον ορίζοντα. Τα νησιά αυτά καλύπτουν συνολική έκταση περίπου 200 εκταρίων.

Ένα ακόμα φωτογραφικό πορτραίτο της Μασσαλίας…

…για την οποία μπορεί ο επισκέπτης να αποκτήσει μια πολύ καλή γενική γνώση, πριν την «περπατήσει», μελετώντας και τους κατατοπιστικούς χάρτες που βρίσκονται τοποθετημένοι σε καίρια σημεία των εξωτερικών χώρων του ναού.

Το μεγάλο άγαλμα της Παναγίας με το θείο βρέφος, στην κορυφή του καμπαναριού της Notre Dame, κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Lequesne σε χαλκό και επενδύθηκε με φύλλο χρυσού στα εργαστήρια Christofle, στο Παρίσι, τοποθετήθηκε δε στην συγκεκριμένη θέση τον Σεπτέμβριο του 1870.

Στο εσωτερικό του μεγαλοπρεπούς ναού της Notre Dame de la Garde, όπου κυριαρχούν τα αφιερώματα ναυτικών, καραβάκια σε κάθε μέγεθος και σχήμα, που κρέμονται κυριολεκτικά από παντού.

Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η Ελληνική Ορθόδοξη εκκλησία της Μασσαλίας, που ιδρύθηκε το 1834 και αποτελεί τον αρχαιότερο ορθόδοξο ναό ολόκληρης της Γαλλίας.

Στο εσωτερικό του ναού…

…φιλοξενείται και το μαρμάρινο αυτό πορτραίτο του Παύλου Μελά, ο οποίος γεννήθηκε στην Μασσαλία το 1870.

Μνημείο Πεσόντων υπέρ της Γαλλίας στην Βόρεια Αφρική. Βρίσκεται στην περιοχή Vallon des Αuffes, στο μικρό παραδοσιακό λιμανάκι των ψαράδων…

…εκεί όπου ο μεσογειακός χαρακτήρας της γοητευτικής πόλης είναι ολοφάνερος σε κάθε μας βήμα!

Η τοξωτή γέφυρα από οπλισμένο σκυρόδεμα σχηματίζει τρεις ημικυκλικές καμάρες ύψους 17 μ…

…και φιλοξενεί στις δύο πλευρές της περίπου πενήντα καμπίνες ψαράδων για μικρά παραδοσιακά ψαροκάικα, συμπεριλαμβανομένων και κάποιων βαρκών pointus, τις παλιές μικρές ψαρόβαρκες, που αποτελούν πλέον μέρος της τοπικής κληρονομιάς, διατηρούνται δε με αγάπη και παραδοσιακή τεχνογνωσία.

Ο εντυπωσιακός Σιδηροδρομικός Σταθμός Saint Charles της Μασσαλίας. Άνοιξε τις πύλες του στις 8 Ιανουαρίου 1848, βρίσκεται σκαρφαλωμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου και συνδέεται με το κέντρο της πόλης με μια μνημειώδη σειρά από σκάλες…

…όπως αυτές της φωτογραφίας. Από το 2001, το υπερσύγχρονο τραίνο TGV μείωσε δραματικά τον χρόνο ταξιδιού μεταξύ Μασσαλίας και Βόρειας Γαλλίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας από 7,1 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως το 2000, σε 16,5 εκατομμύρια το 2017. Αυτό καθιστά πλέον τον συγκεκριμένο σταθμό τον ενδέκατο πιο πολυσύχναστο στη Γαλλία.

Η Νotre Dame de la Garde -στο βάθος- όπως την αντικρίζουν οι επιβάτες, αλλά και τα περίφημα λιοντάρια του Σταθμού Saint Charles.

Άποψη της λεωφόρου Αθηνών (Boulevard d’ Athènes) από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Saint-Charles και την μεγάλη εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί προς το κέντρο της πόλης.

Το L’Estaque είναι μια περιοχή του 16ου διαμερίσματος της Μασσαλίας, στα βορειοδυτικά της πόλης. Ένα πρώην απομονωμένο χωριουδάκι ψαράδων και κατασκευαστών πλακιδίων και κεραμιδιών, μεταλλάχθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από ένα χωριό εργατών σε ένα παραθαλάσσιο θέρετρο. Μεταξύ 1870 και 1914, τα τοπία του αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για διάσημους ζωγράφους, όπως ο Paul Cézanne, ο Georges Braque ή ο Auguste Renoir.

Τη δεκαετία του 1940, η βιομηχανική οικονομία κατέρρευσε και το L’Estaque δεν έμεινε ανεπηρρέαστο από την οικονομική κρίση, ενώ σήμερα αποτελεί μια κατοικημένη περιοχή περίπου 6.000 κατοίκων, φημισμένη για την μοναδική ατμόσφαιρα χωριού που αποπνέει.

Eδώ, στο Λιμανάκι των Ψαράδων, γίνονται μαθήματα, αλλά και αγώνες Joute, ενός αθλήματος ιδιαιτέρως αγαπητού κυρίως στη Γαλλία και επίσης στην Ελβετία και τη Γερμανία, κατά τη διάρκεια του οποίου οι αντίπαλοι, που φέρουν λόγχη και προστατεύονται μόνο από ασπίδα, στέκονται σε μια ξύλινη πλατφόρμα στην πρύμνη του σκάφους, το οποίο ωθείται από κωπηλάτες ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κινητήρας. Στόχος των παικτών είναι να στείλουν τον αντίπαλό τους στο νερό, χρησιμοποιώντας την λόγχη τους, διατηρώντας ταυτόχρονα την ισορροπία τους στην πλατφόρμα (διακρίνεται στο πίσω μέρος των σκαφών). Οι ακριβείς κανόνες του αθλήματος διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα.

Εδώ είδαμε να παίζεται και το pétanque, που το συναντάμε πολύ τακτικά στη Γαλλία -πολλές φορές με την ονομασία boules-, το οποίο παίζεται σε ανοιχτό και σχετικά επίπεδο χώρο (π.χ. πάρκο) από 2 ομάδες του ενός, δύο ή τριών ατόμων. Στα μονά και διπλά παιχνίδια κάθε παίκτης έχει 3 μεταλλικές μπάλες, ενώ στο τριπλό κάθε παίκτης χρησιμοποιεί μόνο 2 μπάλες. Είναι ένα παιχνίδι που απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία -κάτι που δεν φαίνεται στην αρχή, όταν κάποιος παρατηρεί τους άλλους να παίζουν-, αλλά και φαντασία.

Ηλιοβασίλεμα στην περιοχή Les Goudes, στο ανατολικότερο άκρο της Μασσαλίας, στο λιμανάκι Callelongue…

…και στο βάθος το νησάκι με τον Φάρο της πόλης.
Αξίζει, τελειώνοντας, να αναφερθούμε στην οικογένεια του Θανάση Καμπανάου, στην οποία ανήκει το ALPHA – ΩMEGA, το κατάστημα εκλεκτών ελληνικών προϊόντων, που προμηθεύει με υπευθυνότητα και αξιοπιστία ολόκληρη την Γαλλία (για περισσότερες πληροφορίες και δυνατότητες για συνεργασία επισκεφθείτε το site της επιχείρησης). Εδώ,στην Μασσαλία, εδρεύουν επίσης πολλοί Σύλλογοι Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και η Association «Les Nissiotes» (Ένωση «Οι Νησιώτες»), στην οποία χρωστάμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για την θερμή υποδοχή και την άψογη φιλοξενία στην πόλη. Ο Γιώργος Δημητράκης και η σύζυγός του Μαρίνα, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος αντίστοιχα της Ένωσης, μη φειδόμενοι χρόνου και κόπου μας βοήθησαν να μάθουμε πράγματα για την Μασσαλία, για τα οποία σε κάθε άλλη περίπτωση θα χρειάζονταν εβδομάδες! Αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια της 3ήμερης παραμονής μας σε αυτήν την μεσογειακού χαρακτήρα πόλη, ότι πραγματικά βρισκόμαστε κάπου στην Ελλάδα! «Οι Νησιώτες» κατάγονται από την νησιωτική Ελλάδα -κυρίως από τα Δωδεκάνησα- και οι πολυποίκιλες δράσεις τους στοχεύουν στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών τους, αλλά και με την πατρίδα, καθώς και στην προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Απώτερος σκοπός τους η τοποθέτηση της Ελλάδας στο προσκήνιο και στην θέση που της αξίζει! Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Ευχόμαστε ολόψυχα όλοι μας (ιδιώτες, Φορείς και εκπρόσωποι της Α’θμιας, Β’θμιας ή Κεντρικής Διοίκησης), να κάνει ο καθένας μας αυτό που αντιστοιχεί στις δυνατότητές του, προκειμένου όλοι μαζί να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι το μόνο που ζητούν από την πατρίδα τους είναι το αυτονόητο, να μην τους ξεχνά!

Από αριστερά: κα Καμπανάου, Βασίλης Τσούνης, Θανάσης Καμπανάος, Γιώργος Δημητράκης, Sandrine Mandrile, Κατερίνα Μαρινάκη.
Συγκινητικές ήταν και οι εμπειρίες που βιώσαμε όταν επισκεφθήκαμε το χωριουδάκι Salin de Giraud (η «μικρή Κάλυμνος»), γνωστό για τις Αλυκές του, στην καρδιά του πανέμορφου Εθνικού Πάρκου της Camargue, Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε εξαιρετικούς Έλληνες και μάλιστα νησιώτες, καταγόμενους κυρίως από την Κάλυμνο, αλλά και την Σύμη, η υποδοχή και η φιλοξενία των οποίων πραγματικά αιχμαλώτισε την καρδιά μας μια για πάντα (διαβάστε και το αναλυτικό άρθρο μας). Ευλόγως, το Salin de Giraud αδελφοποιήθηκε το 2005 με την Κάλυμνο. Η εντυπωσιακή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου -πρώην ερείπιο αποθήκης πυρομαχικών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου-, αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής του χωριού και κατασκευάστηκε αποκλειστικά με προσωπική εργασία των εδώ Καλυμνίων, με πρωτεργάτες την οικογένεια Herrera-Ζουμή και τον Σύλλογο «Κάλυμνος Διασπορά» (Πρόεδρος Γιώργος Herrera, Αντιπρόεδρος Γιώργος Δημητράκης). Η ελληνική ψυχή μεγαλούργησε για μία ακόμα φορά! Ψυχή όχι μόνο της εκκλησίας, αλλά και ολόκληρης της Ελληνικής Κοινότητας η γλυκύτατη Ελένη Herrera-Ζουμή, στα χνάρια της οποίας βαδίζουν και οι 5 γιοι της, ο Γιάννης, ο Πέτρος και ο Γιώργος, που ήταν στην παρέα μας, αλλά και ο Μανώλης και ο Νικόλας, τους οποίους δυστυχώς δεν γνωρίσαμε.

Δεν θα μπορούσαμε να βρούμε πιο όμορφο φόντο για την αναμνηστική φωτογραφία μας από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από αριστερά: Μαρίνα Δημητράκη-Τριανταφύλλου, Γιάννης Herrera, Ελένη Herrera-Ζουμή, Πέτρος Herrera, Odile Π. Herrera-Μανιά (από την Σύμη), Βασίλης Τσούνης, Γιώργος Herrera και Κατερίνα Μαρινάκη. Πίσω ο Γιώργος Δημητράκης και η Μαρία-Χριστίνα Γιάν. Herrera.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πανέμορφη Μασσαλία επισκεφθείτε το site του Γραφείου Τουρισμού της πόλης και βεβαίως στο εξειδικευμένο site για ολόκληρη τη Γαλλία Explore France.
Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε