Η μοναδική γαστρονομία της Λήμνου παίρνει άλλη διάσταση μέσα από τα πρωτότυπα πιάτα που εμπνεύστηκαν γνωστοί Έλληνες chefs. Τα προϊόντα, λοιπόν, της πανέμορφης Λήμνου γίνονται οι πρωταγωνιστές στις δημιουργίες κορυφαίων chefs, οι οποίοι ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Lemnos Philema και του Συλλόγου Γαστρονομίας & Οίνου της Λήμνου (διαβάστε και το εκτεταμένο άρθρο μας για το πανέμορφο αυτό νησί του Β.Α. Αιγαίου), στους οποίους και ανήκει η πρωτοβουλία της δράσης αυτής, συμμετείχαν σε μία άκρως εποικοδομητική σύμπραξη με στόχο την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων μέσα από τις δημιουργίες των συμμετεχόντων. Οι οκτώ chefs αξιοποίησαν στο έπακρο τα Λημνιά προϊόντα μεταμορφώνοντάς τα σε λαχταριστά και ευφάνταστα πιάτα. Η ανάδειξη των τοπικών ελληνικών προϊόντων αποτελεί γενικότερα μία πολύ σημαντική προσπάθεια, που ενισχύει το brand name της Ελλάδας ως προς την γαστρονομία και οι δράσεις του Lemnos Philema συγκαταλέγονται μεταξύ των πλέον χαρακτηριστικών παραδειγμάτων τέτοιων κινήσεων, στο χώρο της γαστρονομίας, τα τελευταία χρόνια. Ακολουθούν οι υπέροχες δημιουργίες των chefs.
Αναλυτικές πληροφορίες και χρήσιμα links για όλες τις εταιρείες που κατονομάζονται στις λεζάντες των φωτογραφιών και των οποίων προϊόντα χρησιμοποιήθηκαν στις εμπνευσμένες αυτές συνταγές θα βρείτε στο εκτεταμένο άρθρο μας για το πανόραμα των γαστρονομικών θησαυρών της Λήμνου.
1.Δημήτρης Δημητριάδης

Φρικασέ με μοσχαρίσιο καβουρμά Λήμνου, χόρτα, σουμάκκ και φασόλια μπαρμπούνια. Συνοδεύεται με ένα ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Π.Ο.Π. Μοσχάτο Αλεξανδρείας & Π.Ο.Π. Λημνιό. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Παλαίστρος – Παραδοσιακός Καβουρμάς Λήμνου και Οινοποιείο Savvoglou-Tsivolas Winery / Limnos Organic Wines
2. Άγγελος Λάντος

Παραδοσιακά φλωμάρια και καπνιστές σαρδέλες Λήμνου σε ταιριαστό «γάμο» με λαχανικά. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Οικογένεια Ποριάζη – Λήμνος και Λήμνου Θάλασσα.
3. Μιχάλης Μάρθας

Μελόπιτα με μέλι θυμαριού και αγριοβοτάνων Λήμνου και γλυκό κρασί Π.Ο.Π. Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Melimnos Premium Quality Honey και Κτήμα Χατζηγεωργίου Λήμνος.
4. Κυριάκος Μελάς

Κολοκύθοσούπα με λούζα και κρουτόν από παξιμάδι ξινής ζύμης με ελαιόλαδο, αρωματισμένη με τρούφα και λάδι δεντρολίβανου. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της εταιρείας Αρτοποιείο Σαρικλής.

Μπισκότα από αλεύρι καρύδας γεμιστά με άλειμμα υπερτροφών Λήμνου με πραλίνα αμυγδάλου, μέλι και χαρούπι. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα της εταιρείας Μελίχρυσος.
5. Νίκος Μπίλλης

Χυλός ή αλευρόσουπα με καβουρδισμένο σταρένιο αλεύρι Λήμνου με μπαχαρικά, μαγειρεμένο με «νερό» από μελίχλωρο τυρί, άγρια χόρτα τσιγαριαστά σε γλίνα και, τέλος, περιχυμένο με καμένη γλίνα. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης και Τυροκομείο Χρυσάφη.
6. Μανώλης Παπουτσάκης

Καλτσούνια χαρουπιού γεμιστά με τυρί καλαθάκι Λήμνου, καρύδι και δυόσμο, «λουσμένα» με σταφυλόσταγμα. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Βίγλα Λήμνου και Αχιλλαδέλης Λήμνος.
7. Αλέξανδρος Τσιοτίνης

Λαδόψωμο με αλεύρι Λήμνου, τυρί κασκαβάλι και λαχανικά. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Αλεύρι Λήμνου Σταματέρης και Τυροκομείο Χρυσάφη.
8. Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος

Τσιγαριαστά χόρτα (σπανάκι), με ασπρομύτικα φασόλια, μαριναρισμένο κοτόπουλο σωτέ, πάπρικα και το έξτρα παρθένο Λημνιό ελαιόλαδο. Χρησιμοποιήθηκαν προϊόντα των εταιρειών Salamousas Agrifood και Κτήμα Όλον.
Περισσότερες πληροφορίες για το Lemnos Philema, του οποίου συνιδρύτρια και συνδιοργανώτρια είναι η Άνθεια Κώτση, θα βρείτε στο site www.lemnos-philema.com, απ’ όπου θα οδηγηθείτε και στα social media του.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε