
Το έμβλημα της πόλης απαντάται σε πολλά από τα κεντρικότερα και χαρακτηριστικότερα σημεία της.
Επιτέλους, μετά από δύο πλήρως οργανωμένα press trips, που αναβλήθηκαν την τελευταία στιγμή λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών, βρισκόμαστε εδώ, στην Σμύρνη, πανευτυχείς μεν ταλαιπωρημένοι δε, λόγω εξίσου δύσκολων μετεωρολογικών δεδομένων, που λίγο έλειψε να τα καταστρέψουν όλα για μία ακόμα φορά! Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν τα συναισθήματα που σε κατακλύζουν όταν πατάς τα χώματα ενός τόπου τόσο άρρηκτα συνδεδεμένου με την ελληνική ιστορία, στον οποίο ωστόσο τόσο λίγα είναι πλέον τα στοιχεία που υπενθυμίζουν τις λαμπρές σελίδες, τις οποίες ο ελληνισμός έγραψε σε τούτα τα μέρη! Όπως κι αν έχει, η Σμύρνη μαζί με την Κωνσταντινούπολη, την Αίγυπτο και την Κάτω Ιταλία και Σικελία, αποτελούν τέσσερα ταξίδια-προσκυνήματα, που κάθε Έλληνας θα πρέπει να πραγματοποιήσει έστω και μια φορά στη ζωή του και είμαι ευτυχής που έχω βιώσει την εμπειρία τριών εξ αυτών!

Η περίφημη παραλία της Σμύρνης εκτείνεται σε μία απόσταση πολλών χιλιομέτρων -δεν είναι τυχαίο που ονομάζεται Kordon, δηλαδή «κορδόνι»- αποτελώντας το σκηνικό επί του οποίου διαδραματίζονται σχεδόν τα πάντα στην πόλη, μια πόλη -μην ξεχνιόμαστε- σχεδόν 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων!
Η αλήθεια είναι πως αποδεικνύεται δύσκολο, αν όχι αδύνατον, να φανταστεί κανείς τη ζωή στην Σμύρνη χωρίς το εμβληματικό παραλιακό μέτωπό της, που εκτείνεται βόρεια από το Cumhuriyet Meydanı έως το Alsancak και νότια από την προβλήτα Konak έως το Konak Meydanı. Ιδιαιτέρως για μας τους Έλληνες το τμήμα αυτό της πόλης συμβολίζει τόσα πολλά, που πραγματικά μας είναι αρκετό πως βρίσκεται ακόμα εκεί, δίνοντάς μας την ευκαιρία να «ακουμπήσουμε» τα βήματά μας σ’ έναν τόπο σχεδόν ιερό και ίσως τον μοναδικό που έχει διασωθεί από οτιδήποτε υπάρχει στην σκέψη του καθενός μας για την Σμύρνη των αρχών του προηγούμενου αιώνα. Η παραλία αποτελεί κυριολεκτικά ένα υπόδειγμα ανάπλασης, παραπέμποντας σε ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς μεγάλα τμήματά της είναι καλυμμένα με χλοοτάπητα, διαθέτει μεγάλου μήκους ειδικούς ποδηλατοδρόμους και μονοπάτια πεζοπορίας, ενώ η ανατολική πλευρά της, φιλοξενεί δεκάδες μπαράκια, καφετέριες και εστιατόρια, που απολαμβάνουν την θέα της θάλασσας. Οι Σμυρνιοί, αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, συρρέουν εδώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως όμως το βραδάκι, προκειμένου να συναντηθούν με φίλους, να χαλαρώσουν στο γρασίδι και να παρακολουθήσουν τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα. Πολλά Μουσεία και αξιοθέατα βρίσκονται επίσης εδώ, στο παραλιακό μέτωπο Κordon, όπως το πλοίο Zübeyde Hanım Museum, το Arkas Art Center και το Μουσείο Atatürk.

Η εμβληματική πλατεία Konak, όπου δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού, κτίσμα του 1901, ύψους 25 μέτρων, δώρο του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ στον Σουλτάνο Αβδούλ Χαμίτ Β΄, με κρήνες στις 4 πλευρές του. Πίσω του βρίσκεται το μικρό χαρακτηριστικό τέμενος Γιαλί Τζαμί.

Η αρχαία αγορά -στο κέντρο της σύγχρονης πόλης, μεταξύ Κonak και Alsancak- ιδρύθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο και επεκτάθηκε κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο, αποτελώντας ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σμύρνης.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Σμύρνη, που στα τουρκικά ονομάζεται Izmir, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας μετά την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Τοποθετημένη στον ανατολικό μυχό του ομώνυμου Κόλπου της Σμύρνης, αποτελεί συγχρόνως τον σημαντικότερο εμπορικό λιμένα της γείτονος, χάρη στην στρατηγική της θέση στο κέντρο των τουρκικών παραλίων στο Αιγαίο, γεγονός που δικαιολογεί απολύτως και το ότι η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον τα τελευταία 8.500 χρόνια, από την νεολιθική εποχή. Παράλληλα, η Σμύρνη έχει υπάρξει, για μεγάλο μέρος της ιστορικής διαδρομής της, μία από τις πιο ακμάζουσες ναυτικές πόλεις της Μεσογείου. Στην κλασσική αρχαιότητα ήταν γνωστή με το σημερινό ιστορικό της όνομα, το οποίο εκτός από τα ελληνικά, εξακολουθεί να χρησιμοποιείται επίσης στα ιταλικά, τα αρμενικά, τα πορτογαλικά και τα ισπανικά. Η σύγχρονη πόλη αποτελείται από την συνένωση αστικών επαρχιών της -Κονάκ, Μπουρνόβα, Μπαϊρακλί, Μπουτζά κ.λπ.-, που αποτελούν πλέον τον Μητροπολιτικό Δήμο της Σμύρνης. Μέχρι και την μικρασιατική καταστροφή του 1922 η Σμύρνη -μόνο η πόλη- αριθμούσε 370.000 κατοίκους, εκ των οποίων 165.000 ήταν Έλληνες, 80.000 Οθωμανοί Τούρκοι, 55.000 Εβραίοι, 40.000 Αρμένιοι, 6.000 Λεβαντίνοι και 30.000 διάφοροι άλλοι ξένοι. Σύμφωνα με τον Τζορτζ Χόρτον, Αμερικανό πρόξενο της πόλης, η Σμύρνη την εποχή εκείνη ξεπερνούσε τους 500.000 κατοίκους. Επικρατούσα γλώσσα ήταν η ελληνική και η πόλη είχε ένα καθαρό ελληνικό χρώμα με σχετικά ανεπτυγμένο εμπόριο και πολιτιστικές εκδηλώσεις, έτσι ώστε ν΄ αποκαλείται από τους μεν Τούρκους ως «Γκιαούρ Ιζμίρ» (Άπιστη Σμύρνη), από δε τους Ευρωπαίους ως Παρίσι του Λεβάντε. Η συνεχής, μάλιστα, αύξηση των ξένων εμπόρων ήδη από τον 16ο αιώνα, την κατέστησε μία από τις πλέον κοσμοπολίτικες πόλεις της εποχής και οπωσδήποτε το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πολυταξιδεμένος Αδαμάντιος Κοραής ανέφερε για την πατρίδα του, ότι η καλαισθησία των κατοικιών της συγκρίνεται με την αντίστοιχη του Παρισιού. Στην πόλη λειτουργούσαν ξένες και Ελληνικές Λέσχες, που διοργάνωναν χορούς και άλλες δεξιώσεις για φιλανθρωπικούς, συνήθως, σκοπούς.

Η πλατεία του άλλοτε Διοικητηρίου (Κονάκι) αποτελεί σήμερα το σημείο όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, ενώ ακριβώς απέναντί της βρίσκεται η ομώνυμη αποβάθρα, η Konak Iskelesi, απ’ όπου αποπλέουν τα μικρά επιβατηγά πλοία, τα «βαποράκια», που εξυπηρετούν την συγκοινωνία με τα παράλια περίχωρα της Σμύρνης.

Η πλατεία Κonak, όλες τις ώρες της ημέρας, είναι γεμάτη με πουλιά που παίζουν με χαρούμενα παιδάκια τα οποία έρχονται εδώ για την βόλτα τους και με μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους που απολαμβάνουν το ραχάτι τους…

…ή καλοβαλμένες Σμυρνιές που απολαμβάνουν τον απογευματινό ήλιο ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα.

Το οθωμανικής αρχιτεκτονικής Γιαλί Τζαμί, του 18ου αιώνα, επενδεδυμένο εξωτερικά με κεραμικά πλακίδια., αποτελεί όπως ήδη αναφέραμε το ένα από τα τοπόσημα της πλατείας Konak, δίπλα ακριβώς στον…

…Πύργο του Ρολογιού της Σμύρνης, που κατασκευάστηκε το 1901 σε σχέδια του Λεβαντίνου Γάλλου αρχιτέκτονα Raymond Charles Père και υπήρξε δώρο του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ για την 25η επέτειο της ανόδου στο θρόνο του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’. Είναι διακοσμημένος με το Οθωμανικό αρχιτεκτονικό στυλ και κυκλικά στη βάση του υπάρχουν τέσσερα συντριβάνια. Ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από σίδηρο και μόλυβδο. Ο Πύργος του Ρολογιού της Σμύρνης απεικονίστηκε στο χαρτονόμισμα των 500 τουρκικών λιρών, που κυκλοφόρησε από το 1983 μέχρι το 1989.

Στην πλατεία -και όχι μόνο- υπάρχουν ποδήλατα προς ενοικίαση, αλλά και άμαξες που προσφέρουν σύντομες βόλτες και εκδρομές στους επισκέπτες της πόλης.

Το παραλιακό μέτωπο της Σμύρνης, η Kordon, δεν προσφέρεται μόνο για βόλτες ή ποδηλατάδα…

…αλλά και για ρεμβασμό δίπλα στην θάλασσα, με θέα τις βόρειες ακτές του κόλπου της Σμύρνης (στο βάθος της φωτογραφίας), εκεί όπου βρίσκονται οι συνοικίες Αγία Τριάδα, Μπαϊρακλί και στο άκρο το Κορδελιό (Karşıyaka).

Ένα από τα πράγματα στα οποία δύσκολα θα αντισταθείτε περπατώντας κατά μήκος της Kordon, είναι οι πωλητές μυδιών με τα καλάθια τους γεμάτα λαμπερά, μαύρα όστρακα, τα περίφημα midye dolma (γεμιστά μύδια), που συνοδεύονται με φρεσκοστυμμένο ζουμερό λεμονάκι και μια κρύα μπύρα…

…ενώ για τη συνέχεια ενδείκνυται ένα παγωτό καϊμάκι, ένας μπακλαβάς, μια τουλούμπα, ένα κανταΐφι, ένα sambali ή ρεβανί αν προτιμάτε ή ακόμα μερικά halka tatlisi, τα τουρκικά γλυκά churros θα μπορούσαμε να πούμε, ένα από τα πιο αγαπημένα γλυκά του δρόμου στην Τουρκία, που στην ουσία δεν είναι παρά τηγανητή ζύμη σε σχήμα δαχτυλιδιού, βυθισμένη σε γλυκό σιρόπι.

Η βόλτα στην Kordon προσφέρει πολλές ακόμα ευκαιρίες για ψυχαγωγία και διασκέδαση, όπως παραδοσιακή μουσική στο ωραιότερο περιβάλλον…

…ευφάνταστα παιχνίδια…

…ή απλά κουβεντούλα στο κινητό, στην σκιά του Μνημείου του Τούρκου δημοσιογράφου και εθνικιστή Hasan Tahsin, με θέα την πλατεία Konak.

Το χαρακτηριστικό Mνημείο του Σκελετού Πλοίου, λίγο πριν την άφιξη στην Konak Piere…

…την προβλήτα που σχεδιάστηκε το 1890 από τον διάσημο Γάλλο αρχιτέκτονα και μηχανικό κατασκευών Gustave Eiffel, για να λειτουργήσει ως τελωνείο (στο βάθος). Βρίσκεται κοντά στην ιστορική πλατεία Konak, κατασκευάστηκε με πέτρινη τοιχοποιία και καλύφθηκε με τραχύ γύψο, ενώ για τον σχεδιασμό της στέγης του κτηρίου προστέθηκαν ξύλινα δοκάρια.

Παρ’ όλο που αρχικά προοριζόταν για κτήριο τελωνείων, η λειτουργία του άλλαξε πολλές φορές. Το 1960 άρχισε να λειτουργεί ως αγορά ψαριών, ενώ με τις προσπάθειες αναδιαμόρφωσης της περιόδου 2003-2004, η Konak Piere απέκτησε την σημερινή μορφή της, λειτουργώντας πλέον ως πολυτελές Εμπορικό Κέντρο.

Η θέα από την Konak Piere προς την βόρεια πλευρά της προκυμαίας της Σμύρνης. Στο βάθος διακρίνεται το Hilton, ορατό λόγω του ύψους του σχεδόν από κάθε γωνιά της πόλης.

Η Λεωφόρος Cumhuriyet, όπως φαίνεται πάνω από την γέφυρα που συνδέει την Κonak Piere με την πόλη.

Λίγο βορειότερα, επί της Λεωφόρου Gazi, βρίσκεται το «Παλάτι του Χρηματιστηρίου» (Borsa Sarayi), που χτίστηκε την περίοδο 1926 – 1928 μεταξύ της Λεωφόρου Cumhuriyet και της οδού Şehit Fethi Bey. Αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του «Πρώτου Εθνικού Κινήματος Αρχιτεκτονικής» στην Σμύρνη.

Xτισμένο σε νεοκλασσικό στιλ, το εντυπωσιακό κτήριο έχει τρεις ορόφους, καθώς και υπόγειο σε ένα τμήμα του, ενώ στην οροφή του υπάρχει ένας μεγάλος και δύο μικρότεροι θόλοι. Η είσοδος είναι καλυμμένη με μάρμαρο και οδηγεί σε τριπλή σκάλα.

Βορειοανατολικότερα του Παλατιού του Χρηματιστηρίου, τα σύγχρονα παλάτια του τουρισμού, τα εμβληματικά ξενοδοχεία Hilton (δεξιά) και Mövenpick, που σπαθίζουν με το ανάστημά τους τον ουρανό της Σμύρνης.

Χαρακτηριστική εικόνα σπο την παραλιακή της Σμύρνης….

…λίγο πριν φτάσουμε στην Cumhuriyet Meydani (Πλατεία Δημοκρατίας) μία από τις σημαντικότερες πλατείες της Σμύρνης -μαζί με τις πλατείες Konak και Gündoğdu-, ανάμεσα στις γειτονιές Alsancak και Cankaya, στην περιοχή Konak…

…και πολύ κοντά στο λιμάνι της Σμύρνης και την Pasaport Quay, μια ιστορική και όμορφη περιοχή με πάμπολλα δημοφιλή καφέ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα.

Ο περίπατος στην Kordon, με κατεύθυνση προς το Βόρειο άκρο της και υπό οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, όπως το γλυπτό Dilek Agaci -Δέντρο των Ευχών-, που έχει πρωταγωνιστήσει σε αμέτρητες selfies με φόντο το ηλιοβασίλεμα του Αιγαίου…

…και βέβαια η πλατεία Gündoğdu, στην περιοχή Alsancak, με το εντυπωσιακό Δέντρο της Δημοκρατίας, μνημείο που κατασκευάστηκε από τον γλύπτη Ferit Özşen το 2003.

Εδώ πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις, συναυλίες, συγκεντρώσεις και εορτασμοί της πόλης της Σμύρνης.

Το εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων του παραλιακού μετώπου, στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί…

…όπως και οι ποδηλατόδρομοι, αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της Kordon…

…η οποία φθάνει ως το εμπορικό λιμάνι της Σμύρνης.

To κτήριο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σμύρνης μας επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στο Kültürpark…

…το περίφημο Πολιτιστικό Πάρκο της Σμύρνης -εδώ η είσοδός του επί της πλατείας Montrö, η οποία ονοματοδοτήθηκε από την Συνθήκη του Μοντρέ, που υπογράφηκε το 1936, παραχωρώντας τον έλεγχο των Στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων στην Τουρκία- συνολικής έκτασης 300.000 τ.μ. Το Πάρκο αποτελεί μικρογραφία του Πάρκου της Μόσχας και περιλαμβάνει μικρές λίμνες, ζωολογικό κήπο, ταβέρνες και τις εγκαταστάσεις της ετήσιας εμπορικής έκθεσης, με μόνιμα περίπτερα εκθετών σε αρχαίο ελληνικό ρυθμό.

Το Πάρκο εκτείνεται στην τεράστια σε έκταση πυρίκαυστη περιοχή των άλλοτε έξι ελληνικών συνοικιών: της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Τρύφωνα, της Ευαγγελιστρίας, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Ιωάννη και κάποιων τμημάτων άλλων παλαιών συνοικιών. Στην θέση του άλλοτε Ι.Ν. του Αγίου Δημητρίου, εντός του Πάρκου, έχει ανεγερθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σμύρνης με πλήθος εκθεμάτων της αρχαίας ελληνικής, ελληνιστικής και ρωμαϊκής εποχής.

Το Kültürpark περιβάλλεται από τείχη, έχει πέντε πύλες εισόδου: Montrö Gate, Lozan Gate, 9 Eylül Gate, Cumhuriyet Gate και 26 Ağustos Gate, αφιερωμένες αντίστοιχα στην Συνθήκη του Μοντρέ και στην Συνθήκη της Λωζάνης, στην απελευθέρωση της Σμύρνης, στην Δημοκρατία και στην τουρκική νίκη στο τέλος του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται, μεταξύ πολλών άλλων, 14 εσωτερικοί εκθεσιακοί χώροι, 4 αίθουσες συνεδριάσεων, το Ανοιχτό Θέατρο Atatürk, το Κέντρο Τέχνης Artsmet İnönü, το İzmir Sanat, το Celal Atik Sport Hall, λούνα παρκ, πύργος αλεξίπτωτου, Youth Theatre, Αρχαιολογικό Μουσείο, πισίνα, γήπεδα τένις και ποδοσφαίρου, καθώς και 7.709 δέντρα.

Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός Basmane, υπεραστικός και περιφερειακός σιδηροδρομικός σταθμός της Σμύρνης, η οποία διαθέτει επίσης και τον Σταθμό Alsancak.

Η Σμύρνη, μία από τις αρχαιότερες πόλεις και λιμένες της Μεσογείου, ιδρύθηκε περί το 3000 π.Χ. και επέζησε μέχρι και σήμερα. Στη μακραίωνη ιστορία της έχει αλλάξει δύο θέσεις. Η πρώτη των προϊστορικών χρόνων, που αναφέρει ο Στράβων ως «Παλαιά Σμύρνη» και η δεύτερη, που έκτισε ο Μέγας Αλέξανδρος και οι επίγονοι αυτού κατά την ελληνιστική περίοδο.

Την Ρωμαϊκή εποχή απέκτησε αίγλη και η καρδιά της νέας πόλης, που βρισκόταν σε λειτουργία από την Ελληνιστική και καθ’ όλη τη διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου, αποτελεί τμήμα της Αγοράς της πόλης.

Η Αγορά κτίστηκε κατά την Ελληνιστική εποχή, στη βάση του λόφου Πάγου, στον ψηλότερο λόφο της αρχαίας Σμύρνης και υπήρξε ο εμπορικός, δικαστικός και πολιτικός πυρήνας της αρχαίας πόλης. Μετά από ένα καταστροφικό σεισμό το 178 μ.Χ., η Σμύρνη ξαναχτίστηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο και κατοικήθηκε μέχρι και την Βυζαντινή περίοδο.

Οι ανασκαφές στην αρχαία Αγορά της Σμύρνης έφεραν στο φως το Βουλευτήριο της Σμύρνης, όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις της πόλης κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Οι ανασκαφές έφεραν επίσης στο φως εντυπωσιακές τοιχογραφίες με ελληνικές επιγραφές.

Το ιστορικό κτήριο των Λουτρών Namazgah, του 16ου αιώνα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Σμύρνης και φιλοξενείται σε μια έκταση 762 τ.μ., στην περιοχή της Αγοράς.

Μερικές ακόμα χαρακτηριστικές σκηνές από τους δρόμους της πόλης, όπως οι τεράστιου μεγέθους σημαίες, που κυματίζουν παντού στη χώρα…

…παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως οι λούστροι…

…το καροτσάκι με τα αγαπημένα snacks του δρόμου, τα «τραγανά» (gevrekçi), όπως τα χαρακτηρίζει η σχετική επιγραφή…

…εντυπωσιακά νυφικά φορέματα με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια…

…και αξέχαστες γεύσεις, εικόνες και αρώματα από την αγορά kKemeralti της Σμύρνης. που καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση στην καρδιά της πόλης.

Το τζαμί Salepçioğlu, δίπλα στην πλατεία Konak, χτίστηκε το 1905 και πήρε το όνομά του από τον προστάτη του Salepçizade Haci Ahmet Efendi. Οι εξωτερικοί τοίχοι του είναι επενδεδυμένοι με πράσινο μάρμαρο και πέτρα. Εκτός από τον κύριο θόλο υπάρχουν και τρεις μικρότεροι, που βλέπουν στην είσοδο. Ο μιναρές του τζαμιού, που επισκευάστηκε το 1927 και το 1974, δεν συνδέεται άμεσα με το κυρίως κτίσμα, αποτελεί δε μια πολύ κομψή κατασκευή.

Και βέβαια δεν θα μπορούσαμε να φύγουμε από την Σμύρνη χωρίς να επισκεφθούμε το Ασανσέρ της (Tarihî Asansör), ένα ιστορικό κτήριο στην συνοικία της Μελαντίας, στο Κονάκι, που κατασκευάστηκε το 1907 προκειμένου να διευκολύνει τους κατοίκους στο πέρασμα ενός πολύ απότομου γκρεμού, ο οποίος χωρίζει την παραθαλάσσια συνοικία της Μελαντίας από την πιο υπερυψωμένη συνοικία του Χαλίλ Ριφάτ Πασά. Με ύψος 58 μέτρων το Ασανσέρ προσφέρει πανοραμική θέα σε όλη την πόλη.

Υπέροχο ηλιοβασίλεμα από την περίφημη προκυμαία της Σμύρνης, την Kordon…

…και η νυχτερινή Σμύρνη μας εκπλήσσει με τα υπέροχα χρώματα και την ατμόσφαιρά της.

Η πλατεία της Δικαιοσύνης (Cumhuriyet Meidani) χτίστηκε ως μέρος του γενικού σχεδίου για την ανοικοδόμηση της Σμύρνης μετά την Καταστροφή του 1922.

Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας, με τον έφιππο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο και χαλκό και δημιουργήθηκε το 1927 από τον διάσημο Ιταλό γλύπτη Pietro Canonica, ο οποίος δημιούργησε επίσης το Μνημείο της Δημοκρατίας στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και άλλα μνημεία στην Άγκυρα.

Η πλατεία άνοιξε επίσημα το 1932 από τον Behçet Uz, ο οποίος υπηρέτησε ως Δήμαρχος της Σμύρνης μεταξύ 1931 και 1941.

Το παραλιακό μέτωπο της πόλης είναι γεμάτο κόσμο κάθε ώρα της ημέρας και κάθε εποχή του χρόνου.

Τελευταία επίσκεψη στον 32ο όροφο του ξενοδοχείου Hilton…

…προκειμένου να απολαύσουμε τον καφέ μας με την πόλη στο πιάτο μας κυριολεκτικά.

Ευκαιρίας δοθείσης να πούμε ότι στην σκιά του Hilton, βρίσκεται η καθολική εκκλησία του Αγίου Πολυκάρπου, που χτίστηκε το 1625 με την άδεια του Οθωμανού Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α ‘ και κατόπιν αιτήματος του Γάλλου Βασιλιά Λουδοβίκου ΧΙΙΙ. Ο ναός υπέστη ζημιές κατά τον σεισμό της Σμύρνης το 1688 και τη φωτιά που ξέσπασε τους επόμενους μήνες και επισκευάστηκε την περίοδο 1690 – 1691.

Το Susuzlu Hotel που μας φιλοξένησε δίνει απόλυτη προτεραιότητα στην ικανοποίηση των πελατών του. Είναι ένα αστικό ξενοδοχείο που βρίσκεται στο κέντρο αγορών και ψυχαγωγικών χώρων και σε κοντινή απόσταση -με τα πόδια- από το μετρό, τον εκθεσιακό χώρο του Πολιτιστικού Πάρκου, το ιστορικό παζάρι Kemeralti και την αρχαία αγορά.

To Τσεσμέ βρίσκεται 90 χλμ. δυτικά της Σμύρνης, ακριβώς απέναντι από την Χίο, από την οποία απέχει μόλις 9 ναυτικά μίλια. Αξιοθέατα της πόλης αποτελούν το Κάστρο -διακρίνεται στην φωτογραφία-, το Καραβάν Σεράι του 18ου αιώνα, ο παραλιακός δρόμος, η μαρίνα και ο πρώην χριστιανικός καθεδρικός του Αγίου Χαραλάμπους, ο οποίος σήμερα έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό κέντρο. Το πλοίο «Σαν Νικόλας» του Τουριστικού Γραφείου Sunrise Tours πλησιάζει και μαζί του η ώρα της αναχώρησής μας από την πανέμορφη Σμύρνη και την ευρύτερη περιοχή της.
Ευχαριστούμε θερμά για την διοργάνωση του ταξιδιού μας στην Σμύρνη και την άψογη μεταφορά και φιλοξενία μας, το Γραφείο Γενικού Τουρισμού της Χίου Sunrise Tours. Το Sunrise Tours άρχισε να λειτουργεί το 1999 και από την αρχή το όνομά του συνδέθηκε με την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και την φερεγγυότητα σε όλες τις συναλλαγές και συνεργασίες. Πρωταρχικός στόχος των ιδιοκτητών του δεν είναι το εύκολο κέρδος, αλλά η μακροχρόνια βιωσιμότητα της επιχείρησης μέσα από την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτικών αναγκών. Καθώς η Χίος είναι ένα νησί που βρίσκεται πολύ κοντά στις μικρασιατικές ακτές, το 2003, εκτιμώντας τις συνθήκες της αγοράς, προχώρησαν στην ίδρυση της SUNRISE LINES LTD, με σκοπό την καθημερινή και αξιόπιστη σύνδεση της Χίου με το λιμάνι του Τσεσμέ στην Τουρκία ( σε απόσταση 1 ώρας από τη Σμύρνη, σημαντικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής) με το F/B SAN NICOLAS και το Ε/Γ –Ο/Γ ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ ΙΙΙ. Από τότε έως σήμερα, έχουν κατορθώσει (παρά τον ευκαιριακό ανταγωνισμό) να διατηρούν τη γραμμή 12 μήνες το χρόνο, εκτελώντας καθημερινά δρομολόγια με εφόδια τη συνέπεια, την αξιοπιστία και τον συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών τους. Παράλληλα, στο πλαίσιο των δρομολογίων εκτελούνται οργανωμένες πολυήμερες εκδρομές στα μικρασιατικά παράλια (Σμύρνη, Έφεσο, Κουσάντασι, Αϊβαλί, Κωνσταντινούπολη), ενώ προσφέρονται επίσης και πακέτα διακοπών (επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* και 5* – μεταφορές – ξεναγήσεις – εισιτήρια), προσαρμοσμένα στις ανάγκες των πελατών και σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές.
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε