«Οικογένεια Ποριάζη», προϊόντα με μεράκι, αγάπη και εκλεκτό Αλεύρι Λήμνου


Tο βανάκι, με το οποίο πραγματοποιούνται οι διανομές των προϊόντων της Οικογένειας Ποριάζη σε ολόκληρο το νησί.

Στο χωριό Πορτιανού, στην καρδιά της Λήμνου, εδρεύει η επιχείρηση της «Οικογένειας Ποριάζη – Λήμνος« με moto «Σπέρνουμε – Θερίζουμε – Ζυμώνουμε», πράγμα το οποίο πράττουν καθημερινά από το 1919 έως και σήμερα, πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και προσφέροντάς μας προϊόντα πλούσια διατροφικά, κατευθείαν από το χωράφι τους στο ράφι μας! Η ιστορία, λοιπόν, της οικογένειας ξεκινά 100 και πλέον χρόνια πριν, το 1919, όπως ήδη είπαμε, οπότε και ιδρύεται ο παραδοσιακός φούρνος στο χωριό Πορτιανού από τον Νικόλαο Ποριάζη και την σύζυγό του Χρυσάνθη, έχοντας ως στόχο να τροφοδοτεί με ψωμί και παξιμάδια τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο.

 Στον φούρνο της Οικογένειας Ποριάζη ξετρελαθήκαμε από τις γαργαλιστικές ευωδιές, που πλημμυρίζουν τον χώρο.

Ο οικογενειακός Φούρνος πέρασε στα χέρια των δύο εγγονών του Νικολάου Ποριάζη, στον Νικόλαο και Δημήτριο Κων. Ποριάζη, το 1982, οπότε και μεταφέρεται το αρτοποιείο στις υπάρχουσες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εξοπλίζεται με σύγχρονα μηχανήματα. Οι δύο νέοι με διάθεση να εξελίξουν αυτό που παρέλαβαν προβαίνουν σε δύο σημαντικά βήματα, την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών σιτηρών, Σιτάρι Λήμνος και Κριθάρι «Παναγιά» και τον προσανατολισμό στις αγορές εκτός νησιού, με στόχο την μαζικότερη διακίνηση των προϊόντων τους, κυρίως δε των παξιμαδιών.

Η Οικογένεια Ποριάζη παράγει μια τεράστια ποικιλία αρτοσκευασμάτων μεταξύ των οποίων κριθαρένια, σταρένια και ολικής αλέσεως σταρένια παξιμάδια και μπουκιές, σταρένια παξιμαδάκια λαδιού σκέτα ή με γλυκάνισο, παξιμαδάκια κριθαρένια ελαιολάδου και κριθαρένια Πετρoμύλου χωρίς πρόσθετα, αλλά και ψωμί του τόστ σταρένιo ή ολικής άλεσης, τρίμμα φρυγανιάς και κουλουράκια σμυρνέικα ή πασχαλινά της προγιαγιάς Χρυσάνθης.

Το  2016 η Αρτοποιία «Η Λήμνος» μετατρέπεται σε «Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος», με νέο λογότυπο και εταιρική ταυτότητα. Σήμερα, στο τιμόνι της εταιρείας, εκτός από την τρίτη έχει λάβει ήδη την θέση της και η τέταρτη γενιά -με άξιο εκπρόσωπό της την Φωτεινή Ποριάζη– και παρασκευάζονται πλέον ημερησίως, κατά μέσο όρο, 2 τόνοι παξιμαδιών και ψωμιού, ενώ συνολικά η εταιρεία παράγει αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και αλεύρια, τα οποία διατίθενται από δεκάδες σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το Λαογραφικό Μουσείο Πορτιανού αποτελεί ένα πραγματικό φόρο τιμής στην αστείρευτη παράδοση της Λήμνου.

Το γραφικό χωριουδάκι Πορτιανού, βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής ακτής του κόλπου του Μούδρου, με κυριότερα αξιοθέατά του τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντόσπιτά του, το Λαογραφικό του Μουσείο και τον ενοριακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1835 και δεσπόζει στο χωριό, κτισμένος πάνω σε μικρό λόφο. Η συγκεκριμένη τρίκλιτη βασιλική αποτελεί μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Λήμνου, καθώς η κατασκευή της ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά στοιχεία της, όπως το περίτεχνο σκαλιστό και επιχρυσωμένο τέμπλο της, αλλά και οι μαρμάρινοι κίονες του εξωνάρθηκα.

Πολλές είναι οι βραβεύσεις και διακρίσεις που δικαίως έχουν λάβει τα προϊόντα της Οικογένειας Ποριάζη, με την τιμητική βράβευση τριών προϊόντων της στα Specialist Awards 2021 της Gourmet Exhibition, να αποτελούν μία από τις πιο πρόσφατες. Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν με βάση την ποιότητα και τη γεύση τους, από το μεγαλύτερο δίκτυο έμπειρων κι εξειδικευμένων γευσιγνωστών και επαγγελματιών από πολλαπλά πεδία δράσης, με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη των εκλεκτότερων ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα έλαβαν: Platinum Award τα νέα Κριθαρένια Παξιμαδάκια Πετρομύλου Χωρίς Πρόσθετο Αλάτι με συνολική βαθμολογία 96%, Silver Award τα Κριθαρένια Παξιμάδια με βαθμολογία 77% και Bronze Award το Σταρένιο Αλεύρι από σκληρά σιτάρια Λήμνου, με βαθμολογία 73,7 %.

 Παξιμαδάκια της Οικογένειας Ποριάζη καθ’ οδόν προς το δεύτερο φούρνισμά τους. Παρασκευάζονται πάντα με τις πιο αγνές πρώτες ύλες, όπως το αλεύρι Λήμνου από το μοναδικό σιτάρι «Λήμνος» και χωρίς την προσθήκη συντηρητικών και προσθέτων, πράγμα που τα καθιστά πλούσια σε φυτικές ίνες και ασύγκριτα σε νοστιμιά.

Παράλληλα, μετά από πολύμηνη αναμονή, ολοκληρώθηκε -τον Νοέμβριοτου 2020- για την Οικογένεια Ποριάζη το έργο ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητικούς φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γενικό Χημείο του Κράτους της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών αυθεντικότητας τοπικών προϊόντων, με καινοτόμες και αξιόπιστες επιστημονικές τεχνικές.

Σκοπός αυτού του έργου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων διατροφής αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα. Βεβαιώθηκε και πιστοποιήθηκε ότι τα προς εξέταση δείγματα προϊόντων της Οικογένειας Ποριάζη περιέχουν σκληρό σιτάρι, ενώ δεν περιέχουν το γονιδίωμα D, άρα ανήκουν στο είδος Triticum durum (σκληρός σίτος). Επίσης, πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση της περιοχής – τόπου καλλιέργειας με την χρήση Ραδιοϊσοτόπων, με τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο σπόρος προέρχεται από το νησί της Λήμνου, ενώ από τη σύγκριση με δείγματα από την τράπεζα γενετικού υλικού βρέθηκε ότι τα δείγματα ανήκουν στο σιτάρι της τοπικής ποικιλίας “Λήμνος”.

Η τεράστια γκάμα αρτοπαρασκευασμάτων της Οικογένειας Ποριάζη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σιταρένια, κριθαρένια και σιταρένια ολικής άλεσης παξιμάδια και μπουκιές, παξιμάδια σιταρένια λαδιού σκέτα και με γλυκάνισο, αλλά και κριθαρένια λαδιού και κριθαρένια Πετρομύλου χωρίς πρόσθετο αλάτι και τέλος τρίμμα φρυγανιάς, ψωμί του τοστ σιταρένιο και ολικής άλεσης, καθώς και κουλουράκια σμυρνέικα ή πασχαλινά με συνταγή της προγιαγιάς Χρυσάνθης.

Το Αλεύρι Λήμνου αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαδεδομένα προϊόντα του νησιού δεδομένου ότι από την αρχαιότητα, η Λήμνος παρήγαγε σημαντικές ποσότητες σιτηρών και αποτελούσε τον σιτοβολώνα του Αιγαίου. Το Αλεύρι Λήμνου της Οικογένειας Ποριάζη, βραβευμένο το 2020 με Silver Award στον διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας Taste Olymp Awards, προέρχεται από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου «Λήμνος«, που η ίδια κατάφερε πρώτη να επανακαλλιεργήσει στο νησί και το οποίο έχει λάβει, όπως ήδη αναφέραμε, πιστοποίηση ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ από τον ΕΚΕΤΑ, που αφορά τόσο τη γενετική του ταυτότητα – DNA, όσο και το ισοτοπικό αποτύπωμα και το μικροβιακό του προφίλ.

Το Σιταρένιο Αλεύρι Λήμνου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε παρασκευή, όπως για την σπιτική πίτσα μας, την οποία απογειώνει γευστικά!

Είναι, επίσης, προϊόν συμβολικής καλλιέργειας, αφού τα ντόπια σιτάρια από τα οποία παρασκευάζεται το Αλεύρι, καλλιεργούνται αποκλειστικά στην Λήμνο από την Οικογένεια Ποριάζη και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς του νησιού και μάλιστα πολύ πριν ξεκινήσει η διάθεσή του στην αγορά, καθώς ανέκαθεν αποτελούσε την βασική πρώτη ύλη της εταιρείας για την παρασκευή των υπόλοιπων παραδοσιακών της προϊόντων.

Παξιμαδάκια Σταρένια Ελαιολάδου με γραβιέρα, ιδανικό snack -όπως και όλα τα υπόλοιπα της σειράς της Οικογένειας Ποριάζη– για κάθε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, για στιγμές μοναχικές ή με παρέα!

Το Σταρένιο Αλεύρι της Οικογένειας Ποριάζη είναι το πρώτο αλεύρι Λήμνου προερχόμενο αποκλειστικά από τα ντόπια σιτάρια του νησιού, που κυκλοφόρησε μαζικά στην αγορά, όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του οποίου πραγματοποιούνται εξολοκλήρου στην Λήμνο από την Οικογένεια Ποριάζη, εξασφαλίζοντας την ύψιστη ποιότητα, είναι δε 100% φυσικό και αγνό προϊόν, αφού δεν περιέχει συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Τέλος, το Αλεύρι Λήμνου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει όλο του το σιμιγδάλι, επομένως αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών.

Το Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου αποτελεί το ιδανικό κίτρινο αλεύρι για την παρασκευή ζυμαρικών, καθώς αλέθεται παραδοσιακά και περιέχει όλο του το σιμιγδάλι. Η ίδια η Οικογένεια Ποριάζη με το Αλεύρι αυτό παράγει τα παραδοσιακά ζυμαρικά Φλωμάρια Λήμνου σε τρεις εκδοχές (πλατύ, μέτριο και παραδοσιακό), γλυκό Τραχανά Λήμνου Σταρένιο και Σιμιγδαλένιο, και τέλος Κους κους και Πλιγούρι Λήμνου.

Πληροφορίες και για άλλους παραγωγούς του νησιού, αλλά και οινοποιούς, εξίσου «μερακλήδες» και ευλαβικά προσηλωμένους στην παράδοση του τόπου τους, θα βρείτε και στο άρθρο μας για το «Lemnos Philema» 2018.

Ιδανικό το Σταρένιο Αλεύρι Λήμνου και για κάθε είδους φύλλο για τις γλυκές και αλμυρές σπιτικές πίτες μας!
Παξιμαδάκια της Οικογένειας Ποριάζη για κάθε ώρα με κάθε πιθανό συνδυασμό!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Gastronomy, Greece, Greek Islands, Local ProductsΕτικέτες: , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: