
Στο χωριό Πορτιανού, στην καρδιά της Λήμνου, εδρεύει η επιχείρηση της «Οικογένειας Ποριάζη – Λήμνος« με moto «Σπέρνουμε – Θερίζουμε – Ζυμώνουμε», πράγμα το οποίο πράττουν καθημερινά από το 1919 έως και σήμερα, πάντα με τις καλύτερες πρώτες ύλες και προσφέροντάς μας προϊόντα πλούσια διατροφικά, κατευθείαν από το χωράφι τους στο ράφι μας! Η ιστορία, λοιπόν, της οικογένειας ξεκινά 100 και πλέον χρόνια πριν, το 1919, όπως ήδη είπαμε, οπότε και ιδρύεται ο παραδοσιακός φούρνος στο χωριό Πορτιανού από τον Νικόλαο Ποριάζη και την σύζυγό του Χρυσάνθη, έχοντας ως στόχο να τροφοδοτεί με ψωμί και παξιμάδια τους κατοίκους του χωριού και όχι μόνο.

Ο οικογενειακός Φούρνος πέρασε στα χέρια των δύο εγγονών του Νικολάου Ποριάζη, στον Νικόλαο και Δημήτριο Κων. Ποριάζη, το 1982, οπότε και μεταφέρεται το αρτοποιείο στις υπάρχουσες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και εξοπλίζεται με σύγχρονα μηχανήματα. Οι δύο νέοι με διάθεση να εξελίξουν αυτό που παρέλαβαν προβαίνουν σε δύο σημαντικά βήματα, την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών σιτηρών, Σιτάρι Λήμνος και Κριθάρι «Παναγιά» και τον προσανατολισμό στις αγορές εκτός νησιού, με στόχο την μαζικότερη διακίνηση των προϊόντων τους, κυρίως δε των παξιμαδιών.

Το 2016 η Αρτοποιία «Η Λήμνος» μετατρέπεται σε «Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος», με νέο λογότυπο και εταιρική ταυτότητα. Σήμερα, στο τιμόνι της εταιρείας, εκτός από την τρίτη έχει λάβει ήδη την θέση της και η τέταρτη γενιά -με άξιο εκπρόσωπό της την Φωτεινή Ποριάζη– και παρασκευάζονται πλέον ημερησίως, κατά μέσο όρο, 2 τόνοι παξιμαδιών και ψωμιού, ενώ συνολικά η εταιρεία παράγει αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά και αλεύρια, τα οποία διατίθενται από δεκάδες σημεία πώλησης σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Το γραφικό χωριουδάκι Πορτιανού, βρίσκεται στο κέντρο της δυτικής ακτής του κόλπου του Μούδρου, με κυριότερα αξιοθέατά του τα πανέμορφα πέτρινα αρχοντόσπιτά του, το Λαογραφικό του Μουσείο και τον ενοριακό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1835 και δεσπόζει στο χωριό, κτισμένος πάνω σε μικρό λόφο. Η συγκεκριμένη τρίκλιτη βασιλική αποτελεί μία από τις ωραιότερες εκκλησίες της Λήμνου, καθώς η κατασκευή της ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά στοιχεία της, όπως το περίτεχνο σκαλιστό και επιχρυσωμένο τέμπλο της, αλλά και οι μαρμάρινοι κίονες του εξωνάρθηκα.

Πολλές είναι οι βραβεύσεις και διακρίσεις που δικαίως έχουν λάβει τα προϊόντα της Οικογένειας Ποριάζη, με την τιμητική βράβευση τριών προϊόντων της στα Specialist Awards 2021 της Gourmet Exhibition, να αποτελούν μία από τις πιο πρόσφατες. Τα προϊόντα αξιολογήθηκαν με βάση την ποιότητα και τη γεύση τους, από το μεγαλύτερο δίκτυο έμπειρων κι εξειδικευμένων γευσιγνωστών και επαγγελματιών από πολλαπλά πεδία δράσης, με κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη των εκλεκτότερων ελληνικών προϊόντων. Συγκεκριμένα έλαβαν: Platinum Award τα νέα Κριθαρένια Παξιμαδάκια Πετρομύλου Χωρίς Πρόσθετο Αλάτι με συνολική βαθμολογία 96%, Silver Award τα Κριθαρένια Παξιμάδια με βαθμολογία 77% και Bronze Award το Σταρένιο Αλεύρι από σκληρά σιτάρια Λήμνου, με βαθμολογία 73,7 %.

Παράλληλα, μετά από πολύμηνη αναμονή, ολοκληρώθηκε -τον Νοέμβριοτου 2020- για την Οικογένεια Ποριάζη το έργο ΑΓΡΟ-ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ, που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο νωρίτερα με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Σε συνεργασία με κορυφαίους ερευνητικούς φορείς όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Γενικό Χημείο του Κράτους της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Κύπρου, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στον ελληνικό χώρο η ολοκληρωμένη χαρτογράφηση των χαρακτηριστικών αυθεντικότητας τοπικών προϊόντων, με καινοτόμες και αξιόπιστες επιστημονικές τεχνικές.

Σκοπός αυτού του έργου είναι η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και η ταυτοποίηση της αυθεντικότητας τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων διατροφής αλλά και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων αγροδιατροφικού τομέα. Βεβαιώθηκε και πιστοποιήθηκε ότι τα προς εξέταση δείγματα προϊόντων της Οικογένειας Ποριάζη περιέχουν σκληρό σιτάρι, ενώ δεν περιέχουν το γονιδίωμα D, άρα ανήκουν στο είδος Triticum durum (σκληρός σίτος). Επίσης, πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση της περιοχής – τόπου καλλιέργειας με την χρήση Ραδιοϊσοτόπων, με τα οποία επιβεβαιώθηκε ότι ο σπόρος προέρχεται από το νησί της Λήμνου, ενώ από τη σύγκριση με δείγματα από την τράπεζα γενετικού υλικού βρέθηκε ότι τα δείγματα ανήκουν στο σιτάρι της τοπικής ποικιλίας “Λήμνος”.

Το Αλεύρι Λήμνου αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και διαδεδομένα προϊόντα του νησιού δεδομένου ότι από την αρχαιότητα, η Λήμνος παρήγαγε σημαντικές ποσότητες σιτηρών και αποτελούσε τον σιτοβολώνα του Αιγαίου. Το Αλεύρι Λήμνου της Οικογένειας Ποριάζη, βραβευμένο το 2020 με Silver Award στον διαγωνισμό γεύσης και ποιότητας Taste Olymp Awards, προέρχεται από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου «Λήμνος«, που η ίδια κατάφερε πρώτη να επανακαλλιεργήσει στο νησί και το οποίο έχει λάβει, όπως ήδη αναφέραμε, πιστοποίηση ΑΓΡΟΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ από τον ΕΚΕΤΑ, που αφορά τόσο τη γενετική του ταυτότητα – DNA, όσο και το ισοτοπικό αποτύπωμα και το μικροβιακό του προφίλ.

Είναι, επίσης, προϊόν συμβολικής καλλιέργειας, αφού τα ντόπια σιτάρια από τα οποία παρασκευάζεται το Αλεύρι, καλλιεργούνται αποκλειστικά στην Λήμνο από την Οικογένεια Ποριάζη και τους συνεργαζόμενους παραγωγούς του νησιού και μάλιστα πολύ πριν ξεκινήσει η διάθεσή του στην αγορά, καθώς ανέκαθεν αποτελούσε την βασική πρώτη ύλη της εταιρείας για την παρασκευή των υπόλοιπων παραδοσιακών της προϊόντων.

Το Σταρένιο Αλεύρι της Οικογένειας Ποριάζη είναι το πρώτο αλεύρι Λήμνου προερχόμενο αποκλειστικά από τα ντόπια σιτάρια του νησιού, που κυκλοφόρησε μαζικά στην αγορά, όλα τα στάδια παραγωγής και τυποποίησής του οποίου πραγματοποιούνται εξολοκλήρου στην Λήμνο από την Οικογένεια Ποριάζη, εξασφαλίζοντας την ύψιστη ποιότητα, είναι δε 100% φυσικό και αγνό προϊόν, αφού δεν περιέχει συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Τέλος, το Αλεύρι Λήμνου είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και περιέχει όλο του το σιμιγδάλι, επομένως αποτελεί την καλύτερη επιλογή για την παρασκευή χειροποίητων ζυμαρικών.

Πληροφορίες και για άλλους παραγωγούς του νησιού, αλλά και οινοποιούς, εξίσου «μερακλήδες» και ευλαβικά προσηλωμένους στην παράδοση του τόπου τους, θα βρείτε και στο άρθρο μας για το «Lemnos Philema» 2018.


Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε