5+6 επιβεβλημένες στάσεις σε αξιοθέατα και εστιατόρια του Δήμου Δελφών


Δελφοί, ο «ομφαλός της γης», το σημείο όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, συναντήθηκαν οι δύο αετοί που έστειλε ο Δίας από τα άκρα του σύμπαντος προκειμένου να εντοπίσει το κέντρο του κόσμου! Η αρχαία ελληνική πόλη στους πρόποδες του Παρνασσού, που σήμερα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Kληρονομιάς της UNESCO, φιλοξένησε το σημαντικότερο Μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου, περιτριγυρισμένο από το επιβλητικό τοπίο, που απλώνεται μεταξύ των δύο πελώριων βράχων, των Φαιδριάδων. Η πόλη αναφέρεται ήδη από τους ομηρικούς χρόνους με την ονομασία Πυθώ. Στην αρχή των ιστορικών χρόνων ήταν μία από τις πόλεις της αρχαίας Φωκίδας, αλλά σταδιακά ο ρόλος της αναβαθμίσθηκε και εξελίχθηκε σε πανελλήνιο κέντρο και ιερή πόλη των αρχαίων Ελλήνων, αποτελώντας παράλληλα το κέντρο της Δελφικής Αμφικτυονίας. Στα νεότερα χρόνια ο χώρος των Δελφών συνδέθηκε με την προσπάθεια αναβίωσης της δελφικής ιδέας, από τον ποιητή Άγγελο Σικελιανό και τη σύζυγό του Εύα, οι οποίοι παρουσίασαν δύο παραστάσεις αρχαίου δράματος, το 1927 και το 1930, θέλοντας να δημιουργήσουν ένα νέο πνευματικό «ομφαλό της γης». Eδώ, στους Δελφούς, που παραμένουν μια πόλη όλο ζωντάνια και παλμό -όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το αναλυτικό άρθρο μας-, παρά τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας και τα εμβληματικά μνημεία τους!

Η Θόλος της Αθηνάς Προναίας, το πλέον εμβληματικό τοπόσημο των Δελφών, ένα πραγματικό αριστούργημα της κλασσικής αρχιτεκτονικής, με άγνωστη ωστόσο  χρήση.

Eννοείται ότι όταν βρεθείτε στον πανέμορφο αυτό τόπο δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό Αρχαιολογικό χώρο του, αλλά και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, ένα από τα σημαντικότερα της πατρίδας μας, που παρουσιάζει την ιστορία του ιερού των Δελφών και του πλέον φημισμένου Μαντείου του αρχαίου ελληνικού κόσμου, μέσα από τις πλούσιες συλλογές του, που περιλαμβάνουν κυρίως αρχιτεκτονικά γλυπτά, αγάλματα και έργα μικροτεχνίας, αφιερώματα των πιστών στο ιερό. Το Μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο συνολικού εμβαδού 2.270 τ.μ. Το πρώτο Μουσείο στους Δελφούς, αποτελούμενο από δύο πτέρυγες, οικοδομήθηκε το 1903 σε σχέδια του Γάλλου Albert Tournaire (1862-1958), με δωρεά του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού, προκειμένου να στεγάσει τα ευρήματα της μεγάλης γαλλικής ανασκαφής, που είχε αρχίσει το 1892. Το 1935 αποφασίστηκε η κατασκευή ενός μεγαλύτερου Μουσείου. Η μόνιμη έκθεσή του καταλαμβάνει 14 αίθουσες και οι αποθηκευτικοί χώροι έκταση 558 τ.μ. Διαθέτει εργαστήριο συντήρησης κεραμικών και μεταλλικών αντικειμένων, καθώς και εργαστήριο αποκατάστασης ψηφιδωτού. Το σχετικό άρθρο μας θα σας κατατοπίσει επίσης για όλα τα Μουσεία και τα αξιοθέατα των Δελφών, που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε, μεταξύ των οποίων και το αξιόλογο Σπίτι-Μουσείο των Άγγελου και Εύας Σικελιανού.

Αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών.
Σπίτι-Μουσείο Άγγελου και Εύας Σικελιανού.

Αν επισκεφθείτε τους γοητευτικούς Δελφούς την περίοδο της Αποκριάς μην χάσετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε το εντυπωσιακό δρώμενο «Οι Αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος» (διαβάστε εδώ το αναλυτικό άρθρο μας), με το οποίο οι Δελφοί τιμούν την αρχαία και νεότερη λαϊκή τους παράδοση, περικλείοντας σε αυτό στοιχεία των διονυσιακών γιορτών, της τοπικής λαογραφίας και επίσης της τοπικής κοινωνικής εξέλιξης.

Το αποκριάτικο δρώμενο «Οι Αρχοντοχωριάτες και ο Γκαβόγιαννος» θα σας εντυπωσιάσει!

Αντίστοιχα, αν βρεθείτε στην όμορφη Άμφισσα κατά τη διάρκεια της Αποκριάς, θα έχετε την ευκαιρία να βιώσετε την συγκλονιστική «Νύχτα των Στοιχειών» (διαβάστε εδώ το αναλυτικό άρθρο μας), που αποτελεί μία δραματική αναπαράσταση, η οποία ζωντανεύει τους θρύλους και τις παραδόσεις της Άμφισσας, με έναν τρόπο πραγματικά μοναδικό! Το τελευταίο Σαββατόβραδο της Αποκριάς, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην παλιά συνοικία των Ταμπάκηδων, την Χάρμαινα, το σημείο απ’ όπου ξεκινούν όλα! Στα σοκάκια της παλιάς πόλης περιφέρονται πλάσματα αλλόκοτα και υπερφυσικά! Ξωτικά, Νεράιδες, Ντεβέτσκες, Μποτσνάκηδες, Ξυλένιοι, Αχυρένιοι, Αράπηδες, καθώς το παρελθόν ξαναζεί στο παρόν σε μία ατμόσφαιρα συγκλονιστικά υποβλητική, την οποία δημιουργούν όχι μόνον τα αλλόκοσμα αυτά όντα, αλλά και τα ηχητικά και φωτιστικά εφέ, που πραγματικά «στήνουν» ένα εξωπραγματικό σκηνικό!

Το φοβερό και τρομερό Στοιχειό της Χάρμαινας!

Και μετά από όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα έρχεται η κορυφαία στιγμή της επιλογής του κατάλληλου χώρου φαγητού, η ποιότητα του οποίου θα απογειώσει ή αντίθετα θα καταβαραθρώσει την συνολική εμπειρία του ταξιδιού. Πράγμα που δεν θα συμβεί ποτέ αν ακολουθήσετε τις προτάσεις μας!

«Βάκχος«, θέα που κόβει την ανάσα φθάνοντας ως το Γαλαξίδι.

Η ταβέρνα «Βάκχος» στους Δελφούς, είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, που βασίστηκε στο μεράκι της οικογένειας Θεοδωράκη και την αγάπη τους για την παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα, τα αρώματα και τις αναμνήσεις του σπιτικού φαγητού. Γι’ αυτό άλλωστε ό,τι προσφέρεται εδώ έχει επιλεχθεί αυστηρά από την τοπική παραδοσιακή κουζίνα και έχει παρασκευαστεί με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και κτηνοτρόφους. Το ελαιόλαδο, οι ελιές και τα μυρωδικά που χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, προέρχονται από τη γη του Παρνασσού, ενώ όλα τα εποχιακά ζαρζαβατικά καλλιεργούνται στο οικογενειακό μποστάνι. Η προνομιακή θέση του, η άψογη εξυπηρέτηση, η μαμαδίστικη κουζίνα, η οικογενειακή ατμόσφαιρα και η πολύ καλή σχέση ποιότητας – ποσότητας και τιμής του φαγητού, θα σας κάνουν να το επισκεφθείτε ξανά και ξανά, όσες φορές κι αν βρεθείτε στους Δελφούς.

«Το Αλλιώτικο» κατοικοεδρεύει στον κεντρικό δρόμο των Δελφών.

«Το Αλλιώτικο«, δεν θα μπορούσε, τιμώντας το όνομά του, παρά να είναι ένα εντελώς «αλλιώτικο» σουβλατζίδικο, που πραγματικά μας εντυπωσίασε! Καταρχάς με τον ιδιαιτέρως φροντισμένο χώρο του, που δεν έχει καμία σχέση με λαδίλες, τσίκνες και άλλα παρεμφερή, που μπορεί να έχετε στο μυαλό σας για ένα κλασσικό σουβλατζίδικο. Έτσι κι αλλιώς δεν μιλάμε, άπως είπαμε, για ένα κλασσικό ψητοπωλείο, αλλά για ένα κομψό και πεντακάθαρο εστιατόριο, με λιτή αλλά προσεγμένη διακόσμηση και εξαιρετικό φαγητό, που επίσης είναι «αλλιώτικο«! Και εξηγούμαι! Δεν είναι «αλλιώτικο» το να βρεις πεντανόστιμα, σπιτικά και καλομαγειρεμένα φαγητά -της κατσαρόλας παρακαλώ, λαδερά και μη-, σε ένα σουβλατζίδικο; Δεν είναι «αλλιώτικο» το να βρεις σε ένα σουβλατζίδικο ζεστή, σπιτική σουπίτσα, αλλά και ευφάνταστες σαλάτες, όπως η ομώνυμη και τεράστια «Το Αλλιώτικο«, ένα πλήρες γεύμα από μόνη της, με πράσινα σαλατικά, άφθονο καλοψημένο γύρο, μπόλικο τριμμένο τυράκι και μια γενναία δόση καλού βαλσάμικου; Τέλος, δεν είναι «αλλιώτικο» το να μπορείς σε ένα σουβλατζίδικο να γευθείς καλοφτιαγμένες πίτσες, χορταστικά burgers ακόμα και club sandwiches ή σκεπαστές, μέχρι και σε εκδοχή vegetarian; Αν όλα αυτά δεν συνιστούν έναν «αλλιώτικο» χώρο εστίασης, που ταλαντεύεται επιτυχώς μεταξύ εστιατορίου και fast foodάδικου, τότε… σηκώνω τα χέρια ψηλά!

Η θέα από το «Δελφικόν» φθάνει ως την Ιτέα και τον Κορινθιακό.

Το εστιατόριο «Δελφικόν», στην είσοδο των Δελφών, περιμένει τους φανατικούς φίλους του από το πρωί με καφεδάκια, γλυκάκια και ό,τι άλλο χρειάζεται η ημέρα μας για να ξεκινήσει όμορφα, ως το βράδυ με δημιουργική κουζίνα, υπέροχες γεύσεις και μια θέα που κυριολεκτικά μαγεύει το μάτι!

Το εστιατόριο – ψαροταβέρνα «Τα Δίχτυα» με χρώματα κλεμμένα από το γαλάζιο της θάλασσας του Κορινθιακού και το λευκό των κυμάτων και των γλάρων της.

Η ψαροταβέρνα «Τα Δίχτυα» βρίσκεται στην Ιτέα, την γοητευτική παραλιακή κωμόπολη της Φωκίδας με την εξαιρετική ρυμοτομία και το εντυπωσιακό σε μήκος και ομορφιά μέτωπο στην θάλασσα του Κορινθιακού. Όταν, λοιπόν, μία ψαροταβέρνα μπορεί να προσφέρει -σταθερά και χωρίς σκαμπανεβάσματα- φρεσκότατα ψάρια από τα ιδιόκτητα οικεγενειακά καΐκια, πανέμορφη τοποθεσία δίπλα στην Μαρίνα της πόλης, φιλικό και ευγενέστατο service και εξαιρετικά προσιτές τιμές, σε συνδυασμό με πλούσιες, πεντανόστιμες μερίδες, τότε τι άλλο θα μπορούσε να ζητήσει κανείς όχι απλά για να την κάνει στέκι του, αν βρίσκεται στην περιοχή, αλλά και ημερήσια απόδραση από την Αθήνα ή άλλα γειτονικά αστικά κέντρα να οργανώσει για χάρη της!

Στην διακόσμηση του χώρου στις «Αριστογεύσεις» κυριαρχεί η πέτρα και οι γήινες αποχρώσεις, που του προσδίδουν φιλικότητα και οικειότητα.

Κορυφαία επιλογή για γεύμα ή δείπνο στην γραφική Άμφισσα το εστιατόριο «Αριστογεύσεις», όπου θα απολαύσετε εκλεκτές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας με ψαγμένους μεζέδες, πλούσιες ολόφρεσκες σαλάτες, ζουμερά ψητά της ώρας, πεντανόστιμα μαγειρευτά φαγητά, αλλά και σουβλάκια ή burgers, για όποιον δεν μπορεί να τα αποχωριστεί. Ο χώρος ενδείκνυται απόλυτα και για οικογένειες χάρη στον όμορφο παιδότοπο που φιλοξενείται στην αυλή του, ενώ εντυπωσιακή σε μέγεθος (χωρητικότητα 200 ατόμων) και διακόσμηση είναι και η εσωτερική σάλα του εστιατορίου, ιδανική για οικογενειακή ή φιλική έξοδο, αλλά και για την φιλοξενία οποιασδήποτε κοινωνικής εκδήλωσης.

Η θέα από την τραπεζαρία του εστιατορίου «ΛΕΦΑΣ» προς τον Κορινθιακό Κόλπο κόβει κυριολεκτικά την ανάσα!

Το παραδοσιακό ξενοδοχείο-εστιατόριο «ΛΕΦΑΣ» βρίσκεται στο κέντρο των Δελφών και αποτελεί την ιδανική λύση για την διαμονή σας και τις εξερευνήσεις σας τόσο στην σύγχρονη πόλη και στα αρχαιοελληνικά -όντως εντυπωσιακά- κατάλοιπά της, όσο και σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Δελφών, όποια εποχή κι αν αποφασίσετε να επισκεφθείτε την περιοχή.

Την ίδια ακριβώς θέα απολαμβάνουν και τα μπαλκόνια των δωματίων, τα οποία είναι διακοσμημένα -όπως βλέπετε- με τρόπο απολύτως ταιριαστό ως προς τον τόπο και το φυσικό του περιβάλλον.

Ευχαριστούμε θερμά το ΚΤΕΛ Ν. Φωκίδος για τις μετακινήσεις μας εντός και εκτός της Περιφερειακής Ενότητας, με τα πολυτελή πούλμαν του (φωτο fokidanews.gr)

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Greece, RestaurantsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: