«Στη Σχολή Μόδας AthensFashionClub έχουμε αλλάξει σελίδα για την ελληνική εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά στο χώρο της μόδας. Η εκπαίδευση για μας δεν είναι πλέον θεωρία, είναι πράξη και περισσότερο επιχειρηματικότητα, πώληση των προϊόντων. Όχι απλά λόγια και όχι απλά fashion shows, που μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε σχεδιαστής και στη συνέχεια να έχει τα ρούχα στη ντουλάπα του. Εμείς, αντίθετα, δημιουργούμε συλλογές και τις πουλάμε την επόμενη μέρα».

Αυτά μας τόνισε στο ξεκίνημα της μακράς και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας κουβέντας που είχαμε μαζί της, η διακεκριμένη από τη VOGUE ITALIA σχεδιάστρια Μαρία Βυτινίδου, Χημικός από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και απόφοιτος των Central St Martin’s College of Arts & Design και London College of Fashion, η οποία είναι ταυτόχρονα ιδιοκτήτρια του label «Maria Vytinidou Eco Luxury Brand» και του Ομίλου Επιχειρήσεων Μόδας, που περιλαμβάνει τη Σχολή Μόδας AthensFashionClub, την 1η Θερμοκοιτίδα Μόδας στην Ελλάδα «The Fashion Gate» και το 1ο Υβριδικό Online Store & Co–Working Space στην Ελλάδα «Τhe Sustainable Floor». Παράλληλα, από τον Ιανουάριο του 2023, οπότε και εγκαινιάστηκε η λειτουργία της 1ης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας «Grow Sustainable in Portugal» η Μαρία Βυτινίδου έχει τη Γενική Διεύθυνσή της, με στόχο την ανάπτυξη ταλαντούχων σχεδιαστών και εταιρειών μόδας στο αντικείμενο της Βιώσιμης Μόδας και όραμα την καθιέρωση της Θερμοκοιτίδας ως ένα διεθνή κόμβο καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και Βιώσιμων πρακτικών, με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον και προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων απ’ όλη την Ευρώπη.


Η γνωστή σχεδιάστρια Βιώσιμης Μόδας είναι Ambassador στην Ελλάδα για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Χρηματοδότησης WORTH, που ενισχύει οικονομικά τα Fashion Startups και διοργανωτής του 1ου Startup Weekend Fashion Athens, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Accelerator Techstars από την Αμερική. Η Μαρία Βυτινίδου διετέλεσε 3 φορές μέλος της κριτικής επιτροπής της Εβδομάδας Μόδας AXDW και παράλληλα συνεισέφερε ως χορηγός βραβεία επιχειρηματικής ανάπτυξης σε ταλαντούχους νέους δημιουργούς. Παράλληλα, έχει συμμετάσχει στο πρόγραμμα Orange Grove της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα, αναπτύσσοντας ένα καινοτόμο startup με αντικείμενο την Φορέσιμη Τεχνολογία και για 2 χρόνια συνεργάστηκε μαζί τους μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Co–Incubator», με αντικείμενο την επιχειρηματική ανάπτυξη νέων δημιουργών μόδας με στοιχεία καινοτομίας. Τέλος, είναι Ιnternational Trainer για νέους επιχειρηματίες μόδας στη διεθνή έκθεση Modtissimo στην Πορτογαλία, στην EtnoModa στη Ρωσσία και στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα S4Fashion, στο αντικείμενο Fashion Entrepreneurship, Sustainability & Innovation.

& Mad Flax Sustainable Apparel.

Η συνάντησή μας πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά την επιστροφή της από την 61η έκθεση Modtissimo, την παλαιότερη έκθεση στην Ιβηρική Χερσόνησο και τη μοναδική στην Πορτογαλία, αφιερωμένη στη βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Φεβρουαρίου. Στο πλαίσιο της έκθεσης η Μαρία Βυτινίδου παρουσίασε με εμπεριστατωμένη ομιλία της το project της Πορτογαλικής Πρεσβείας για την έναρξη λειτουργίας της πρώτης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα, Portuguese Fashion Incubator – Accelerator «Grow Sustainable in Portugal«, λειτουργία που υπήρξε το επιστέγασμα του εξαιρετικά επιτυχημένου project «Portuguese Sustainable Fashion by Greek Emerging Designers», το οποίο παρουσιάστηκε σε 4 διαφορετικά στάδια: αρχικά στην 60ή Modtissimo, τον Σεπτέμβριο του 2022 στο μαγευτικό Porto της Πορτογαλίας, ακολούθως στην εμπορική έκθεση για τη μόδα Athens Fashion Trade Show, που πραγματοποιήθηκε 15 -18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Metropolitan Expo Centre, στη συνέχεια έγινε η παρουσίασή της στην Πρεσβευτική Κατοικία της Πορτογαλίας, επίσης τον Σεπτέμβριο και τέλος στην Εβδομάδα Μόδας Athens Xclusive Designers Week, που φιλοξενήθηκε στους χώρους του Ωδείου Αθηνών.


Ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχαμε με την Μαρία Βυτινίδου.
Κυρία Βυτινίδου μιλήστε μας καταρχάς για την εποικοδομητική συνεργασία της Σχολής σας με την Πορτογαλική Πρεσβεία.
Ξεκινήσαμε αυτή τη συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας πριν από πέντε χρόνια, με αφετηρία του προγράμματος την επίσκεψή μας στην Έκθεση Μόδας Modtissimo στο Porto, την οποία έως τότε όχι μόνο δεν είχαμε επισκεφθεί, αλλά και δεν την γνωρίζαμε. Με την πρώτη, ωστόσο, επαφή αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για μία διοργάνωση εστιασμένη σε μεγάλο βαθμό στη βιώσιμη μόδα, με την οποία εμείς ασχολούμαστε αποκλειστικά. Άρα, η Modtissimo μας αφορά άμεσα, όπως και όλους τους σπουδαστές μας, με τους οποίους και αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την έκθεση, ξανά και ξανά, αρχής γενομένης το 2018. Τα υφάσματα που εκτίθενται στη Modtissimo προέρχονται από μπαμπού, από κάνναβη, από μπανάνα, από ανανά, από ανακυκλωμένο πολυεστέρα -ένα ύφασμα που εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ συχνά-, καθώς και από συνδυασμό όλων αυτών μεταξύ τους, ένα επίσης ιδιαιτέρως καινοτόμο προϊόν, δεδομένου ότι γενικότερα οι Πορτογάλοι θεωρούνται εξαιρετικά καινοτόμοι σ’ αυτό το αντικείμενο.



Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η απόφασή μας να δημιουργηθεί ένα project πολύ συγκεκριμένο και εστιασμένο, προκειμένου να παρουσιάσουμε ελληνική μόδα μέσα από τη δημιουργική ματιά και το ταλέντο των σπουδαστών μας, χρησιμοποιώντας όμως υλικά Πορτογάλων κατασκευαστών. Από κοινού, λοιπόν, με την Πορτογαλική Πρεσβεία αποφασίστηκε να ξεκινήσουμε το πρόγραμμα αυτό και να ζητήσουμε, παράλληλα, τη χορηγία Πορτογάλων κατασκευαστών, με τα υφάσματα των οποίων θα δημιουργούσαμε συλλογές, τις οποίες και θα παρουσιάζαμε στην επόμενη Modtissimo. Και αυτή δεν ήταν άλλη από την έκθεση στην οποία συμμετείχαμε τον Σεπτέμβριο του 2022. Να σημειώσω εδώ, ότι η συνεργασία αυτή ξεκίνησε με βασικό συνεργάτη μας τον Εμπορικό & Οικονομικό Σύμβουλο της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, τον Laurent Armaos. Ακολούθως, όταν ήρθε στη χώρα μας η νυν Πρέσβης Helena Paiva, μας γνώρισε, είδε πως όλη αυτή η προσπάθεια γιγαντώνετε και συμφώνησε στη συνέχισή της, δίνοντας την έγκρισή της για το project που προαναφέραμε και το οποίο παρουσιάστηκε στη Modtissimo. Με καταλύτη, επομένως, την παρουσία της Α.Ε. της κυρίας Paiva, το πρόγραμμα πήγε ένα βήμα παραπέρα.



Θα πρέπει, βέβαια, στο σημείο αυτό να προσθέσω, ότι νωρίτερα είχαμε ήδη ξεκινήσει να προβάλουμε δειλά-δειλά πολύ μικρότερες συλλογές μας στα Forum της έκθεσης Modtissimo, όπου το 2019, αν θυμάμαι καλά, μας είχαν παραχωρήσει ένα κεντρικό διάδρομο, όπου εκθέσαμε δέκα δημιουργίες μας, ενώ την επόμενη χρονιά μας διέθεσαν έναν ακόμη μεγαλύτερο χώρο και συγκεκριμένα ένα περίπτερο στην κεντρική αίθουσα, εκεί όπου εκθέτουν όλοι οι κατασκευαστές, προκειμένου να προβάλουμε και πάλι μία συλλογή δέκα ρούχων μας. Άρα οι Πορτογάλοι διοργανωτές της έκθεσης είχαν ήδη μια θετική άποψη και μια καλή εμπειρία από εμάς, έχοντας δει το ενδιαφέρον που υπήρχε για τις συλλογές μας.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε λίγο εκτενέστερα για το σημαντικό αυτό project, που «τρέχετε» σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας.
Το project που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο το ονομάσαμε «Portuguese Sustainable Fashion by Greek Emerging Designers«, δηλαδή «Πορτογαλική μόδα από Έλληνες σχεδιαστές» και το εκθέσαμε σε ένα κεντρικότατο σημείο της έκθεσης, ένα πολύ μεγάλο χώρο ιδιαίτερα προβεβλημένο. Από την έκθεση μάς παραχώρησαν επίσης τις κούκλες, τις οποίες ντύσαμε και στήσαμε όπως εμείς θέλαμε, με τον κάθε σπουδαστή να έχει το δικό του όνομα κάτω από τη δημιουργία του, σε ξεχωριστό ταμπελάκι, επί του οποίου αναγραφόταν επίσης το όνομα του εργοστασίου, που ήταν χορηγός της συγκεκριμένης δημιουργίας. Επετεύχθη έτσι, μέσα από αυτή την προσπάθεια, να προβληθούν τόσο οι σπουδαστές μας, όσο και τα Πορτογαλικά εργοστάσια-χορηγοί μας.


Σημαντικό είναι, επίσης, να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο project αφορούσε σε σπουδαστές, δηλαδή σε άτομα που δεν έχουν ακόμα ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, άρα όλο αυτό διεκπεραιώθηκε με την εποπτεία της Σχολής και των Καθηγητών μας, ενώ εγώ η ίδια, ως Course Leader, είχα τη συνολική εποπτεία του προγράμματος, επιτυγχάνοντας όλοι μαζί να «δέσουμε» αυτό το σύνολο των διαφορετικών ενδυμάτων και εκφράσεων δημιουργικότητας και να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Συνδετικός κρίκος και κυρίαρχο ύφασμα που χρησιμοποιήθηκε στο project αυτό ήταν ο φελλός, ο οποίος πρωταγωνίστησε σε διαφορετικές ποιότητες και υφές, πιο σκληρός, πιο μαλακός, περισσότερο ή λιγότερο ελαστικός και πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα του υλικού, λόγω του γεγονότος ότι πλέον δεν κόβουμε τα δέντρα, αλλά παίρνουμε μόνο τον φλοιό τους.


Η Modtissimo έδωσε την ευκαιρία τόσο στα εργοστάσια υφασμάτων και χορηγούς μας να γνωριστούν με τα παιδιά, που δημιούργησαν με βάση τα δικά τους προϊόντα, όσο και στους ίδιους τους σπουδαστές μας να έρθουν σε επαφή και να γνωρίσουν για πρώτη φορά -και μάλιστα συγκεντρωμένα- αυτά τα πολύ ιδιαίτερα και καινοτόμα υφάσματα, αλλά και άλλα υλικά, που αν κάποιος δεν επισκεφθεί τη συγκεκριμένη εξειδικευμένη Έκθεση δεν θα τα δει πουθενά και ποτέ στη ζωή του. Πρόκειται για υφάσματα που δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, δεν εκπροσωπούνται από κανέναν και δεν τα εισάγει κανένα κατάστημα ή χονδρέμπορος. Συνοψίζοντας, θα λέγαμε ότι μέσα από την συμμετοχή μας στη Modtissimo, είχαμε την ευκαιρία να δούμε τις τάσεις της μόδας και παράλληλα να εκπαιδεύσουμε τους σπουδαστές μας πάνω στην παραγγελιοληψία και στο πώς θα μιλήσουν σε επαγγελματικό επίπεδο, δημιουργώντας σωστές επαφές. Ταυτόχρονα, γνωριστήκαμε με τον Σύνδεσμο των Βιώσιμων Σχεδιαστών της Πορτογαλίας, ένα πολύ καινοτόμο Φορέα, που προωθεί μόνο τους βιώσιμους σχεδιαστές και τους δίνει τη δυνατότητα δωρεάν συμμετοχής σε ειδικό περίπτερο για πωλήσεις, στο οποίο θα έχουμε την δυνατότητα και εμείς να συμμετάσχουμε ως Θερμοκοιτίδα, για την οποία θα σας μιλήσω στη συνέχεια. Όπως είναι προφανές, έχουμε ανοίξει ένα δρόμο στους σπουδαστές και αποφοίτους μας, όπου τους παίρνουμε από το μηδέν, τους εκπαιδεύουμε και μέσα σε ένα χρόνο τους δίνουμε τη δυνατότητα συμμετοχής σε Διεθνή Έκθεση, πάντα με την υποστήριξη της Σχολής, όπου έχουν την ευκαιρία να κάνουν και πωλήσεις.

Το επόμενο σημαντικό project, του οποίου η λειτουργία εγκαινιάζεται αυτές τις μέρες, είναι η πρώτη Πορτογαλική Θερμοκοιτίδα Μόδας στην Ελλάδα. Τι ακριβώς μμπορούμε να περιμένουμε από αυτό το πρόγραμμα;
Ακριβώς, κυρία Μαρινάκη, το επόμενο project που ετοιμάζουμε φέτος -και το οποίο ομολογουμένως έχει πάει πολλά επίπεδα πιο πάνω- είναι το πρόγραμμα συνεργασίας της Πρεσβείας της Πορτογαλίας και της Σχολής μας AthensFashionClub, που αφορά στη δημιουργία της πρώτης Πορτογαλικής Θερμοκοιτίδας Μόδας στην Ελλάδα, Portuguese Fashion Incubator – Accelerator «Grow Sustainable in Portugal«, όπως ονομάζεται στα Αγγλικά, σκοπός της οποίας είναι να αναπτύξουμε επιχειρηματικά αποφοίτους πλέον, δηλαδή σχεδιαστές που έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, έτσι ώστε να ανεβούμε ακόμα ένα επίπεδο, δημιουργώντας όχι πια ένα ρούχο ανά σπουδαστή, αλλά Capsule Collection, δηλαδή μια μικρή συλλογή, η οποία και πάλι θα παρουσιαστεί στη Modtissimo το 2023. Αποστολή της θερμοκοιτίδας είναι να εκπαιδεύσει επιχειρηματικά τους νέους σχεδιαστές, να τους δείξει το δρόμο προς τη διεθνή αγορά και ταυτόχρονα να τους εκπαιδεύσει να δημιουργούν τις συλλογές τους με υλικά καινοτόμων Πορτογάλων κατασκευαστών.

Tο πρόγραμμα της Θερμοκoιτίδας συνοψίζεται στο ότι για πρώτη φορά βοηθούμε τους σπουδαστές στα πρώτα τους βήματα και τους εκπαιδεύουμε ώστε να ξεκινήσουν την επιχείρησή τους, την ίδια στιγμή που ο επιταχυντής θα ανεβάσει την ταχύτητα υφιστάμενων επιχειρήσεων, οι οποίες χρειάζονται μια ώθηση. Είναι ειλημμένη απόφαση να εντάξουμε στη Θερμοκοιτίδα και ελληνικές επιχειρήσεις ανεξάρτητων σχεδιαστών, που λειτουργούν τα τελευταία 5 χρόνια και θέλουν να ασχοληθούν με τη βιώσιμη μόδα. Επομένως αναπτύσσουμε start ups στο χώρο της μόδας, επιταχύνοντας ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις, που θέλουν να εστιάσουν στη βιώσιμη μόδα.

Παράλληλα, ο fashion Incubator έχει ένα πολύ μεγάλο όραμα, το οποίο αφορά στο να γίνει ένα international hub, ένας διεθνής κόμβος καινοτομίας και δημιουργικότητας για Ευρωπαίους σχεδιαστές, πράγμα που σημαίνει ότι πλέον δεν θα δεχτούμε μόνο αποφοίτους της Σχολής Μόδας AthensFashionClub, τονίζει η Μαρία Βυτινίδου. Έχουμε χτυπήσει τις πόρτες μεγάλων Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Αμβέρσας, στο Βέλγιο, καθώς και το London College of Fashion, το οποίο κατατάσσεται μόνιμα στις τρεις πρώτες θέσεις των καλυτέρων Πανεπιστημίων της Ευρώπης. Το London College of Fashion μας έχει ήδη απαντήσει θετικά και στη συνάντηση που είχαμε με τον αρμόδιο Διευθυντή Διεθνών Συνεργασιών του Πανεπιστημίου, μας τόνισε ότι υπάρχει προστιθέμενη αξία και για τους δικούς τους σπουδαστές, παρά το γεγονός ότι Ακαδημαϊκά Ιδρύματα στο επίπεδο αυτού του Πανεπιστημίου και Κολεγίου, συνήθως θέλουν να συνεργάζονται με άλλα Πανεπιστήμια και Κολέγια. Λόγω όμως της προφανούς καινοτομίας και του γεγονότος ότι μπορεί μέσα από ένα εμπορικό project να προβάλλονται οι συλλογές των σπουδαστών του, να ξεκινήσουν συνεργασίες και να δεχθούν προτάσεις, αυτό εκτός από ιδιαίτερα καινοτόμο τους φάνηκε και πολύ σημαντικό για το όνομα του Κολεγίου και συμφώνησαν στην έναρξη της συνεργασίας και στη φιλοξενία σχεδιαστών από το London College of Fashion στην Πορτογαλική Θερμοκοιτίδα Μόδας.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό διότι οι δικοί μας απόφοιτοι θα συνυπάρχουν με τους αποφοίτους ενός σημαντικότατου Πανεπιστημίου, που λειτουργεί εδώ και 100 χρόνια, γεγονός που αυτομάτως ανεβάζει το επίπεδο του όλου προγράμματος πολύ υψηλά, καθιστώντας τους σπουδαστές μας ανταγωνιστικούς σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι μόνο εντός της χώρας μας και παράλληλα επιτρέποντας σε όλους μας να είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όσα καταφέραμε, με σημείο εκκίνησης την μικρή Ελλάδα.
Σας ευχαριστούμε θερμά κυρία Βυτινίδου για την τόσο ενδιαφέρουσα αυτή συζήτηση!

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Σχολιάστε