Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας μπορεί να ασκήσει πολιτιστική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο»


Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος είναι Καθηγητής «Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», Διευθυντής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Π.Δ.Μ. – Α.Π.Θ.) και του Κοινού Διαπανεπιστημιακού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» (Ε.Α.Π. – Π.Δ.Μ.), το δεύτερο με τη μέθοδο της Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης. Το συγγραφικό του έργο και τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν τη μελέτη και τη διδακτική της Δημιουργικής Γραφής, της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας και της Θεωρίας της Λογοτεχνίας. Έχει εκδώσει 9 επιστημονικά συγγράμματα, ενώ περισσότερα από 150 άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά, καθώς και πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων. Έχει διοργανώσει 5 Διεθνή Συνέδρια «Δημιουργικής Γραφής» και 4 Θερινά Σχολεία με διεθνείς συμμετοχές, έχει επιμεληθεί εκδόσεις βιβλίων και συλλογικών τόμων και έχει, επίσης, συμμετάσχει σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Διευθύνει το Εργαστήριο Αγωγής για το βιβλίο και τον πολιτισμό «Βιβλιολογείον» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και επιλέχτηκε το 2020 ως ο επόπτης της συγγραφής των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών για τη Λογοτεχνία στο Λύκειο. Είναι μέλος πολιτιστικών φορέων και διεθνών εταιρειών, Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, Επιστημονικός Υπεύθυνος της ιστοσελίδας «Culture Book», Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Ποίησης «Jean Moréas», υπεύθυνος για την έκδοση του ηλεκτρονικού περιοδικού ΛΕΞΗtanil, ενώ αρθρογραφεί συστηματικά σε εφημερίδες. Προκρίνει όμως, ανεπιφύλακτα, όλων τη συμμετοχή του ως ιδρυτικό μέλος στην πολιτιστική ομάδα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών – Παράρτημα Βόρειας Ελλάδας.

Ο Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος.

Στο ενεργητικό του συμπεριλαμβάνονται 6 ποιητικές συλλογές και 1 συλλογή διηγημάτων. Έχει συγγράψει τους στίχους -και έχουν μελοποιηθεί ποιήματά του- στα CD «Γραφή Καθαρή» (Μετρονόμος 2016) και «Τα Κρυμμένα» (Μετρονόμος 2020). Έχει οργανώσει, επιμεληθεί επιστημονικά και παρουσιάσει 2 τηλεοπτικές εκπομπές για την τέχνη της συγγραφής: i. «Δίγαμμα» στην ΕΡΤ3 (2016-2017, 18 επεισόδια) και ii. «Γραφή Καθαρή» στην ΕΡΤ2 (2019, 12 επεισόδια). Ακολουθεί η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Καθηγητής Κωτόπουλος, με την ευκαιρία διοργάνωσης του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πανέμορφη αυτή πόλη της Κύπρου από 18 έως και 21 Απριλίου, με το μεγάλο τούτο πολιτιστικό γεγονός να αποτελεί πλέον ένα θεσμό, που τοποθετεί επάξια τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος των Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας Καθηγητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και η Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Κύριε Καθηγητά, στο πρόσωπό σας συναντώνται πολλοί και διαφορετικοί ρόλοι. Ποιοι από αυτούς και για ποιους λόγους αποτελούν προτεραιότητά σας; Ποιοι άνθρωποι ή καταστάσεις επέδρασαν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας και σας οδήγησαν στα μονοπάτια της ποίησης, της λογοτεχνίας, της εκπαίδευσης και τόσων άλλων δραστηριοτήτων;

Αγαπητή κ. Μαρινάκη, καταρχάς σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μας δίνετε να μιλήσουμε και σε συλλογικό επίπεδο για τα Φεστιβάλ Ποίησης, αλλά και σε ατομικό για τις προσωπικές αγωνίες και αναζητήσεις ως δάσκαλος και ως δημιουργός. Προτάσσω το πανεπιστημιακός δάσκαλος, γιατί αυτή υπήρξε μια συνειδητή επιλογή και μου προσφέρει μια τεράστια ανταμοιβή, όχι φυσικά οικονομική, μέσα από τη συνεργασία και την αγάπη των φοιτητών και των φοιτητριών μου. Γράφω ποίηση από μικρό παιδί, γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ο ποιητικός λόγος είναι μια λυτρωτική πράξη. Επικοινωνείς και μοιράζεσαι και μάλιστα, κατά την προσωπική μου πεποίθηση, στην υπέρτατη, την πιο συγκλονιστική μορφή του λόγου. Έχουμε όλοι τους δασκάλους μας και συχνά πυκνά αναφερόμαστε σε αυτούς. Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως ο πατέρας μου, φιλόλογος, διδάκτορας του Ιωάννη Κακριδή και με πολύ αξιόλογη διαδρομή, Ηλίας Κωτόπουλος, με υποχρέωσε να διαβάσω ολόκληρη τη γενιά του ’30 από τα 10-11 μου χρόνια. Πεζογραφία, βεβαίως. Αλλά ήταν αρκετό!

Απονομή δώρων, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας, από τον Πρόεδρο Τριαντάφυλλο Κωτόπουλο (δεύτερος από δεξιά) και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου του Φεστιβάλ (πρώτη από αριστερά), στην Α.Ε. τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο Ιωάννη Παπαμελετίου (στο μέσον), στο Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα (δεύτερος από αριστερά), καθώς και στο Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας Αλέξανδρο Κώστα, για την πολύτιμη στήριξη των συγκεκριμένων Φορέων προς το Φεστιβάλ, ήδη από την πρώτη του διοργάνωση.

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε όμως και για τον Τριαντάφυλλο, όχι τον Καθηγητή, ούτε τον ποιητή, αλλά για τον άνθρωπο. Τι σας αρέσει για παράδειγμα να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας, ποια είναι τα χόμπι ή οι αγαπημένες σας συνήθειες;

Ο προσωπικός ελεύθερος χρόνος μου είναι ελάχιστος και δεν μπορώ να «συντηρήσω» κάποιο χόμπι. Μου κάνει όμως πολύ καλό το καθημερινό, με ήλιο, βροχή, χιόνι, 40λεπτο περπάτημα με τον σκύλο μου τον Φρέντι, ένα πανέμορφο αρσενικό λυκόσκυλο, στο βουνό. Είμαι τυχερός γιατί μένω 30 μέτρα από το τόσο αγαπημένο λογοτεχνικά δάσος του Σέιχ-Σου.

Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος και Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, σε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Λάρνακας, στο πλαίσιο του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας 2022.

Ποιους δικούς σας στίχους θα επιλέγατε να αφιερώσετε στον εαυτό σας και ποιοι στίχοι αγαπημένων σας ποιητών θα ταίριαζαν στην προσωπικότητα των πιο κοντινών σας ανθρώπων;

Οι δικοί μου με χαρακτηρίζουν όλοι, πώς αλλιώς; Αλλά το κλείσιμο του Ελύτη στο «Λακωνικόν» με στοιχειώνει από δευτεροετή φοιτητή και το χρωστώ στον Καθηγητή μου Ερατοσθένη Καψωμένο αυτό:

«H ζωή καταβάλλει τον οβολό του φύλλου της ελιάς. Kαι στη νύχτα μέσα των αφρόνων μ’ ένα μικρό τριζόνι κατακυρώνει πάλι το νόμιμο του Aνέλπιστου.»

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος (δεξιά) και ο Πρόεδρος του Γραφείου Ποιήσεως Αντώνης Δ. Σκιαθάς.

Είστε Πρόεδρος των «αδελφών» Διεθνών Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και Λάρνακας. Θα θέλαμε να μας κάνετε μία αποτίμηση της μέχρι σήμερα πορείας των δύο πολιτιστικών αυτών θεσμών και να μας καταθέσετε το όραμά σας για την περαιτέρω πορεία και εξέλιξή τους.

Ο Αντώνης Σκιαθάς με κάλεσε μετά την πραγματοποίηση του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης της Πάτρας να αναλάβω την Προεδρία του. Ουσιαστικά δηλαδή την οργάνωσή του σε επίπεδο δομής και λειτουργίας. Το έκανα με χαρά  και με αίσθηση υπευθυνότητας. Δεν έχουν καταφέρει να υλοποιηθούν όλα όσα πρότεινα και συναποφασίσαμε ακόμη. Το Διεθνές Φεστιβάλ της Πάτρας έχει αποκτήσει με τα χρόνια τεράστια δυναμική και απήχηση. Για μένα μακράν το καλύτερο στην Ελλάδα και πολλά συγχαρητήρια στον Αντώνη. Προχωράμε.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας βαδίζει αισίως προς την τρίτη διοργάνωσή του. Τι νέο να περιμένουμε από την επικείμενη φετινή γιορτή της ποίησης, ποιες καινούριες ψηφίδες θα προστεθούν σε αυτό το puzzle πολιτισμού, που σταθερά και επάξια έχει τοποθετήσει τη Λάρνακα και ολόκληρη την Κύπρο στο επίκεντρο του διεθνούς περί ποίησης ενδιαφέροντος; Πιστεύετε ότι το Φεστιβάλ μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για τα πολιτιστικά δρώμενα της Μεγαλονήσου;

Είμαι σίγουρος ότι αυτό το Φεστιβάλ μπορεί και πολιτιστικά να αλλάξει το παράδειγμα διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στην Κύπρο μας, αλλά και να ασκήσει πολιτιστική διπλωματία σε διεθνές επίπεδο. Άρα, καταλαβαίνετε πόσο το πιστεύω! Πολλά νέα πράγματα θα δείτε, κυρίως διακαλλιτεχνικές συνευρέσεις.

Ο Καθηγητής και ποιητής Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος σε στιγμιότυπο από πρόσφατη εκδήλωση, που διοργανώθηκε προς τιμήν του από την «Μέριμνα Ποντίων Κυριών, στη Μονή Λαζαριστών, με τίτλο «Γιατί οι ανθοί της αρχοντιάς από μακρά μυρίζουν».

Μιλήστε μας για τη συνεργασία σας με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας Ελένη Αρτεμίου – Φωτιάδου και για τους υπόλοιπους ανθρώπους ή φορείς που το στηρίζουν, γιατί τόσο μεγάλα και επιτυχημένα projects μόνο σε επιτυχείς συνέργειες και συνεργασίες μπορούν να στηρίζονται.

Έχουμε μια θαυμάσια συνεργασία. Η Ελένη διακρίνεται για το δυναμισμό της και τις τρομακτικές της αντοχές. Είναι και εξαιρετική ποιήτρια, το έχω δηλώσει πολλαπλώς. Όταν οραματίστηκα αυτό το Φεστιβάλ, μαζί της μοιράστηκα την ιδέα μου και σε αυτήν βρήκα τον άνθρωπο που μπορούσε να σαρκώσει τις σκέψεις και τα όνειρά μου. Ιδέες και όνειρα που τα ενστερνίστηκε και τα έκανε και δικά της. Δουλεύει ακατάπαυστα η Ελένη και μέσα σε αντίξοες συνθήκες, ενίοτε. Θερμές ευχαριστίες στον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, τον Ιωάννη Παπαμελετίου, που μας στηρίζει, στον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και στον Πρόεδρο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Άκη Ιωάννου για τη βοήθεια, τη συνεργασία και τη συνοδοιπορία τους. Στο πρόσωπό τους ευχαριστώ και όλους τους συνεργάτες και τις συνεργάτιδές τους. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ και στην Οργανωτική μας Επιτροπή, μόνο με συνέργειες, όπως είπατε, μπορούμε να κάνουμε σπουδαία πράγματα. Και εμείς στη Λάρνακα έχουμε γίνει μία θαυμάσια παρέα που ο ένας νοιάζεται τον άλλον!

Η άψογη διοργάνωση απαιτεί εργασία ακόμα και την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι απολαμβάνουν ποτό και κουβεντούλα. Από αριστερά: Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, Ανδρέας Γερολέμου – ιδιοκτήτης του ομώνυμου Ωδείου και Διευθυντής του Φωνητικού Συνόλου του Δήμου Λάρνακας, Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Μαρία Χριστοδούλου – ποιήτρια, εκπαιδευτικός και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ.

Η ποίηση κύριε Καθηγητά, σε πείσμα των καιρών, αντιστέκεται. Τα Φεστιβάλ Ποίησης ξεφυτρώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς σε όλη την επικράτεια. Πόσο σημαντική είναι τελικά η τέχνη αυτή για την καθημερινότητα των ανθρώπων, στους δύσκολους καιρούς που όλοι βιώνουμε;

Είναι κομβικής σημασίας αυτό που λέτε. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν αντίπαλο σε αυτές τις διοργανώσεις. Ας υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν και κάποιοι που απλώς είναι ματαιόδοξοι ή μωροφιλόδοξοι. Λίγοι! Για να συμβαίνει αυτό που αναφέρατε και να αφορά τους πολλούς όμως, το έχουμε ανάγκη. Και θα το έχει για πάντα ο άνθρωπος. Ας περιφρουρήσουμε και ας φροντίσουμε λοιπόν γενικότερα την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου «Αμμόχωστος» – Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την εκεί έκθεση έργων του γνωστού ζωγράφου Πέτρου Πτωχόπουλου (δεύτερος από δεξιά), ο οποίος φωτογραφίζεται εδώ με φόντο έργα του έχοντας δίπλα του την Ελένη Αρτεμίου Φωτιάδου (πρώτη από δεξιά), τον Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, στο μέσον, τον Παναγιώτη Νάννο -ποιητή και Δήμαρχο Λίμνης Πλαστήρα- και την ποιήτρια Μαρία Χριστοδούλου, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας.

Ως Καθηγητής και άνθρωπος που συνδιαλέγεται καθημερινά με τις νεότερες γενιές, είστε το καταλληλότερο πρόσωπο για να μας διαφωτίσετε σχετικά με το τι θα μπορούσε να γίνει μέσα από την Εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της, προκειμένου οι νέοι να αγαπήσουν την ποίηση και να την ακολουθήσουν ως αναγνώστες ή και δημιουργοί της για το υπόλοιπο της ζωής τους;

Να τους διδάξουμε με αγάπη τον λογοτεχνικό λόγο και μέσα από το δικό τους παραστατικό κύκλο αρχικά. Αυτά που διαβάζουνε ή τραγουδάνε, αυτά που αγαπάνε δεν είναι όλα για πέταμα, επιτρέψτε μου το αδόκιμο της έκφρασης. Και στη ραπ θα βρούμε εξαιρετικούς στίχους ή θα αξιοποιήσουμε την πιο άρτια μελοποιημένη εκδοχή της για παράδειγμα. Και είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν να διαβάσουν και αυτά που εμείς οι μεγαλύτεροι ξέρουμε ότι θα τους συντροφεύουν «θεραπευτικά» στη ζωή τους. Η δημιουργική εμπλοκή τους στα μυστικά της λογοτεχνίας με δραστηριότητες Δημιουργικής Γραφής είναι πολύ βοηθητική εδώ. Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο με τα Νέα Προγράμματα Σπουδών για τη Λογοτεχνία. Είχα την τιμή να συγγράψω τα σχετικά του Λυκείου και για πρώτη φορά οι μαθητές και οι μαθήτριές μας θα διδάσκονται και ολόκληρη ποιητική συλλογή (και μυθιστόρημα φυσικά και συλλογή διηγημάτων). Αλλά γι’ αυτά πρέπει να κάνουμε μια ειδική συνέντευξη.

Από αριστερά: Δρ Τριαντάφυλλος Η. Κωτόπουλος, Ιάκωβος Σαβουρής -Πρόεδρος Πολιτιστικού Ομίλου «Αρχάγγελος» Κιτίου και Κοινοτικός Γραμματέας Κοινότητας Κιτίου- και Ελένη Αρτεμίου-Φωτιάδου, κατά την επίδοση αναμνηστικών δώρων, στο πλαίσιο επίσκεψης, ξενάγησης και φιλοξενίας των συμμετεχόντων του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας στην Κοινότητα Κιτίου.

Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον. Επιθυμείτε μόνο την ανάπτυξη όλων όσων έχετε ήδη δρομολογήσει ή στο πίσω μέρος του μυαλού σας υπάρχουν σκέψεις και για άλλες δραστηριότητες, πάντοτε απορρέουσες από τις πολυποίκιλες ιδιότητες και τα ενδιαφέροντά σας;

Είμαι περήφανος και χαρούμενος γιατί καταφέραμε να ιδρύσουμε το πρώτο προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Δημιουργική Γραφή στην Ελλάδα στο Πανεπιστήμιό μου, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Θα είναι αγγλόφωνο -Creative Writing, Arts and Humanities- και θα λειτουργήσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Ήταν όνειρο ζωής αυτό. Υπάρχουν πολλά ακόμη και πανεπιστημιακά και «ποιητικά». Χωρίς αυτά δεν θα ήμουν «ζωντανός».

Στιγμιότυπο από το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Λάρνακας με τον Δρα Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, τη Λίνα Νικολακοπούλου, που παρακολούθησε το σύνολο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ και τον Αντώνη Σκιαθά, Πρόεδρο του Γραφείου Ποιήσεως, ιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Πάτρας και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής.

Σας ευχαριστούμε θερμά κ. Καθηγητά για την τόσο ενδιαφέρουσσα αυτή συζήτηση και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλα όσο σχεδιάζετε!

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση ή η αναπαραγωγή -ολική, μερική ή περιληπτική- του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / EventsΕτικέτες: , , , , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.