Το 11ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού «παίζεται» διαδικτυακά από 10 έως και 14 Νοεμβρίου


Tο 11ο Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού -ή Amorgos Tourism Film Festival αν προτιμάτε- ξεκίνησε! Ο σημαντικός αυτός κινηματογραφικός και πολιτιστικός θεσμός πραγματοποιείται και φέτος -σε πείσμα των όποιων αντίξοων συνθηκών- από τις 10 έως τις 15 Νοεμβρίου 2020, στην Αμοργό φυσικά και αποτελεί συνδιοργάνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού και του Δήμου Αμοργού, με την υποστήρηξη του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ιδρύματος Λασκαρίδη και του ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa. Οφείλουμε εδώ να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, είναι αν όχι το μόνο, τουλάχιστον ένα από τα ελάχιστα, που κυριολεκτικά στο παρά 5′ -λόγω του ξανικού lοckdown- δεν κατάφερε να εξελιχθεί και με την φυσική παρουσία των συμμετεχόντων, όπως προβλεπόταν από τον αρχικό σχεδιασμό των διοργανωτών του. Εννoείται ότι η διαδικτυακή πλευρά του γεγονότος υπήρχε εξαρχής στον σχεδιασμό τους -όπως θα δείτε και στο σχετικό άρθρο μας, πριν περίπου δύο εβδμάδες-, αλλά δυστυχώς, οι ανατροπές της τελευταίας στιγμής οδήγησαν στο να υφίσταται, τελικά, μόνο διαδικτυακά.

Οι προετοιμασίες για την αποψινή τρίτη διαδικτυακή βραδιά του Φεστιβάλ έχουν ήδη ξεκινήσει, με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις έναντι του Covid-19, όπως είναι εμφανές! Σε πρώτο πλάνο τα φετινά βραβεία, που θα απονεμηθούν στους νικητές το Σάββατο το βράδυ.

H πρώτη ημέρα του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αμοργού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, με την τελετή έναρξης να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο, μεταφέροντας παράλληλα εικόνες από την πανέμορφη Αμοργό και τους χώρους του εμβληματικού ξενοδοχείου Aegialis Hotel & Spa, κύριο χορηγό του Φεστιβάλ διαχρονικά και τόπο διεξαγωγής όλων των εργασιών του τα τελευταία 11 χρόνια, που υφίσταται ο θεσμός. Στο πλαίσιο της τελετής έναρξης χαιρετισμούς απηύθυνε η Πρόεδρος του Φεστιβάλ Αμοργού Ειρήνη Γιαννακοπούλου, ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος και ο Alexander Kammel, Πρόεδρος της CIFFT –International Committee of Tourism Film Festivals, η Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών, με έδρα την Βιέννη-, ενώ θερμό διαδικτυακό μήνυμα απηύθυνε και ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος υπό άλλες συνθήκες ήταν προγραμματισμένο να παρίσταται στο φετινό Φεστιβάλ. Την παρουσίαση του προγράμματος διεκπεραίωσε με απόλυτη επιτυία, όπως κάθε χρόνο, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού Ελένη Κουντουρούπη.

Ο Alexander Kammel, Πρόεδρος της CIFFT -International Committee of Tourism Film Festivals, της Διεθνούς Επιτροπής Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών, με έδρα την Βιέννη- απευθύνει χαιρετισμό κατά την διάρκεια της τελετής έναρξης του Φεστιβάλ. Δεξιά η αεικίνητη Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμοργού και παρουσιάστρια της διοργάνωσης Ελένη Κουντουρούπη.

Ομιλητές της βραδιάς ήταν ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Μαργαρίτης, ο οποίος ανέλυσε πόσο θετικά επηρεάζει κάθε Φεστιβάλ την προβολή και οικονομική ανάπτυξη ενός τόπου, φέρνοντας ως παράδειγμα το Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Άγγλος παραγωγός Laurence Koe, ο οποίος μίλησε για την πρόσφατη ταινία του στην Αμοργό με τίτλο «Αmorgos as a filming location», καταθέτοντας την εμπειρία του κατά τα γυρίσματα και προβάλλοντας την ποικιλία τοπίου, αρχιτεκτονικής, μνημείων, κουλτούρας και ανθρώπινου παράγοντα της Αμοργού. Ακολούθησε η προβολή της ταινίας της Χριστίνας Σιγανίδου «Αμοργός το Αλφάβητο της Πέτρας», μια συνεργασία με τον δημοσιογράφο Ηλία Προβόπουλο, συγραφέα του βιβλίου «Κέντημα στην Πέτρα», που αναφέρεται κυρίως στο εγκαταλελειμμένο χωριό Ασφοντυλίτης.

Ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια του ιδιαίτερα εγκάρδιου διαδικτυακού μηνύματός του, στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του Φεστιβαλ.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη διαδικτυακή συμμετοχή και με πολλές εκατοντάδες ανθρώπων να το παρακολουθούν από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο, αφήνοντας τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα και καταθέτοντας με τον τρόπο αυτό την αγάπη τους για την Αμοργό! Το 11ο Amorgos Tourism Film Festival θα προβάλλεται κάθε απόγευμα 19.00 έως 21.00, έως και το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του και η  απονομή των βραβείων. Για να το παρακολουθήσετε δεν έχετε παρά να συνδεθείτε στην σελίδα στο Facebook του Amorgos Tourism Film Festival και του Δήμου Αμοργού.

Ο Δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραΐσκος απευθύνει επίσης τον χαιρετισμό του προς τους καθοιονδήποτε τρόπο παρακολουθούντες τις εργασίες του Φεστιβάλ.

Η καρδιά, λοιπόν, του ευρωπαϊκού και όχι μόνο κινηματογράφου χτυπάει και τούτον τον δύσκολο Νοέμβριο στην Αμοργό και το εν λόγω Φεστιβάλ έχει θέσει ως στόχο του την δημιουργία μίας διεθνούς πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα επιδιώξει να ενθαρρύνει την προώθηση του παγκόσμιου τουρισμού δια μέσου των Οπτικοακουστικών Μέσων, αλλά και να προωθήσει τον πολιτισμό και τον τουρισμό όχι μόνο της Αμοργού και των Κυκλάδων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Το Amorgos Tourism Film Festival είναι μέλος της CIFFT (International Committee of Tourism Film Festivals), η οποία και πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες την ετήσια Γενική της Συνέλευση στην Αμοργό, αναβαθμίζοντας το κύρος και την αξία του Φεστιβάλ Αμοργού και αναγνωρίζοντας την διεθνή ακτινοβολία του.

Ο Alexander Kammel, Πρόεδρος της CIFFT και η υπερδραστήρια και πανταχού παρούσα Ειρήνη Γιαννακοπούλου, Πρόεδρος του Φεστιβάλ Τουριστικών Ταινιών Αμοργού.

Το Amorgos Tourism Film Festival φιλοξενείται και φέτος, όπως ήδη αναφέραμε, στις εγκαταστάσεις του μοναδικού 5* ξενοδοχείου της Αμοργού, του Aegialis Hotel & Spa, όπου και τηρούνται αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα προστασίας από τον Covid-19, με συνεχείς απολυμάνσεις των εγκαταστάσεων και τήρηση των αποστάσεων στις αίθουσες προβολής και στο εστιατόριο. Το ξενοδοχείο έχει πιστοποιηθεί με το Covid-Shield της TUV AUSTRIA Hellas. Πέραν όλων αυτών, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ίδιο το Aegialis αποτελεί ένα ξενοδοχείο-προορισμό και ένα ιδανικό καταφύγιο για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, που σίγουρα θα αποτελέσει τον δεύτερο κεραυνοβόλο έρωτά σας επί αμοργιανού εδάφους -μετά την ίδια την Αμοργό-, δεδομένων όχι μόνο των όσων προσφέρει, αλλά και της εκπληκτικής τοποθεσίας και θέας του προς τον κόλπο της Αιγιάλης. Σας μιλάω εκ πείρας!

Θα μπορούσα να ταξιδέψω στην Αμοργό απλά και μόνο για να απολαύσω το ηλιοβασίλεμα απ’ αυτήν ακριβώς την βεράντα του Aegialis! Μαγεία!

Οποιοδήποτε hashtag τύπου #panoramicview ωχριά μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα!

Από την άλλη πλευρά η ίδια η Αμοργός, το νησί του «Απέραντου Γαλάζιου», επέστρεψε το φετινό δύσκολο καλοκαίρι στο επίκεντρο της διεθνούς προβολής μέσα από τα γυρίσματα δύο διεθνών παραγωγών, της ταινίας «Daughters» -της πρώτης πανευρωπαϊκής παραγωγής, μετά την παγκόσμια καραντίνα λόγω του κορονοϊού- και του ντοκιμαντέρ «Μεσόγειος-Η Ζωή σε Πολιορκία». Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εξέχουσα θέση του νησιού ως covid free προορισμού, αλλά και ως ιδανικού «σκηνικού» για ποιοτικές κινηματογραφικές παραγωγές.

O πανέμορφος και τόσο εντυπωσιακός από ψηλά Όρμος της Αιγιάλης. Αριστερά στο βάθος το ξενοδοχειακό συγκρότημα Aegialis.

Η κρίση της πανδημίας του Covid-19 δημιούργησε τεράστια προβλήματα παγκοσμίως στον χώρο του Τουρισμού και της Τέχνης. Μετά από 10 χρόνια διαδρομής, το Amorgos Tourism Film Festival σηματοδοτεί την ελπίδα και προσκαλεί τους λάτρεις των ταξιδιών και του κινηματογράφου, αλλά και τους επαγγελματίες της τουριστικής και κινηματογραφικής βιομηχανίας, να ζήσουν μία μοναδική -διαδικτυακή φέτος- εμπειρία στην Αμοργό.

Η μουσική οικογένεια Γιαννακόπουλου προσφέρει στιγμές υψηλής καλλιτεχνικής αξίας στο κοινό του Φεστιβάλ.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τον ιστότοπο της διοργάνωσης www.amorgosfilmfestival.com

Kαι βέβαια τα πλοία της BLUE STAR FERRIES, χορηγού μετακινήσεων των συμμετεχόντων στο Φεστιβάλ, αποτελούν την ιδανική και πλέον αξιόπιστη επιλογή για την  με οποιαδήποτε αφορμή μετάβαση στην Αμοργό, με πληθώρα δρομολογίων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και την καλύτερη δυνατή σχέση ποιότητος-τιμής για το ταξίδι αυτό.

Copyright © Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Culture / Events, Greece, Greek IslandsΕτικέτες: , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: