Ταξίδι στη Λήμνο με τους πολυβραβευμένους οίνους Limnos Organic Wines


Tο επισκέψιμο υπερσύγχρονο Οινοποιείο-αποσταγματοποιείο Limnos Organic Wines, το οποίο παρακολουθείται, ελέγχεται και πιστοποιείται από τον Οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων Δ.Η.Ω., βρίσκεται στην αμπελουργική περιοχή Μαυραμπέλια, δύο χιλιόμετρα περίπου έξω από την πόλη της Μύρινας,

Η Λήμνος η Αμπελόεσσα, ένα σχετικά μικρό νησί του Βορείου Αιγαίου, διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο των οινοπαραγωγών περιοχών, μιας και τα κρασιά της είναι γνωστά από αρχαιοτάτων χρόνων, ενώ ο ίδιος ο Όμηρος αναφέρει ότι οι Αχαιοί προμηθεύονταν κρασί από το νησί. «Δεν υπάρχει κρασί καλύτερο να πιεις, από ένα γλυκό της Λήμνου«, αναφέρει εξάλλου ο ίδιος ο Αθήναιος στους Δειπνοσοφιστές. Πολλές είναι και οι αναφορές από περιηγητές, με την παρουσία του αμπελώνα του νησιού να είναι διαχρονική και διαρκής, ενώ στην σημερινή εποχή το αμπέλι & τα προϊόντα του (κρασί, τσίπουρο, πετιμέζι, σταφίδες κ. άλ.), αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής των Λημνιών. Στο νησί καλλιεργείται εκτεταμένα η λευκή ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας -από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά εκτοπίζοντας σταδιακά το Λημνιό, την κύρια έως τότε ποικιλία- η οποία παράγει οίνους ΠΟΠ Λήμνος (θεσπίστηκε το 1982), ενώ περίπου 10 χρόνια μετά τη θέσπιση του γλυκού οίνου ΠΟΠ Μοσχάτος Λήμνου, η σημαντική ποικιλία της, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, απέκτησε ανάλογη γεωγραφική ένδειξη και για τους ξηρούς οίνους. Από το 2011 επιτρέπεται η παραγωγή ερυθρών κρασιών από την ερυθρή ποικιλία Λημνιό, που τοπικά ονομάζεται  Καλαμπάκι και ερυθρών γλυκών κρασιών από Λημνιό και Μοσχάτο Αλεξανδρείας. Ο αμπελώνας της Λήμνου έχει μέση ηλικία 20-25 ετών, καλύπτει μια έκταση γύρω στα 6500 στρέματα, με μια απόδοση περίπου 800 κιλά ανά στρέμμα. Πρέπει να σημειώσουμε, τέλος, ότι το νησί παράγει πάμπολλα ακόμα τοπικά προϊόντα, όλα εξαιρετικής ποιότητος και γεύσης.

Οι παραγωγοί I. Σαββόγλου (όρθιος δεξιά) – Π. Τσιβόλας εκμεταλλεύονται συνολικά διακόσια περίπου στρέμματα αμπέλια (ιδιόκτητα και συνεργαζόμενων αμπελουργών), τα οποία βρίσκονται στις περιοχές Αγίου Δημητρίου, Κάσπακα, Σαρδών, Δάφνης, Πλάκας και Κοντοπουλίου. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες είναι κυρίως το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, το Λημνιό, αλλά και λίγες ποσότητες Cabernet Sauvignon και Φωκιανού.

Η εταιρεία Ι. Σαββόγλου-Π.Τσιβόλας, με διακριτικό τίτλο Limnos Organic Wines, ιδρύθηκε το 2002 με σκοπό την παραγωγή και εμπορία ποιοτικών οίνων και αποσταγμάτων από σταφύλια βιολογικής γεωργίας. Έχει σαν στόχο την αξιοποίηση του πλούσιου ποικιλιακού δυναμικού της Λήμνου, εκμεταλλευόμενη  ιδιόκτητους αμπελώνες, καθώς επίσης και αμπελώνες συνεργαζόμενων παραγωγών. Συγκροτήθηκε από το Γιάννη Σαββόγλου Χημικό Μηχανικό – Οινολόγο, με εικοσιπενταετή και πλέον εμπειρία στη ζώνη ΟΠΑΠ της Λήμνου ( Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό) και τον Παντελή Τσιβόλα με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και μεγάλη εμπειρία στην εμπορία του κρασιού. Φιλοδοξία της εταιρείας είναι να αναδείξει κυρίως τη χαρισματική ποικιλία Μοσχάτο Αλεξανδρείας, παράγοντας -σε ένα υπερσύγχρονο Οινοποιείο- εκτός από ξηρούς αρωματικούς οίνους, μια σειρά εκλεκτών γλυκών οίνων και άλλων ειδικών προϊόντων, σε περιορισμένο αριθμό φιαλών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Οινοποιείο πραγματοποιείται ξενάγηση στους χώρους του, παρουσίαση της παραγωγικής διαδικασίας και της εμφιάλωσης των κρασιών, ενώ ακολουθεί -σ΄έναν χώρο ειδικά διαμορφωμένο- γευσιγνωσία των προϊόντων που παράγονται και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού. Εδώ ο υιός Σαββόγλου, ο Μάριος, με σπουδές Γεωπονικής και πολλές φρέσκες ιδέες, μας παρουσιάζει τους οίνους του Limnos Organic Wines.

Οι εκλεκτοί οίνοι Limnos Οrganic Wines έχουν βραβευθεί πολλές φορές κατακτώντας υψηλότατες διακρίσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ανάδειξη του ροζέ ημίξηρου ΡΟΔΟΝ ως του καλύτερου βιολογικού ροζέ οίνου στον κόσμο (Χρυσό μετάλλιο και Eιδική χρυσή διάκριση – Bordeaux 2018), το Χρυσό μετάλλιο με 90/100 για τον ερυθρό ημίγλυκο ΘΟΑ εσοδείας 2016 (PAR Wine Awards International 2017) και το Χρυσό μετάλλιο με 94/100 για τον επιδόρπιο οίνο LA TERRA 2005 Limited Edition (PAR Wine Awards International 2017).

Τα αμπέλια παρακολουθούνται και ελέγχονται σε μόνιμη βάση από επιστήμονα γεωπόνο και οινολόγο. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας, που βρίσκεται στη θέση Μαυραμπέλια, κοντά στο Οινοποιείο, είναι υπό αναδιάρθρωση, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι ο εμπλουτισμός του αμπελώνα με άλλες ποικιλίες (κυρίως Ασύρτικο), στο υπό διαμόρφωση κτήμα στη θέση Ροδάνια.

Στους χώρους παραγωγής του Οινοποιείου, όπου συνολικά παράγονται, εμφιαλώνονται και συσκευάζονται 13 διαφορετικοί οίνοι και ένα τσίπουρο.

Οι οίνοι που παράγονται από το συγκεκριμένο Οινοποιείο είναι: ο λευκός ξηρός ΠΡΩΙΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ (Π.Ο.Π.), ο λευκός ξηρός ΛΗΜΝΟΣ, Η ΑΜΠΕΛΟΕΣΣΑ (Π.Ο.Π.), ο ξηρός ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΛΗΜΝΟ (Π.Ο.Π.), ο λευκός ξηρός ΒΙΟ ΛΗΜΝΟΣ (Π.Ο.Π.), ο ερυθρός ξηρός ΗΦΑΙΣΤΙΑΣ, ο ερυθρός ημίγλυκος ΘΟΑΣ…

…ο ερυθρός ξηρός ΒΙΟ ΛΗΜΝΟΣ (Π.Ο.Π.), οι επιδόρπιοι οίνοι LA TERRA GRAND CRU (Π.Ο.Π.) και LA TERRA (Π.Ο.Π.), ο λευκός γλυκύς VIN DOUX (Π.Ο.Π.), ο ροζέ ημίξηρος ΡΟΔΟΝ, οι ημιαφρώδεις MOSCATO BIANCO και MOSCATO ROSATO και τέλος, το διπλής απόσταξης ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΟ. Για όλους τους οίνους θα βρείτε αναλυτικές πληροφορίες στο site του Οινοποιείου.

Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Κατηγορίες:Χωρίς κατηγορίαΕτικέτες: , , , , , , , , ,

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: