Η Πορτογαλία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου την 1η Ιανουαρίου 2021, εν μέσω της κρίσης του COVID-19 και την ώρα που οι Ευρωπαίοι πολίτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις άνευ προηγουμένου κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. H Πορτογαλία αναλαμβάνει την εξάμηνη Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), αποφασισμένη να δώσει προτεραιότητα στην ανάκαμψη. Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες δύσκολες στιγμές, η Πορτογαλία δεσμεύεται να προωθήσει μια ανθεκτική, κοινωνική, πράσινη, ψηφιακή και παγκόσμια Ευρώπη έχοντας ως σύνθημα της νέας Προεδρίας «Ώρα για δράση: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη». Η Πορτογαλική Προεδρία θα πρέπει, επίσης, να συνεχίσει το έργο της προηγούμενης -Γερμανικής- Προεδρίας σε ορισμένους τομείς: το μέλλον των σχέσεων Ε.Ε.-Ηνωμένου Βασιλείου, την πρόοδο της δράσης της Ε.Ε. για το κλίμα, τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ε.Ε. και το σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε. για τον κορονοϊό. Η Πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου θεωρεί ότι η εκστρατεία εμβολιασμού κατά του COVID-19 αποτελεί μία από τις μείζονες προκλήσεις, που θα κληθεί να αναλάβει κατά την εξάμηνη θητεία της και προσβλέπει στις κοινές προσπάθειες των κρατών μελών για την αντιμετώπισή της. Να σημειώσουμε ότι αυτή είναι η τέταρτη φορά που η Πορτογαλία αναλαμβάνει το τιμόνι του Συμβουλίου της Ε.Ε., μετά τις Προεδρίες του 1992, του 2000 και του 2007. Ο Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα, ο Laurent Armaos, μέσα από την ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Ε.Ρ.Α, παρουσίασε αναλυτικά τις προτεραιότητες της Πορτογαλικής Προεδρίας, καθώς και το πλαίσιο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.

Η Πρέσβειρα της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Helena Paiva.
«Η συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη, η υγειονομική κρίση έδειξε ότι η Ε.Ε. μπορεί να αντιμετωπίσει έστω και με καθυστερήσεις ή προβλήματα τις δυσκολίες. Η πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι μεγάλη, αλλά όλοι πρέπει να διαπιστώσουμε ότι τα κράτη-μέλη στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με αποκορύφωμα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Δεκέμβριο. Η Προεδρία μας τώρα καλείται να αναλάβει δράση και εδώ είναι το πρώτο κομμάτι του συνθήματος. Είναι ώρα για δράση για να υλοποιηθεί το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο το NextGenerationEU, καθώς επίσης και ο νέος μηχανισμός, που αποφασίστηκε λόγω της πανδημίας, ώστε να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό είναι το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, είναι όμως ώρα να προχωρήσει γρήγορα και ο εμβολιασμός των Ευρωπαίων πολιτών, που έχει ξεκινήσει ήδη από τα τέλη Δεκεμβρίου. Αυτή τη στιγμή διαθέτουμε κάποια εργαλεία χρηματοοικονομικά, ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης και κυρίως τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και των μεσαίων και εδώ έρχεται το δεύτερο κομμάτι του συνθήματος της Προεδρίας μας για μία δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη, στο οποίο αντανακλώνται οι βασικές προτεραιότητες της πορτογαλικής ατζέντας. Η προώθηση της ευρωπαϊκής ανάκαμψης μέσα από μια πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η ανάδειξη του ευρωπαϊκού πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων ως βασικό στοιχείο, που διασφαλίζει αυτή την δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Μετά έχουμε την ενίσχυση της στρατηγικής αυτονομίας μιας Ευρώπης, που θα είναι ανοιχτή στον κόσμο».

O Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα Laurent Armaos, στο άκρο αριστερά.
Σχετικά με την εκταμίευση, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 ει δυνατόν, της πρώτης δόσης χρημάτων από τον νέο μηχανισμό ΝextGenerationEU, ο κ. Αρμάος τόνισε: «Αυτό μπορεί να έχει αποφασιστεί πολιτικά, αλλά συνεπάγεται και πολλές άλλες νομικές ενέργειες και την υποβολή εθνικών σχεδίων για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, όπως λέγονται. Στόχος μας είναι να προλάβουμε -και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση- να εγκριθούν όλα τα νομοθετικά εργαλεία που απαιτούνται, τόσο για την εφαρμογή του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, όσο και του μηχανισμού ΝextGenerationEU, καθώς και του μηχανισμού ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας. Θα πρέπει στους επόμενους μήνες να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να εγκριθούν παράλληλα και τα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών-μελών. Αυτό είναι σημαντικό, διότι κατ’ αυτό τον τρόπο μόνο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης. Στόχος μας είναι η πρώτη δόση χρημάτων του μηχανισμού ανάκαμψης να φτάσει στα κράτη-μέλη προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του ‘21. Δηλαδή, μέχρι το τέλος της Προεδρίας μας να έχουν εγκριθεί σχεδόν όλα τα εθνικά σχέδια. Είναι όντως μία πολύπλοκη διαδικασία ζωτικής σημασίας για την Ε.Ε. και τους πολίτες της, γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε να κινητοποιηθούν τα κράτη-μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα, τα Εθνικά Κοινοβούλια θα πρέπει να επικυρώσουν και την απόφαση για τους ίδιους πόρους της Ε.Ε. Η Πορτογαλική Προεδρία θα παρακολουθεί στενά την διαδικασία και έχουμε συνεχείς επαφές με τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, ώστε να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα».

H Praça do Comércio (πλατεία Εμπορίου), η καρδιά της πορτογαλικής πρωτεύουσας Λισαβόνας, εδώ που κυριολεκτικά συμβαίνουν τα πάντα.
Αναφορικά με το καυτό θέμα των εμβολίων κατά του Covid-19 o Laurent Armaos διευκρίνισε: «Ο ρόλος μας είναι συντονιστικός περισσότερο. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να γίνει μια καλή ανταλλαγή εμπειριών, σχεδίων και πρακτικών μεταξύ όλων των κρατών-μελών και να προχωρεί ο εμβολιασμός ώστε να μπορέσουμε να φτάσουμε κάποια στιγμή στην σταδιακή άρση των περιορισμών και όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε μια κανονικότητα. Ως Προεδρία υποστηρίζουμε την δημιουργία μιας Κοινής Πολιτικής για την Υγεία, που θα μας δώσει την δυνατότητα ως Ε.Ε. να ανταποκριθούμε γρηγορότερα σε κρίσεις δημόσιας υγείας, να μπορούμε να συντονίζουμε την παραγωγή και διανομή των εμβολίων, τα οποία θα πρέπει από την πλευρά τους να είναι ασφαλή και εύκολα προσβάσιμα στους Ευρωπαίους πολίτες. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε, επίσης, είναι να διασφαλίσουμε ότι ο εμβολιασμός θα τρέξει ομαλά σε όλα τα κράτη-μέλη και δεν θα μείνει κάποια χώρα πίσω, ενώ θα επιδιώξουμε επίσης ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να έχει ένα καθοριστικό ρόλο στην έγκαιρη έγκριση των εμβολίων και να διασφαλίσει παράλληλα τον σεβασμό των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας. Σκοπεύουμε, λοιπόν, να οργανώσουμε τον Απρίλιο στην Λισαβώνα μία Διάσκεψη για τα φάρμακα, αποσκοπώντας να βελτιωθεί η πρόσβαση, η διαθεσιμότητα, το κόστος αγοράς των φαρμάκων και των εμβολίων και γενικότερα του ιατρικού εξοπλισμού».

Tα χαρακτηριστικά barcos rabelos που σήμερα κυριαρχούν στα φωτογραφικά ενσταντανέ του Porto, παλαιότερα αποτελούσαν το μοναδικό μέσον μεταφοράς των βαρελιών του κρασιού Port.
«Παράλληλα, τον Μάιο θα διοργανωθεί η Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο και αποτελεί μία εμβληματική διοργάνωση για μας αποτελώντας καθοριστική στιγμή της Προεδρίας μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο είναι ξεχωριστό γι’ αυτό θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να το κατανοήσουν. Συνέβαλε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην Ευρώπη. Ως Προεδρία στοχεύουμε στο να εμπιστευθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα, να τον δουν ως ένα παράγοντα που εγγυάται την δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ θα πρέπει να έχουμε, επίσης, υπ’ όψιν μας ότι και στο πλαίσιο της πράσινης συμφωνίας για την Ευρώπη, το νέο οικονομικό μοντέλο θα βασίζεται στην απολιγνιτοποίηση και τη βιωσιμότητα. Σ’ αυτό το μοντέλο θέλουμε η κοινωνική διάσταση να είναι στο επίκεντρο. Τον Μάιο στην Κοινωνική Διάσκεψη Κορυφής θα συμμετάσχουν τα κράτη-μέλη, Μ.Κ.Ο., ακαδημαϊκοί, η κοινωνία των πολιτών γενικότερα. Θέλουμε να εξεταστούν ζητήματα που έχουν σχέση με την απασχόληση, τα προσόντα, την επιμόρφωση, την κοινωνική προστασία. Η Ευρώπη θα πρέπει να εξασφαλίσει ευημερία και να δημιουργήσει νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Να συμπληρώσω ότι, όπως σωστά είπε και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτός ο Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Πυλώνας είναι τούτη τη στιγμή το καλύτερο εμβόλιο κατά των ανισοτήτων, του φόβου και του λαϊκισμού».

Το παραμυθένιο Palácio da Pena, στην Sintra, αποτελεί εθνικό μνημείο και συγχρόνως μία από τις κυριότερες εκφράσεις του ρομαντισμού του 19ου αιώνα, σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Παλάτι έχει συμπεριληφθεί στην Λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και θεωρείται επίσης ένα από τα Επτά Θαύματα της Πορτογαλίας.
Για το θέμα της μετανάστευσης, της διεύρυνσης της Ε.Ε., αλλά και των σχέσεων με την Τουρκία ο Εμπορικός και Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας της Πορτογαλίας στην Ελλάδα δήλωσε: «Ας ξεκινήσουμε με το θέμα της μετανάστευσης. Η Πορτογαλική Προεδρία πιστεύει πως τα κράτη-μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Ελλάδα, χρειάζονται υποστήριξη. Υπάρχει ανάγκη για μία αποτελεσματική αλληλεγγύη και βγήκε η κατανομή του βάρους μεταξύ των κρατών-μελών. Ως Πορτογαλία είμαστε από τα κράτη-μέλη που ανταποκρίθηκαν και στάθηκαν δίπλα στην Ελλάδα από την αρχή και πρόσφατα η χώρα μας πήρε 100 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα, με σκοπό να φτάσει συνολικά τα 1000, να υποδεχτεί δηλαδή 1000 προσφυγόπουλα η Πορτογαλία, πολλά εκ των οποίων ήδη διδάσκονται εδώ στην Ελλάδα Πορτογαλικά, ώστε η ένταξή τους να είναι πολύ ευκολότερη. Οπότε το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο είναι μια προτεραιότητά μας. Επιθυμούμε μία προσέγγιση ευρωπαϊκή, που θα εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ της πρόληψης της παράνομης μετανάστευσης, της προώθησης βιώσιμων διαύλων νόμιμης μετανάστευσης και της ένταξης των μεταναστών. Σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις ως προς την εξωτερική πολιτική και την διεύρυνση, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις πλευρές, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια πάνω σε μια νέα βάση, ίσως πιο αξιόπιστη και αποτελεσματική. Φιλοδοξία μας είναι να εγκριθούν οι διαπραγματεύσεις με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Αλβανία και να οργανώσουμε την πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη, για να ξεκινήσουμε επίσημα το συντομότερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις. Προωθούμε, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την σταθεροποίηση στην περιοχή. Όσον αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία η Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην υπεράσπιση των συμφερόντων της και των συμφερόντων των κρατών-μελών της, καθώς και στην προάσπιση της Περιφερειακής Σταθερότητας. Ως Προεδρία καταδικάζουμε τις μονομερείς ενέργειες και τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας και είμαστε υπέρ της σταθερής αποκλιμάκωσής τους, κάτι που θα επιτρέψει την συνέχιση των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

H πανέμορφη μικρή πόλη Amarante, με το ήρεμο ποταμάκι της, αποτελεί έναν γοητευτικό προορισμό για τους ταξιδιώτες της Douro Valley, στην βόρεια Πορτογαλία.
Μιλώντας για τις πολυεπίπεδες διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας ο κ. Αρμάος είπε μεταξύ άλλων: «Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε πλέον την διδασκαλία των Πορτογαλικών σε κάποιο Πανεπιστήμιο και είμαστε σε επαφές με τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα στην Αθήνα. Παλαιότερα γινόταν μαθήματα Πορτογαλικών μαζί με τα Ισπανικά, στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δυστυχώς όμως αυτό έχει σταματήσει. Οι διμερείς σχέσεις, σε πολιτικό επίπεδο, είναι πάρα πολύ καλές. Τα τελευταία χρόνια είχαμε ανταλλαγή πολλών επισκέψεων Προέδρων της Δημοκρατίας και Πρωθυπουργών, με τελευταία την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λισαβώνα, τον Ιανουάριο και του Υπουργού Εξωτερικών μετά από λίγες ημέρες. Στο οικονομικό και στο εμπορικό επίπεδο νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο ανάκαμψης και σύσφιξης των σχέσεων. Έχουμε υπογράψει μία συμφωνία για οικονομική συνεργασία. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας ήρθε δύο φορές στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρόνων, τον Οκτώβριο του 2019 και τον Σεπτέμβριο του 2020 και είχε συναντήσεις με τον Έλληνα ομόλογό του. Έχει υπογραφεί, επίσης, μία συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των δύο Αναπτυξιακών Τραπεζών της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Έχουμε υπογράψει και Συμφωνία Τουριστικής Συνεργασίας. Η απευθείας αεροπορική σύνδεση έχει συμβάλλει πάρα πολύ, ώστε να αυξηθούν οι τουριστικές ροές μεταξύ των δύο χωρών τα τελευταία χρόνια. Έχουμε και πάρα πολλές εταιρείες, που ίσως ο κόσμος δεν το γνωρίζει και οι οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά. Η πορτογαλική υαλουργική εταιρεία ΒΑ Vidro έχει εξαγοράσει την υαλουργία Yioula, όχι μόνο ένα από τα εργοστάσια εδώ στην Ελλάδα, αλλά και μονάδες βιομηχανικές στην Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην περιοχή και αναδεικνύει αυτό που εμείς πάντοτε στηρίζουμε ως Πρεσβεία, το γεγονός δηλαδή ότι η Ελλάδα αποτελεί μία γέφυρα προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η Πορτογαλία θα μπορούσε αντίστοιχα να είναι μια γέφυρα για τις αγορές της Λατινικής Αμερικής και τις πορτογαλόφωνες χώρες της Αφρικής. Έχουμε, επίσης, την Sonae Sierra, που έχει κατασκευάσει και διαχειρίζεται το Fashion City Outlet στην Λάρισα. Στον χώρο της ενέργειας έχουμε την E.D.P. (Energias de Portugal SA), την αντίστοιχη Δ.Ε.Η. της Πορτογαλίας, η οποία έχει πολλά ενεργειακά έργα αιολικά και φωτοβολταϊκά.

Ο Πορτογάλος Υφυπουργός, αρμόδιος για την Διεθνοποίηση Eurico Brilhante Dias.
Αντιστοίχως, υπάρχουν ελληνικές εταιρείες στην πορτογαλική αγορά, όχι στον χώρο της ενέργειας, αλλά περισσότερο στον χώρο της ναυτιλίας, με εταιρείες στην Πορτογαλία που δραστηριοποιούνται στον ναυπηγοεπισκευαστικό χώρο. Εδώ, επίσης, στην Ελλάδα έχουμε μια εταιρεία με υπόγειους κάδους απορριμμάτων, παρούσα σε πολλούς Δήμους της χώρας. Η εταιρεία Parfois, με γυναικεία αξεσουάρ μόδας, είναι και αυτή πορτογαλική. Έχουμε ενδιαφέρον στο χώρο των νέων τεχνολογιών. Μία από τις εταιρείες που έχει πάρει μέρος στο project της συνταγογράφησης είναι πορτογαλική με εταίρο Έλληνα. Επίσης, μια μεγάλη πορτογαλική εταιρεία συμμετέχει σε κοινοπραξία, που έχει κατέβει στο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και μια τελευταία δράση έχει σχέση με τον χώρο του ξενοδοχειακού εξοπλισμού, την αποκαλούμε «Made in Portugal naturally – Grécia». Έχουμε διακοσμήσει την πρεσβευτική κατοικία με προϊόντα πορτογαλικά, τα οποία μας έχουν προσφέρει 24 εργοστάσια, ώστε να οργανώνουμε γεύματα, επιχειρηματικές εκδηλώσεις και συναντήσεις και να προωθούμε το Made Portugal σε opinion makers, εισαγωγείς, αρχιτέκτονες, διακοσμητές. Στο κομμάτι του πολιτισμού, τέλος, προσπαθούμε και κάνουμε διάφορες ενέργειες, ώστε να γίνουν εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Πορτογαλία με έμφαση και στην γλώσσα. Εν κατακλείδι θα έλεγα ότι είμαστε δύο φίλες χώρες με κοινές προκλήσεις και με κοινούς προβληματισμούς μπορώ να πω, αλλά και με κοινές φιλοδοξίες».
Copyright ©Katerina Marinaki. All Rights Reserverd.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της κατόχου του Κατερίνας Μαρινάκη. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
3-21
Σχολιάστε